A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Trombózis vagy Embólia ?

Trombózis vagy Embólia ?

Létrehozva: 2022.08.01 16:11 | Módosítva: 2022.08.01 16:48

A trombózis és az embólia egyaránt olyan vérrög, amely csökkenti vagy blokkolja a véráramlást az erekben. Két különböző, azonban egyaránt súlyos állapotról van szó. Hogy különbséget tudjunk tenni, fontos a különbségeket és a hasonlóságokat tudni.

Mi az a trombózis?

Trombózis, Trombózis- és Hematológiai Központ

Trombózis esetén az érben egy vérrög képződik, melyet trombusnak is szokás nevezni. A vérrög blokkolhatja vagy akadályozhatja a véráramlást az érintett területen, valamint súlyos komplikációkat okozhat, ha a vérrög a keringési rendszer fontos részén alakul ki, például az agyban vagy a tüdőben. A trombózis fő típusa:

 • A vénás trombózist a keringő vérben aktiválódó alvadási faktorok okozzák, melyek elzárják a vénát. A vénás trombózisokat minden esetben véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelik. A mélyvénás trombózis a leggyakoribb típus. Általában az alsó lábszár mély vénáiban alakul ki. De kialakulhat a comb, a medence vagy a kar vénáiban is. 
 • Artériás trombózisról akkor beszélünk , ha a vérrög elzárja az artériát . Az artériák oxigénben gazdag vért szállítanak a szívből a test többi részébe. Artériás trombózis kialakulhat a végtagokban is, de ide soroljuk a szív koronária-artéria elzáródását, és az agyi erek trombózisát is. Bár az alapvető mechanizmusok hasonlóak, és a kezelések is nagyjából megegyeznek, azt azonban, hogy műtétileg hogyan lehet kezelni, minden esetben az adott eset dönti el.  

Mi az embólia?

Érelzáródás, amely akkor alakul ki, amikor valamelyik érszakasz elzáródik és ezzel megakadályozza a véráram útját. Nagyon súlyos, végzetes kimenetelű érkatasztrófa is lehet. Az elzáródást leggyakrabban a trombusról leszakadó embolus okozza, de okozhatja gázbuborék, daganatos sejtek vagy baktériumgyülem is

A mélyvénás trombózis egyik szövődménye, a tüdőembólia, ami egy komoly, életet veszélyeztető állapot. A változatos tünetek miatt az esetek egy részében félrediagnosztizálják a betegséget.  Légszomj, mellkasi fájdalom, szédülés, de egyes esetekben az általános rosszkedv és kevésbé egyértelmű panaszok jelentkeznek.

A trombózis és az embólia kockázati tényezői a következők:

Fogamzásgátló, Trombózisközpont

 • Vérrögök előfordulása a családban
 • Fogamzásgátlás alkalmazása , különösen az ösztrogént használó módszerek
 • Terhesség
 • Vénás sérülés, például műtét vagy egyéb trauma
 • Hosszú ideig tartó mozgáshiány, például műtét után vagy hosszú repülő- vagy autóút során
 • Genetikai véralvadási rendellenességek
 • Központi vénás katéter
 • Dohányzás
 • Elhízottság
 • Egészségügyi állapotok, például rák, szívbetegség, tüdőbetegség 

Mik a trombózis és az embólia tünetei?

A jelek és tünetek személyenként eltérőek, és attól függenek, hogy hol található a vérrög és mekkora. És lehetséges, hogy nincsenek tünetei. Valójában az esetek körülbelül felében fordul elő.

A mélyvénás trombózis gyakori tünetei 

 • Fájdalom
 • Duzzanat
 • Vörösség a területen

Az artériás trombózis tünetei 

 • Zsibbadás vagy gyengeség a test egyik oldalán
 • Hirtelen változás mentális állapotában
 • Mellkasi fájdalom
 • Látható változás a bőr színében
 • Hűvös tapintású bőr az érintett területen

A tüdőembólia tünetei és szövődményei

A tüdőerek részleges elzáródása fokozott nyomást ró a jobb szívfélre, melynek következtében nehézlégzés, mellkasi fájdalom, fulladás, szívdobogásérzés (palpitáció) jelentkezik. Nem ritka az ún. cianózis, a bőr kékeslilás elszíneződése, illetve a fájdalmas köhögés és vérköpés. Nagyobb fokú vagy teljes elzáródás esetén a vérnyomás erősen, hirtelen lecsökken, mely eszméletvesztéssel, orvosi ellátás és segítség hiányában pedig hirtelen halállal is járhat!

Téma szakértői

dr. Horváth Ilona dr. Horváth Ilona

dr. Horváth Ilona

radiológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus

Kapcsolódó cikkünk

Ezeket érdemes tudni a karban kialakult trombózisról

A mélyvénás trombózis kapcsán leggyakrabban az alsó végtagokra gondolunk, hiszen a legtöbb esetben ott lép fel a probléma. Viszont, ha a karjában tapasztal trombózisra utaló tüneteket, ne legyintsen rá, mivel ott is kialakulhat. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját a karban jelentkező trombózisról kérdeztük.

Hírek

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

A véralvadásgátlás a trombózis kezelésére és megelőzésére szolgáló terápia, ugyanis megakadályozza az életveszélyes vérrögök kialakulását és segíti feloldásukat. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon kiknek ajánlott az alkalmazása, miket kell tudni ezen kezelésekről, mi mindenre célszerű figyelni a használatuk során.

További részletek
TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!