A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Antifoszfolipid szindróma- a magzati halálozások egyik fő oka

Antifoszfolipid szindróma- a magzati halálozások egyik fő oka

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2017.05.08 Módosítva: 2020.01.06

A vetélések hátterében gyakran bújik meg valamilyen véralvadási zavar, így manapság szerencsére egyre többen végeztetnek el ilyenkor trombofília vizsgálatot. Azonban dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-, és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője arra figyelmeztet, hogy antifoszfolipid szindróma is állhat a sorozatos vetélések mögött.

Immunrendszer zavara

Az antifoszfolipid szindróma (APS) az immunrendszernek egy olyan fajta zavara, ami a véralvadási folyamatokra is komoly befolyást gyakorol. A foszfolipidek (melyek az erek belső falában vannak) feladata, hogy sérülés esetén a véralvadásban szereplő faktorokat közel hozzák egymáshoz, így a véralvadás kellő ütemben történik és a vérzés megszűntével le is áll. Az autoimmun betegség során nagyobb mennyiségben vannak jelen az antifoszfolipid antitestek (foszfolipidek ellen termelődő anyagok), melyek fokozzák a véralvadási kaszkád működését, ráadásul gyulladásokat keltenek az erek falában, és ezáltal fokozott trombózis-készséget indukálnak.

A probléma leggyakrabban mélyvénás trombózist és tüdőembóliát okoz, ám nem ritka, hogy a kis artériákban vérrög keletkezik és stroke vagy TIA (átmeneti agyi keringés zavar) kivizsgálása során derül rá fény. Érdemes tudni, hogy a szindróma gyakran más autoimmun betegségekkel jár együtt- ebben az esetben szekunder, azaz másodlagos APS-ről beszélünk, ami az esetek egy részében szisztémás (az egész szervezetet érintő - SLE), vagy egy szerve lokalizálódik - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Gyakran várandósság során derül rá fény

Az APS trombózis-provokáló hatása miatt gyakran okoz komoly problémákat a terhesség során. Egyrészt ekkor megnő a kismama mélyvénás trombózisra való esélye, másrészt a keletkezett vérrögök elzárhatják a magzatot tápláló ereket a méhlepényben, így akár vetélés/koraszülés is bekövetkezhet. Statisztikák szerint megfelelő kezelés nélkül a terhességek közel 90 százaléka magzati elhalással ér véget- minél magasabb az antifoszfolipid antitestek titere (szintje), a vetélés kockázata annál magasabb!

Amennyiben a családjában nem fordult elő hasonló zavar és egyéni kórtörténetében sem szerepel trombózis, vetélés, autoimmun betegség, úgy a szűrés természetesen nem indokolt, ám ha van APS-n (antifoszfolipid szindrómában) szenvedő rokona, esetleg ha meddőséggel, habituális vetéléssel küzd, vagy ha volt már koraszülése, úgy mindenképp érdemes elvégeztetni ezt az immunológiai szűrővizsgálatot!

Kezeléssel megóvhatja babája és a saját életét

A várandósság –és szülést követő 6 hét- alapból fokozza a trombózis kialakulásának rizikóját, ám APS esetén a kockázat jóval magasabb. Éppen ezért, ha a vérvizsgálat pozitív, akkor minél előbb ki kell a szakorvos tanácsát kérni, aki a pacienst hosszan kikérdezi, anamnézist vesz fel, a betegnél és a családjában előforduló betegségekről érdeklődik. Ez igen időigényes lehet, ám fontos lépés, hiszen ennek nagy szerepe van a későbbiekben, mivel szükség esetén már a várandóság előtt is gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, hisz bármikor lehet érelzáródás. A terhesség legelejétől, pedig véralvadásgátló injekciót (LMWH – alacsony molekulatömegű heparin) kell majd adnia magának a kismamának. Fontos továbbá, hogy a betegség fennállása esetén a babavárás időszakában a kismama fokozott orvosi ellenőrzésre szorul! Ez közös felügyeletet jelent a nőgyógyász, hematológus és immunológus szakorvos közreműködésével.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm! 40 eves vagyok, lombik programon veszek reszt februarban, van egy trombozispanel vizsgalatom, amirol azt hittem, hogy elegendo a kockazati tenyezok felmereseben, de most hirtelen egy -nekem- uj orvos ujabb vizsgalatot kert, ami megremisztett, hiszen az eddigiek alapjan azt hittem minden rendben. /c677 + a12982/ Szeretem ha renezne a meglevo vizsgalatra, eleg-e, vagy tenyleg ujat kell csinaltatnom, mert a ketto nem is fedi egymasta veteles/terhessegi problemak temakoreben?
A korabbi vizsgalat eredmenye: homocisztein 6.5 umoL/L ref.:4.4-13, prothrombin102% ref:75-125, protr.ido8,5sec ref:8-11, INR 1.1 ref:0.85-1,2 , apti33sec, ref:28-40, trombin ido 20 ref:15-22, fibrinogen 2,9g/L ref:1,5-4, D-dimer 0,17ug/ml ref:0-0.5, antitrombin 110% ref:80-120, FVIII aktivitas98,8% ref:50-200, APC rezisztencia 4 ref:1,8 felett, proteinC aktivitas 92% ref:54-166, lupus anticoagulans szuroteszt negativ, leiden mutacio normal-de itt megjegyzeskent ez szerepel: "pv-r506Q mutaciot nem igazoltuk,az V-os faktor vad tipusu", PCRprothrombin normal, beta2gpi at szuroteszt,ELISA negativ, cardiolipin at szuroteszt negativ, protein S aktivitas 90% ref 59-118.
Koszonom, ha segit, a protokollban egyebkent a problemamentes idosebb kismamaknak ajanlanak clexane0.4 injekciot, vagy aspirin protectet altalaban, ezek kozul nekem javallt Onok szerint valamelyik?
koszonom szepen!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Szabó Anita !
Az átküldött leletek miatt nem kell Clexane-t alkalmazni, A folsav bevitelre kell odafigyelnie. Természetesen még százféle oka lehet annak, hogy a lombik program során alvadásgátló injekciót kellhet esetleg kapnia! Sajnos ennyi információ alapján nem tudom megmondani, hogy további kivizsgálás még kell-e, hisz azt sem tudom, hogy eddig még milyen vizsgálatok történtek.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett voltam

Nagyon hozzáértő és kedves volt a doktornő, a recepción is szívélyesen fogadtak, mindennel maxinálisan elégedett voltam.

További vélemények

Hírek

Koronavírus idején is kell gondolni a trombózis megelőzésére

Koronavírus idején is kell gondolni a trombózis megelőzésére

A koronavírus járvány idején sok minden eltér a megszokottól, így az egészségügyi ellátás is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a sürgős beavatkozások elmaradnának vagy a krónikus betegek ellátása hátrányt szenvedne. Ez utóbbi esetre a távkonzultáció remek megoldást tud nyújtani. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy pl. trombózis prevencióra a járvány idején is szükség van.

További részletek
Lupus esetén nagy a trombózis esélye- előzze meg!

Lupus esetén nagy a trombózis esélye- előzze meg!

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, mely jellemzően az ízületek gyulladásával jár. Már önmagában is igen kellemetlen és fájdalmas tüneteket produkálhat, ám a betegeknek ezen felül számolniuk kell azzal is, hogy az állapot megnöveli a trombózis rizikóját. Hogy miként is függ össze a lupus a vérrögök kialakulásával, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológia Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA