Antifoszfolipid szindróma

Antifoszfolipid szindróma

Az antifoszfolipid szindróma egy autoimmun betegség, amely vérrögképződést és vetélést okozhat. A vérhígítók jól kezelik a szindrómát, és segítenek megelőzni a jövőbeni vérrögök és vetélések kialakulását.

Mi az antifoszfolipid szindróma?

Hogyan okoz vérrögképződést az antifoszfolipid szindróma?

Hogyan okoz vetélést az antifoszfolipid szindróma?

Kit érint az antifoszfolipid szindróma?

Mennyire gyakori az antifoszfolipid szindróma?

Mik az antifoszfolipid szindróma tünetei?

Mi okozza az antifoszfolipid szindrómát?

Hogyan diagnosztizálható az antifoszfolipid szindróma?

Melyek az antifoszfolipid szindróma kockázati tényezői?

Antifoszfolipid szindróma és más betegségek

 

 Antifoszfolipid szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az antifoszfolipid szindróma?

Az antifoszfolipid szindrómamegy autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja a foszfolipidekhez kötött fehérjéket, egy bizonyos fajta zsírt, amely a test összes sejtjében megtalálható. Ezek az antitestek sokkal valószínűbbé teszik vérrögök kialakulását az artériákban vagy vénákban, vetélést és/vagy egyéb terhességi szövődményeket.

Hogyan okoz vérrögképződést az antifoszfolipid szindróma?

Ha antifoszfolipid szindrómában szenved, az immunrendszere abnormális fehérjéket, úgynevezett antifoszfolipid antitesteket termel a vérében. Amikor az antitestek megtámadják a foszfolipideket, a sejtek károsodhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához az artériákban és a vénákban. Az antifoszfolipid antitestekkel rendelkező embereknél a vérrögképződés megnövekedett kockázatának oka nem egyértelmű, és valószínűleg több tényező is szerepet játszik. Vannak, akiknek antifoszfolipid antitestjeik vannak, de soha nem jelentkeznek az antifoszfolipid szindróma jelei vagy tünetei.

Hogyan okoz vetélést az antifoszfolipid szindróma?

Az egészségügyi kutatók úgy vélik, hogy a kis vérrögök megakadnak a terhes és antifoszfolipid szindrómában szenvedő egyének méhlepényében. A vérrögök blokkolják a tápanyagok áramlását a baba felé, és vetélést okozhatnak .

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kit érint az antifoszfolipid szindróma?

Az antifoszfolipid szindróma bárkit érinthet, de a nőknél ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki antifoszfolipid szindróma, mint a férfiaknál. A legtöbb antifoszfolipid szindrómában szenvedő személyt 30 és 40 éves kor között diagnosztizálják.

Mennyire gyakori az antifoszfolipid szindróma?Antifoszfolipid szindróma

Míg az egészségügyi szakemberek és kutatók nem rendelkeznek pontos számokkal a rendellenesség előfordulásáról, az antifoszfolipid szindrómát meglehetősen gyakorinak tartják. Az 50 évnél fiatalabb, stroke-on átesett emberek körülbelül 20%-ának van antifoszfolipid szindrómája, és a visszatérő vetélést átélők körülbelül 10-15%-ának van antifoszfolipid szindrómája.

Mik az antifoszfolipid szindróma tünetei?

Az antifoszfolipid szindróma tünetei és jelei a következők lehetnek:

 • Vérrögök kialakulása.
 • Ismétlődő (visszatérő) vetélések átélése.
 • Alacsony vérlemezkeszint esetén.
 • Vérszegénység
 • Csipkeszerű vöröses vagy lilás minta a bőrén
 • Szívbillentyű rendellenességek esetén.
 • Az antifoszfolipid szindróma leggyakrabban vérrögképződést okoz. A vérrögképződés tünetei attól függenek, hogy hol található a vérrög a testében. A vérrögképződés tünetei és jelei a következők lehetnek:
 • Mellkasi fájdalom és légszomj.
 • Fájdalom, bőrpír és duzzanat a karjában vagy a lábában.
 • Gyakori fejfájást tapasztal.
 • Kényelmetlen érzés a karjában, a hátában, a nyakában és/vagy az állkapcsában.
 • Hasi fájdalom.

Fontos, hogy azonnal lépjen kapcsolatbaaz orvosával, vagy menjen a legközelebbi kórházba, ha vérrögképződés jeleit és tüneteit észleli. A vérrögök halálosak lehetnek.

Mi okozza az antifoszfolipid szindrómát?

Az antifoszfolipid szindróma egy autoimmun betegség. Akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere tévedésből olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják a sejtekben lévő foszfolipidkötő fehérjéket. A kutatók nem biztosak abban, hogy pontosan mi okozza azt, hogy az immunrendszere hirtelen megtámadja a saját vérfehérjéit, de az egészségügyi szakemberek úgy gondolják, hogy ennek köze van a genetikai mutációkhoz és a környezeti tényezőkhöz.

Kapcsolódó cikkünk

Egy jel, ami trombózisveszélyre figyelmeztethet!

Egy jel, ami trombózisveszélyre figyelmeztethet!

A mélyvénás trombózis és az annak következtében kialakuló tüdőembólia az egyik legrettegettebb betegség. Joggal: vérrögösödés okozta ...

Hogyan diagnosztizálható az antifoszfolipid szindróma?

Az antifoszfolipid szindrómát egynél több vérvizsgálattal diagnosztizálják, amely ellenőrzi az antifoszfolipid antitesteket. Ezt a tesztet általában csak vérrögökben szenvedők és/vagy visszatérő (gyakori) vetéléseken áteső személyek végzik el. Vannak, akik antifoszfolipid antitestekkel rendelkezhetnek, és soha nem tapasztalnak vérrögképződést.

Az antifoszfolipid szindróma szűrése háromféle vérvizsgálatot igényel az antifoszfolipid antitestek ellenőrzésére. Minden egyes teszt nem képes megtalálni az összes lehetséges antitestet, ezért a teszteket gyakran együtt alkalmazzák. A három vérvizsgálat közül legalább az egyiknek két különböző alkalommal, három hónapos vagy hosszabb időközönként kell pozitívnak lennie ahhoz, hogy a személynél antifoszfolipid szindrómát diagnosztizáljanak.

Vannak, akiknek antifoszfolipid antitestjeik vannak, de soha nem észlelik a szindróma jeleit vagy tüneteit. Csak azért, mert rendelkezik antitestekkel, nem jelenti azt, hogy antifoszfolipid szindrómája van. Az antifoszfolipid szindróma (APS) diagnosztizálásához APS-antitestekkel kell rendelkeznie a rendellenességgel kapcsolatos egészségügyi problémák, például vérrögök és/vagy gyakori vetélések kórtörténete mellett.

Melyek az antifoszfolipid szindróma kockázati tényezői?

Míg a kutatók nem tudják pontosan, mi okozza az antifoszfolipid szindrómát, a következő tényezőket tekintik a kialakulásának kockázati tényezőinek:

 • Nőnek lenni: Az antifoszfolipid szindrómában szenvedők körülbelül 70%-a nő.
 • Egyéb autoimmun betegségben szenvedők: A lupuszban szenvedők, egy autoimmun betegségben szenvedők körülbelül 30-40%-ának van antifoszfolipid szindrómája.
 • Reumás rendellenességek : A reumás rendellenességek az ízületeket, a csontokat vagy az izmokat érintik. A reumás betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel rendelkeznek antifoszfolipid szindrómával.
 • Ha a családban előfordult antifoszfolipid szindróma : A szindróma időnként családokban fordul elő.

Antifoszfolipid szindróma és más betegségek

Az antifoszfolipid szindróma kezelésének fő célja a vérrögképződés megelőzése. A vérrögképződés nagyrészt megelőzhető vérhígító gyógyszerekkel. Azonban számos egyéb körülmény is növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Ha Önnél antifoszfolipid szindrómát diagnosztizáltak, elengedhetetlen, hogy megelőzze, elkerülje vagy megfelelően kezelje a következő, a vérrögök kialakulásának kockázati tényezőit, ha azok Önre vonatkoznak:

 • Cukorbetegség : A cukorbetegség növeli annak valószínűségét, hogy az artériákban plakk-lerakódás alakul ki, ami vérrögképződést okozhat. Fontos, hogy jól kezelje a cukorbetegséget , ha antifoszfolipid szindrómája van.
 • Magas vérnyomás (hipertónia) : A magas vérnyomás vérrögök kialakulását okozhatja az agyba vezető artériákban, ami agyvérzést okozhat. Fontos, hogy kezelje a vérnyomását, ha antifoszfolipid szindrómája van.
 • Magas koleszterinszint : A magas koleszterinszint hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához a lábakban. Ha antifoszfolipid szindrómában szenved, fontos a koleszterinszint kezelése.
 • Elhízás : Az elhízás elősegíti a gyulladásos állapotot a szervezetben, amely hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához. Fontos, hogy megpróbálja fenntartani az egészséges testsúlyt, ha antifoszfolipid szindrómában szenved.
 • Dohányzás : A dohányzás növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, és károsíthatja az ereket. Ha antifoszfolipid szindrómában szenved és dohányzik, elengedhetetlen, hogy hagyja abba a dohányzást.
 • Ösztrogénterápia menopauza vagy fogamzásgátlás (fogamzásgátlás) esetén : Az ösztrogén növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát. Kerülje az ösztrogénterápia alkalmazását, ha antifoszfolipid szindrómája van. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával arról, hogy mi lesz a legjobb az Ön számára a fogamzásgátlás vagy a menopauza kezelésében.
 • Egyéb autoimmun betegségek vagy reumatológiai rendellenességek : Ha más autoimmun betegsége vagy reumatológiai rendellenessége van, fontos, hogy azt a lehető legjobban kezelje, hogy egészséges legyen és megelőzze a vérrögképződést.

  Téma szakértői

Létrehozás ideje: 2023.03.13 Utolsó módosítás: 2023.03.13