Vérszegénység - anémia

Vérszegénység - anémia

Anémia, azaz vérszegénység, amikor a keringő vérben alacsony az oxigént szállító hemoglobin szintje. Ez bekövetkezhet csökkent termelés illetve fokozott pusztulás miatt. A hemoglobin a vörösvértestekben található, így a vérszegénység, az anémia gyakorlatilag a vörösvértestek betegsége. 

Vérszegénységgel kapcsolatos szolgáltatásaink

Vérszegénység tünetei

Az anémia, vérszegénység tünetei egyszerre szembeötlőek és lappangóak. A tünetek nem feltétlenül specifikusak, ám együttes megjelenésük esetén már lehet gyanakodni vérszegénységre. A tünetek főként az alábbiak lehetnek:

Vérszegénység okai

A vérszegénység hátterében alapvetően két fő ok állhat: az egyik az lehet a csökkent hemoglobin termelődés, míg a másik pedig, a fokozott vörösvértest pusztulás áll.

A csökkent hemoglobin termelődés az alábbi esetekben fordulhat elő leginkább:

  • vashiányos anémiában
  • felszívódási zavarban
  • egyes gyógyszerek mellékhatásaként
  • leukémia
  • vesebetegség
  • vitamin-hiány (folsav, B12)
  • hemoglobinopátiák: pl. talasszémiák

Fokozott vörösvértest pusztulás áll a vérszegénység hátterében:

Vérszegénység diagnosztikája

A vérszegénység okának kiderítése elsősorban laboratóriumi vizsgálatokkal történik. Szükség lehet vérvételre, vizeletvizsgálatra, esetleg székletvizsgálatra is. 

Indokolt esetben, kiegészítő, pontosító vizsgálatként szóba jöhet még akár a gyomor-bélrendszeri tükrözés, illetve a csontvelő vizsgálat. Ez segíthet meghatározni, hogy van-e bárhol vérzés a bélrendszerben, a csontvelő biopszia pedig a csontvelő működésének az állapotáról ad tájékoztatást.

Vérszegénység kezelése

A vérszegénység, anémia kezelésénél akut állapotban a vér pótlása az elsődleges. Ez transzfúzió fomájában történik, vagyis a páciens vért kap egy donortól. Ez minden esetben orvosi felügyelet alatt történik. Krónikus vérszegénységben pedig a kiderített oknak megfelelő oki kezelés, már amennyiben lehetséges.

Téma szakértői

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2013.03.24 Utolsó módosítás: 2023.07.11