Vérszegénység - anémia

Vérszegénység - anémia

Anémia, azaz vérszegénység, amikor a keringő vérben alacsony az oxigént szállító hemoglobin szintje. Ez bekövetkezhet csökkent termelés illetve fokozott pusztulás miatt. A hemoglobin a vörösvértestekben található, így a vérszegénység, az anémia gyakorlatilag a vörösvértestek betegsége. 

Vérszegénység, anémia - Tartalom

Mi az a vérszegénység (anémia)?

Vérszegénység (anémia) tünetei

Vérszegénység (anémia) okai

Vérszegénység kivizsgálása

Vérszegénység kezelése

Vérszegénység lehetséges szövődményei

Vérszegénységgel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vérszegénység (anémia)?

A vérszegénység (anémia) olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor a szervezetben lévő vörösvérsejtek vagy hemoglobin mennyisége csökken, vagy a vörösvérsejtek minősége zavart szenved. A vörösvérsejtek és a hemoglobin az oxigént szállítják a tüdőből a test többi részébe. A vérszegénység következtében a szervezet nem képes elegendő oxigént szállítani a szövetekhez és szervekhez.

Vérszegénység (anémia) tünetei

A vérszegénység tünetei a hemoglobin és a vörösvérsejtek csökkenésének következményei, mivel ezek a vérsejtek felelősek az oxigénszállításért. A vérszegénység tüneteinek súlyossága és típusa változhat az anémia okától és mértékétől függően. A vérszegénység tünetei közé tartozhatnak:

 • Fáradtság és kimerültség: Vérszegénység során a csökkent oxigénszállítás miatt a szervezet nem képes hatékonyan működni, ami fáradtságérzetet és kimerültséget eredményez.
 • Légszomj és nehézlégzés: Vérszegénység során az oxigénszint csökkenése miatt a szervezet reakcióként fokozza a légzést, ami légszomjhoz és nehézlégzéshez vezethet.
 • Szédülés és szédülésérzet: Az agy oxigénhiánya szédülést vagy szédülésérzetet okozhat a vérszegénység (anémia).
 • Fokozott szívverés: A szív az oxigénhiány miatt próbálja növelni a véráramlást, ami gyorsabb szívveréshez vezethet vérszegénység (anémia) során.
 • Bőrszín változása: Az anémia néha sápadt bőrszínhez, körömágyak és nyálkahártyák sápadtságához vezethet.
 • Hideg kezek és lábak: A vérszegénység során fellépő oxigénhiány miatt a perifériás vérellátás csökken, ami hideg kezeket és lábakat eredményezhet.
 • Fejfájás: Az oxigénhiány miatt fejfájás alakulhat ki vérszegénység esetén.
 • Koncentrációs nehézségek és szédülés: Az agy elégtelen oxigénellátása zavart okozhat a koncentrálásban és memóriában vérszegénység során-

A tünetek más egészségügyi problémákra is utalhatnak, és a vérszegénység diagnózisának tisztázása érdekében orvoshoz kell fordulni. Az orvos vérvizsgálatokat és egyéb diagnosztikai eljárásokat alkalmazhat a vérszegénység típusának és okának megállapítására, valamint a megfelelő kezelési terv kialakítására.

Vérszegénység (anémia) okai

A vérszegénység (anémia) különböző okokból eredhet, és az okok csoportokra oszthatók attól függően, hogy milyen mechanizmuson keresztül alakul ki a vérsejtek vagy a hemoglobin csökkenése. Néhány gyakori ok közé tartozik.

Vashiány: A vashiány a leggyakoribb vérszegénység, mivel a vas az egyik kulcsfontosságú összetevője a hemoglobinnak. Vashiány esetén a szervezet nem képes elegendő mennyiségű hemoglobint és vörösvérsejtet termelni.

Vitaminhiány (B12-vitamin, folsav): A B12-vitamin és a folsav fontos szerepet játszanak a vörösvérsejtek kialakulásában. Hiányuk esetén vérszegénység alakulhat ki.

Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint például a krónikus vesebetegség vagy a gyulladásos betegségek, zavart okozhatnak a vörösvérsejtek képződésében vagy élettartamában, így vérszegénység (anémia) alakulhat ki.

Genetikai rendellenességek: Bizonyos genetikai rendellenességek, mint például a thalasszémia vagy a hemoglobinopátiák, a vörösvérsejtek genetikai hibái miatt alakulhatnak ki és vérszegénység képében jelentkezhetnek.

Krónikus vérveszteség: Tartós vérveszteség, például emésztőrendszeri problémák, rendellenes menstruáció vagy gyakori vérzés következtében vérszegénység alakulhat ki.

Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek, mint például a perniciózus anémia, az immunrendszer hibás működése miatt gátolhatják a B12-vitamin felszívódását.

Daganatos megbetegedések: Néhány daganatos megbetegedés hatással lehet a vörösvérsejtek képződésére vagy élettartamára, így vérszegénység jelentkezhet.

Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például kemoterápiás szerek vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők, mellékhatásként okozhatják a vérszegénység képét.

Vérszegénység esetén a pontos ok meghatározása és a megfelelő kezelés kialakítása érdekében orvosi vizsgálatra van szükség. Az orvos által elrendelt vizsgálatok segíthetnek az okok azonosításában és a személyre szabott kezelés megkezdésében.

Vérszegénység kivizsgálása

A vérszegénység kivizsgálása az orvos általános vizsgálatával, kórtörténet felvételével, valamint laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal kezdődik. Az orvosnak meg kell határoznia a vérszegénység típusát és okát, hogy megfelelő kezelési tervet állíthasson össze.

Teljes vérkép: A teljes vérkép segít az orvosnak meghatározni a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számát. A vérszegénység esetén a vörösvérsejtek és/vagy a hemoglobin szintje alacsony lehet.

Vasprofil vizsgálat: A vasprofil vizsgálat segít az orvosnak felmérni a vasraktárakat, a vas szintjét a vérplazmában, valamint az apoferritin (vasraktár-fehérje) szintjét.

Vitaminok szintjének ellenőrzése: A vérszegénység okától függően a B12-vitamin és a folsav szintjének ellenőrzése is fontos lehet.

Vérkép morfológiai vizsgálata: A perifériás vérkenet vizsgálata során a vörösvérsejtek alakját és méretét is megvizsgálják, amely segíthet a vérszegénység típusának meghatározásában.

Vitamin B12 felszívódásának tesztje: A perniciózus anémia esetén a B12-vitamin felszívódásának tesztje segíthet a vérszegénység diagnózisában.

Csontvelői biopszia: A csontvelői biopszia során egy kis mintát vesznek a csontvelőből, amely segíthet az okok pontosabb meghatározásában, például genetikai rendellenességek vagy myelodysplasiás szindrómák esetén.

Képalkotó vizsgálatok: A képalkotó vizsgálatok, például az ultrahang, CT vagy MRI, segíthetnek az esetleges vérvesztés forrásának azonosításában vérszegénység esetén.

Az orvos az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján dönt a vérszegénység típusáról és okáról, majd ez alapján alakítja ki a megfelelő kezelési tervet. A vérszegénység kezelése a pontos diagnózistól és a kiváltó októl függően lehet vas-kiegészítők szedése, vitaminpótlás, gyógyszerek, és a vérszegénység kiváltó okának kezelése.

Vérszegénység kezelése

A vérszegénység kezelése az októl és a típustól függ, mivel a vérszegénység többféle formában jelentkezhet. A kezelési tervet az orvos határozza meg a végzett kivizsgálások és diagnózis alapján. Néhány általános vérszegénység kezelési módszer a következő lehet:

 • Vas kiegészítők: Vashiányos vérszegénység esetén a vas-kiegészítők szedése lehet szükséges. Ezeket orálisan vagy intravénásan lehet adni, attól függően, milyen súlyos a vérszegénység.
 • Vitaminpótlás: A B12-vitamin vagy folsav hiányában a megfelelő vitaminok pótlása szükséges. Ezt tabletták, injekciók vagy egyéb formákban lehet alkalmazni vérszegénység esetén.
 • Vértranszfúzió: Súlyos vérszegénység esetén, különösen akut vérvesztés vagy más súlyos ok miatt, vértranszfúzióra lehet szükség a vörösvérsejtek pótlása érdekében.
 • Gyógyszeres kezelés: Bizonyos típusú vérszegénységek, például az autoimmun eredetűek esetén, gyulladáscsökkentő vagy immunmoduláló gyógyszerek alkalmazása is szóba jöhet.
 • Életmódbeli változtatások: A vérszegénység kezelésében fontos szerepet játszhatnak az életmódbeli változtatások. Például a táplálkozási szokások módosítása, vitaminokban gazdag étrend, és a vashiány megelőzése.
 • Gyógytorna és aktivitás: A vérszegénység miatti fáradtság enyhítése érdekében a szervezet által tolerálható szintű mozgás és gyógytorna is segíthet.
 • Kezelés az alapbetegség esetén: Ha a vérszegénység egy másik betegség következménye, például vesebetegség vagy gyulladásos állapot, az alapbetegség kezelése is szerepet játszik a vérszegénység kezelésében.

A vérszegénység (anémia)  kezelése egyéni és az okoktól függően változhat. Az orvos a személyre szabott kezelési tervet fogja kialakítani a pontos diagnózis alapján. A rendszeres orvosi ellenőrzések segítenek nyomon követni a vérszegénység kezelésének hatékonyságát és az esetleges változásokat.

Vérszegénység lehetséges szövődményei

A vérszegénység kezeletlen vagy rosszul kezelt esetekben számos szövődményt okozhat, mivel a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvérsejtet és hemoglobint előállítani. Néhány lehetséges szövődmény a következők.

 • Szív- és érrendszeri problémák: A vérszegénység miatt a szervezet nem juttat elegendő oxigént a szövetekhez, ami terhelést jelent a szívnek. Ez hosszú távon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, például szívizomgyengeséghez vagy szívritmuszavarokhoz.
 • Immunrendszer gyengülése: A vérszegénység csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, növelve ezzel a fertőzések kockázatát.
 • Fejlődési késés: Gyermekeknél a krónikus vérszegénység hosszú távon befolyásolhatja a növekedést és fejlődést.
 • Kognitív problémák: Az oxigénhiány miatt az agy nem kap elegendő oxigént, ami kognitív problémákhoz, például memóriavesztéshez vagy koncentrációs nehézségekhez vezethet.
 • Szöveti és szervi károsodás: A hosszan fennálló vérszegénység szöveti és szervi károsodást okozhat, különösen a szerveknek, amelyek fokozott oxigénigényűek, például a szív, az agy és a vesék.
 • Visszatérő epizódok: Ha a vérszegénység okát nem kezelik megfelelően, vagy ha a kiváltó tényezők fennmaradnak, a vérszegénység epizódok ismétlődhetnek.
 • Posttrombotikus szindróma (mélyvénás trombózis esetén): A mélyvénás trombózis miatti vérszegénység hosszabb távon vezethet posttrombotikus szindrómához, amely visszértágulatokkal, lábfájdalommal és bőrelváltozásokkal járhat.
 • Szív- és veseelégtelenség: A tartósan fennálló súlyos vérszegénység szív- és veseelégtelenséghez vezethet.

A szövődmények kockázatát csökkentheti az időben történő diagnózis és megfelelő kezelés vérszegénység során. Fontos, hogy az orvos által előírt kezelési tervet kövessék, és rendszeresen ellenőriztesse a vérszegénység állapotát. Az életmódbeli változtatások és a szükséges gyógyszerek alkalmazása segíthet minimalizálni a szövődmények kockázatát vérszegénység során.

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet •  

  Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.04.25 12:57