Vénás elégtelenség

Vénás elégtelenség

Testünk ereit két nagy csoportra bonthatjuk: az artériákra és a vénákra. Mind az artériák, mind pedig a vénák fontos szerepet játszanak a vérkeringésben. Az artériák olyan erek, amelyek a szív felől kifelé vezetik a vért a test különböző részeibe. Ezek a vérerek általában vastagabb falúak, hogy ellenálljanak a szív összehúzódásainak és a nagy nyomásnak, ami ellen dolgoznak. Az artériákban a vér oxigént és tápanyagokat szállít a test sejtjeihez. A vénák pedig olyan erek, amelyek a testből „visszaviszik” a vért a szív felé. Ezek a vérerek általában vékonyabb falúak, mivel kevésbé vannak kitéve a vérnyomásnak. A vénákban a vér szén-dioxiddús, de emellett más egyéb anyagokat is szállít a szív felé, amelyeket a test sejtjei felhasználtak. Végsősoron a vénás vér a jobb pitvarba érkezik.

Mi az a vénás elégtelenség?

Vénás elégtelenség oka

Tényezők, amik vénás elégtelenséghez vezethetnek

Vénás elégtelenség tünetei

Vénás elégtelenség kezelési lehetőségei

A vénás elégtelenség sebészi kezelése

Vénás elégtelenséggel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vénás elégtelenség?

A vénás elégtelenség egy olyan állapot, amikor a vénák nem képesek hatékonyan visszapumpálni a vért a testből a szív felé. Ez a probléma gyakran az alsó végtagokon jelentkezik, de más testrészeket is érinthet. A vénás elégtelenség két fő típusa ismert: az akut és a krónikus vénás elégtelenség.

Az akut vénás elégtelenség hirtelen kialakuló állapot, amely gyakran a mélyvénás trombózis (vérrög képződése a mélyvénákban) következményeként jön létre. A tünetek között szerepelhet a hirtelen lábfájdalom, duzzanat, bőrpír és láz. Az akut vénás elégtelenség sürgős kezelést igényel, mivel a vérrögök súlyos komplikációkat okozhatnak, például tüdőembólia (a vérrögök a tüdőbe jutása) vagy szívizominfarktus.

Ezzel szemben a krónikus vénás elégtelenség egy hosszú idő alatt kialakuló állapot. A krónikus vénás elégtelenség a vénás rendszer betegségeinek széles spektrumát öleli fel, rendkívül színes tünettannal.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vénás elégtelenség oka

A vénás elégtelenség akkor alakul ki, amikor valami oknál fogva a vénás rendszerben a vér szív felé történő visszaáramlása csökken. Ennek hatására a vénás rendszerben uralkodó nyomás megnő. A vénás rendszerben uralkodó nyomás emelkedését okozhatja elzáródás, például egy trombus, vagy reflux, ami a vénákban található billentyűk elégtelen működése következtében alakul ki. Emellett e kettő tényező kombinációja is előfordulhat.

A visszaáramlás csökkenésének kiindulópontja a vénafal és a véna billentyűk egészséges struktúrájának megbomlása. Amikor a vénafal struktúrája megváltozik, a véna átmérője megnő, ami billentyűelégtelenséget okoz. Ennek eredményeként reflux alakul ki, ami pangást okoz a billentyűtől távol eső szakaszon, és más vénafalak kitágulásához (varikozitás) vezet. A vénás elégtelenség másik okát az obstrukció jelenti. Ilyenkor hirtelen nyomásemelkedés következik be, ami károsíthatja a vénafalat és a billentyűket.

Az izompumpa elégtelensége is tovább súlyosbíthatja a vénás elégtelenséget, mivel ilyenkor a vénás áramlás romlik.

Ezen tényezők következtében először duzzadás, feszülés és ödéma alakul ki. A hosszan fennálló ödéma és pangás miatt a mélyebb szövetekben fibrózis alakul ki, ami a láb barnás elszíneződéséhez vezet. A szöveti átalakulás miatt azok megkeményednek, a bőr pedig elvékonyodik és romlik a keringése. Végül is, ez a folyamat vezet a lábszárfekély kialakulásához.

Tényezők, amik vénás elégtelenséghez vezethetnek

A vénás elégtelenség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A leggyakoribb okok a következők:

 • Mélyvénás trombózis (DVT): Ez a vérrögképződés a mélyen elhelyezkedő vénákban, általában az alsó végtagokban. A DVT miatt a véna elkezd szűkülni vagy elzáródni, ami gátolja a vér visszafolyását a szív felé, és hozzájárulhat a vénás elégtelenség kialakulásához.
 • Terhesség: A terhesség alatt a növekvő méh nyomást gyakorol a kismedence vénáira, ami gátolhatja a vér visszafolyását az alsó végtagokból. Emellett a terhesség hormonális változásai is növelhetik a vénás elégtelenség kockázatát.
 • Túlsúly és elhízás: A felesleges testtömeg növelheti a nyomást az alsó végtagok vénáiban, ami csökkentheti a vér visszafolyását.
 • Hosszú ideig tartó állás vagy ülés: Az álló vagy ülő munka, amely során a lábak nem mozognak megfelelően, hozzájárulhat a vénás elégtelenség kialakulásához.
 • Örökletes tényezők: Ha a családban már volt vénás elégtelenség, növekedhet a kockázata annak, hogy a későbbi generációkban is előfordul.
 • Időskor: Az idős korban a vénák fala gyengülhet és rugalmasságát elveszítheti, ami hozzájárulhat a vénás elégtelenség kialakulásához.
 • Más egészségügyi problémák: Bizonyos betegségek, például a szívelégtelenség vagy az elhízás, növelhetik a vénás elégtelenség kockázatát.

  Kapcsolódó cikkünk

  A visszeresség öt leggyakoribb tünete

  A visszeresség öt leggyakoribb tünete

  Fontos figyelnie a jelentkező tünetekre, mert a tágult, pangó vénák akár súlyos szövődményeket is okozhat: mélyvénás trombózist, valamint ...

Vénás elégtelenség tünetei

A vénás elégtelenség tünetei változhatnak az állapot súlyosságától és a vénás rendszer érintettségétől függően. Az alábbiakban olvashatóak a vénás elégtelenség leggyakoribb tünetei:

 • Lábduzzanat: A vénás elégtelenség következtében az alsó végtagok, különösen a bokák ésVénás elégtelenség a lábszárak duzzadnak meg. A duzzanat általában nap végére fokozódik.
 • Lábfájdalom és nehézségérzés: A vénás elégtelenség során a lábakban jelentkező fájdalom, égő érzés vagy nyomásérzés gyakori tünet. A vénás elégtelenség ezen tünete a hosszabb ideig tartó állás vagy járás után szintén fokozódhat.
 • Vénás tágulatok (varikozitások): A bőr alatt látható, kidudorodó, kitágult vénák, az úgynevezett varikozitások, gyakoriak a vénás elégtelenség során.
 • Bőrpír és bőrelszíneződés: A vénás pangás miatt a bőr pirossá válhat, és hosszabb ideig tartó betegség esetén sötétebb elszíneződések (hyperpigmentáció) is kialakulhatnak.
 • Viszketés és égető érzés: Az érintett területeken jelentkező viszketés és égető érzés kellemetlenséget okozhat.
 • Gyulladás és fekélyek: Súlyosabb esetekben a bőr begyulladhat, és fekélyek (vénás fekélyek) alakulhatnak ki, amelyek nagyon nehezen gyógyulnak.
 • Szúró, égető fájdalom: Időnként akut fájdalom és szúró érzés jelentkezhet a vénás trombózis (vérrögképződés) miatt.
 • Éjszakai lábikra görcsök: Az éjszakai görcsök a vénás elégtelenség egyik gyakori szövődménye lehet.
 • Feszülő, fáradt lábak érzése: A vénás elégtelenség esetén a lábszárakban, azon belül is leginkább a vádli területére lokalizálódva fájdalmas feszülés és fáradt láb érzése jelentkezhet, különösen a nap végére, az egész napos fizikai aktivitás miatt.

A vénás elégtelenség tünetei progrediálhatnak, súlyosbodhatnak, és komolyabb szövődményekkel járhatnak, mint például vénás fekélyek vagy akár mélyvénás trombózis.

Vénás elégtelenség kezelési lehetőségei

A vénás elégtelenség kezelése az állapot súlyosságától és az érintett területektől függ, és többféle lehetőséget foglal magában. Az alábbiakban olvashatók a vénás elégtelenség leginkább alkalmazott kezelési lehetőségei:

 • Kompressziós terápia: A kompressziós harisnya vagy kompressziós kötszer viselése az egyik leggyakoribb kezelési mód a vénás elégtelenség esetében. Ezek a speciális harisnyák vagy kötszerek nyomást gyakorolnak az alsó végtagokra, segítve a vér visszaáramlását a szív felé, és így csökkentve a duzzanatot.
 • Életmódbeli változtatások: Az aktív életmód, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés és a lábak felpolcolása a nap végén vagy pihenés során segíthetnek a vénás elégtelenség tüneteinek enyhítésében.
 • Gyógyszerek: Orvosok gyakran írnak fel gyógyszereket, például vénatonizálókat, gyulladáscsökkentőket vagy véralvadásgátlókat a tünetek enyhítésére vagy a vérrögképződés megelőzésére.
 • Szkleroterápia: Egy speciális eljárás, amely során egy anyagot injektálnak a varikozitásokba, hogy összehúzzák és eltűntessék azokat.
 • Endovénás kezelések: Ilyen eljárások során a véna belsejében történik a beavatkozás, és olyan módszerekkel zárják el vagy távolítják el a problémás vénákat, mint például a lézerterápia vagy a rádiófrekvenciás abláció.
 • Sebészeti beavatkozás: Súlyos esetekben vagy nehezen kezelhető varikozitások esetén sebészeti eltávolítás vagy vénakivétel lehet szükséges.
 • Vénás fekély kezelése: Amennyiben vénás elégtelenség miatt vénás fekély alakul ki, speciális sebészeti vagy sebkezelési eljárásokra lehet szükség a fekély gyógyulásához.

Az optimális kezelési tervet az orvos határozza meg, figyelembe véve az egyéni állapotot és a tünetek súlyosságát. A kezelés célja a vénás elégtelenség tüneteinek enyhítése, a szövődmények megelőzése és az életminőség javítása. Fontos az orvossal való rendszeres konzultáció és a kezelési terv betartása a legjobb eredmények eléréséhez.

A vénás elégtelenség sebészi kezelése

A vénás elégtelenség sebészi kezelése azokban az esetekben lehet fontos,  amikor a betegség súlyos és más kezelési lehetőségek nem hoznak megfelelő eredményt. A sebészeti beavatkozások célja a vénás elégtelenséget okozó vénák eltávolítása vagy blokkolása. Az alábbiakban ismertetésre kerül néhány olyan sebészi kezelési lehetőség, amelyeket a vénás elégtelenség kezelésére alkalmazhatnak:

 • Vénakivétel: Ez a műtéti eljárás azt jelenti, hogy az érintett vénát teljesen eltávolítják a testből. Általában akkor alkalmazzák, amikor a vénás elégtelenséget súlyosan érintő mélyvénák vagy felszíni vénák vannak jelen, és más kezelés nem hatékony.
 • Flebektómia: Ez a műtéti technika azt jelenti, hogy a bőr felületén kis metszéseket ejtenek az érintett vénák közelében, majd ezeken a metszéseken keresztül eltávolítják a problémás vénákat. Gyakran minimálisan invazív módszerként alkalmazzák.
 • Endovénás abláció: Ez az eljárás magában foglalja a speciális eszközök bevezetését az érintett vénába, például lézer vagy rádiófrekvenciás hőt alkalmazva az ér falának összehúzásához vagy lezárásához. Ezután a visszahúzódott vénák általában felszívódnak vagy eltűnnek.
 • Szkleroterápia: Ez a módszer az érintett vénákba egy speciális ragasztófolyadék injektálását jelenti, amely irritálja az érfalat és összehúzza azt. A vénák így bezárulnak és felszívódnak.

A sebészeti kezelések rendkívül hatékonyak a vénás elégtelenség tüneteinek enyhítésében, és segíthetik a betegeket a jobb életminőség elérésében. Az eljárások típusa és komplexitása azonban az egyéni esetektől függ, és az orvos szakvéleménye alapján döntenek. Az utókezelés és a rehabilitáció is fontos része a sikeres sebészi beavatkozásnak. A pácienseket részletesen tájékoztatják a műtéti eljárásról és a várható eredményekről, mielőtt döntést hoznak a sebészi beavatkozás mellett.

Összefoglalva tehát, a vénás elégtelenség olyan állapot, amikor a vénák nem képesek hatékonyan visszapumpálni a vért a testből a szív felé. Ennek eredményeként a vér pang és duzzanat alakulhat ki az alsó végtagokban. A vénás elégtelenség tünetei közé tartoznak a lábfájdalom, duzzanat, bőrpír, viszketés és vénás tágulatok (varikozitások). A kezelés lehet kompressziós terápia, gyógyszerek, életmódbeli változtatások vagy sebészi beavatkozás, attól függően, hogy mennyire súlyos az állapot. A sebészeti beavatkozások célja az érintett vénák eltávolítása vagy blokkolása, hogy javuljon a vérkeringés és enyhüljenek a tünetek.

Téma szakértője

Dr. Sepa György

sebész, érsebész

 • Specialitások:

   

  • Rendelés típusa:
   • Személyes (rendelői) vizit 

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.07.11 16:19