Limfocitopénia

Limfocitopénia

Limfocitopénia akkor fordul elő, ha szervezetében nincs elég limfocita, egy olyan típusú fehérvérsejt, amely segít megvédeni szervezetét a vírusoktól, a ráktól és más behatolóktól. A limfocitopénia számos különböző betegséghez és állapothoz kapcsolódik. 

Mi az a limfocitopénia?

Hogyan hat a limfocitopénia a szervezetre?

Mik a limfocitopénia tünetei?

A limfocitopénia oka

A limfocitopénia szövődményei

Hogyan alakul ki az emberekben limfocitopénia?

A szerzett limfocitopénia

Mi a normál limfocitaszint? 

Mi az a limfocitopénia?

A limfocitopénia a vér limfocitaszámának csökkenését jelenti, ami az immunrendszer egyes részeinek gyengüléséhez vezethet. Az immunrendszer alapvető szerepet játszik a szervezet védelmében a fertőzésekkel, vírusokkal és más kórokozókkal szemben. A limfociták fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban, és amikor ezeknek a fehérvérsejteknek a száma csökken, nő a fertőzésekkel és egyéb betegségekkel szembeni sebezhetőség.

A limfocitopénia különféle okokra vezethető vissza, és azokat a következőképpen oszthatjuk meg:

 • Szekunder vagy szerzett limfocitopénia: Ez akkor következik be, amikor más betegségek vagy körülmények befolyásolják a limfociták számát. Például fertőzések, autoimmun betegségek, sugárkezelés, kemoterápia vagy egyes gyógyszerek szedése.
 • Örökletes vagy veleszületett limfocitopénia: Ritka örökletes állapotok is okozhatják a limfociták alacsony számát. Ilyenkor a genetikai hiba miatt a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű limfocitát termelni vagy tartani.

A limfocitopénia tünetei közé tartozhatnak a gyakori fertőzések, a hosszabb ideig tartó betegségek, a láz és a fáradtság. A diagnózisra általában vérvizsgálat szükséges, ahol megmérik a különböző fehérvérsejtek számát.

A kezelés a limfocitopénia okától függ. Ha egy alapbetegség okozza, akkor annak kezelése a kulcsfontosságú. A kezelési terv gyakran magában foglalja az immunrendszer támogatását, fertőzések megelőzését és az esetleges gyulladások kezelését.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan hat a limfocitopénia a szervezetre?

A limfocitopénia lehet akut vagy krónikus. Ha akut limfocitopénia jelentkezik, a limfocitaszám leesik, és rövid idő múlva visszatér a normál értékre. A krónikus limfocitopénia tartósan alacsony limfocitaszám, amely hosszú ideig fennáll.

A limfocitopénia hatása a szervezetre a szervezet immunrendszerének gyengülésével jár. A limfociták olyan fehérvérsejtek, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. A limfociták segítenek azonosítani és elpusztítani a kórokozókat, így részt vesznek a szervezet védelmében a fertőzések, vírusok és más kórokozók ellen.

Ha a limfocitopénia bekövetkezik, a limfocitaszám csökkenése miatt az immunrendszer védekező képessége csökken a fertőzésekkel és egyéb betegségekkel szemben. Ennek következtében a beteg könnyebben és gyakrabban szenvedhet el különféle fertőzéseket, mivel a szervezet nem képes megfelelően reagálni a kórokozókkal szemben.

Az akut limfocitopénia esetén a limfocitaszám rövid időn belül csökken és visszatér a normál értékre. Ez általában egy átmeneti állapot, és a szervezet képes helyreállni a normális működésre. Azonban a krónikus limfocitopénia esetén az alacsony limfocitaszám hosszabb ideig fennmaradhat, ami folyamatosan növeli a fertőzések kockázatát és csökkenti az immunrendszer hatékonyságát.

A limfocitopénia általános tüneteket is okozhat, mint például fáradtság, láz és gyengeség. A szervezet hosszabb ideig tartó gyengült immunvédelme miatt a beteg állapota általánosan rosszabb lehet.

Az orvosok a limfocitopénia kezelését az okok függvényében határozzák meg. Ha a limfocitopénia egy másik betegség vagy állapot következménye, akkor a kezelés célja az alapbetegség kezelése lehet. Fontos azonban a szervezet immunrendszerének támogatása is, például fertőzések megelőzése és gyulladások kezelése.

Kapcsolódó cikkünk

Daganatos betegség és vérszegénység: mire kell figyelni?

Daganatos betegség és vérszegénység: mire kell figyelni?

Daganatos betegség és kemoterápiás kezelés következtében gyakran lép fel az érintetteknél vérszegénység. Dr. Kárpáti Ágnes ...

Mik a limfocitopénia tünetei?

A limfocitopénia tünetei változhatnak az alacsony limfocitaszám mértékétől, az állapot okától és attól függően, hogy az állapot akut vagy krónikus. Néhány általános tünet közé tartozhatnak:

 • Gyakori fertőzések: Az lifocitopénia okozta immunrendszeri gyengeség miatt a beteg hajlamosabb lehet a gyakori fertőzésekre, például torokgyulladásra, hörghurutra, felső légúti fertőzésekre vagy más bakteriális és vírusfertőzésekre.
 • Fáradtság és kimerültség: Az immunrendszer aktivitásának csökkenése fáradtságot és általános kimerültséget okozhat, mivel a szervezet nehezebben küzd meg a kórokozókkal.
 • Láz: A limfocitopénia miatt könnyebben kialakulhat láz, mivel a test nehezebben szabályozza a fertőzések elleni harcot.
 • Nyirokcsomó-duzzanat: Mivel a limfociták szerepet játszanak a nyirokcsomókban is, a limfocitopénia esetén a nyirokcsomók duzzadtak lehetnek.
 • Éjszakai izzadás: Néhány esetben az éjszakai izzadás is előfordulhat limfocitopénia mellett.
 • Fokozott hajlam a vérzésre vagy véralvadási problémák: Ritkán a limfocitopénia súlyos esetekben vérzési problémákat is okozhat.

Limfocitopénia esetén nem minden esetben jelentkeznek tünetek, és néhány esetben az állapot csak rutinvizsgálatok során derül ki, amikor a vérkép vizsgálatában alacsony limfocitaszám mutatkozik. Az észlelt tünetek és a pontos diagnózis érdekében mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. 

A limfocitopénia oka

A limfocitopénia különböző okokra vezethető vissza, és azokat általában két kategóriába sLimfocitopeniaorolják: szerzett (szekunder) és örökletes (veleszületett) limfocitopénia.

 • Szerzett (Szekunder) Limfocitopénia:
  • Fertőzések: Számos fertőző betegség, beleértve a vírusos és bakteriális fertőzéseket, képes csökkenteni a limfociták számát a szervezetben, így vezetve limfocitopánia kialakulásához.
  • Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, például lupus, rheumatoid arthritis vagy Sjögren-szindróma, a szervezet saját immunrendszerének támadásához vezetve okozhatnak limfocitopéniát.
  • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például kemoterápia, szteroidok vagy immunoszuppresszánsok, negatívan befolyásolhatják a limfociták számát, így vezetve limfocitopénia kialakulásához.
  • Sugárkezelés: A sugárkezelés szintén csökkentheti a limfociták számát, mivel a gyorsan osztódó sejteket is érinti.
 • Örökletes (Veleszületett) Limfocitopénia:
  • Örökletes immunrendszeri rendellenességek: Ritka genetikai rendellenességek, mint például a súlyos kombinált immunhiány (SCID) vagy a veleszületett agammaglobulinémia, befolyásolhatják a limfociták számát.
  • Veleszületett genetikai hibák: Néhány genetikai hiba a limfociták normális fejlődését vagy életciklusát befolyásolhatja, ami limfocitopéniát eredményezhet.

A limfocitopénia szövődményei

A limfocitopénia számos szövődménnyel járhat, mivel az alacsony limfocitaszám miatt az immunrendszer funkciója jelentősen csökken. Néhány potenciális szövődmény a következők lehetnek:

 • Gyakoribb fertőzések: A limfocitopénia miatt a szervezet képessége a fertőzések elleni hatékony védekezésre jelentősen gyengül. Ezért a betegek hajlamosabbak lehetnek a gyakori és súlyos fertőzésekre, amelyek súlyosabb lefolyásúak lehetnek és nehezebben kezelhetők.
 • Krónikus betegségek kialakulása: A gyengült immunrendszer miatt nő a krónikus betegségek kockázata, mivel a szervezet nehezebben képes megbirkózni az útjába kerülő kórokozókkal és így a hatékony védekezés hiányzik.
 • Autoimmun reakciók: A limfocitopénia hátterében álló autoimmun betegségek esetén a szervezet saját immunrendszere támadhatja meg a saját sejtjeit és szöveteit, ami autoimmun reakciókat vált ki. Ez tovább súlyosbíthatja az egészségi állapotot.
 • Súlyos fertőzések és szepszis: Limfocitopénia esetén a kritikusan alacsony limfocitaszámú egyének súlyos fertőzéseket vagy szepszist kaphatnak, ami életveszélyes állapot lehet.
 • Nyirokszövet megnagyobbodása: A limfocitopénia néha járhat a nyirokszövet megnagyobbodásával, beleértve a nyirokcsomókat és a lépet is. Ez fizikai kényelmetlenséget és egyéb tüneteket okozhat.
 • Vérzési problémák: A limfocitopénia egyes eseteiben súlyos vérzési problémák is kialakulhatnak, mivel a limfociták fontos szerepet játszanak a vérlemezkék és az érrendszer integritásának fenntartásában.

Hogyan alakul ki az emberekben limfocitopénia?

Limfocitopénia kialakulhat különböző okok miatt, és két fő típusba sorolható: szerzett (sekunder) limfocitopénia és örökletes (veleszületett) limfocitopénia.

 • Szerzett Limfocitopénia:
  • Alultápláltság: Az alultápláltság, különösen a súlyos fehérje- vagy vitaminhiány, gyengítheti a szervezet immunrendszerét, beleértve a limfocitákat is, így okozva a limfocitopénia kialakulását.
  • Fertőzések: Bakteriális vagy vírusfertőzések, mint például a HIV/AIDS, súlyosan csökkenthetik a limfocitaszámot, mivel a kórokozók szaporodása és terjedése elleni harc során a limfociták aktivitása növekszik.
  • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például kemoterápia vagy immunoszuppresszánsok, mellékhatásként limfocitopéniát okozhatnak.
  • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek esetében az immunrendszer támadja a saját sejtjeit, beleértve a limfocitákat is.
 • Örökletes Limfocitopénia:
  • Veleszületett genetikai rendellenességek:Ritka genetikai hibák eredményezhetik a veleszületett limfocitopéniát. Ilyen esetekben a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű limfocitát termelni vagy tartani.
 • Ismeretlen okok (Idiopátiás limfocitopénia):
 • Néhány esetben az embereknek limfocitopéniájuk van, de nincs egyértelmű vagy nyilvánvaló ok. Ez a szakzsargonban "idiopatikus limfocitopénia"-nak nevezhető, mivel az okokat nem ismerjük pontosan.

Az immunrendszer komplex hálózat, és a limfociták fontos szerepet játszanak a szervezet védekező rendszerében. Ha bármely ok miatt a limfociták száma csökken, a szervezet képessége a fertőzésekkel, vírusokkal és más kórokozókkal szembeni hatékony védekezésre jelentősen gyengülhet. A kezelés célja az okok kezelése, az immunrendszer támogatása és a szövődmények minimalizálása.

A szerzett limfocitopénia

A leggyakoribb okok a következők:

 • Szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) : Ez a szerzett limfocitopénia leggyakoribb oka.
 • Fehérje-energia alultápláltság : Ez akkor fordul elő, ha az emberek hosszú ideig nem esznek elegendő fehérjét és kalóriát.
 • COVID-19 : Ez az állapot enyhe vagy súlyos légúti megbetegedést okozhat, beleértve a halált is.
 • Bizonyos egyéb vírusfertőzések, beleértve a mononukleózist, az Ebola-vírus-betegséget , az influenzát , a kanyarót és a hepatitist.

Mi a normál limfocitaszint? 

A normál limfocitaszám felnőtteknél 1000-4800 sejt mikroliter vérben (mcL). A normál szám 6 éves és idősebb gyermekeknél 1500-9500 mcL. 2 éves és fiatalabb gyermekek esetében a normál limfocitaszám 3000-9500 mcL. 

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.25 11:24