Limfocitopénia

Limfocitopénia

Limfocitopénia akkor fordul elő, ha szervezetében nincs elég limfocita, egy olyan típusú fehérvérsejt, amely segít megvédeni szervezetét a vírusoktól, a ráktól és más behatolóktól. A limfocitopénia számos különböző betegséghez és állapothoz kapcsolódik. Az egészségügyi szolgáltatók ezt az állapotot a kiváltó ok kezelésével kezelik.

Mi az a limfocitopénia?

Hogyan hat a limfocitopénia a szervezetre?

Mik a limfocitopénia tünetei?

Mi okozza a limfocitopéniát?

Hogyan alakul ki az emberekben limfocitopénia?

Milyen példák vannak a szerzett limfocitopéniára?

Mi a normál limfocitaszint? 

Mi az a limfocitopénia?

LimfocitopeniaA limfocitopénia (LIM-fo-si-to-PE-ne-ah) akkor fordul elő, amikor szervezetében nincs elég limfocita – egy olyan típusú fehérvérsejt , amely segít megvédeni a szervezetet a vírusoktól, a ráktól és más behatolóktól. A limfocitopénia számos különböző betegséghez és állapothoz kapcsolódik. Ritkán az emberek örökölhetnek olyan állapotokat, amelyek limfocitopéniát okoznak. Az egészségügyi szolgáltatók ezt az állapotot a kiváltó ok kezelésével kezelik. 

Hogyan hat a limfocitopénia a szervezetre?

A limfocitopénia lehet akut vagy krónikus. Ha akut limfocitopéniája van, limfocitaszáma leesik, és rövid idő múlva visszatér a normál értékre. A krónikus limfocitopénia alacsony limfocitaszám, amely hosszú ideig fennáll. A limfocitopénia nem okozhat tüneteket. Ha limfocitaszintje nagyon alacsony vagy szokatlanul hosszú ideig alacsonyabb a normálisnál, az orvos vizsgálatokat javasolhat, hogy megtudja, miért olyan alacsony a limfocitaszintje.

Mik a limfocitopénia tünetei?

Lehet limfocitopéniája tünet nélkül. Sokszor az emberek úgy tudják meg, hogy limfocitopéniájuk van, hogy más okok miatt végeztek vérvizsgálatot. Ennek ellenére, ha olyan fertőzései vannak, amelyek folyamatosan visszatérnek vagy nem múlnak el, az orvos megvizsgálhatja a vérét limfocitopéniára. 

Mi okozza a limfocitopéniát?

Noha számos állapot és betegség okozhat limfocitopéniát, három átfogó oka van annak, hogy a limfocitaszintje csökkenhet:

  • A szervezet nem termel elegendő limfocitát (és más fehérvérsejteket). Ez akkor látható, ha csontvelőjét olyan betegségek érintik, mint az aplasztikus anémia vagy a leukémia .
  • A szervezet elegendő limfocitát és más vérsejtet termel, de ezek gyorsabban pusztulnak el, mint ahogy a csontvelő képes pótolni őket. Ez megfigyelhető az autoimmun betegségekben s.
  • A lép vagy a nyirokcsomók beszorították a limfocitáit. A lép és a nyirokcsomók általában termelnek és tárolnak néhány limfocitát.

Hogyan alakul ki az emberekben limfocitopénia?

Sokszor az emberek limfocitopéniában szenvednek azért, mert alultápláltak, vagy bakteriális vagy vírusos fertőzéseik vannak. Az egészségügyi szolgáltatók ezt szerzett limfocitopéniának nevezik. Néha az emberek limfocitopéniát okozó állapotokkal születnek. Ez öröklött limfocitopénia. Néha az embereknek nyilvánvaló ok nélkül limfocitopéniája van.

Milyen példák vannak a szerzett limfocitopéniára?

A leggyakoribb okok a következők:

  • Szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) : Ez a szerzett limfocitopénia leggyakoribb oka.
  • Fehérje-energia alultápláltság : Ez akkor fordul elő, ha az emberek hosszú ideig nem esznek elegendő fehérjét és kalóriát.
  • COVID-19 : Ez az állapot enyhe vagy súlyos légúti megbetegedést okozhat, beleértve a halált is.
  • Bizonyos egyéb vírusfertőzések, beleértve a mononukleózist, az Ebola-vírus-betegséget , az influenzát , a kanyarót és a hepatitist.

Mi a normál limfocitaszint?

A normál limfocitaszám felnőtteknél 1000-4800 sejt mikroliter vérben (mcL). A normál szám 6 éves és idősebb gyermekeknél 1500-9500 mcL. 2 éves és fiatalabb gyermekek esetében a normál limfocitaszám 3000-9500 mcL. 

Téma szakértői

Kapcsolódó cikkünk

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A ...

 

Létrehozás ideje: 2023.02.07 Utolsó módosítás: 2023.02.07