Trombotizált aranyér

Trombotizált aranyér

A trombotizált aranyér az aranyeres megbetegedések egyik legkellemetlenebb formája. Akkor beszélünk erről a kórképről, ha az aranyér vénás tágulata a végbélen kívülre kerül és megtelik alvadt vérrögökkel. A trombotizált aranyér egy rendkívül fájdalmas állapot, ami nemcsak az ülés, hanem akár sétálás és egyéb hétköznapi tevékenység során is zavaró lehet.

Trombotizált aranyér - Tartalom

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Trombózis- és Hematológiai Központban
Mit jelent az aranyér?
Hogyan keletkezik a trombotizált aranyér?
Mik a trombotizált aranyér jellemző tünetei?
Hogyan azonosítható a trombotizált aranyér?
Hogyan kezelhető a trombotizált aranyér?
Okozhat-e szövődményeket a trombotizált aranyér kezeletlen esetben?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Trombózis- és Hematológiai Központban

 • szakorvosi vizit
 • endoszkópos vizsgálat
 • aranyérgyűrűzés
 • dietetikai tanácsadás

Mit jelent az aranyér?

Az aranyér a végbél környékén található vénák kitágulását és duzzanatát jelenti. Akkor jön létre, ha a végbélben található vénák vagy érgomolyag vérelvezetése nem megfelelő, és a vér meggyűlik, pangásnak indul a vénákban. Az aranyér hasonló mechanizmussal jön létre, mint a visszerek, ezek viszont a végbél környékén találhatóak, ezáltal más tüneteket és más problémákat okozhatnak. Az elégtelen vérelvezetés következtében az érintett érszakasz kitágul, a vér pangani kezd és kialakul az aranyeres csomó. Az aranyérnek két formáját különítjük el:

 • Külső aranyér: Ezek az aranyér típus a végbélnyílás körüli bőr alatti vagy közvetlenül a végbél körül található vénákban jön létre. Gyakran fájdalmat okoz, és az érintett terület duzzadt, érzékeny lehet, valamint viszkethet is.
 • Belső aranyér: Az aranyér ezen típusa a végbél belső részén található, a végbél nyálkahártyája és a vénák közötti területen. A belső aranyér általában fájdalommentes, és a legtöbb esetben nem látható vagy tapintható külsőleg. A belső aranyér azonban előeshet a végbélnyílás területére és ki is lóghat belőle.

A végbél vékony bőre alatt gazdag érhálózat található, melyek létezéséről egészen addig nem tudunk, amíg ki nem tágulnak és aranyér nem keletkezik. Az aranyér irritációt okozhat: méretéből fakadóan szűkítheti a végbél átmérőjét, akadályozhatja és fájdalmassá teheti a székletürítést, valamint könnyen sérülhet és vérzéseket okozhat. Amellett, hogy irritáló lehet az aranyeres csomó jelenléte, más probléma is van vele. Az aranyér a vénás pangás következtében jött létre, ahol pedig pang a vér, ott nagyobb valószínűséggel képződhet vérrög. A trombotizált aranyér azt jelenti, amikor az aranyér vénáiban vérrög keletkezik. Ez nagy fájdalommal és duzzanattal járhat.

Az aranyér előfordulása meglehetősen gyakori, különösen az idősebbek vagy a terhes nők körében. Az aranyér a következő kellemetlen tünetekkel járhat:

Bővebben itt olvashat az aranyérről

Hogyan keletkezik a trombotizált aranyér?

A trombotizált aranyér az aranyér bármely formájából kialakulhat. Akár a külső, akár a belső aranyér esetén számolni kell a trombotizált aranyér létrejöttével. Általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy a trombotizált aranyér gyakrabban alakul ki a külső aranyérből.Trombotizált aranyér - Trombózis Központ

Ahogy már említettük korábban, az aranyér a vénás pangás következtében jön létre, ahol pedig pang a vér, ott nagyobb valószínűséggel képződhet vérrög. A vérrög akár teljesen el is zárhatja a véráramlást és fájdalmas tüneteket okozhat. A trombózisos aranyér nem egy veszélyes állapot, viszont nagyon fájdalmas lehet, ami miatt érdemes minél hamarabb kezelni. Ha a tünetek nem múlnak el, a helyi krémektől kezdve a műtétig többféle kezelési lehetőség létezik. A trombózisos aranyér akut aranyérbetegség vagy perianális trombózis néven is ismert. A legtöbb esetben a szervezet feloldja idővel vérrögöt, és a tünetek elmúlnak, de van, amikor orvosi beavatkozás szükséges a trombotizált aranyér oldása érdekében.

A trombotizált aranyér - csakúgy, mint az aranyér - kapcsolatba hozható a páciens étrendjével és életmódjával. Sokszor akkor alakul ki trombotizált aranyér, ha a páciens táplálkozása nem ideális. Például finomított szénhidrátokat, fehér lisztből készült termékeket fogyaszt gyakran, jelentős mennyiségű hússal és kevés zöldséggel, gyümölccsel, valamint szegényes folyadékfogyasztással. Az alacsony rosttartalmú étrend hajlamosít az aranyér kialakulására. A trombotizált aranyér hátterében a következők is állhatnak:

 • Krónikus aranyér: A hosszú ideje fennálló aranyér megnagyobbodhat, begyulladhat, ami pedig hajlamosabbá teszi az aranyér vénás falát a megrepedésre, valamint gyakoribbak miatta a vérrögök is.
 • Szárazság és székrekedés: Az erős székrekedés vagy a túlzott erőlködés a székletürítés során fokozott nyomást gyakorolhat az aranyérre, ami sérülést okozhat a véna falában és vérrög kialakulását eredményezheti.
 • Ülő életmód: Hosszabb ideig tartó ülő életmód vagy ülő munka szintén hajlamosít az aranyér kialakulására, illetve a véna falának sérülése miatti trombotizált aranyér kialakulására.
 • Terhesség: A terhesség alatt a megnövekedett méhnyomás és a hormonális változások növelhetik az aranyér kialakulásának kockázatát. A hormonális változások elősegíthetik a vérrög kialakulását is, így a trombotizált aranyér megjelenését.
 • Súlyos székrekedés vagy hasmenés: Mindkét állapot fokozott nyomást gyakorolhat az aranyérre, ami sérülést és vérrögképződést okozhat.

A trombotizált aranyér sokszor spontán módon is meggyógyulhat, viszont szükség lehet a kezelésre, ha a tünetek súlyosak vagy tartósan fennállnak. Éppen ezért érdemes orvosi segítséget kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében, ha a trombotizált aranyér tünetei jelentkeznek.

Kapcsolódó cikkünk

Végbélgyulladás- fájdalmas székletürítés is jelezheti

Végbélgyulladás- fájdalmas székletürítés is jelezheti

Fájdalom, véres, nyákos széklet- legtöbben megrémülnek a tünetek esetén, így a vizsgálatot sokszor elodázzák. Pedig a panaszokat ...

Mik a trombotizált aranyér jellemző tünetei?

A trombotizált aranyér általában egy kis csomó formájában jelenik meg a végbélnyílás külső oldalán, amely a vastagbél utolsó részét képezi. A trombotizált aranyér sötét és kékes színűnek tűnhet a benne levő vérrögök miatt, ami segít megkülönböztetni az aranyér többi formájától.

A trombotizált aranyér a következő tünetekkel jelentkezhet:

Érdemes tudni, hogy a trombotizált aranyér okozta fájdalom az első 24-48 órában a legrosszabb. Ennek oka, hogy a trombózis nyomást és duzzanatot okoz a szövetek közt, majd ahogyan a vérrög lassan felszívódik, úgy oldódik a fájdalom is. Trombotizált aranyér esetén érdemes lehet orvoshoz fordulni, hogy enyhítsék ezt a nagy fájdalmat. Ha láz jelentkezik a trombotizált aranyér mellett, az az aranyér fertőzöttségére utal. Ilyenkor is fontos orvoshoz fordulni, mert könnyen perianális tályog alakulhat ki a fertőzött aranyérből.

Hogyan azonosítható a trombotizált aranyér?

A trombotizált aranyér kivizsgálása fizikális vizsgálatot jelent. A jellemző tünetek alapján már erős lehet a gyanú a trombotizált aranyér fennállására, erről meg is győződhet az orvos, amint megpillantja a perianális területet. A trombotizált aranyér általában sötét színű csomóként jelentkezik a végbélnyílás körül, a csomóban pedig érezhető lehet a megkeményedett vérrög. A kivizsgálás részeként rektális vizsgálatot is végezhet az orvos, valamint egy speciális eszköz segítségével felvételt is készíthet a végbél nyálkahártyájáról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan kezelhető a trombotizált aranyér?

A trombotizált aranyér okozta fájdalom és az akut aranyeres krízis megszüntethető a trombotikus érszakasz sebészi eltávolításával.  Természetesen a procedúrát érzéstelenítéssel, vagy altatásban végzik, így fájdalommal nem jár. Ezt az eljárást érdemes minél hamarabb elvégezni, mielőtt a trombotizált aranyér súlyossabbá válik.

Ha esetlegesen nem hozna eredményt a vérrög sebészi eltávolítása, egyéb megoldások is rendelkezésre állnak:

 • Aranyér sebészi eltávolítása: műtéti úton kimetszik a problémát okozó érszakaszt
 • Aranyér gyűrűzés: ekkor a szakorvos egy speciális eszközzel elszorítja a kellemetlenséget okozó érszakaszt, ami vérellátás hiányában pár hét alatt teljesen eltűnhet
 • Kúpok: főképp fájdalomcsillapításra használják
 • Gyógyszerek: ezek a vénák állapotát javítják, illetve gyulladáscsökkentők
 • Életmód: a helyes életmód követésével magát az aranyér kialakulását is kiküszöbölhetjük: javasolt a rendszeres mozgás, a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása és a bőséges folyadékfogyasztás javasolt

Ha Önnél is fennállnak a trombotizált aranyérre jellemző tünetek, akkor azonnal forduljon a Trombózis- és Hematológiai Központ aranyér specialistájához, hogy minél hamarabb szakszerű ellátásra kerülhessen sor!

Okozhat-e szövődményeket a trombotizált aranyér kezeletlen esetben?

A kezeletlen trombotizált aranyér esetén számos szövődmény léphet fel, melyek további fájdalmat okozhatnak és hosszú kezelést igényelhetnek. A trombotizált aranyér az aranyérben történő vérrög kialakulása miatt jelentkezik, ami gyulladást okozhat az érintett területen. A trombotizált aranyér könnyen el is fertőződhet és létrejöhet a már említett perianális tályog. A kezeletlen perianális tályog anális sipolyhoz vezethet, ami egy új, rendellenes járatot jelent a bőr és a végbélnyílás között. A sipoly helyreállításához végső soron műtétre is szükség lehet. A vérrög miatt az aranyér körüli bőr meggyengülhet, és fisszúra (kis repedés) jöhet létre. Ez további fájdalmat és esetleges vérzést okozhat a trombotizált aranyér területén. A kezeletlen trombotizált aranyér ráadásul hajlamosabbá teheti az egyént a krónikus aranyér problémákra, mint például a tartós fájdalom, vérzés vagy aranyér gyulladás. Ha a trombotizált aranyér nem megfelelően kezelt vagy nem gyógyul megfelelően, fennáll a veszélye annak, hogy a tünetek visszatérnek vagy súlyosbodnak.

Téma szakértője

Dr. Baranyai László

sebész

 • Specialitások:
  • Specialitások:
   • proktológiai kivizsgálás
   • aranyér kezelése
   • végbél vérzés
   • végbél polip
   • végbélrepedés
   • végbél betegségek humánus vizsgálata és kezelése
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Időpontfoglalás: +36 30 258 88 05

   

  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

   

 • Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.06.04 14:04