Trombotizált aranyér

Trombotizált aranyér

A trombotizált aranyér az aranyeres megbetegedések egyik legkellemetlenebb formája. Akkor beszélünk erről a kórképről, ha a vénás tágulat a végbélen kívülre kerül és megtelik alvadt vérrögökkel. Ez a rögösödött aranyér rendkívül fájdalmas, nemcsak az ülés, hanem egyéb hétköznapi tevékenység során is, akár sétáláskor.

Trombotizált aranyér - Tartalom

Mi az az aranyér?

Trombotizált aranyér tünetei

Trombotizált aranyér okai

Trombotizált aranyér kivizsgálása

Trombotizált aranyér kezelése

Kezeletlen trombotizált aranyér lehetséges szövődményei

Trombotizált aranyér kialakulásának megelőzése

Mi az aranyér?

Aranyérről akkor beszélünk, ha a végbélben található véna és/vagy érgomolyag vérelvezetése nem megfelelő. Az érintett érszakasz kitágul, a vér pangani kezd és kialakul az aranyeres csomó.

Kellemetlen tünetekkel is jár, például:

 • Vérzés
 • Fájdalom
 • Székelési nehézség
 • Viszketés
 • Égő érzés
 • Diszkomfort

Az aranyérnek két formáját különítjük el:

 • Külső aranyér: Ezek az aranyér típusok a végbélnyílás körüli bőr alatt vagy közvetlenül a végbél körül találhatók. Gyakran fájdalmasak, és duzzadtak vagy érzékenyek lehetnek.
 • Belső aranyér: Ezek az aranyér típusok a végbél belső részén találhatók, ahol a végbél nyálkahártyája és a vénák közötti területen. Általában fájdalommentesek, és a legtöbb esetben nem láthatók vagy tapinthatók külsőleg.

Bővebben itt olvashat az aranyérről

A rögösödött aranyér bármely formából kialakulhat. Akár a külső, akár a belső aranyeres megbetegedésekben is számolni kell vele, ugyanakkor külső aranyérben gyakrabban fordul elő.

Az aranyeres csomó sok esetben kiszorul az ánuszon  (végbélnyílás) kívül és a pangó véráramlás okán, az arra hajlamosoknál vérrögök is kialakulhatnak az aranyeres érszakaszban.

Az aranyér gyakran okozhat kellemetlenséget, de általában nem jelent komoly egészségügyi problémát. Azonban súlyosabb esetekben, mint például a thrombotizált aranyér, ami vérrög képződése miatt jelentkezik, vagy a krónikus aranyér problémák, mint például az aranyér trombózis vagy az aranyér prolapszus, további kezelésre lehet szükség. Fontos azonban megjegyezni, hogy az aranyér tünetei esetén mindig konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Trombotizált aranyér tünetei

 • Viszkető ánusz
 • Fájdalmas ülés, székletürítés, akár járás is
 • Vérzés székletürítés közben
 • Duzzanat, vagy csomók az ánusz körül

A trombotizált aranyér akár el is fertőződhet, amely tályoghoz vezethet. Ha a tályog is begyullad, emelkedett testhőmérséklet, láz jelentkezhet.

Trombotizált aranyér okai

A trombotizált aranyér, csakúgy, mint az aranyér kapcsolatba hozható a páciens étrendjével, életmódjával egyaránt.

Főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens táplálkozása egyoldalúan finomított szénhidrátokat, fehér lisztből készült termékeket tartalmaz, jelentős mennyiségű húsfélével és kevés zöldséggel, gyümölccsel, szegényes folyadékfogyasztással. 

 1. Krónikus aranyér: Az aranyér hosszú ideig fennálló megnagyobbodása és gyulladása hajlamosabbá teheti az aranyér véna falának megrepedésére és vérrög kialakulására.
 2. Szárazság és székrekedés: Az erős székrekedés vagy a túlzott erőlködés a székletürítés során fokozott nyomást gyakorolhat az aranyérre, ami sérülést okozhat a véna falában és vérrög kialakulását eredményezheti.
 3. Ülő életmód: Hosszabb ideig tartó ülő életmód vagy ülő munka szintén hajlamosíthat az aranyér véna falának megsérülésére és trombotizált aranyér kialakulására.
 4. Terhesség: A terhesség alatt a megnövekedett méhnyomás és a hormonális változások növelhetik az aranyér kialakulásának kockázatát, ami elősegítheti a vérrög kialakulását.
 5. Súlyos székrekedés vagy hasmenés: Mindkét állapot fokozott nyomást gyakorolhat az aranyérre, ami sérülést és vérrögképződést okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a trombotizált aranyér sokszor spontán módon is meggyógyulhat, de néha kezelésre lehet szükség, különösen, ha a tünetek súlyosak vagy tartósak. Ha trombotizált aranyér tünetei jelentkeznek, mindig fontos orvosi segítséget kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Trombotizált aranyér kivizsgálása

Trombotizált aranyér kezelése

Az akut aranyeres krízis megszüntethető a trombotikus érszakasz sebészi eltávolításával.  Természetesen a procedúrát érzéstelenítéssel, vagy altatásban végzik, így fájdalommal nem jár. Ezt az eljárást érdemes minél hamarabb elvégezni.

Ha esetlegesen nem hozna eredményt a fent említett procedúra, egyéb megoldások is rendelkezésre állnak:

 • Aranyér sebészi eltávolítása: műtéti úton kimetszik a problémát okozó érszakaszt
 • Aranyér gyűrűzés: ekkor a szakorvos egy speciális eszközzel elszorítja a kellemetlenséget okozó érszakaszt, így elzárva a vér útját, így az pár hét alatt teljesen eltűnhet.
 • Kúpok: főképp fájdalomcsillapításra használják
 • Gyógyszerek: ezek a vénák állapotát javítják illetve gyulladáscsökkentők
 • Életmód: a helyes életmód követésével magát az aranyér kialakulását is kiküszöbölhetjük. Ehhez a rendszeres mozgás valamint a helyes táplálkozás tartozik. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása segíti az optimális székelési habitus 
 • kialakulását. Ne feledkezzenek meg a folyadékfogyasztásról sem! Naponta legalább 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt, ami főleg tiszta víz legyen.

Ha Önnél is fennállnak a trombotizált aranyérre jellemző tünetek, akkor azonnal forduljon a Trombózis- és Hematológiai Központ aranyér specialistájához, hogy minél hamarabb szakszerű ellátásra kerülhessen sor!

Kezeletlen trombotizált aranyér lehetséges szövődményei

A kezeletlen trombotizált aranyér esetén számos lehetséges szövődmény léphet fel. A trombotizált aranyér az aranyér véraláfutása vagy vérrög kialakulása miatt jelentkezik, ami gyulladást okozhat az érintett területen. Néhány lehetséges szövődmény:

 1. Fájdalom és kényelmetlenség: A trombotizált aranyér gyakran súlyos fájdalommal és kényelmetlenséggel jár az érintett területen. Ez a fájdalom akár éjszakai alvást is zavarhatja.
 2. Gyulladás és duzzanat: A trombotizált aranyér körüli területen gyulladás és duzzanat alakulhat ki, ami további kellemetlenséget és diszkomfortot okozhat.
 3. Fisszúra kialakulása: A véraláfutás vagy a vérrög miatt az aranyér körüli bőr meggyengülhet, és fisszúra (kis repedés) alakulhat ki. Ez további fájdalmat és esetleges vérzést okozhat.
 4. Infekció: A gyulladt és duzzadt terület kedvező környezetet biztosíthat a baktériumok számára, ami fertőzést eredményezhet. Ez súlyosabb tünetekhez és komplikációkhoz vezethet.
 5. Krónikus aranyér problémák: A kezeletlen trombotizált aranyér hajlamosabbá teheti az egyént a krónikus aranyér problémákra, mint például a tartós fájdalom, vérzés vagy aranyér gyulladás.
 6. Visszatérő tünetek: Ha a trombotizált aranyér nem megfelelően kezelt vagy nem gyógyul megfelelően, fennáll a veszélye annak, hogy a tünetek visszatérnek vagy súlyosbodnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a trombotizált aranyér kezelése általában hatékony, és a legtöbb esetben azonnali enyhülést nyújt a tünetekre. Ha trombotizált aranyér tünetei jelentkeznek, fontos, hogy azonnal konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében, hogy elkerülje a szövődmények kialakulását.

Trombotizált aranyér kialakulásának megelőzése

A trombotizált aranyér kialakulásának megelőzése érdekében fontos azoknak az intézkedéseknek a betartása, amelyek csökkentik az aranyér kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát. Néhány javasolt módszer:

 • Székrekedés kezelése: A székrekedés az egyik leggyakoribb ok az aranyér kialakulásában. Fogyasszon sok rostban gazdag élelmiszert, igyon elegendő folyadékot, és rendszeresen mozogjon, hogy segítse az emésztési folyamatot és megelőzze a székrekedést.
 • Megfelelő WC-használati technikák: Kerülje az erőteljes erőlködést a székletürítés során, és ne hagyja ki a székletürítésre való késztetést. Próbálja meg nem tartani vissza a székletet.
 • Életmódváltás: Kerülje az egész napos ülést vagy állást. Rendszeresen végezzen testmozgást, különösen olyan tevékenységeket, amelyek serkentik a vérkeringést az alsó testrészben.
 • Diétás módosítások: Csökkentse a túlzott fűszeres ételek, alkohol és koffein fogyasztását, mivel ezek hozzájárulhatnak az aranyér súlyosbodásához.
 • Megfelelő higiénia: Tisztálkodás után puha toalettpapírt vagy vizes törlőkendőt használjon a végbélnyílás tisztításához, hogy ne irritálja az aranyért és csökkentse a vérrögképződés kockázatát.
 • Súlykontroll: Kerülje a túlsúlyt, mivel az emelheti az aranyér kialakulásának kockázatát. Egészséges étrendet fogyasszon és rendszeresen mozogjon a súly kontrollálásához.
 • Szükség esetén gyógyszeres kezelés: Ha hajlamos a székrekedésre vagy más aranyérrel kapcsolatos problémákra, konzultáljon orvosával olyan gyógyszerek vagy kiegészítők felírása érdekében, amelyek segíthetik az emésztési folyamatot és csökkentik a székrekedés kockázatát.

Ezek az intézkedések segíthetnek csökkenteni az aranyér kialakulásának és trombotizálódásának kockázatát. Fontos azonban, hogy minden esetben konzultáljon orvosával, ha aranyéres tüneteket tapasztal, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

Téma szakértői 

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2019.04.30 Utolsó módosítás: 2024.02.28