Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelet!
Mélyvénás trombózisra szedek Eliquis-t, Detralex-et.
Szabad használni lioton gélt?
Kedves Kadarka!



Igen, nyugodtan.



Üdvözlettel:

Prof. Dr. Blaskó György
Kadarka

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr,

Férjemmel mindkettem MTHFR mutációnk van, A1298C homozigóták, a többi normál. Terhességek alatt szúrtam magam. Kérdezni szeretném, hogy a folsav hasznosulási nehézség miatt érdemes a Ladeevitet egész életemben szedni a folát miatt? Férjemnek is érdemes kívülről adni folátot? Gyerekeink is biztos örökölték ezt. Nekik mire kell odafigyelni? Érdemes lenne nekik is a folátot gyógyszerben adni? Előre is köszönöm a választ! Borbála
Kedves Major Borbála!

Az, hogy mennyire intenzíven és mennyi ideig kell a folsavat/ folátot pótolni, attól függ, hogy az MTHFR genetikai eltérése milyen magas homocisztein szintet eredményez Önnél és a folát szedés milyen hatással van erre. Az szükséges tehát, hogy a homocisztein szintet kövessük. Javaslom, hogy keressen fel szakrendelésen, ha ezt a mi intézményünkben szeretné intézni a továbbiakban. Gyermekeknél nem kell aggódni emiatt, elegendő majd felnőtt korukban ellenőrizni a MTHFR-t, illetve a homociszteint.



Üdvözlettel,

Dr. Selmeczi Anna
Major Borbála

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A védőnő családi előzmény miatt (nagymamámnál trombózis, nagynénémnél terhesség alatti trombózis, édesanyámnál elhalt placenta, visszeresség) és a visszereim miatt beutalt hematológiára, ahol az alábbi eredményeket állapította meg a vérvizsgálat:
Protrombin sec 13,7 s
Protrombin INR 1,03 s
Akt. Parciális Tromboplasztin Idő 34,6 s
Trombin idő 16,2 s
Fibrinogén 4,34 g/L
Antitrombin III 96%
Protein C aktivitás 87%
Protein S aktivitás 46%
FVIII aktivitás 205
APC rezisztencia funkc. teszt 93,7 s
FV Leiden mutáció heterozigóta
Protrombin G20210A allél vad típus
MTHFR C667T allél vad típus

A vérvétel a várandósság 17. hetében volt. IVF történt a megtermékenyítés, a stimuláció kezdetétől a terhesség 12. hetéig ASA Protectet szedtem.

A kérdésem az lenne, hogy szükséges a terhesség hátralévő részében valamilyen készítmény alkalmazása (például vérhigító) vagy van egyéb további teendő (egyéb vérvétel)?
Sajnos az orvosom jelenleg beteg és szeretném minél hamarabb megtudni, hogy rendben van-e az eredmény. Féltem a babámat.

Köszönöm válaszát!

Kedves Éva!



Önnek veleszületett trombózishajlama van (FV Leiden heterozigóta), ezért a terhesség alatt egészen a szülés utáni 6. hét végéig vérhígító heparin injekciót kell kapnia. Ezzel kapcsolatban több dolgot is át kellene beszélni, illetve a terhesség után is lenne teendője, ezért Javaslom, hogy keressen fel szakrendelésen.



Üdvözlettel,

Dr. Selmeczi Anna
Éva

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Antifoszfolipid antitest pozitivitást állapítottak meg nálam. A kardiolipin G/A/M és a B2-GPI Igg/Iga/Igm értékek lettek nagyobbak.
Írtak fel erre Aszpirin protectet, majd emellé Clexane-t.
Kérdésem az lenne, hogy természetes úton való próbálkozás mellett is lehet szúrni minden nap a Clexane-t vagy csak lombik beültetéstől számítva? Erre eddig csak azt a választ kaptam, hogy végülis nyugodtan el lehet kezdeni bármikor természetes próbálkozás mellett is. Kérem segítsenek a válaszban. Nagyon köszönöm!
Kedves Gabi!



Általánosságban elmondható, hogy fogantatás előtt nem szükséges elkezdeni a Clexane-t, elegendő a pozitív terhességi teszt után kezdeni.



Azonban az antifoszfolipid antitest pozitivitással kapcsolatban lenne még néhány javaslatom. Ha esetleg nem volt, akkor javaslom, hogy történjen kontroll laborvizsgálat (3 és 6 hónappal az első labor után), mert előfordul, hogy ezek az értékek csak átmenetiek. Az se mindegy, hogy az antitestek közül az IgG, az IgM vagy az IgA emelkedett, és milyen mértékben, ezért is fontos lenne egy megerősítő labor. Tartós pozitivitás esetén további kivizsgálás is szükséges. Valamint a terápiás döntést az is erősen befolyásolja, hogy Önnek volt-e korábban terhességi komplikációja, esetleg artériás vagy vénás trombózisa, vagy nem. Mindezek összessége alapján lehet meghatározni, hogy pontosan Önnek milyen vérhígító kezelésre van szüksége.



Köszönettel,

Dr. Selmeczi Anna
K. Gabi

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Kedves Doktornő,

32 hetes várandós vagyok, Fragmin vérhigitót írták fel Mthfr+Pai1 polimorfizmus miatt. A kérdésem, hogy biztonságos várandósság alatt a Fragmin? A Clexane-ra allergiás lettem sajnos. Illetve a Fragmin betegtájékoztatóban azt írják hogy szoptatás alatt nem ajánlott. Nekem viszont azt mondták szülés után is kell még szúrni, ezért érdekelne egy hematológus véleménye.
Kedves Edit !



Igen, a Fragmin a többi kis molekulatömegű heparinhoz hasonlóan terhességben biztonsággal adható. A Fragmin hatóanyaga, a deltaparin nem jut át a placentán, emellett nagy betegszámú klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a magzatban nem okoz károsodást.

A szoptató nők anyatejében kimutatták a deltaparin hatóanyagot, ugyanakkor a vérplazma szintjének mindössze néhány százalékában. Ezt a kis mennyiséget a csecsemő az anyatejjel együtt szájon át fogyasztja el, ugyanakkor a deltaparin felszívódása a szájon át történő bejutást követően csekély, így a csecsemőben érdemleges vérhígító hatás valószínűleg nem alakul ki. Erre vonatkozóan ugyan korlátozottak az adatok, de a mindennapi gyakorlatunk is azt támasztja alá, hogy szoptató nőknek is biztonságos a deltaparin adása.



Üdvözlettel,

Dr. Selmeczi Anna



Pallag Edit

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Tisztelt Doktor úr,

40 éves vagyok, elég ronda zúzódás volt a lábamon, amivel hosszan repültem, ami után MVT lett bal alsó lábszàramban, de nem volt teljes elzàródás. A kórházból úgy engedtek ki hogy 3hónapig kell szedjek véralvadásgátlót. Az állami ellátàs keretei között későbbre kaptam időpontot hematológiára. A gond ott van kiderült endometriózisom van, aminek az állapotán folyamatosan ront a gyógyszer ès kezelőorvosom az mondta addig meg sem tud műteni, amíg gyógyszerezem magam. A mai napon a jobb szemem is bevérzett. Kérdésem az lenne, hogy minden laborvizsgálatot el tudnak végezni magán ellátás keretein belül, amit államiban ilyenkor tennének? Van olyan speciálisabb amit csak államiban lehet? Tisztelettel köszönöm válaszát!
Kedves Krisztina !



Központunkban valamennyi laborvizsgálat elvégzésére lehetőség van, amelyet állami hematológián is javasoltak volna. Mindenképp szükséges egy személyes konzultáció amikor szakorvossal egyeztetni tudnak a meglévő leletek áttekintése és az előzmények megbeszélése után a vizsgálatokkal kapcsolatban.

Várjuk önt központunkba! Bejelentkezni a +3670 431 77 29-es telefonon van lehetőség.



Üdvözlettel: Kelemen Edina
D. Krisztina

Kelemen Edina

asszisztens
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kivétel nélkül mindig elájulok vérvételen. Legutóbb akkorát estem, hogy összetörtem magamat, kirepedt a fejem is. Az ájulás minden esetben, ha fektetnek is előfordul. Nagyon megterhelő, aznap biztosan kivon a munkából. Egész nap gyenge maradok. A vérnyomásom és a vércukrom normális. A háziorvosom nem tudja, mitől lehete. Pszichológushoz küldött. Jártam ott, de nem tudott segíteni. Hiába mondott ész érveket, rettegek a vérvételtől, ezek után pláne.
Kedves Rita!

Az ön által leírt probléma elhiszem, hogy kellemetlen és folyamatos stressz önnek minden vérvétel előtt. Valószínű, hogy az első rosszulléttel járó vérvétel olyan rossz élmény volt amely állandó szorongást vált ki .

Nem gondolom, hogy szervi oka lenne a panaszainak.

Tapasztat alapján tudom, merem mondani, hogy elterelve figyelmét , barátságos , közvetlen helyen, egy ön számára szimpatikus asszisztens jelenléte sokat segíthet leküzdeni felejteni a korábbi rossz élményt. Volt hasonló problémával küzdő páciensünk, aki azóta pozitív vérvételi élménnyel távozott és visszajár központunkba.

Üdvözlettel: Kelemen Edina asszisztens
ritus.smith@gmail.com

Kelemen Edina

asszisztens
Kedves Doktorok!

Egy cikkükben azt javasolják, hogy még a gyermekáldás előtt kezeltessük elromlott ereinket. Igaz, én már meg vagyok áldva gyermekekkel, de szeretnék még egy gyermeket. A lézeres műtétem több, mint fél éve volt, viszont szkleroterápián két hete is voltam. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szkleroterápia hatásai ne tehessenek semmilyen kárt egy megfogant kis életben? Meg kell várni míg teljesen felszívódnak az erek? Vagy nem kell káros hatástól tartani? A beinjekciózott hab okozhat valamilyen módon kárt, miközben felszívódik, lebomlik? Szoptatás és terhesség alatt miért nem ajánlott a kezelés?

Válaszukat előre is köszönöm.

Egy édesanya
Kedves Hölgyem !



A sclerotherápia a terhességet semmilyen szinten nem befolyásolja.

Nem kell attól tartania , hogy az injekciózás bajt , vagy kárt okoz .



Üdvözlettel: Dr. Sepa György
Zsofia Mea

Dr. Sepa György

sebész, érsebész
Tisztelt doktorúr/nő
Nyirokterapeuta és talpreflexológus vagyok, páciensem megkeresett, hogy nyirokmasszázsra lenne szüksége háziorvosi javaslatra. Leleteit át tanulmányozva több mint 10 éve él Essentialis Thrombocythaemiaval (Calr pozitív)idén tavasszal nehéz légzéssel kórházba került, betegsége mellé új diagnózis került ambuláns lapjára mégpedig, idült myeloproliferativ.
Megvizsgálva páciensem kezdődő elefántláb szindróma, ödémásidás áll fent. Ön szerint a háziorvos javaslatra kért nyirokmasszázst alkalmazhatom páciensem, leletei alapján elbizonytalanodtam? Vagy esetleg a talpreflexológiát?
Nem szeretnék bajt okozni, ezért is fordultam önökhöz kérdésemmel.

Előre is köszönöm segítségét, szeretettel várom válaszát,
Kun Melinda
Kedves Kun Melinda !

Az esszenciális trombocytémia nem súlyos esetében óvatos nyirokmasszás végezhető.

A masszázs lehetőségét , végezhetőségét befolyásolja, hogy milyen véralvadásgátlót szed a beteg és milyen a visszerek állapota.

A beteg kezelőorvosa tud biztos véleményt mondani , aki ismeri a leleteit és fizikálisan vizsgálta őt.



Üdvözlettel: Dr. Kósa Éva
Kun Melinda

Dr. Kósa Éva

belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Legutóbbi Carotis Duplex UH vizsgálatom eredménye: Előrehaladott atherosclerosis. Jobb oldalon 50%-os bulbus sten. MKO.-l interna áramlása zavartalan.
Mikor szükséges szakorvoshoz fordulni, kezelni az állapotot, és egyáltalán mi a teendőm? 73. évemben járok.
Köszönettel és tisztelettel:
Dr. H. Éva
Kedves Dr. Hideg Éva Magdolna !



Csak 65-70 százalék felett van szükség műtétre.

Javaslom, jelentkezzen be rendelésemre, hogy a gyógyszeres lehetőségeket megbeszéljük, mert a tablettás terápia beállítása nagyon fontos mihamarabb.



Üdvözlettel: Prof. Blaskó György



Dr. Hideg Éva Magdolna

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Prima Medica Egészségközpontok
