Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Korábbi vérvétel eredményeként kiderült, hogy Leiden mutació: heterozygota pozítív (homocisztein: 8,8), illetve a A1298C MTHFR: homozygota mutáns pozitív. Vélemény: APC reziszetenciát okozhatnak. Terhesség esetén végig LMWH profilaxis alkalmazása indokolt. Jelenleg 39 éves vagyok és néhány hetes terhes. Mikortól, milyen típusú, mekkora mennyiségű véralvadásgátló szükséges ilyen esetben? Ki dönti ezt el hematológus vagy nőgyógyász, kihez kell fordulni? A terhesség időtartalma alatt kell-e vérvétel kontroll erre vonatkozóan, ha igen milyen sűrűn? Előre is köszönöm a segítséget és az iránymutatást!
Kedves LIlla !

A trombózis hajlam vizsgálat eredményét hematolgógussal tudja megbeszélni. Amennyiben az eltérések alapján LMWH injekció adására van szükség a terhesség alatt , mihamarabb egyeztetnie kellene szakorvossal mert a terhesség elejétől meg kell kezdeni a profilaxist. Az injekció mennyiségét, dózisát a testsúlyához igazítják , majd szükség van a heparinszint ellenőrzésére is , és így a testsúly és heparinszint együttes figyelembevételével határozza majd meg a terhesség alatt az LMWH mennyiségét a kezelőorvos. Szükség esetén emeli, esetleg csökkenti a dózist.

Központunkból Dr.Selemczi Anna Doktornőt ajánlom felkeresni .

Várjuk központunkba, bejelentkezni a +36 70 431 77 29-es telefonon tud.

Üdvözlettel: Kelemen Edina
Lilla

Kelemen Edina

asszisztens
Volt már olyan hogy zsibbadt a bal lábam,de a mai napon( 05.24- én)egész nap zsibbad a térdtől lefelé.Álló munkát végzek,csemege pult mögött hat órán keresztül.Tegnap egy más jellegű orvosi vizsgàlat miatt legalább egy óràn keresztül egy helyben kellett àllnom.De most még vagyok ijedve nagyon mert nem múlik .Mi lehet az oka és mit tegyek?
Kedves Juhász Jánosné !

Az álló munka sajnos befolyásoló tényező lehet panaszaival kapcsolatban. Fizikális vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani . Nem tudjuk van-e krónikus betegsége, nem ismerjük a korát, esetleg dohányzik e, tehát a rizikó tényezőket a mindennapjaiban. Mindenképp javasolt lenne kompressziós harisnya viselése amíg felkeres szakorvost. Biztosat keringés illetve érvizsgálatot követően tud mondani szakorvos. Véleményem szerint nem kell aggódnia, lehetséges, hogy a kompressziós harisnya használata, munka után esetleg értorna gyakorlása és napi bővebb folyadékfogyasztás javíthat a panaszain. Kérem vérnyomását is ellenőrizze rendszeresen. Amennyiben vizsgálatra szeretne bejelentkezni ,keresse központunkat bizalommal.

Üdvözlettel: Kelemen Edina
Juhász Jánosné

Kelemen Edina

asszisztens
Tisztelt Doktor Úr, Doktor Nő!
Genetikai vizsgálatra szeretnék bejelentkezni, trombózis hajlam kiszűrésre. Családban 2 főnek volt már.
Nekem 2023. nyarán volt részleges trombózisom, Eliquist szedek 2x5 mg.
Vérvétel előtt, alatt szedhetem a véralvadásgátlót vagy abba kell hagyni valamennyi időre vagy át kell térni szurira?
Köszönöm előre is válaszukat!

Üdvözlettel:
W. Szilvia
Kedves Szilvia !

Az ön esetében mivel családjában már volt trombózis, nem biztos, hogy elegendő a trombózis hajlam vizsgálat. Trombophilia irányú vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet. Egy vérvétel alkalmával valamennyi vizsgálat kivitelezhető. Ebben az esetben szükséges a laborvizsgálat előtt 4-5 nappal LMWH injekcióra átállni. Ez idő alatt az Eliquis tabletta szedését fel kell függeszteni.

Szakorvosainkkal a trombózisközpontban konzultáció keretében van lehetőség megbeszélni, hogy pontosan mely vizsgálatokat javasoltják az ön esetében.

Kérem amennyiben segíteni tudunk akár a bejelentkezésben ,vagy a laborvizsgálatokban hívja központunkat bizalommal a +3670 431 77 29-es telefonon.

Üdvözlettel: Kelemen Edina
Walki Szilvia

Kelemen Edina

asszisztens
Tisztelt Doktor!

Nemrég eltörtem a lábam, és begipszelték. Felírtak nekem véralvadás gátló injekciót (Clexane)
A probléma azonban az, hogy egész éjjel a radiátor mellett maradt, figyelmetlenségből. Az van odaírva, hogy legfeljebb 25 celsius fokon tárolható. Tegyük fel, hogy meghaladta a hőmérséklet a 25 fokot. Ha ebben az esetben használom az injekciót, lehet tőle bajom?
Kedves Gábor !

Abban az esetben hogyha egy éjszakára hagyta valamivel magasabb mint +25 C feletti hömérséklet közelében az injekciót nyugodtan használja, nem lesz probléma . A többszöri, illetve folyamatos magasabb hőmérsékleten tartása ellenjavalt. Hütőszekrényben tárolása indokolt folyamatos használat mellett.Üdvözlettel: Kelemen EdinaGábor

Kelemen Edina

asszisztens
Tisztelet!
Mélyvénás trombózisra szedek Eliquis-t, Detralex-et.
Szabad használni lioton gélt?
Kedves Kadarka!Igen, nyugodtan.Üdvözlettel:

Prof. Dr. Blaskó György
Kadarka

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr,

Férjemmel mindkettem MTHFR mutációnk van, A1298C homozigóták, a többi normál. Terhességek alatt szúrtam magam. Kérdezni szeretném, hogy a folsav hasznosulási nehézség miatt érdemes a Ladeevitet egész életemben szedni a folát miatt? Férjemnek is érdemes kívülről adni folátot? Gyerekeink is biztos örökölték ezt. Nekik mire kell odafigyelni? Érdemes lenne nekik is a folátot gyógyszerben adni? Előre is köszönöm a választ! Borbála
Kedves Major Borbála!

Az, hogy mennyire intenzíven és mennyi ideig kell a folsavat/ folátot pótolni, attól függ, hogy az MTHFR genetikai eltérése milyen magas homocisztein szintet eredményez Önnél és a folát szedés milyen hatással van erre. Az szükséges tehát, hogy a homocisztein szintet kövessük. Javaslom, hogy keressen fel szakrendelésen, ha ezt a mi intézményünkben szeretné intézni a továbbiakban. Gyermekeknél nem kell aggódni emiatt, elegendő majd felnőtt korukban ellenőrizni a MTHFR-t, illetve a homociszteint.Üdvözlettel,

Dr. Selmeczi Anna
Major Borbála

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A védőnő családi előzmény miatt (nagymamámnál trombózis, nagynénémnél terhesség alatti trombózis, édesanyámnál elhalt placenta, visszeresség) és a visszereim miatt beutalt hematológiára, ahol az alábbi eredményeket állapította meg a vérvizsgálat:
Protrombin sec 13,7 s
Protrombin INR 1,03 s
Akt. Parciális Tromboplasztin Idő 34,6 s
Trombin idő 16,2 s
Fibrinogén 4,34 g/L
Antitrombin III 96%
Protein C aktivitás 87%
Protein S aktivitás 46%
FVIII aktivitás 205
APC rezisztencia funkc. teszt 93,7 s
FV Leiden mutáció heterozigóta
Protrombin G20210A allél vad típus
MTHFR C667T allél vad típus

A vérvétel a várandósság 17. hetében volt. IVF történt a megtermékenyítés, a stimuláció kezdetétől a terhesség 12. hetéig ASA Protectet szedtem.

A kérdésem az lenne, hogy szükséges a terhesség hátralévő részében valamilyen készítmény alkalmazása (például vérhigító) vagy van egyéb további teendő (egyéb vérvétel)?
Sajnos az orvosom jelenleg beteg és szeretném minél hamarabb megtudni, hogy rendben van-e az eredmény. Féltem a babámat.

Köszönöm válaszát!

Kedves Éva!Önnek veleszületett trombózishajlama van (FV Leiden heterozigóta), ezért a terhesség alatt egészen a szülés utáni 6. hét végéig vérhígító heparin injekciót kell kapnia. Ezzel kapcsolatban több dolgot is át kellene beszélni, illetve a terhesség után is lenne teendője, ezért Javaslom, hogy keressen fel szakrendelésen.Üdvözlettel,

Dr. Selmeczi Anna
Éva

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Antifoszfolipid antitest pozitivitást állapítottak meg nálam. A kardiolipin G/A/M és a B2-GPI Igg/Iga/Igm értékek lettek nagyobbak.
Írtak fel erre Aszpirin protectet, majd emellé Clexane-t.
Kérdésem az lenne, hogy természetes úton való próbálkozás mellett is lehet szúrni minden nap a Clexane-t vagy csak lombik beültetéstől számítva? Erre eddig csak azt a választ kaptam, hogy végülis nyugodtan el lehet kezdeni bármikor természetes próbálkozás mellett is. Kérem segítsenek a válaszban. Nagyon köszönöm!
Kedves Gabi!Általánosságban elmondható, hogy fogantatás előtt nem szükséges elkezdeni a Clexane-t, elegendő a pozitív terhességi teszt után kezdeni.Azonban az antifoszfolipid antitest pozitivitással kapcsolatban lenne még néhány javaslatom. Ha esetleg nem volt, akkor javaslom, hogy történjen kontroll laborvizsgálat (3 és 6 hónappal az első labor után), mert előfordul, hogy ezek az értékek csak átmenetiek. Az se mindegy, hogy az antitestek közül az IgG, az IgM vagy az IgA emelkedett, és milyen mértékben, ezért is fontos lenne egy megerősítő labor. Tartós pozitivitás esetén további kivizsgálás is szükséges. Valamint a terápiás döntést az is erősen befolyásolja, hogy Önnek volt-e korábban terhességi komplikációja, esetleg artériás vagy vénás trombózisa, vagy nem. Mindezek összessége alapján lehet meghatározni, hogy pontosan Önnek milyen vérhígító kezelésre van szüksége.Köszönettel,

Dr. Selmeczi Anna
K. Gabi

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Kedves Doktornő,

32 hetes várandós vagyok, Fragmin vérhigitót írták fel Mthfr+Pai1 polimorfizmus miatt. A kérdésem, hogy biztonságos várandósság alatt a Fragmin? A Clexane-ra allergiás lettem sajnos. Illetve a Fragmin betegtájékoztatóban azt írják hogy szoptatás alatt nem ajánlott. Nekem viszont azt mondták szülés után is kell még szúrni, ezért érdekelne egy hematológus véleménye.
Kedves Edit !Igen, a Fragmin a többi kis molekulatömegű heparinhoz hasonlóan terhességben biztonsággal adható. A Fragmin hatóanyaga, a deltaparin nem jut át a placentán, emellett nagy betegszámú klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a magzatban nem okoz károsodást.

A szoptató nők anyatejében kimutatták a deltaparin hatóanyagot, ugyanakkor a vérplazma szintjének mindössze néhány százalékában. Ezt a kis mennyiséget a csecsemő az anyatejjel együtt szájon át fogyasztja el, ugyanakkor a deltaparin felszívódása a szájon át történő bejutást követően csekély, így a csecsemőben érdemleges vérhígító hatás valószínűleg nem alakul ki. Erre vonatkozóan ugyan korlátozottak az adatok, de a mindennapi gyakorlatunk is azt támasztja alá, hogy szoptató nőknek is biztonságos a deltaparin adása.Üdvözlettel,

Dr. Selmeczi AnnaPallag Edit

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász
Tisztelt Doktor úr,

40 éves vagyok, elég ronda zúzódás volt a lábamon, amivel hosszan repültem, ami után MVT lett bal alsó lábszàramban, de nem volt teljes elzàródás. A kórházból úgy engedtek ki hogy 3hónapig kell szedjek véralvadásgátlót. Az állami ellátàs keretei között későbbre kaptam időpontot hematológiára. A gond ott van kiderült endometriózisom van, aminek az állapotán folyamatosan ront a gyógyszer ès kezelőorvosom az mondta addig meg sem tud műteni, amíg gyógyszerezem magam. A mai napon a jobb szemem is bevérzett. Kérdésem az lenne, hogy minden laborvizsgálatot el tudnak végezni magán ellátás keretein belül, amit államiban ilyenkor tennének? Van olyan speciálisabb amit csak államiban lehet? Tisztelettel köszönöm válaszát!
Kedves Krisztina !Központunkban valamennyi laborvizsgálat elvégzésére lehetőség van, amelyet állami hematológián is javasoltak volna. Mindenképp szükséges egy személyes konzultáció amikor szakorvossal egyeztetni tudnak a meglévő leletek áttekintése és az előzmények megbeszélése után a vizsgálatokkal kapcsolatban.

Várjuk önt központunkba! Bejelentkezni a +3670 431 77 29-es telefonon van lehetőség.Üdvözlettel: Kelemen Edina
D. Krisztina

Kelemen Edina

asszisztens

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK