Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Papp Ágnes
Azt szeretném meg tudni hogy a genetikai vér vizsgálatomban a Leiden mutáció vad tipusú. Ez mit jelent?
Kedves Ágnes !

Azt jelenti, hogy normális, jó az eredmény, tehát egészséges.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Rebeka
Tisztelt Doktornő!



Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb másfél hete abbahagytam a fogamzásgátló szedését. A kérdésem az lenne, hogy még mindig fenttartható az, hogy jóval nagyobb a kockázata a trombózis kialakulására? Hamarosan megjön az eredményen, hogy hajlamos vagyok-e rá. Viszont nagyon aggaszt, hogy mostanában számos hasonló esetet hallottam.



Üdvözlettel,

Rebeka

Kedves Rebeka !

Ne aggódjon a gyógyszer már régen kiürült magából. Ha pozitivak a leletei állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Ódor Henriett
Üdvözöm!



19 éves vagyok.

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy körülbelül 1 hónapja heti egyszeri székletürítéskor véres foltok maradnak a WC papíron, illetve a széklet kisebb darabokban is tartalmaz vért. Mi lehet ennek az oka? Milyen vizsgálat elvégzésére lenne szükség? Illetve valóban aranyért állhat a háttérben és hogyan tudnám ezt kezelni?



Várom mielőbbi válaszát!
Kedves Henriett !

Ha vér piros színű, akkor aranyérből származik és el kellene menni proctologiára.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Ircsikne Buti Beatrix
Tisztelt Professzor Úr!lehet nagyobb baj vagy mi további teendő?jobb AV Duplex uh vizsgálat:A melyvenak átjárhatók.A keringés műfogassokal befolyásolható.Thrombus nem látható bennük.A VSM nem comprimalhato.A prox. Harmadi szervult trombussal kitöltött.Levegő trombus prox.nem látható.Felületes régebbi szervult tromboflebitis.Heterozigota V.faktoru leiden igazolt.kérdésem az lenne még hogy jelenleg szurom magam0.6Fraxiparine al es hogy elég lehet e napi egyszer 85kg vagyok.!lehet ebből melyvenas trombozis szakadhat e le a már szervult trombozisbol rog?illetőleg elmult pár hónapba nem éreztem semmit elmúlt a fájdalom és ez egy két napja újra visszajött és enyhén égett mást nem érzek.Köszönöm megtisztelő válaszát szép napot!Ircsikne
Kedves Beatrix !

Elsősorban is 85 kg testsúlyhoz 0,8 ml. Fraxiparine kell, most már lehet naponta egyszer. Levelének többi részét nem értettem, kérem, hogy leleteivel jelentkezzen be addig, amíg szúrja magát, ez fontos.

Üdvözlettel : Dr . Blaskó György
Juszkó Ádám
Tisztelt Doktor Úr!

Idén töltöm a 30. életévem.

Tavaly szeptember 17én autóbalesetet szenvedtem, mely során bal térdem külső része zúzódott. Javasolt terápia jegelés és polcolás volt, melyet be is tartottam, tekintettel arra hogy az említett területen halvány fekete véraláfutás keletkezett. A balesetet követő 6.héten a jobb combom belső részén kialakult egy flebitiszem, melyet csak 1 hét után vettek észre, mikor már nem tudtam járni.(korábbi orvosi válasz a panaszomra a kórházban: " vagy véna vagy szalag, de ne gondoljunk a legrosszabra, kezeljük szalagként és majd hátha elmúlik. Ha nem akkor SoS SBO"). 4 hetet voltam otthon a flebitiszemmel, fraxiparine 0,6-ot szúrtam. Ez év januárjában mélyvénás trombózisom alakult ki a bal térdhajlatom(vádli felső része) környékén. Az angiológus 6 hónap tartós vérhígitó kúrát írt elő. Warfarin(néha Marfarin) 5 mg. tablettát szedek január 17 óta, azonban az INR szintem minden hónapban(havonta járok ellenőrzésre) egyre alacsonyabb(január:2,6. Február:1,5. Március:1,7. Április:1,6.) annak ellenére, hogy minden hónapban emelve van az adagom. Jelenleg napi 7,5 mg az adagom.

Hivatásos rendőr vagyok lassan 10 éve és az a problémám, hogy a csapatorvosom nem hajlandó alkalmas minősítést adni, amíg le nem állok a gyógyszer szedésével. A balesetem előtt soha nem volt semmilyen véralvadási vagy szív és érrendszeri panaszom. Családomban soha nem volt trombózis.

A csapatorvos, (aki belgyógyász) szerint nincs összefüggés a baleset és a trombózis között mivel az egyik sérülés a másik pedig betegség.

Lehetséges, hogy életem végéig szednem kell majd a gyógyszert és ezzel elveszítem a munkám és mindent, amiért egész életemben tanultam és amit elértem?

A csapatorvosom szerint annyi a megoldás az alkalmas minősítésemre, hogy hagyjam abba a gyógyszer szedését.

Lehetséges lenne valamilyen alternatív módszer, vagy a gyógyszerem saját felelősségre történő megszakítása?

Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Ádám !

Nagyon rosszul áll a betegségéhez. !!!. Mivel volt mélyvénás trombózisa a Marfarinra/Warfarinra szüksége van addig, amíg meg nem gyógyul!. A kezelésének módja rossz: az INR-nek 2,5 - 3,5 között kell állandóan lenni !. A csapatorvosát nem is értem: egy ilyen betegség nem jelenthet állásvesztést, Ha meggyógyul a trombózis, újra dolgozhat. Mivel a részleteket nem ismerem, kérem tanácsadásra jelentkezzen be a Trombózis Központba, de minden iratát hozza magával.!

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Illyés Veronika
Üdvözlöm!

Alábbiban kérném segítségét: 93 éves nagymamámnak 2 éve stroke-ja volt, azóta a nap kis hányadát ágyban tölti, nagyobbik részét kerekesszékben és segítséggel menni is tud. 1,5 hónapja 33-as vércukor szinttel kórházba került, azóta inzulinozni kell. Kiírtak akkor neki napi 1x 0,4-es Clexane-t s állítólag élete végéig kéne szúrni. Amit többen furcsállanak, mivel idős, cukorbeteg, stb. Egyik nap az injekció helyén reggelre a pelenkáján féltenyérnyi vérfolt lett. Azóta mi nem adjuk be neki a Clexane-t. Jól tettük? Egyébként szed ASA PROTECT-et illetve vérnyomás és koleszterincsökkentőt is.



Előre is várom megtisztelő válaszát, köszönettel, Illyés Veronika
Kedves Veronika !

Nem tették jól, jelenteni kell a kezelőorvosnak. Egyébként nem tudom a néni testsúlyát, amire a Clexane dószist alapozni lehetne, de a trombózis leggyakoribb belgyógyászati oka az immobilitás és fekvés (főleg ebben a korban) ! Alvadásgátlásra szüksége lenne.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

L.Anikó
Tisztelt Doktor Úr/nő!

Tavaly bal oldali hasi fájdalmak miatt Lindynette 20-as fogamzásgátló tablettát kaptam,ám két hét szedést követően iszonyatos lábfájdalmaim voltak,szédültem,zsibbadás, hátszúrás miatt és a trombózistól való félelem miatt leálltam a szedéssel. Összesen 17 szemet tudtam beszedni belőle. Ezt követően kb 2-3 hónapig még fájt a lábam, doppler vizsgálat történt,ami negatívak lett. Kismedencei MR vizsgálat sem mutatott semmi kóros elváltozást, így arra tudnak gondolni,hogy az erős most már mindig jobb oldali fájdalom a peteéréstől,hormonális dolgoktól lehet. Jelenleg a lábfájás már a múltté, de a hasi,jobb oldali lágyéki fájdalmak visszatértek,most már sokszor a menstruáció második felében is érződnek. A nőgyógyász újabb fogamzásgátló tablettát írt fel ezúttal a Roxanelle-t, ám a trombózistól,tüdőembóliától való félelem miatt nem merem kiváltani és szedni, ugyanakkor minden hónapban fájdalomcsillapítókat sem szeretnék hetekig/napokig szedni. Vérvizsgálatra is elmentem már (tabletta szedés miatt), melynek eredményeit mellékelem: FV gén G1691A Leiden mutáció: normál allélokat hordozó,homozigóta vad típus (-,-) Prothrombin gén G20210A normál allélokat hordozó,homozigóta vad típus (-,-) MTHFR gén C677T mutáció:heterozigóta mutációt hordozó (+,-). Félememet tovább erősíti a fogamzásgátlók miatti halálesetek száma. Kérdésem,hogy merjem e szedni a fog.tablettát,esetleg valamivel együtt szedjem e? Szeretném ezt a hónapok óta húzódó problémát végérvényesen megoldani. Kérem ebben megnyugtató segítségét! Köszönettel: Anikó
Kedves Anikó !

Elvben az MTHFR C677T heterozygositas miatt nyugodtan szedhet fogamzásgátlót. (ez európaiak 40%-ának van ez és kicsi a rizikó) de javaslom, hogy a fájdalmai miatt, részletesen ultrahangozzák meg, beleértve az uterus és hüvely körüli vénás duplex doppler vizsgálatát is. Ha minden rendben van akkor elkezdheti.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Zelei Eszter
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Azért szeretnék Önhöz fordulni, mert nemrég jártam a nőgyógyászomnál fogamzásgátló tabletta felírása érdekében, de mivel a családban előfordult, hogy Édesanyám császármetszésnél tüdőembóliát kapott és apai ágon a nőknél gyakran fordult már elő agyvérzés, ezért a doktornő egy komplex vérvételi vizsgálatot javasolt ennek kiszűrésére. A háziorvosom viszont csak az V. faktor Leiden mutáció vizsgálatot javasolta. Utána olvastam ennek a témának és azt írták, hogy ez a vizsgálat nem elegendő ennek a kimutatásához. Ön milyen vizsgálatokat javasol elvégeztetni?

Tisztelettel: Zelei Eszter

Kedves Eszter !

Valóban nem elég, igaza van és minden vizsgálatot el tudunk végezni a Trombózis Központban. Jelentkezzen be kérem.

Üdvözlettel : Dr .Blaskó György
Longauer Lajosné
Tisztelt Professzor Úr! Többször előforduló pitvarfibrillációm,és gyakori ritmuszavar miatt xareltót szedek. Szürkehályog mütétem lesz 3 nap mulva . A szemész csak azt mondta,hogy mütét előtt 2 nappal hagyjym abba a Xareltot. A háziorvosom Clexane-t javasol,hogy szurjam minden nap ,(a mütet napján is!!),azt követően álljak vissza.Hogy Tanácsolja ÖN?
Kedves Longauer Lajosné !

Egyetértek a háziorvosával, de fontos, hogy csak profilactikus dózisú LMWH-t kapja.

Üdvözlettel : KelemenEdina
Iancio Laura
Kedves doktor no,

Ingadozo vernyomast allapitott meg a szemorvos, kerdesem az lenne, hogy ezt mivel kezelhetem?

Elore is köszönöm a valaaszat,

Tisztelettel

Iancio Laura
Kedves Laura !

Az ingadozó , vagy magas vérnyomás okának tisztázására mindenképp kivizsgálás javasolt. Nem írt a koráról, családi anamnéziséről. Laborvizsgálat, EKG, esetleg egy 24 órás vérnyomás monitorozás felvilágosító eredményt adhat . A leletek birtokában többet tud mondani a szakorvos.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA