Visszér terhesség alatt

Visszér terhesség alatt

A visszér kialakulását a rossz véráramlás okozza. A vér ilyenkor összegyűlik a vénákban, és dudorokat képez a bőr felszíne alatt. Ennek oka a vénák falának tágulása és a bennük levő billentyűl elégtelensége. A leggyakoribb hely, ahol a visszér terhesség alatt kialakul, a lábszárak és a végbél (aranyér). Irritációt és kényelmetlenséget okozhatnak, de általában elmúlnak a szülés után.

Mit is jelent a visszér terhesség alatt?

Visszér terhesség alatt: Mik azok a terhességi varikózus vénák?

Visszér terhesség alatt: Hogyan alakulnak ki a varikózisok?

Visszér terhesség alatt: Mi a kialakulásának oka?

Visszér terhesség alatt: Milyen tünetekkel jár?

Visszér terhesség alatt: Melyek a terhességi visszér kockázati tényezői?

Visszér terhesség alatt: Hogyan kezelik?

Mit is jelent a visszér terhesség alatt?

A visszér terhesség alatt az alsó végtagok vénáinak kitágulását jelenti, amely a terhesség során bekövetkező hormonális és élettani változások következménye. A terhesség alatt megnövekszik a progeszteron hormon szintje, ami lazábbá és rugalmasabbá teszi a vénák falát, így azok könnyebben tágulnak. Emellett a növekvő méh nyomást gyakorol a kismedencei vénákra, akadályozva ezzel a vér visszaáramlását az alsó végtagokból a szív felé. Továbbá, a terhesség alatt a vér térfogata is növekszik, ami további terhelést jelent a vénás rendszerre. Ezek a vénák gyakran kidudorodóak, kékes-lilás színűek és fájdalmasak lehetnek, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy ülés után.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Visszér terhesség alatt: Mik azok a terhességi varikózus vénák?

A varikózis kifejezés a latin „varix” szóból származik, ami csavart jelent. A varikózus vénák kanyargós, csomós köteleknek tűnnek a bőr alatt. Viszonylag gyakori a visszér terhesség alatt i megjelenése, különösen a harmadik trimeszterben. A visszér terhesség alatt  leggyakrabban a lábakon jelenik meg, de gyakori helye még a bokák és a külső nemi szervek (vulva) is. Az aranyér , amely a végbélben vagy a végbélnyílás környékén előforduló visszér, szintén gyakori a terhesség alatt. A pókvénák a varikózus vénákkal együtt előfordulhatnak. Ezek finom kék vagy piros vonalak, amelyek átlátszanak a bőrön, de nem csomós a megjelenésük.

Visszér terhesség alatt: Hogyan alakulnak ki a varikózisok?

A vénák a keringési rendszer részei, és a vért a testedből a szívedbe szállítják. A vénák belsejében található szelepek segítenek a vér megfelelő irányú áramlásában. Ha vénái falai és szelepei meggyengülnek, a vér visszahúzódhat, és tócsákat képezhet az erekben. Ezek a területek megduzzadhatnak és felemelkedhetnek a bőr felszínéről.

Visszér terhesség alatt: Mi a kialakulásának oka?

A terhesség alatt a hormonváltozások és a növekvő baba súlya fogékonyabbá teszi a várandós hölgyeket a visszér terhesség alatt történő megjelenésére. Ennek oka, hogy:

 • A progeszteron hormon magasabb szintje: A terhesség alatt a progeszteron hormon szintje jelentősen megemelkedik. Ez a hormon ellazítja az érfalakat, ami csökkenti azok tónusát és rugalmasságát, így vezetve a visszér terhesség alatt megjelenő tüneteihez. Ennek következtében a vénák könnyebben tágulnak és kevésbé hatékonyan záródnak, ami elősegíti a vér pangását és a visszér kialakulását.
 • Megnövekedett vérmennyiség a szervezetben: A terhesség alatt a vér mennyisége körülbelül 30-50%-kal növekszik, hogy biztosítsa a növekvő magzat megfelelő oxigén- és tápanyagellátását. Ez a megnövekedett vérmennyiség extra nyomást helyez a vénákra, különösen az alsó végtagokban, ami hozzájárulhat a visszér kialakulásához.
 • A baba által a medence ereire gyakorolt ​​nyomás: Ahogy a baba növekszik a méhben, egyre nagyobb nyomást gyakorol a kismedencei vénákra. Ez a nyomás akadályozza a vér áramlását a medencei régióban és a lábakban, megnehezítve a vérnek a gravitáció ellenében történő visszaáramlását a szív felé. Ez a vénás pangás fokozza a visszér kialakulásának esélyét.
 • A gravitáció elleni véráramlás nehézségei: Az alsó végtagok vénáinak a vért a gravitáció ellenében kell a szív felé szállítaniuk. A terhesség alatt ezek a természetes folyamatok még nehezebbé válnak a fent említett tényezők miatt. A vénákban lévő billentyűk, amelyek megakadályozzák a vér visszafolyását, nem működnek olyan hatékonyan, így a vér könnyebben pang a lábakban, ami visszér kialakulásához vezet.
 • Székrekedés és aranyér: A terhesség alatt gyakori a székrekedés, ami szintén hozzájárulhat a visszér és az aranyér kialakulásához. A székrekedés növeli a hasüregi nyomást, ami tovább fokozza a vénákra gyakorolt nyomást, különösen a végbélnyílás környékén. Ez aranyér kialakulásához vezethet, amely a végbél környéki vénák kitágulását jelenti.

Összefoglalva: A terhesség alatt a hormonális változások, a megnövekedett vérmennyiség és a növekvő méh nyomása mind hozzájárulnak a vénák tágulásához és a visszér terhesség alatt történő kialakulásához. Az érfalak ellazulása, a megnövekedett nyomás és a vérkeringés gravitáció ellenében történő áramlásának nehézségei mind olyan tényezők, amelyek megnehezítik a vér visszaáramlását a szív felé, ezáltal növelve a visszér terhesség alatt és aranyér kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Visszerek terhesség idején- mikor kell véralvadásgátlás?

Visszerek terhesség idején- mikor kell véralvadásgátlás?

Várandósság során a kismama több kellemetlen tünettel is szembesülhet- ezek közül az egyik a kitüremkedő, kacskaringós visszerek megjelenése. Ez nem csak ...

Visszér terhesség alatt: Milyen tünetekkel jár?

A visszér terhesség alatt különböző tüneteket okozhat, amelyek az enyhétől a súlyosabb panaszokig terjedhetnek. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt nem tapasztal semmilyen tünetet, de ha igen, a következő tünetek jelentkezhetnek, különösen hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után:Visszér terhesség alatt

 • Nehéz érzés a lábakban: A visszér terhesség alatt gyakran okoz nehézségérzetet a lábakban. Ez a tünet különösen a nap végére erősödhet, amikor a lábak már elfáradtak.
 • Viszketés a vénák körül: A visszér terhesség alatt viszketést okozhat a kitágult vénák körül. Ez a bőr irritációjához és kellemetlen érzéshez vezethet.
 • Lábgörcsök: A visszér terhesség alatt megjelenő gyakori tünete a lábgörcsök, különösen éjszaka. Ezek a görcsök hirtelen jelentkeznek és fájdalmasak lehetnek.
 • Fájdalom, lüktetés vagy érzékenység az alsó lábakban: A visszér terhesség alatt fájdalmat, lüktetést vagy érzékenységet okozhat az alsó végtagokban. Ez a fájdalom mozgásra vagy érintésre fokozódhat.
 • Duzzanat (ödéma) a lábakban és a bokában: A visszér terhesség alatt előforduló gyakori tünete a lábak és bokák duzzanata, amit ödémának nevezünk. Ez a folyadék felhalmozódása miatt alakul ki, és különösen délután és este lehet kifejezettebb.
 • Aranyér: A visszér terhesség alatt nemcsak a lábakon, hanem a végbélnyílás környékén is jelentkezhet, aranyér formájában. Az aranyér fájdalmat és viszketést okozhat, és a székletürítés közbeni megerőltetés vérzést eredményezhet. Ha ez megtörténik, élénkvörös vér jelenhet meg a vécépapíron.

Fontos tehát, hogy a visszér terhesség alatt számos kellemetlen tünettel járhat, amelyek befolyásolhatják a várandós anyák mindennapjait. A lábak nehézségérzete, viszketés, lábgörcsök, fájdalom, duzzanat és aranyér mind olyan tünetek, amelyekkel szembesülhet. Fontos, hogy ha ezek a tünetek jelentkeznek, a várandós anyák forduljanak orvoshoz a megfelelő kezelés és tanácsadás érdekében.

Visszér terhesség alatt: Melyek a terhességi visszér kockázati tényezői?

A visszér terhesség alatt számos tényező miatt alakulhat ki, amelyek növelik a kockázatot. A hormonális változások és a növekvő baba súlya mellett más tényezők is hozzájárulhatnak a visszér terhesség alatt történő kialakulásához. Ezek a tényezők a következők:

 • Diéta: Az étrend jelentős szerepet játszhat a visszér terhesség alatt kialakulásában. A túl sok nátrium fogyasztása vízvisszatartást eredményezhet, ami növeli a vénákra nehezedő nyomást és elősegíti a visszerek kialakulását. Ezenkívül a kevés rost vagy víz fogyasztása székrekedéshez vezethet, ami szintén növeli a visszerek és az aranyér kialakulásának kockázatát. A megfelelő mennyiségű rostban gazdag ételek és elegendő víz fogyasztása segíthet csökkenteni a visszér terhesség alatt megjelenő tüneteit és a kockázatokat.
 • Genetika: A genetikai hajlam jelentős tényező a visszér terhesség alatt történő kialakulásában. Ha a családodban, például édesanyádnál vagy nagymamádnál voltak visszerek terhesség alatt, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki nálad is. A családi előzmények ismerete segíthet felkészülni és megelőző intézkedéseket tenni.
 • Súly: A túlsúly vagy elhízás növeli a visszér terhesség alatt történő kialakulásának kockázatát. A túlsúly extra nyomást gyakorol az alsó végtagok vénáira, ami megnehezíti a vér visszaáramlását a szív felé. Ez fokozza a vénák tágulásának esélyét és a visszér kialakulását. Az egészséges testsúly fenntartása terhesség alatt segíthet csökkenteni a visszér kockázatát.

Összefoglalva: A visszér terhesség alatt több kockázati tényező miatt alakulhat ki. Az étrend, a genetikai hajlam és a testsúly mind hozzájárulhatnak a visszerek kialakulásához. A túl sok nátrium és a kevés rost vagy víz fogyasztása vízvisszatartást és székrekedést okozhat, ami növeli a vénákra nehezedő nyomást. A genetikai hajlam miatt azoknál, akiknek a családjában már előfordult visszér terhesség alatt, nagyobb az esélye a kialakulásnak. A túlsúly vagy elhízás szintén növeli a vénákra nehezedő nyomást, ami fokozza a visszér kockázatát. Az egészséges étrend, a megfelelő hidratálás és a testsúly kontrollálása mind segíthetnek csökkenteni a visszér terhesség alatti kialakulásának esélyét.

Visszér terhesség alatt: Hogyan kezelik?

A visszér terhesség alatt számos kezelési mód létezik, amelyek célja a tünetek enyhítése és a vénás keringés javítása. A kezelési lehetőségek között szerepelnek az életmódbeli változtatások, a kompressziós harisnyák használata, és szükség esetén orvosi beavatkozások. Íme néhány bevált módszer:

 • Életmódbeli változtatások:
  • Mozgás és testmozgás: A rendszeres séta, úszás és kíméletes lábgyakorlatok segíthetnek a vérkeringés javításában és a visszér terhesség alatt történő kialakulásának megelőzésében. A lábak mozgatása és az aktív életmód csökkenti a vér pangását az alsó végtagokban.
  • Pozícióváltás: Kerülje a hosszú ideig tartó állást vagy ülést. Gyakori pozícióváltás és a lábak felpolcolása pihenés közben segít a vér visszaáramlásában.
  • Testsúly kontrollálása: Az egészséges testsúly fenntartása csökkenti az alsó végtagok vénáira nehezedő nyomást, ami mérsékli a visszér kialakulásának kockázatát.
  • Kerülje a keresztbe tett lábakat: Ülés közben ne tegye keresztbe a lábait, mert ez akadályozza a vérkeringést.
 • Kompressziós harisnya:
  • A kompressziós harisnyák viselése az egyik leghatékonyabb módja a visszér kezelésének terhesség alatt. Ezek a harisnyák gyengéd nyomást gyakorolnak a lábakra, javítva a vérkeringést és csökkentve a duzzanatot. A kompressziós harisnyák segítenek megakadályozni a vénák további kitágulását és enyhítik a visszér okozta kellemetlenségeket.
 • Orvosi beavatkozások:
  • Gyógyszeres kezelés: Bár a terhesség alatt a gyógyszeres kezelés korlátozott, bizonyos krémek és kenőcsök enyhíthetik a visszér okozta fájdalmat és viszketést. Ezeket mindig orvosi felügyelet mellett alkalmazza.
  • Szkleroterápia: A szkleroterápia során egy speciális oldatot fecskendeznek a kitágult vénába, amely összezsugorítja és elzárja azt. Ezt a kezelést általában a szülés után javasolják, mivel terhesség alatt nem mindig biztonságos.
  • Sebészeti beavatkozások: Súlyos esetekben, amikor a visszér terhesség alatt jelentős fájdalmat vagy szövődményeket okoz, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. Az ilyen műtéteket azonban általában a szülés utánra halasztják.
 • Hidratálás és egészséges táplálkozás:
  • A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása és a rostban gazdag étrend segít megelőzni a székrekedést, ami csökkenti a hasüregi nyomást és enyhíti a visszér tüneteit. Az egészséges étrend és a megfelelő hidratálás általánosan is javítja a keringést.

Téma szakértője

Dr. Sepa György

sebész, érsebész

 • Specialitások:

   

  • Rendelés típusa:
   • Személyes (rendelői) vizit 

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.05.16 23:46