INR

INR

Az INR, vagyis az International Normalized Ratio, a vér alvadásának fontos mérőszáma, amely a modern orvoslásban elengedhetetlen eszköz a véralvadás kontrollálásában. Ez a különleges arány a véralvadási képességünket egységesített és könnyen értelmezhető módon mutatja be, segítve az orvosokat a vérrögképződés és a vérzés kockázatának pontos szabályozásában. Lássuk, miként működik, és miért olyan elengedhetetlen mérőszám ez a modern egészségügyben.

 

Mi az az INR?

Az INR klinikai jelentősége

Mi az INR vizsgálat menete?

Mit mutatnak az egyes INR értékek?

Mi befolyásolja az INR értékét?

Mely gyógyszerek szedése esetén kell az INR-t rendszeresen monitorozni?

Milyen betegségek lehetnek hatással az INR-re?

 

INR-rel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az INR?

Az INR rövidítés az "International Normalized Ratio" kifejezésből származik, és egy vérlemezkefunkció és véralvadási teszt eredményének egységesített mérőszámát jelöli. Az INR érték a véralvadási képességet mutatja be, és az antikoaguláns terápia (vérrögképződés gátló gyógyszerek, például warfarin) monitorozásában és beállításában használják.

Az INR azt fejezi ki, hogy a vér alvadási ideje mennyire tér el a normáltól. Az INR egységértéke általában 1,0, de a véralvadásgátló terápia során az orvosok általában olyan céltartományt határoznak meg, amelyben az INR értéknek lennie kell a páciens adott állapotához vagy betegségéhez.

Az INR vizsgálatból azt tudjuk meg tehát, hogy a vér alvadásáig mennyi időre van szükség. Ezt protrombin időnek nevezzük. A protrombin idő olyan információt szolgáltat a vér alvadásának specifikus szakaszáról, amely megmutatja, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy adott vérmintában az alvadási folyamat végbemenjen. A protrombin egy olyan fehérje, amely a májban termelődik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az INR klinikai jelentősége

Az INR klinikai jelentősége rendkívül fontos a vér alvadási rendszerének ellenőrzésében és az antikoaguláns terápiában. Az INR értéknek a következő klinikai jelentősége van:

 • Antikoaguláns terápia ellenőrzése: Az INR értéket rendszeresen méri az orvos azoknál a pácienseknél, akik antikoaguláns gyógyszereket (pl. warfarin) szednek. Az INR segít az megállapítani, hogy a beteg megfelelő dózisban szedi-e a gyógyszert, és hogy a véralvadási rendszer megfelelően szabályozott-e. Ez segít minimalizálni a vérrögképződés vagy a vérzés kockázatát.
 • Vérrögképződés és stroke kockázatának csökkentése: Az INR érték beállítása és szabályozása révén az orvosok a szívritmuszavarban (pl. pitvarfibrilláció) szenvedő betegeknél a stroke kockázatát csökkenthetik. Az antikoagulánsok megfelelő dózisban történő szedése révén elérhetővé válik, hogy a véralvadás egyensúlyban legyen, és ne képződjenek veszélyes vérrögök.
 • Műtétek előtti és utáni kezelés: Az INR értéket az orvosok mindig ellenőrzik olyan betegeknél, akik műtét előtt állnak, vagy akik már átestek rajta. A megfelelő INR-érték biztosítása a műtét során segít minimalizálni a vérzés kockázatát.
 • Krónikus májbetegségek és egyéb állapotok diagnosztikája: Az INR értékét a májbetegségek diagnosztikájára használják, mivel a máj a protrombin és más véralvadási faktorok termeléséért felelős. A májbetegségek esetén az INR érték magas lehet.

Az INR segítségével az orvosok a véralvadási rendszer állapotát objektíven és standardizált módon értékelik, ami kulcsfontosságú a véralvadással kapcsolatos problémák megelőzésében és kezelésében. Fontos megérteni, hogy az INR érték beállítása és értékelése orvosi feladat, és a betegeknek szorosan együtt kell működniük az orvossal az optimális eredmények eléréséhez és az egészségük megőrzéséhez.

Mi az INR vizsgálat menete?

Az INR vizsgálat tulajdonképpen egy egyszerű vérvizsgálat. Semmilyen speciális előkészületet nem igényel, és nem is kell, hogy éhgyomorra történjen, tehát nyugodtan lehet enni és inni előtte.

Kapcsolódó cikkünk

Trombotikus stroke- vérrög az agyban

Trombotikus stroke- vérrög az agyban

A stroke-nak több típusa van, ezek közül az egyik és leggyakoribb az ún. trombotikus stroke. Hogy mit kell tudni az állapotról, hogy lehet kezelni és megelőzni, ...

Mit mutatnak az egyes INR értékek?

Az INR értékek azt mutatják meg, hogy a vér alvadása milyen gyorsan vagy lassan zajlik, és az antikoaguláns terápia hatékonyságáról is ad információt. Az INR értékek a következőképpen értelmezhetők:

 • INR 1,0: Ez az alapérték, és azt jelzi, hogy a vér alvadása normál módon zajlik. Egy egészséges egyén INR értéke általában 1,0 körül van.
 • INR alatt 1,0: Ritka esetekben fordul elő, és azt jelzi, hogy a véralvadás gyorsabb, mint a normális. Ez a helyzet vérrögképződési problémákhoz vezethet.
 • INR 1,0 és 2,0 között: Ez az INR tartomány általában a legtöbb műtét vagy beavatkozás előtti érték, vagy azoknak a betegeknek, akiknél minimális véralvadásgátló terápiát igényelnek.
 • INR 2,0 és 3,0 között: Ez az INR tartomány a leggyakrabban előforduló beállított érték az antikoaguláns terápia mellet, és a pitvarfibrillációban vagy mélyvénás trombózisban szenvedő betegek, valamint a szívbillentyű-protézissel élő betegek esetében használatos. A cél itt az, hogy a véralvadás kissé lassabb legyen annál, mint az egészséges egyének esetében, de még mindig hatékonyan megakadályozza a vérrögképződést.
 • INR 3,0 felett: Magas INR értékek a túlzott véralvadásgátló terápia eredményei lehetnek, ami növeli a vérzés kockázatát. Az ilyen magas INR értékeket az orvosok általában korrigálják a gyógyszeradagolás módosításával.

Mi befolyásolja az INR értékét?

Az INR értékét számos tényező befolyásolhatja. Fontos megérteni ezeket a tényezőket, mivel az INR szabályozása és az antikoaguláns terápiás kezelés során figyelembe kell venni őket. Az alábbiakban néhány olyan tényező olvasható, amelyek befolyásolhatják az INR értékét:

 • Gyógyszerek: Az antikoaguláns terápiában alkalmazott gyógyszerek, például a warfarin, közvetlen hatású orális antikoagulánsok (DOAC-ok), mind hatással lehetnek az INR értékére.
 • Étrend: A K-vitaminban gazdag ételek, mint a spenót, a brokkoli vagy a káposzta, befolyásolhatják az INR értékét, mivel a K-vitamin szerepet játszik a véralvadásban. Az étrend hatással lehet az antikoaguláns terápia hatékonyságára.
 • Alkoholfogyasztás: Az alkohol hatással lehet a vér alvadására, és rendszeres alkoholfogyasztás növelheti az INR értékét.
 • Gyógynövények és táplálék-kiegészítők: Néhány gyógynövény, például a ginkgo biloba vagy az echinacea, valamint bizonyos táplálék-kiegészítők hatással lehetnek az INR-re. Fontos tudni, hogy milyen kiegészítőket és gyógynövényeket szed valaki, és erről tájékoztatni az orvost.
 • Betegségek: Bizonyos betegségek, például a májbetegségek vagy egyes fertőzések, befolyásolhatják az INR értékét.
 • Gyógyszerinterakciók: Az egyidejűleg szedett más gyógyszerek hatással lehetnek az antikoaguláns terápia hatékonyságára és az INR-re. Az orvosnak ismernie kell az összes szedett gyógyszert és az esetleges kölcsönhatásokat.
 • Egyéni biológiai változékonyság: Minden ember különböző, és az INR érték is egyéni változékonyságot mutathat. Ezenkívül az életkor, a genetikai tényezők és az egészségi állapot is befolyásolhatja az INR-t.

Mely gyógyszerek szedése esetén kell az INR-t rendszeresen monitorozni?

Az INR rendszeres monitorozása általában az antikoaguláns gyógyszereket szedő betegek esetében szükséges. Az antikoagulánsok olyan gyógyszerek, amelyek gátolják a véralvadást, és segítenek megelőzni a vérrögképződést. A következő gyógyszerek szedése esetén általában ajánlott rendszeresen ellenőrizni az INR értéket:

 • Warfarin: A warfarin egy olyan antikoaguláns gyógyszer, amelyet gyakran alkalmaznak vérrögképződés megelőzésére, például mélyvénás trombózis vagy pitvarfibrilláció esetén. A warfarin szedése során rendszeres INR-monitorozásra van szükség annak érdekében, hogy a gyógyszeradagolást megfelelően beállítsák és szabályozzák.
 • Direkt hatású orális antikoagulánsok (DOAC-ok): Például a dabigatran (Pradaxa), a rivaroxaban (Xarelto), az apixaban (Eliquis) és az edoxaban (Savaysa). Ezek az újabb antikoaguláns gyógyszerek, amelyeket egyre gyakrabban alkalmaznak a véralvadás gátlására. Bár a DOAC-oknál nincs szükség olyan gyakori INR-monitorozásra, mint a warfarin esetében, az orvosok még mindig végeznek ellenőrzéseket, hogy megbizonyosodjanak a gyógyszer megfelelő hatékonyságáról és arról, hogy az INR normál tartományban van-e.
 • Heparin és alacsony molekulatömegű heparinok (LMWH): Ezeket a gyógyszereket gyakran alkalmazzák kórházi körülmények között, és az INR ellenőrzése az adagolás és a terápia hatékonyságának nyomon követése érdekében történik.

Milyen betegségek lehetnek hatással az INR-re?

Az INR értékét befolyásoló betegségek között számos olyan állapot található, amelyek változásokat okozhatnak a véralvadásban, és ennek megfelelően az INR értékében. A következő betegségek és állapotok lehetnek hatással az INR-re:

 • Májbetegségek: A máj a véralvadásban kulcsfontosságú szerepet játszik, mivel itt termelődnek a véralvadásért felelős faktorok, például a protrombin. A májbetegségek, például cirrózis vagy a máj állományát infiltráló daganat, csökkenthetik a protrombin és más véralvadási faktorok termelését, ami magasabb INR-értékeket eredményezhet.
 • Vesebetegségek: A vesebetegségek, például a krónikus veseelégtelenség, hatással lehetnek a vérben lévő anyagok (pl. húgysav) szintjére, ami növelheti az INR-t.
 • Gyulladásos betegségek: Bizonyos autoimmun és gyulladásos betegségek, például a rheumatoid arthritis vagy a lupus, hatással lehetnek a véralvadás folyamatára és az INR értékére.
 • Leukémia és egyéb vérképzőszervi betegségek: A vérképző rendszert érintő daganatos megbetegedések, például a leukémia, befolyásolhatja a vérlemezkék és a véralvadási faktorok számát és működését, ami az INR szintjének változását eredményezheti.
 • Vitaminhiányok: Különösen a K-vitaminhiány befolyásolhatja az INR-t, mivel a K-vitamin szükséges a megfelelő véralvadáshoz.
 • Fertőzések: Néhány súlyos fertőzés, például a szepszis, hatással lehet a véralvadásra és az INR értékére.
 • Szívbillentyű-betegségek: Azoknál a betegeknél, akiknek mesterséges szívbillentyűt ültettek be, az INR-t rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztosítsák a megfelelő véralvadási egyensúlyt.
 • Daganatok és daganatkezelés: A daganatok és a daganatellenes terápiák hatással lehetnek a vérlemezkék és a véralvadási faktorok szintjére, ami szintén befolyásolhatja az INR-t.

Ezen állapotok mindegyike különböző módon és mértékben befolyásolhatja az INR értékét. Fontos, hogy az orvos ismerje a páciens egészségi állapotát és gyógyszereit, hogy megfelelően értékelje az INR -t, és szükség esetén módosíthassa az antikoaguláns terápia vagy az INR ellenőrzés gyakoriságát. Az INR rendszeres monitorozása segít fenntartani a megfelelő véralvadási egyensúlyt, és minimalizálja a vérrögképződés vagy vérzés kockázatát.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 •  

  Utolsó módosítás: 2024.04.23 13:47