Neutrofil érték

Neutrofil érték

A neutrofil fontos szerepet játszik be az immunrendszer megfelelő működésében, és a szervezet fertőzésekkel elleni küzdelmében. Minden általános vérvizsgálat során készül róla eredmény, hiszen fontos információkkal szolgál.

Tartalom

A neutrofil szerepe

Mi az a neutrofil?

Mi a neutrofil sejtek feladata?

Neutrofil a vérképen

Mennyi a neutrofil normál értéke?

Mit jelent, ha a neutrofil magas?

Ha a neutrofil magas I. – fertőzés és gyulladás

Ha a neutrofil magas II. – stressz, fizikai terhelés és megerőltetés

Ha a neutrofil magas III. – daganatos megbetegedés

Mit jelent, ha a neutrofil alacsony?

Ha a neutrofil alacsony I. – fertőzések

Ha a neutrofil alacsony II. – csontvelő problémák

Ha a neutrofil alacsony III. – gyógyszerek

Teendők vérképeltérés esetén

Vérkép eltérés esetén elérhető szolgáltatások a Trombózis- és Hematológiai Központban

A neutrofil szerepe

A neutrofil az immunrendszer működésében tölt be rendkívül fontos szerepet, ugyanis a neutrofil olyan típusú fehérvérsejtet jelöl, amely a fertőzések elleni védekezésben segíti a szervezetet. A fehérvérsejtek csoportján belül is a neutrofil a granulociták közé tartozik, a vérben és szövetekben egyaránt jelen van. Ezek a sejtek a szervezet megfelelő védekezőképességéhez járulnak hozzá, azonban csak egy részei a komplex rendszernek. Ahhoz, hogy immunválasz jöjjön létre, más fehérvérsejtekre is szükség van.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a neutrofil?

A neutrofilek egyes fehérvérsejttípusoktól eltérően (pl. limfociták, ahol megkülönböztethető T-sejt, B-sejt, NK-sejt) egységes sejttípusból származnak. Ebből kifolyólag funkciójuk és felépítésük/mikroszkóp alatti megjelenésük is azonos. Egyenletes maggal rendelkeznek, eltérés abban lehet, hogy az érési folyamat mely szakaszában járnak. Ebből 5 szakasz lehetséges: myeloblaszt, promyelocita, myelocita, metamyelocita és szegmentált neutrofil. Az immunválaszt és a szervezet védekezőképességét tekintve, ezek azért lehetnek bizonyos esetekben fontos információk, mert a szervezet fertőzések elleni leküzdésében más-más érési szinteken a sejtek hatékonysága is különbözhet. Ez azt jelenti, hogy például, ha egy súlyos, vagy addig ismeretlen fertőzés támadja meg a szervezetet, akkor az több neutrofilt termel, pontosabban több „fiatal” neutrofil sejtet, annak érdekében, hogy hatékonyabban legyen képes felvenni a kórokozóval a harcot és növelje a védelmet.

Mi a neutrofil sejtek feladata?

A neutrofil fő feladata az idegen mikroorganizmusok – baktériumok, vírusok, gombák – tehát infekciók – elleni védekezés. Akkor, amikor kialakul egy fertőzés, a neutrofilek a fertőzés helyén „gyűlnek össze”, ahol elindul a fertőzés eltávolítása. Szerepük azért jelentős, mert az immunválasz kialakításában is részt vesznek.

A kórokozókat úgynevezett fagocitózis segítségével bontják le. Ez azt jelenti, hogy egyes kórokozókat képesek lebontani. Ez a folyamat ahhoz járul hozzá elsősorban, hogy a fertőzés ne terjedhessen, sőt elpusztulhasson. Ezen túlmenően a neutforilek olyan immunrendszert támogató vegyületeket termelnek, melyek erősítik az immunválaszt, ami által egyéb immunsejtek is aktiválódnak. Ilyen támogató vegyületek például a citokinek és a interferon is. A neutrofil sejtek tehát, nem csak az egyes kórokozók leküzdésében és elpusztításában segítik a szervezetet, hanem magában az immunválasz kialakításában is.

Neutrofil a vérképen

A neutrofil érték egy olyan faktor, melyet minden laborvizsgálat során ellenőriznek. A vérkép elemzése során nem csak a számuk adhat jelentős visszajelzést, hanem az arányuk is. Pontosabban, hogy a fehérvérsejt összszámának hány százalékát teszik ki. Fontos kiemelni, hogy vérkép elemzés során önmagában a neutrofil számot értékelni nem lehet, mindig figyelembe kell venni, hogy más értékek – például hemoglobin, trombocita – mutatnak-e eltéréseket. Továbbá az is fontos, hogy a vérképen látható eltérés milyen mértékű. Éppen ezért minden esetben szakorvosi feladat a kiértékelés és véleményezés! Neutrofil érték - Trombózis- és Hematológiai Központ

Mennyi a neutrofil normál értéke?

A neutrofil érték a vérképen neutrofil granulocitaként is szerepelhet, ez a vizsgálatot végző laboratóriumtól függ, azonban a két megnevezés ugyanazt jelöli. A normál tartománya a neutrofil értéknek 40-70%. Ez azt jelenti, hogy a fehérvérsejtek minimum 40%-át, maximum 70%-át teszik ki. Ebben előfordulhat eltérés szintén egyes laboratóriumoknál, hiszen a referencia- és mérési tartomány nem feltétlenül azonos, de általában ezzel dolgoznak.

Mit jelent, ha a neutrofil magas?

Ha a neutrofil száma a vérképben magasnak mutatkozik, az azt jelentheti, hogy a szervezet valamilyen gyulladásos vagy fertőzéses folyamaton megy keresztül. Ha a neutrofil magas, akkor neutrofiliáról van szó, ami az immunrendszer válasza a szervezetet érintő infekciókra. Magas értékről abban az esetben lehet beszélni, ha az említett 70%-nál magasabb az eredmény. Fontos azonban, hogy minimális eltérés esetén jellemzően nincs gond az aggodalomra. Több minden is okozhat neutrofiliát, melynek kiemelkedően magas értéke esetén a kezelőorvos további vizsgálatokat kér.

Ha a neutrofil magas I. – fertőzés és gyulladás

A különféle fertőzések jellemzően a neutrofil magas értékéhez vezetnek. Ennek oka, hogy több új, fiatal sejtet termel a szervezet a hatékonyság érdekében, hogy a kórokozók mielőbb elpusztuljanak. Ugyanez elmondható különböző eredetű gyulladások esetén is: a szervezet igyekszik mérsékelni azt, ugyanakkor, autoimmun kórképek – a szervezet a saját sejtjei ellen „támad” - esetében is előfordulhat, hogy a neutrofil magas értéket mutat a vérképen.

Ha a neutrofil magas II. – stressz, fizikai terhelés és megerőltetés

Nagyfokú fizikai terhelés következtében is magas lehet a neutrofil szám, hiszen ez különböző folyamatokat indít el a szervezetben, aminek következtében az úgy érzi, hogy van valami, ami ellen védekezni kell. Ugyanez igaz a tartós, fokozott stresszre is.

Ha a neutrofil magas III. – daganatos megbetegedés

Egyes daganatos betegségek során szintén a neutrofil magas értékét eredményezi, ami ilyen esetekben kiugróan magas is lehet. Ennek oka, hogy a szervezet a rossz sejtektől fokozott mértékben igyekszik megszabadulni, tekintettel arra, hogy egyes rosszindulatú sejtek hasonló gyorsasággal képesek szaporodni. Jellemzően akut leukámiák esetében is megfigyelhető neutrofilia. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy daganatos betegségek esetén, más egyéb értékek is jelentősen megemelkedhetnek.

Mit jelent, ha a neutrofil alacsony?

Ha a neutrofil alacsony, vagyis a neutrofil száma a normál, egészséges tartomány alá – vagyis 40% alá – csökkent, abban az esetben neutropéniáról van szó. A magas értékkel ellentétben, ilyenkor a szervezetben valamiféle probléma lép fel, amikor nem tud megfelelően védekezni. Ha a neutrofil alacsony – különösen, ha jelentős mértékben alacsony – az veszélyt jelenthet, ugyanis egy apróbb fertőzés is, ami alapesetben nem okoz különösebb gondot, komoly problémákhoz vezethet, mert a szervezet neutrofil nélkül kevésbé ellenálló. Ilyen esetekben rendkívül körültekintőnek kell lennie az érintettnek és a kezelőszemélyzetnek is.

Ha a neutrofil alacsony I. – fertőzések

Annak ellenére, hogy fertőzések esetén jellemzően magas lesz a neutrofil szám, előfordulhat, hogy csökkenés mutatkozik. Ennek oka lehet az alapvetően elégtelen neutrofil termelés, illetve, hogy a fertőzések elnyomják a folyamatot.

Ha a neutrofil alacsony II. – csontvelő problémák

Csontvelőbetegség során a sejttermelés elégtelen lehet. Ez gyakran előfordul leukémiák esetében, illetve egyéb vérképzőrendszert érintő kórképekben is. Ilyenkor a rossz, éretlen sejtek elnyomják az egészséges, érett sejteket, illetve azok termelődését is.

Ha a neutrofil alacsony III. – gyógyszerek

Főként kemoterápiás szerek alkalmazása következtében alakulhat ki gyógyszerek esetében neutropénia, amely általában egy átmeneti állapot, azonban fokozott körültekintést igényel a higiénia. Az immunszupresszánsok is csökkentik a neutrofil számot, továbbá mellékhatásként egyes antibiotikumoknál is előfordulhat.

Teendők vérkép eltérés esetén

Amennyiben a neutrofil érték nagyobb mértékben eltér a normál tartománytól, abban az esetben a vérkép már eleve javaslattal érkezik vissza, további kivizsgálásokra. Azonban, ha az eltérés nem annyira jelentős mértékű, abban az esetben is érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen minden betegség, probléma esetében elmondható, hogy a korai diagnózis és az időben megkezdett megfelelő kezelés, minden esetben kulcsfontosságú.

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

  •  

    Létrehozás ideje: 2023.09.11 Utolsó módosítás: 2024.04.16