Eozinofil granulocita

Eozinofil granulocita

Az eozinofil granulociták, egyfajta fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a szervezet védekezésében. Ezen sejtek megnevezése az eozin nevű színanyagról származik, amellyel jól színezhetők, és amely miatt a mikroszkóp alatt is jól megfigyelhetők.

Mi az az eozinofil granulocita?

Mit mutat az eozinofil granulocita száma?

Milyen esetben kell az eozinofil granulocita számát meghatározni?

Az eozinofil granulocita normál értéke

Mikor emelkedett az eozinofil granulocita száma?

Mikor alacsonyabb az eozinofil granulocita száma?

Eltérő eozinofil granulocita szintek terápiája

Mi az az eozinofil granulocita?

Az eozinofil granulocita olyan fehérvérsejt típus, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a gyulladásos folyamatokban. Az eozinofil granulocita egyik fő jellemzője, hogy olyan szemcsék találhatóak a citoplazmában, amelyek eozin (rózsaszín) színezést mutatnak, amikor speciális festékeket használnak a szövetminták vizsgálatakor. Ezek a granulumok olyan biológiailag aktív anyagokat tartalmaznak, mint például hisztamin és különféle enzimek.

Az eozinofil granulociták számos fontos funkciót látnak el:

 • Parazitaellenes védelem: Az eozinofil granulocita aktív szerepet játszik a paraziták, például fonálférgek elleni védelemben. Az eozinofil granulocita képes ezeket a parazitákat elpusztítani vagy immobilizálni. Ez az egyik legfontosabb funciója az eozinofil granulocita sejtnek.
 • Antiinflammatorikus hatás: Az eozinofil granulocita részt vesz a gyulladásos folyamatok szabályozásában és a sebek gyógyulásában. Az eozinofil granulocita gyulladáscsökkentő anyagokat termel, és részt vesz a gyulladásos reakciók leállításában.
 • Allergiás reakciók: Az eozinofil granulocita fontos szerepet játszik az allergiás reakciókban. Az allergiás válasz során felszaporodhat az eozinofil granulocita, és az általa kibocsátott anyagok hozzájárulhatnak az allergiás tünetek kialakulásához, például az orrduguláshoz és az asztmás tünetekhez.

Az eozinofil granulocita számának emelkedése a vérben (eozinofília) számos kórkép, például allergiás betegségek, parazitás fertőzések vagy egyes autoimmun betegségek esetén előfordulhat. Az eozinofília gyakran utalhat komoly egészségügyi problémák jelenlétére, és további orvosi vizsgálatokat igényel.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat az eozinofil granulocita száma?

Az eozinofil granulocita szám a teljes vérkép (complete blood count, CBC) része, és a vérben található eozinofilek számát méri. Az eozinofília fontos információ lehet az orvosoknak, ugyanis az eozinofil granulocita száma és aktivitása számos egészségügyi problémával kapcsolatba hozható. Itt található néhány példa arra, hogyan értelmezhető az eozinofil granulocita száma:

 • Normál érték: Általában az eozinofil granulocita normál számban található meg a vérben. Az egészséges felnőttek esetében a normális tartomány általában 0-450 eozinofil sejt/μl vér.
 • Eozinofília: Az eozinofil granulocita számának emelkedése a vérben eozinofíliának nevezhető. Eozinofília előfordulhat allergiás reakciók, parazitás fertőzések, autoimmun betegségek (például kötőszövetet érintő betegségek), és egyes gyulladásos állapotok során.
 • Eozinopénia: Az eozinofil granulocita számának csökkenése eozinopéniának nevezhető. Ez gyulladásos állapotokban, kortikoszteroidok használatakor vagy súlyos fertőzések esetén fordulhat elő.

Az eozinofil granulocita számának változása önmagában csak egy kiindulópont a további orvosi vizsgálatokhoz, és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat igényelhet a pontos ok felderítése. Az eozinofíliát okozó állapottól függően laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok is szükségesek, hogy azonosítsák az okot és kezelést javasoljanak. Az eozinofil granulocita számának figyelemmel kísérése segíthet a betegségek diagnózisában és kezelésében.

Kapcsolódó cikkünk

Terhesség, szoptatás utáni vérszegénység- kezeléssel energikusabbá válhat

Terhesség, szoptatás utáni vérszegénység- kezeléssel energikusabbá válhat

Állandó fáradtság, aluszékonyság, energiahiány- ezeket a legtöbb kismama megtapasztalja. A tüneteket azonban vashiány, vashiányos vérszegénység is ...

Milyen esetben kell az eozinofil granulocita számát meghatározni?

Az eozinofil granulocita számának meghatározása az alábbi esetekben lehet fontos és indokolt:

 • Allergiás reakciók: Az eozinofil granulocita száma emelkedhet allergiás reakciók, például szénanátha, élelmiszerallergia vagy allergiás asztma során. Az eozinofil granulocita számának mérése segíthet az allergiás állapotok súlyosságának megítélésében.
 • Parazitás fertőzések: Az eozinofil granulocita fontos szerepet játszik a parazitás fertőzések elleni védelemben. Ha gyanú merül fel ilyen fertőzésre, az eozinofil granulocita számának meghatározása segíthet azonosítani a problémát.
 • Autoimmun betegségek: Autoimmun betegségek, például a szisztémás lupusz erythematosus (SLE) vagy az eozinofil granulomatosis polyangiitis (EGPA) kialakulásával kapcsolatosan megemelkedhet az eozinofil granulocita száma. Az eozinofilok számának figyelemmel kísérése segíthet az ilyen betegségek diagnózisában és kezelésében.
 • Gyulladásos betegségek: Az eozinofil granulocita a gyulladásos folyamatok résztvevője. Az eozinofilok számának mérése hatékony mutatója a gyulladásos állapotoknak.
 • Kortikoszteroid-kezelés: Ha valaki kortikoszteroidokat szed, az eozinofil granulocita számának ellenőrzése nélkülözhetetlen, mivel ezen gyógyszerek hosszútávú alkalmazása csökkentheti az eozinofil granulocita számát a vérben.
 • Egyéb állapotok: Az eozinofil granulocita számának meghatározása egyéb egészségügyi problémák diagnosztizálásában is segíthet, például tüdőbetegségek, emésztőrendszeri problémák vagy bőrbetegségek esetén.

Az eozinofil granulocita számának mérése a teljes vérkép részeként történik. A pontos ok meghatározásához további vizsgálatok is szükségesek lehetnek, de az eozinofil számának figyelemmel kísérése fontos az egészségi állapot nyomonkövetésében.

Az eozinofil granulocita normál értéke

Az eozinofil granulocita normálértéke a vér teljes eozinofil sejtszámát fejezi ki és a laboratóriumtól, az országtól és az alkalmazott mérési egységektől függően változhat. ÁltalánosságbanEozinofil granulocita az egészséges felnőttek és gyermekek esetében a normális eozinofil szám a következő tartományban van:

 • Felnőttek: Általában a normál tartomány 0-450 eozinofil sejt/μl (mikroliter) vér.

Az eozinofil granulocita szám normálértéke laboratóriumtól és országtól függően enyhén változhat, de az itt megadott tartomány általánosságban elfogadott referenciaérték. Az orvosok az egyéni esetekben értékelik az eozinofil granulocita számot, és az esetleges eltérések további vizsgálatokat igényelhetnek az ok megállapításához és a megfelelő terápia felállításához.

Mikor emelkedett az eozinofil granulocita száma?

Az eozinofil granulocita számának emelkedése különböző okokkal járhat, és gyakran az alábbi helyzetekben fordul elő:

 • Allergiás reakciók: Az eozinofil granulocita számának emelkedése gyakran allergiás reakciók, például pollenallergia, élelmiszerallergia vagy atópiás dermatitis során tapasztalható. Az eozinofil granulocita segíthet  az allergénekkel való küzdelemben.
 • Parazita fertőzések: Az eozinofil granulocita emelkedett száma gyakran előfordul olyan parazitafertőzések esetén, mint például a fonálférgek vagy a szalagférgek.
 • Autoimmun betegségek: Néhány autoimmun betegség, például az eosinophilic granulomatosis with polyangiitis (EGPA), az eozinofil granulocita számának növekedéséhez vezethet.
 • Eozinofil esophagitis: Az eozinofil granulociták száma egy, a nyelőcsövet érintő speciális gyulladás során is emelkedhet.
 • Gyulladásos betegségek: A gyulladásos állapotok, mint például a Crohn-betegség vagy a reumás ízületi gyulladás, eozinofíliához vezethetnek.
 • Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, különösen kortikoszteroidok, befolyásolhatják az eozinofil granulocita számát.
 • Bőrproblémák: Egyes bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör vagy az urticaria, is eozinofíliát okozhatnak.

Az eozinofil granulocita számának emelkedése gyakran egy tünet, amely egy alapbetegséget rejthet. Az orvosok további vizsgálatokat rendelhetnek el annak érdekében, hogy az okot felderítsék, és a megfelelő kezelést biztosítsák az érintett személy számára. Az eozinofília kezelése általában az alapbetegség kezelésére irányul.

Mikor alacsonyabb az eozinofil granulocita száma?

Az eozinofil granulocita számának csökkenése (eozinopénia) szintén különböző okokkal lehet kapcsolatban. Az alacsonyabb eozinofil szám olyan állapotokban fordulhat elő, mint:

 • Gyulladásgátló gyógyszerek használata: A kortikoszteroidok és más gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata csökkentheti az eozinofilok számát a vérben. Ezt általában orvos felügyelete mellett alkalmazzák gyulladásos állapotok, például asztma vagy autoimmun betegségek kezelésére.
 • Súlyos fertőzések: Súlyos bakteriális vagy vírusfertőzések, különösen azok, amelyek a csontvelőt érintik, befolyásolhatják az eozinofil granulocita termelését és számát a vérben.
 • Stressz és szorongás: Hosszú távú szorongás és stressz hatására az eozinofil granulocita száma csökkenthet. A pszichológiai tényezők befolyásolhatják az immunrendszer működését.
 • Egyéb rendellenességek: Bizonyos rendellenességek, mint például Cushing-szindróma vagy más hormonális problémák, befolyásolhatják az eozinofilok számát.
 • Bakteriális fertőzések: Eozinopénia gyakran tapasztalható bakteriális fertőzések során.

Az eozinofília és eozinopénia (emelkedett és alacsonyabb eozinofil granulocita szám) az egészségügyi állapotok széles skálájával összefüggésbe hozhatók, és mindkét állapot további orvosi vizsgálatokat és értékelést igényel a mélyben megbúvó okok meghatározásához. Az alacsony eozinofil számot okozó tényezőtől függően a kezelés és az orvosi intézkedések is eltérhetnek. Az orvosok az egyéni esetekben értékelik az eozinofil számot és a betegséggel kapcsolatos további klinikai információkat a megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében.

Eltérő eozinofil granulocita szintek terápiája

Az eltérő eozinofil granulocita szintek terápiája az adott állapottól és az eozinofília vagy eozinopénia okától függ. Az alábbiakban lehet olvasni a terápiás megközelítéseket az emelkedett és alacsonyabb eozinofil granulocita szám esetében:

Emelkedett eozinofil szint (eozinofília) terápiája:

 • Allergiás reakciók kezelése: Az allergiás reakciók okozta eozinofília esetén az allergiás állapotok kezelése célravezető lehet. Az antihisztaminok, szteroidok vagy immunmoduláló szerek segíthetnek a tünetek enyhítésében és az eozinofilok számának csökkentésében.
 • Parazitás fertőzések kezelése: A parazitás fertőzéseket általában parazitaellenes gyógyszerekkel kezelik. Az eozinofília a fertőzés megoldásakor csökkenni fog.
 • Autoimmun betegségek kezelése: Az autoimmun betegségek okozta eozinofília kezelése a betegség típusától és súlyosságától függ. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, immunmoduláló szerek és egyéb kezelési lehetőségek alkalmazhatók.
 • Gyulladásos betegségek kezelése: A gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló terápia a betegség típusától függ. Szintén gyulladáscsökkentő gyógyszerek, immunmoduláló szerek és egyéb kezelési lehetőségek alkalmazhatók.

Alacsonyabb eozinofil szint (eozinopénia) terápiája:

 • Kortikoszteroidok: Ha az eozinofil granulocita szám csökkenése kortikoszteroid-kezelés következménye, az orvosok gyakran a gyógyszer adagjának vagy típusának módosítását javasolják a szint normalizálása érdekében.
 • Fertőzések kezelése: Ha az alacsony eozinofil granulocita szám bakteriális vagy vírusfertőzés eredménye, a gyógyszerek vagy más megfelelő kezelések alkalmazása segíthet a fertőzés megszüntetésében és az eozinofil szám növelésében.
 • Stressz és szorongás kezelése: Az eozinopénia pszichológiai okaira a stresszkezelési technikák, például relaxáció és pszichoterápia is hatékony lehet.
 • Rendellenességek kezelése: Hormonális rendellenességek esetén hormonterápiát vagy más megfelelő kezeléseket lehet alkalmazni az eozinofil szám normalizálásához.

Az egyéni kezelés és terápia függ az eozinofil granulocita szám eltérésének okától, az egészségügyi állapottól és a betegség típusától. Az orvosok pontos diagnózist és kezelési tervet dolgoznak ki az alapbetegség függvényében, és a terápia az ok megszüntetésére és a tünetek enyhítésére irányul. Az orvosi tanácsadás és kezelés elengedhetetlen az eozinofil granulocita szám eltéréseinek kezelésében.

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 •  

  Utolsó módosítás: 2024.04.25 12:32