Habituális vetélés kivizsgálása és kezelése

Habituális vetélés kivizsgálása és kezelése

A vetélés jóval gyakrabban fordul elő, mint ahogy elsőre gondolná az ember, egyes vizsgálatok szerint a klinikailag igazolt terhességek 10-15 %-a vetéléssel végződik. Legtöbb esetben néhány nappal a fogantatást követően történik meg a magzat kilökődése, melyet a hölgyek menstruációnak élnek meg.

Tartalom

Mi az a habituális vetélés?

Mi állhat habituális vetélés hátterében?

Habituális vetélés I. – véralvadási zavarok

Habituális vetélés II. – Leiden mutáció

Habituális vetélés III. - antifoszfolipid szindróma (APS)

Habituális vetélés IV. - alloimmun probléma

Habituális vetélés okainak komplett kivizsgálása

A habituális vetéléssel összefüggő szolgáltatások a Trombózis- és Hematológiai Központban

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Mi az a habituális vetélés?

Maga a vetélés az az esemény, amikor a terhesség természetes – tehát nem művi – módon szakad meg. Habituális vetélés, vagyis sorozatos elvetélés akkor áll fenn, ha egy nő egymás után többször a 24. terhességi hét előtt elveszíti magzatát. Tehát a kifejezés akkor használatos és arra utal, ha sorozatos, spontán vetélés történik.

Mi állhat habituális vetélés hátterében?

Számos oka lehet a sorozatos elvetélésnek, és mai napig is a legtöbb esetben nem derül fény a vetélés valódi okára. A háttérben állhat többek között:

 • endokrinológiai probléma, mint például pajzsmirigy betegség,
 • inzulinrezisztencia, cukorbetegség, PCOS
 • genetikai rendellenesség, mely során az embrió valamilyen oknál fogva nem megfelelő kromoszóma állománnyal rendelkezik
 • egyes nőgyógyászati fertőzések
 • véralvadási faktorok rendellenességeiHabituális vetélés - Trombózis- és Hematológiai Központ

Habituális vetélés I. – véralvadási zavarok

A várandósság során a szervezet olyan változásokon megy keresztül, melynek során fiziológiásan a véralvadás fokozódása jön létre. Így emiatt az alvadási faktorok aktivitásának növekedése tapasztalható, az alvadást megakadályozó fehérjék csökkenése miatt. Ezen folyamat célja, hogy szüléskor a kismama el ne vérezzen, de magában foglalja a veszélyt is, hogy  terhesség alatt és a gyermekágy idején, veszélyes vérrögök alakulhatnak ki az arra hajlamosaknál. A fokozott vérrögképződési hajlam a mélyvénás trombózison kívül szerepet játszik a sorozatos vetélésben, koraszülésben is, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a véralvadási faktorok vizsgálatára is. 

Habituális vetélés II. – Leiden mutáció

A Leiden mutáció egy olyan genetikai eltérés, amely növelheti a vérrögképződés kockázatát. A mutáció következtében a véralvadási rendszer egyik faktora – V faktor –felelős a fokozott véralvadásért. Mivel önmagában a Leiden mutáció és a terhesség is fokozza a trombózis kockázatát, így együttesen a rizikó még nagyobbá válik. Éppen ezért mind családi halmozódás esetén, mind pedig habituális vetélés kivizsgálásaként fontos a hematológusi konzultáció és genetikai vizsgálat.

Habituális vetélés III. - antifoszfolipid szindróma (APS)

Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy olyan autoimmun rendellenesség, amely fokozott vérrögképződési hajlammal jár, ezáltal pedig magában hordozza a vetélés kockázatát is. Ennek során a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek a foszfolipidek egyes alkotóelemeit támadják. Ezek az antitestek károsítják a véredények belső falát, ezáltal pedig fokozzák a vérrögök képződését. Az így létrejövő fokozott véralvadás elősegítheti a vérrögképződés kockázatát, illetve ez által a vetélés, vagy akár a koraszülés kockázatát is. Ha tehát a habituális vetélésnek alapvetően nincs nőgyógyászati oka vagy egyéb külső tényező, úgy érdemes hematológiai konzultáción részt venni.

Habituális vetélés IV. - alloimmun probléma

A terhességi hormonok nem szorítják vissza az anya immunrendszerét, így a magzat kilökődik az édesanya méhéből. Ebben az esetben a szervezet nem tolerálja a magzat jelenlétét, idegen testként tekint rá, hiszen a magzat 50% idegen az anya szervezete számára. 

Környezeti ártalmak: rendszeres, túl nagy mértékű alkoholfogyasztás, dohányzás, a fokozott stresszről nem is beszélve.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Habituális vetélés okainak komplett kivizsgálása

Sajnos hazánkban egyelőre sem a meddőségi kivizsgálás alkalmával, sem a lombik program megkezdése előtt nem általános protokoll a véralvadási zavar, vagyis a fokozott trombóziskészség – trombofília - vizsgálata. Éppen ezért sokaknál nem is oldódik meg a habituális vetélés, sikertelen próbálkozások problémája, még mesterséges megtermékenyítés útján sem, hiszen vérrögök ilyen esetben is keletkezhetnek. 

Emiatt, ha trombofília okozta eddigiekben a sorozatos katasztrófákat, úgy az egyetlen megoldás a véralvadásgátló kezelésben rejlik – ráadásul ekkor nagy eséllyel természetes úton történt fogantatás is létrejöhet, így az IVF elkerülhető. A Trombózis- és Hematológiai Központban lehetőség van  a habituális vetélés komplett, átfogó, több szakterületet átölelő vizsgálatára, hiszen a Trombózis- és Hematológiai Központ szakemberei szorosan együtt dolgoznak az Immunközpont, Nőgyógyászati központ és az Endokrinközpont szakembereivel. 

Téma szakértője

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

   

 •  

   
  Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2023.11.29 12:35