Hematológia

Hematológia

A hematológia a Trombózis- és Hematológiai Központ egyik legfontosabb szakrendelése. A hematológia foglalkozik a vér, vérképző- és nyirokrendszer betegségeivel, azon belül is a betegségek feltárásával, terápiás lehetőségeivel és prevenciójával. Ismerje meg a hematológia szakterületét az alábbi cikkből!

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Trombózis- és Hematológiai Központban
Mivel foglalkozik a hematológia?
Mik a hematológia gyakori kórképei?
Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a hematológia orvosait?
Hogyan történik a kivizsgálás egy hematológia szakrendelésen?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Trombózis- és Hematológiai Központban

Mivel foglalkozik a hematológia?

A hematológia az orvostudomány azon ága, amely a vérrel és vérképző szervekkel kapcsolatos betegségeket kutatja és gyógyítja. A hematológia a belgyógyászaton belül helyezkedik el és szorosan kapcsolódik az onkológiához, ugyanis a hematológiai betegségek jelentős részét teszik ki a vérképzést vagy a nyirokrendszert érintő daganatos betegségek. A vérképzés, más néven hematopoézis, a vérképző szervekben zajlik, elsősorban a csontvelőben és egyes esetekben a lépben is. Ez a folyamat rendkívül összetett: számos különböző sejttípus és molekuláris jelátviteli mechanizmus részvételével történik. A vérképzés kiindulópontjai a pluripotens őssejtek. Ezek a sejtek képesek differenciálódni (szakosodni) és más típusú sejtekké válni, beleértve a vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és vérlemezkéket. A differenciálódás azonban egy hosszabb, több lépésből álló folyamat, melynek során egyre specifikusabbá válnak a sejtek, egyre szűkül a lehetőségek száma, hogy milyen sejtekké válhatnak. A differenciálódás után a vérsejtek tovább fejlődnek és érnek, majd belépnek a véráramba, hogy elvégezzék feladatukat. A vörösvérsejtek például oxigént szállítanak a tüdőből a szövetekbe, a fehérvérsejtek részt vesznek az immunválaszban, míg a vérlemezkék a véralvadásban.

Az egész folyamatot a vérképző szervek környezetében található jelátviteli molekulák és citokinek szabályozzák. Ezek a molekulák befolyásolják az őssejtek differenciálódását és életciklusát. A vérképzés tehát egy összetett folyamat, melynek pontos szabályozására van szükség az egészséges élethez. Mint minden rendszerbe, természetesen ebbe is hibák csúszhatnak. Ilyen esetben jön a hematológia, akinek feladata, hogy felismerje a kivizsgálás során a betegséget és gyógyítsa. A hematológia olyan betegségekkel foglalkozik, mint például a hemofília, vérszegénység, leukémia, sarlósejtes vérszegénység, limfómák és számos fertőzés. Emellett a hematológia feladata, hogy részt vegyen a vérátömlesztések és a vérképzőszerv-transzplantációk előkészítésében és végrehajtásában is. A hematológia egy gyors fejlődésben lévő szakterület, számtalan új gyógyszert és diagnosztikai eljárást fogadtak el az elmúlt években, amelyek hozzájárultak a sikeresebb gyógyításhoz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a hematológia gyakori kórképei?

A hematológia rendellenességei rosszindulatú és nem rosszindulatú betegségekre oszthatók. A hematológia nem rosszindulatú betegségei közé tartoznak a hemoglobinopátiák, mint például a thalassemia és a sarlósejtes vérszegénység, az anémiák egyéb típusai és a koagulopátiák, mint például a hemofília. A hemoglobinopátiák genetikai betegségek, és az α- és β-talasszémián kívül a kóros hemoglobinszerkezet okozta betegségek közé tartoznak, amelyek enyhe vagy súlyos vérszegénységben és többszervi problémákban nyilvánulnak meg. A genetikai eredetű véralvadási rendellenességek közé tartozik még a hemofília és a Von Willebrand-kór, mindkettőt a vérben lévő véralvadási faktorok alacsony szintje okozza. Ez a két kórkép csökkent véralvadást, vagyis vérzékenységet okoz. Traumát követően erősebb vérzés jelenik meg esetükben, vagy spontán jelentkező bevérzések alakulhatnak ki a bőr alatt vagy a nyálkahártyán, az orrvérzések is gyakoriak lehetnek. A menstruációs vérzés is fokozottabb lehet a hematológia ezen kórképei esetén. Érdekesség, hogy Viktória királynő és a brit királyi család több tagja is a hematológia ezen betegségében szenvedett. A hematológia véralvadási zavarainak másik formája a fokozott véralvadással, vagyis fokozott trombózis készséggel járó állapotok. Ilyen esetekben az érpályán belül trombus képződik, mely elzárja a vér útját, vagy leszakadva más távoli ereket is elzárhat, és embóliát okozhat. A trombózis és az embóliák perceken belül életveszélyes állapotot okozhatnak: miattuk alakul ki a szívinfarktus a koszorúerek elzáródása révén, a stroke az agyi erek elzárása miatt és a tüdőembólia a tüdőerekben. A fokozott trombózis készség meddőséghez és gyakori vetélésekhez is vezethet, mely a hematológia egyik fontos területe.Hematológia - Trombózis- és Hematológiai Központ

A hematológia nem rosszindulatú rendellenességei közé tartozik az idiopátiás trombocitopéniás purpura is. Ez a hematológia egy olyan betegsége, amelyet a vérlemezkék koncentrációjának kóros csökkenése jellemez, ami aztán véraláfutásokat, orrvérzést, fogínyvérzést és belső vérzést eredményez. Bár az idiopátiás trombocitopéniás purpura nem öröklődik és nem fertőző, az oka egyelőre ismeretlen. A legtöbb esetben az idiopátiás trombocitopéniás purpura vírusfertőzés, például bárányhimlő után fordul elő a gyermekeknél.

A hematológia rosszindulatú vérbetegségei közé tartozik a leukémia, a limfómák és a myelómák, és minden korosztályt érinthetnek. A rosszindulatú vérképzőszervi rendellenességek kialakulásában szerepet játszhat a genetika, az életmód és a környezeti téynezők is. A polycythemia vera a leukémia egy formája, az úgynevezett myeloproliferatív neoplazma, amelyet a vörösvértestek túlzott termelődése jellemez a csontvelőben. A hematológia ezen betegsége a vér viszkózusabbá válását okozza, és növeli a vérrögök és a szívroham kockázatát. A myelofibrózis a leukémia egy másik myeloproliferatív formája, amikor a csontvelő őssejtek feleslegét termeli, ami gyulladáshoz és hegszövetképződéshez vezet a csontvelőben. A rosszindulatú limfómák, például a Hodgkin-limfóma, a nyirokrendszert érinti, és kóros limfocitákat eredményeznek.

A myelodysplasztikus szindrómák a rákos megbetegedések egy csoportjára utalnak a hematológia kórképei között, amikor a csontvelőben lévő őssejtek nem érnek meg, ezáltal nem képeznek különböző érett vérsejteket. Ez a vérben lévő vörös- és fehérvérsejtek elégtelensége miatt refrakter vérszegénységet, refrakter citopéniát, krónikus myelomonocytás leukémiát és különböző más rákos megbetegedéseket eredményezhet. A myeloma multiplex a rák egy olyan formája, amely a vérben lévő plazmasejtek feleslegét eredményezi. A vérben lévő plazmasejtek túlszaporodása a vörösvértestek, a vérlemezkék és a fehérvérsejtek hiányát okozza, ami vérszegénységet, trombocitopéniát, illetve leukopéniát eredményez. A myeloma multiplex a csontok egészségét megőrző oszteoblasztokat és oszteoklasztokat is károsíthatja, csontdegenerációt és csonttöréseket okozva.

Kapcsolódó cikkünk

Folsavhiány is okozhatja depresszióját

Folsavhiány is okozhatja depresszióját

A depresszió, a letargikus hangulat mögött gyakran valamilyen krízishelyzet, stresszkezelési problémák húzódnak meg, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegség váltja ...

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a hematológia orvosait?

Ahogyan a fenti bekezdésből is látható, a hematológia betegségei nagyon sokrétűek és több fajta tünetet is okozhatnak. Gyakran sok, más szakirányú kivizsgálás után derül ki, hogy a hematológia egyik betegsége okozhatja a panaszokat. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen tünetekkel érdemes felkeresni a hematológia orvosait:

 • trauma esetén fokozott vérzés
 • spontán bőr alatti vérzések (hematomák) megjelenése
 • szokatlan vagy túlzott mértékű vérzés (például orrvérzés, ínyvérzés, erős menstruáció)
 • trombózisra utaló jelek, mint például:
  • lábdagadás
  • fényes, piros, meleg bőrfelület
  • fokozott végtagfájdalom
 • családi anamnézisban trombózis vagy vérzékenység
 • sápadtság, viszkető bőr, töredezett körmök, hajhullás
 • folyamatos kimerültség és gyengeség
 • fáradékonyság, fázósság
 • csökkent koncentrációképesség
 • nehézlégzés
 • gyakori fejfájás, szédülés, ájulásérzés
 • lép, máj, nyirokcsomók megnagyobbodása
 • gyakori vagy tartós fertőzések
 • fogyás
 • fájdalom
 • ha vérképelemzés során túl alacsony vagy magas sejtszám mutatkozik (például a fehérvérsejtszámban lévő elváltozások vagy a vörösvértest-szám csökkenése vagy növekedése)

Ha bármelyik fent említett tünetet tapasztalja, forduljon a hematológia szakorvosaihoz! A hematológia betegségeinél rendkívül fontos a korai diagnózis és a korán megkezdett kezelés.

Hogyan történik a kivizsgálás egy hematológia szakrendelésen?

A hematológia szakrendelésen a szakorvos először is részletes anamnézist vesz föl, mint minden szakrendelésen. Ebben kitér a családban előfordult, örökletes betegségekre is, majd fizikális vizsgálatot végez. A hematológia szempontjából rendkívül fontos a has áttapintása, a máj és a lép méretének azonosítása, a bőr és a nyálkahártyák megfigyelése. Ezek mind-mind értékes információkkal szolgálnak a hematológia számára. Ezt követően általában részletes vérvizsgálatot kér a hematológia orvosa.

A vérvizsgálatok értékes információkat szolgáltatnak a hematológia és az egyéb betegségek és rendellenességek diagnosztizálásához. A teljes vérkép az egyik leggyakrabban alkalmazott vérvizsgálat a hematológia betegségeinek diagnosztizálásában. A teljes vérkép során mért hematológiai paraméterek közé tartozik a fehér- és vörösvérsejtek száma, a vérlemezkeszám, a hematokrit, a vörösvérsejt-térfogat, a hemoglobin-koncentráció, a differenciális fehérvérsejtszám és különböző egyéb vörösvérsejt-indexek. A teljes vérképet fertőzések, vérszegénység, vérrel kapcsolatos rákos megbetegedések és gyulladásos betegségek diagnosztizálásában használja a hematológia.

A vérlemezke számának meghatározása a vérzési és alvadási rendellenességekről ad felvilágosítást, melyek szintén a hematológia fontos területei. A véralvadással kapcsolatos rendellenességek, mint például a hemofília, szintén nyomon követhetők és diagnosztizálhatók olyan véralvadási vizsgálatokkal, mint a protrombinidő és a parciális tromboplasztinidő. Ezek a vizsgálatok az antikoagulációs vagy véralvadásgátló terápiák ellenőrzésére is felhasználhatók.

A csontvelővizsgálat a hematológia ritkább vizsgálatai közé tartozik, és a csontvelőből származó sejtek elemzését foglalja magában olyan betegségek diagnosztizálására, mint például a myeloma multiplex. Mivel a vér alakos elemeinek termelődését olyan anyagok segítik, melyek a tápcsatornából szívódnak fel (például a vas), ezért problémás vérlelet esetén szükség lehet gasztroenterológus szakorvos felkeresésére is.

Indokolt esetben a hematológia szakorvosa képalkotó vizsgálatokat (CT, MR) is kérhet.

Hematológus szakorvosaink

A Trombózis- és Hematológiai Központ hematológiával foglalkozó orvosai:

Hematológia laborhátteret biztosít:

Forduljon bizalommal Trombózis- és Hematológiai Központunkhoz minden hematológia betegséggel, kórképpel, kérdéssel!

Hematológia magánorvosi szakrendelés - véralvadás, trombózis, vérzékenység, vérszegénység, limfómák, leukémiák - diagnosztikája, kezelése Budapesten a Trombózis és Hematológiai Központban.

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 •  

  Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2013.04.24 Utolsó módosítás: 2024.03.27