Genetikai vizsgálatok

Genetikai vizsgálatok

Ahogy a tudomány és az orvostudomány fejlődik, egyre többet tudunk meg a genetikai összetevők szerepéről az egészségben és a betegségek kialakulásában. A genetikai vizsgálatok lehetővé teszik számunkra, hogy jobban megértsük az egyéni genetikai hajlamot, az örökletes betegségeket, valamint a betegségek kialakulásának és progressziójának mechanizmusait.

A genetikai vizsgálatokról általánosságban

Trombózis esetén miért ajánlott a genetikai vizsgálatok elvégzése

A genetikai vizsgálatok mely trombotikus megbetegedésekkel függhetnek össze

Trombózis hajlam tekintetében az alábbi genetikai vizsgálatok elvégézése lehet indokolt

A genetikai vizsgálatok elvégzésének menete

A genetikai vizsgálatok eredmények általános értelmezése

A genetikai vizsgálatokról általánosságban

A genetikai vizsgálatok az emberi genetikai anyagot, azaz az örökítőanyagban (DNS) levő információtt tanulmányozzák. A genetikai vizsgálatok sokféle területen alkalmazhatók, és különböző szerepet tölthetnek be az egészségügyben, a tudományban és a kutatásban.

Trombózis esetén miért ajánlott a genetikai vizsgálatok elvégzése

A trombózis olyan állapot, amikor vérrögök képződnek az erekben, ami akadályozhatja vagy teljesen blokkolja a véráramlást. Ez komoly egészségügyi problémákat okozhat, például szív- és érrendszeri betegségeket, stroke-ot vagy tüdőembóliát.

A genetikai vizsgálatok elvégzése fontos lehet trombózis esetén több okból is:

 • Örökletes hajlam: Bizonyos genetikai variációk növelhetik a trombózis kockázatát. Például az FV Leiden mutáció és a protrombin gének változatai hajlamosíthatnak a vérrögök kialakulására.
 • Fiatal korban jelentkező trombózis: Ha valaki fiatal korban tapasztal trombózist, az öröklött hajlam nagyobb valószínűséggel játszhat szerepet. Ezért az ilyen esetekben a genetikai vizsgálatok segíthetnek azonosítani a hajlamosító genetikai tényezőket.
 • Családi előzmények: Ha a családban mások is szenvedtek trombózisban, az növelheti a genetikai hajlam valószínűségét. Ezért a családi előzmények alapján a genetikai vizsgálatok segíthetnek az öröklött hajlam azonosításában.
 • Kezelési stratégiák: Ha valaki fokozott genetikai hajlammal rendelkezik a trombózisra, az befolyásolhatja a kezelési stratégiákat. Például az olyan genetikai variációk, mint az FV Leiden mutáció, hatással lehetnek az antikoaguláns terápiára.
 • Családtervezés: Ha valakinél fokozott genetikai hajlam figyelhető meg trombózis kialakulására, az befolyásolhatja a családtervezési döntéseket. Például ha egy pár tervez gyermeket, és egyikük vagy mindkettejük esetében fennáll a trombózis genetikai kockázata, a genetikai vizsgálatok segíthetnek a kockázatok felmérésében és a megfelelő döntések meghozatalában.

Ezek az okok indokolják, hogy a trombózis esetén fontos lehet a genetikai vizsgálatok elvégzése, hogy jobban megérthessük az egyén genetikai hajlamát és személyre szabottabb kezelést nyújthassunk.

Kapcsolódó cikkünk

Trombózis után egészséges újszülött? Szakorvosi ellenőrzés mellett a válasz: igen!

Trombózis után egészséges újszülött? Szakorvosi ellenőrzés mellett a válasz: igen!

A trombózist követő terhesség még tervezett babaváráskor is félelemmel tölti el a fiatal nőket, különösen, ha fokozott véralvadási hajlamuk miatt a köztudatban ...

A genetikai vizsgálatok mely trombotikus megbetegedésekkel függhetnek össze

A genetikai vizsgálatok számos trombotikus megbetegedéssel összefügghetnek, mivel bizonyos genetikai variációk növelhetik a trombózis kockázatát. Néhány olyan trombotikus állapot, amelyeket genetikai tényezők befolyásolhatnak:

 • V-ös faktor Leiden mutáció: Ez az egyik leggyakoribb örökletes trombózis-hajlam. Az V-ös faktor mutációjának ereményeként alakul ki a Leiden mutáció. Az V-ös faktor a véralvadási folyamatban lévő egyik fehérje. A leiden mutáció az  V-ös faktor normális működésének zavarát okozza, ami növeli a vérrögképződés kockázatát. Ez genetikai vizsgálatok segítségével jól szűrhető.
 • Protrombin gének variációi: A protrombin gének változatai, különösen a protrombin 20210A mutáció, szintén összefüggésbe hozhatók a trombózis kockázatának növekedésével. Ez a mutáció -ami szintén genetikai vizsgálatok segítségével detektálható- növeli a protrombin fehérje mennyiségét a vérben, ami fokozott véralvadáshoz vezethet.
 • Antitrombin hiány: Az antitrombin fehérje hiánya vagy diszfunkciója hajlamosíthat a trombózis kialakulására. Az antitrombin fehérje szerepet játszik a véralvadási folyamat szabályozásában, és hiánya vagy alacsony szintje növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát. A genetikai vizsgálatok segíthetnek kimutatni az antitrombin hiányt.
 • A protein C és protein S hiánya: A protein C és protein S olyan fehérjék, amelyek szintén szabályozzák a véralvadási folyamatot. Hiányuk vagy diszfunkciójuk hajlamosíthat a trombózis kialakulására.
 • Hiperhomociszteinémia: A homocisztein nevű aminosav magas szintje a vérben hajlamosíthat a vérrögképződésre. Egyes emberekben a hiperhomociszteinémia genetikai tényezőkből, például a metilén-tetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) gén mutációiból eredhet.

Trombózis hajlam tekintetében az alábbi genetikai vizsgálatok elvégézése lehet indokolt

Leiden mutáció

 Ez a genetikai variáció a véralvadási folyamat egyik fontos eleméhez, az V-ös faktor nevű fehérjéhez kapcsolódik. A normális esetben ez a fehérje segíti a vérlemezkék és a vérrögök kialakulását, amelyek fontosak a sebek, sérülések gyógyulásában. Azonban a V-ös faktor Leiden mutációval rendelkező embereknél ez a fehérje ellenállóbbá válik a természetes Genetikai vizsgálatoklebomlási folyamatokkal szemben. Ennek eredményeként a vérrögök képződésének hajlama nő, még akkor is, ha nincs jelen seb vagy sérülés. Ez növeli a trombózis kockázatát, különösen a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia esetében. Mivel a V-ös faktor Leiden mutáció jelentős szerepet játszik a trombózis kockázatának növelésében, ezért ennek a mutációnak a kimutatása fontos lehet genetikai vizsgálatok segítségével, különösen olyan esetekben, ahol a páciens fiatal korában vagy anamnézisben már jelentkezett trombotikus állapot, illetve családjában mások is szenvedtek trombózisban.

MTHFR mutáció

Az MTHFR (metilén-tetrahidrofolát-reduktáz) gén felelős az egyik fontos enzim termeléséért, amely az egyik fő folyamatban, a metilációban játszik szerepet. Ez a folyamat kulcsfontosságú a sejtek működéséhez és a DNS rendellenességeinek javításához. Az MTHFR mutációk az enzim aktivitásának csökkenéséhez vagy teljes hiányához vezethetnek. Ez a mutáció számos problémához vezethet, köztük magas homocisztein szintekhez a vérben, ami összefügghet a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a trombózis kockázatával. Az MTHFR mutációk kapcsolatba hozhatók magas homocisztein szintekkel a vérben, ami növelheti a trombózis kockázatát. Ezért az MTHFR mutációk kimutatása genetikai vizsgálatok segítségével fontos lehet a trombózis hajlamának felmérésében.

Protrombin mutáció

Ez a mutáció a protrombin nevű fehérjéhez kapcsolódik, amely a véralvadási folyamatban vesz részt. A protrombin a vérrögök kialakulásához szükséges véralvadási faktorok közé tartozik. A protrombin mutációk abnormális mennyiségű protrombin fehérje termeléséhez vagy aktivitásához vezethetnek, ami növeli a vérrögképződés kockázatát. A leggyakoribb protrombin mutáció a protrombin 20210A mutáció, ami fokozott protrombin termeléshez vezet. A protrombin mutációk megnövelhetik a vérrögképződés kockázatát, ezért a protrombin 20210A mutáció kimutatása fontos lehet genetikai vizsgálatok által az örökletes trombózis hajlamának azonosításában.

A genetikai vizsgálatok elvégzésének menete

 • Vérvétel: Nincs napszakhoz kötve a vizsgálat és nem igényel éhgyomrot. Ezenkívül más mintákat is lehet gyűjteni a genetikai vizsgálatok elvégzéséhez, például szájüregi kenetet vagy nyál mintát.
 • Vizsgálat elvégzése központi laboratóriumban: A vérmintát vagy más mintát elküldik egy genetikai laboratóriumba, ahol molekuláris biológiai technikákkal (pl. DNS-szekvenálás, polimeráz láncreakció - PCR) elemzik a genetikai információkat. Ez a vizsgálat az egyéni genetikai változásokat (mutációkat) azonosíthatja.
 • Eredmény átadása a mintavételt követő 2 héten belül

A genetikai vizsgálatok eredmények általános értelmezése

A genetikai vizsgálatok eredményeinek általános értelmezése fontos lépés a beteg kezelésének és gondozásának folyamatában. Az eredmények értelmezése során az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:

 • Genetikai variációk jelenléte vagy hiánya: A genetikai vizsgálatok során az eredmények először is megmutatják, hogy vannak-e olyan genetikai variációk, amelyeket az adott genetikai vizsgálatok során keresnek. Ezek a variációk lehetnek például mutációk vagy genetikai marker-ek, amelyek összefüggnek bizonyos betegségekkel vagy kockázatokkal.
 • Trombózisra vonatkozó genetikai kockázatok: Ha a genetikai vizsgálatok trombózis hajlama miatt készültek, az eredmények azt mutathatják, hogy vannak-e olyan genetikai variációk, amelyek növelhetik a trombózis kockázatát. Például a V-ös faktor Leiden mutáció vagy a protrombin mutáció jelenléte ezt jelezheti.
 • Kockázatok mértéke: A genetikai vizsgálatok eredménye általában információkat nyújtanak a genetikai variációkhoz kapcsolódó kockázatokról. Ez lehet egy relatív kockázat, ami azt jelzi, hogy az adott variációval rendelkező egyénnek mennyivel nagyobb a kockázata a betegség kialakulására, vagy egy abszolút kockázat, ami azt jelzi, hogy mekkora az esélye a betegség kialakulásának.
 • Kezelési és megelőzési lehetőségek: A genetikai vizsgálatok eredményei alapján az orvos vagy a klinikai genetikus javasolhat különféle kezelési vagy megelőzési stratégiákat. Például, ha az egyénben jelen vannak bizonyos genetikai variációk, amelyek növelhetik a trombózis kockázatát, akkor az antikoaguláns terápiát vagy más véralvadásgátló kezeléseket javasolhatnak.
 • Családi kockázatok és tanácsadás: Az genetikai vizsgálatok eredményei segíthetnek megérteni családi kockázataikat és örökletes hajlamaikat. Ez lehetővé teszi a családtagok számára, hogy megfontolják saját genetikai vizsgálatok elvégzését vagy megelőző intézkedéseket.

A genetikai vizsgálatok hatalmas potenciállal rendelkeznek az egészségügyben és az egyéni egészségügyi gondozásban. Azonban fontos megérteni azok korlátait és az etikai kérdéseket, amelyekkel járhatnak. A genetikai tanácsadás és az orvosi konzultáció fontos része ennek a folyamatnak, hogy az egyének megfelelően értelmezzék és használják fel az eredményeket az egészségük érdekében.

Genetikai vizsgálat, pl. Leiden mutáció vizsgálata trombóziskészség mérésére a Trombózis- és Hematológiai Központban is foglalhat időpontot.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 • Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.05.02 11:25