Bazofil garnulocita

Bazofil garnulocita

A bazofil granulociták olyan fehérvérsejtek, amelyek szerepet játszanak az immunrendszer működésében. A bazofilok fő feladata az allergiás reakciók és a gyulladások szabályozása.

Mi az a bazofil granulocita?

Mit mutat a bazofil granulocita száma?

Milyen esetben kell a bazofil granulocita számát meghatározni?

A bazofil granulocita normál értéke

Mikor emelkedett a bazofil granulocita száma?

Mikor alacsonyabb a bazofil granulocita száma?

Eltérő bazofil granulocita szintek terápiája

Mi az a bazofil granulocita?

A bazofil granulocita egy olyan típusú fehérvérsejt, amely a granulociták csoportjába tartozik. A granulociták az immunrendszer fontos részei, és a vérben találhatók, feladatuk pedig, hogy segítsék a szervezet védekezését a különböző fertőzésekkel és allergiás reakciókkal szemben.

A bazofil granulocita nevét a citoplazmájában található granulumok után kapta, amelyek specifikus vegyületeket tartalmaznak. A bazofil granulocita a granulociták között a legkisebb arányban fordul elő a vérben.

A bazofil granulocita fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, különösen az allergiás reakciókban és a gyulladásokban. A bazofil granulocita granulumai olyan vegyületeket tartalmaznak, mint a hisztamin és a heparin, amelyek az immunrendszer allergiás reakcióit szabályozzák. Amikor az immunrendszer allergénekre vagy más káros anyagokra reagál, a bazofil granulocita felszabadítja ezen vegyületit a granulumokból, degranulálódik, ami gyulladást és az allergiás tünetek kialakulását okozhatja, például bőrpírt, viszketést és duzzanatot.

A bazofil granulocita szerepe az immunrendszerben az, hogy azonnali választ adjon a szervezetet fenyegető idegen anyagokra vagy allergénekre.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a bazofil granulocita száma?

A bazofil granulocita számának mérése (a bazofil granulocita százalékos arányának vagy abszolút számának meghatározása) fontos információ lehet az egészségügyi diagnózisban és a betegségek követésében. A bazofil granulocita számának emelkedése vagy csökkenése különböző állapotokra utalhat. Az alábbiakban összefoglalva található, hogy mit mutathat a bazofil granulocita számának változása:

 • Bazofilok számának emelkedése:
  • Allergiás reakciók: Az allergénekkel való érintkezés vagy allergiás válasz esetén a bazofil granulocita száma megnövekedhet.
  • Parazitafertőzések: Bizonyos parazitafertőzések a bazofilok növekedését okozhatják, azonban ez ritka.
  • Krónikus mieloid leukémia (CML): A CML egy ráktípus, amelyben a fehérvérsejtek között a bazofil granulocita számának emelkedése is előfordulhat.
 • Bazofilok számának csökkenése:
  • Stressz: Hosszú távú stressz és kortizol (stresszhormon) túltermelése befolyásolhatja a bazofil granulocita számát.
  • Súlyos fertőzések: Bizonyos fertőzések, különösen olyan vírusos fertőzések, amelyek károsíthatják a csontvelőt, csökkenthetik a bazofilok mennyiségét.
  • Krónikus mieloid leukémia (CML): Bár CML általában a bazofil granulocita számának emelkedését okozza, az idő előrehaladtával a bazofilok száma csökken a betegség progressziójával.

Fontos megjegyezni, hogy a bazofil granulocita számának emelkedése önmagában nem diagnózis, hanem egy olyan tünet, amely további kivizsgálást igényel.

Kapcsolódó cikkünk

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A vérszegénységnek több formája is van, ilyen többek között a vészes vérszegénység is, mely a B12 vitamin hiányával jár. Az állapot főleg a ...

Milyen esetben kell a bazofil granulocita számát meghatározni?

A bazofil granulocita számának meghatározása a teljes vérkép része, és a következő esetekben lehet szükséges:basophil granulocyta

 • Általános egészségügyi vizsgálatok: A teljes vérkép egy rutinvizsgálat, melyet érdemes évi rendszerességgel elvégeztetni. A bazofil granulocita számának ellenőrzése része az általános egészségügyi ellenőrzésnek.
 • Allergiás reakciók: Ha az a gyanú merül fel, hogy a tünetek mögött allergiás reakció állhat, akkor a bazofil granulocita számának mérése hasznos lehet, mivel az allergiás reakciók során a bazofilok száma a legtöbbször emelkedik.
 • Autoimmun betegségek vagy gyulladásos rendellenességek: A bazofil granulocita számának megállapítása hasznos lehet autoimmun betegségek vagy krónikus gyulladásos állapotok diagnosztizálásában és kezelésében, mivel ezek az állapotok gyakran befolyásolják a vérképet.
 • Hematológiai rendellenességek: Bizonyos hematológiai rendellenességek, úgy mint a krónikus mieloid leukémia (CML),  esetén a bazofil granulociták számának változása jellemző lehet.
 • Gyógyszeres kezelések: Néhány gyógyszer, például kortikoszteroidok, hatással lehetnek a bazofil granulociták számára. Fontos a bazofil granulocita számának rendszeres ellenőrzése ilyen típusú terápia esetén.
 • Kontrollvizsgálatok: A korábbi vizsgálatok során magas bazofil granulocita számot mutató pácienseknél az orvosok rendszeresen ellenőrzik a vérkép változásait és a kezelés hatékonyságát.

A bazofil granulocita normál értéke

A bazofil granulocita számának normálértéke a vérben kisebb számban fordul elő, és ezek az értékek laboratóriumtól és referenciaértékektől függően változhatnak. Az alábbiakban általánosan elfogadott referenciaértékek találhatók a bazofil granulocita számára:

A bazofil granulocita számát általában a teljes fehérvérsejtszámon (WBC) belül adják meg százalékos formában vagy abszolút értékként. Az abszolút bazofil granulocita értéket millió sejtek per mikroliter (μL) mértékegységben szokták kifejezni.

Az abszolút bazofil granulocita érték normál tartománya általában 0-0,2 x 109/L (millió sejtek per mikroliter), ami 0-2%-nak felel meg a fehérvérsejtek teljes számában.

Mikor emelkedett a bazofil granulocita száma?

A bazofil granulocita számának emelkedése, vagyis bazofília, különféle okokra vezethető vissza, és a következő esetekben fordulhat elő:

 • Allergiás reakciók: Az egyik leggyakoribb ok a bazofília kialakulására az allergiás reakciók, például szezonális allergiák (szénanátha), élelmiszerallergiák vagy rovarcsípések. Az allergének hatására a bazofil granulocita degranulálódik, vagyis felszabadítja a granulumaiból a hisztamint és egyéb gyulladásos mediátorokat, amelyek az allergiás tüneteket okozzák, és ennek eredményeként a bazofília is megfigyelhető a vérképben.
 • Krónikus gyulladásos állapotok: Gyulladásos betegségek, például reumatoid artritisz, krónikus gyomorfekély vagy vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), hatással lehetnek a bazofil granulociták számának emelkedésére.
 • Autoimmun betegségek: Autoimmun betegségek, mint például szisztémás lupus erythematosus vagy reumás ízületi gyulladás, is járhatnak bazofília kialakulásával.
 • Mieloproliferatív rendellenességek: Vérképzőrendszeri rendellenességek, mint például krónikus mieloid leukémia (CML), a bazofil granulocita számának szignifikáns emelkedésével járhatnak.
 • Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, különösen kortikoszteroid, aminofilin és heparin, befolyásolhatják a bazofil granulocita számát, és ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú használata bazofília kialakulását eredményezheti.
 • Krónikus mieloid leukémia (CML): Ez egy ritka vérképzőrendszeri rákos megbetegedés, amelyben a bazofil granulocita számának jelentős emelkedése figyelhető meg a vérben.

Kiemelendő, hogy a bazofil granulociták számának emelkedése önmagában nem diagnózis, és mindig más laboratóriumi és klinikai eredményekkel kell együtt értelmezni.

Mikor alacsonyabb a bazofil granulocita száma?

A bazofil granulocita számának csökkenése, vagyis bazopénia, szintén különféle okokra vezethető vissza, és az alábbi körülményekben fordulhat elő:

 • Stressz: A fizikai vagy érzelmi stressz hatására a szervezet kortizol nevű hormont termel, amely gátolja a bazofil granulociták felszabadulását. Ennek eredményeként a bazofil granulocita száma csökkenhet.
 • Akut fertőzések: Akut bakteriális vagy virális fertőzések során a bazofil granulociták számának csökkenése fordulhat elő, mivel az immunrendszer más fehérvérsejtek termelésére összpontosít az ilyen fertőzések kezelése során.
 • Hosszú távú kortikoszteroid-kezelés: A hosszú távú kortikoszteroid-terápia gátolhatja a bazofil granulocita működését és számát, ami a számuk csökkenéséhez vezethet.
 • Súlyos égési sérülések: Súlyos égési sérülések esetén a bazofil granulociták száma csökkenhet, mivel az immunrendszer más típusú fehérvérsejtekre összpontosít a sérülések regenerálásának elősegítése során.
 • Krónikus mieloid leukémia (CML) kezelés: A CML kezelése során alkalmazott gyógyszerek befolyásolhatják a bazofil granulocita számát és működését.
 • Prolaktinoma: A prolaktinoma egy daganat az agyalapi mirigyben, amely fokozott prolaktintermeléshez vezethet. Ennek eredményeként a prolaktin szint emelkedése gátolhatja a bazofil granulociták működését és számát.

Eltérő bazofil granulocita szintek terápiája

A bazofil granulocita szintek terápiája az alapvető októl függ, ami miatt a szintek eltérnek a normáltól. Az alacsony vagy magas bazofil granulocita szintek kezelése a következőképpen alakulhat:

Alacsony bazofil granulocita szintek esetén:

 • Kezelés megszüntetése vagy módosítása: Ha a bazofil granulocita szintek a hosszú távú kortikoszteroid-kezelés vagy más gyógyszerek mellékhatása miatt alacsonyak, megfontolandó a kezelés módosítása vagy megszüntetése, ha ez lehetséges.
 • Gyógyszeres terápia: Bizonyos esetekben, például súlyos allergiás reakciók vagy autoimmun betegségek esetén, gyógyszerek, például kortikoszteroidok vagy immunmodulánsok adhatók a bazofil granulocita szintek növelése vagy szabályozása érdekében.
 • Gyulladásgátló kezelés: Ha a bazofil granulocita alacsony szintje krónikus gyulladásos állapotok következménye, a betegség kezelése és a gyulladás csökkentése az elsődleges a bazofil granulocita szintek normalizálásához.

Magas bazofil granulocita szintek (bazofília) esetén:

 • Ok kezelése: Elsődleges lépés a bazofil granulocita szintek emelkedésének okának kezelése vagy terápiájának módosítása. Ha az ok egy allergiás reakció, az allergént el kell kerülni vagy antihisztaminokat lehet alkalmazni a tünetek enyhítésére.
 • Immunmoduláns terápia: Bizonyos autoimmun betegségek esetén immunmoduláns gyógyszereket alkalmazhatnak a bazofil granulocita szintek normalizálásához.
 • Monitorozás: A bazofil granulocita szintek rendszeres monitorozása szükséges lehet annak ellenőrzésére, hogy a terápia hatásos-e.
 • Kezelési tervezés: A kezelési tervet az orvos készíti el a páciens állapotának és a kiváltó oknak megfelelően. Fontos, hogy a páciens kövesse az orvos utasításait és rendszeresen ellenőriztesse az egészségi állapotát.

A bazofil granulocita szintek terápiája tehát az okok és az alapbetegség függvényében változhat. Fontos a legmegfelelőbb megközelítés kiválasztása, és a terápia a páciens szükségleteihez igazodik. Az időben történő diagnózis és a szakorvosi kezelés nagyon fontos az egészségproblémák megfelelő kezelésében.

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 •  

  Utolsó módosítás: 2024.04.25 12:24