Érszűkület

Érszűkület

Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában sajnos az élmezőnyhöz tartozik. A helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mind a betegek valódi életmódváltása.

Mi is az az érszűkület?

Hogyan alakul ki az érszűkület?

Az érszűkület jelei, tünetei

Az érszűkület kialakulásának oka

Az érszűkület szűrése

Az érszűkület kivizsgálása

Az érszűkület kezelése

Az érszűkület megelőzése

Mi is az az érszűkület?

Az érszűkület (vagy más néven atherosclerosis) olyan állapot, amikor az artériákban, azaz a nagyobb erek falában plakkok alakulnak ki. Ezek a plakkok zsíros anyagokból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból állnak össze, és fokozatosan beszűkítik az ér átmérőjét. Ennek eredményeként csökken az érintett területen áramló vér mennyisége, ami akadályozza a szervek és szövetek megfelelő vérellátását.

Az érszűkület leggyakrabban az artériákban jelentkezik, amelyek a szív körül helyezkednek el, például a koszorúerek, amelyek a szív vérellátását biztosítják, vagy az agyi artériák, amelyek az agy vérellátását szolgálják. Az érszűkület különféle egészségügyi problémákhoz, szövődményekhez vezethet, például szívbetegségekhez, stroke-hoz vagy perifériás artériás betegséghez.

Az artériás trombózis kialakulásának  tehát leggyakoribb talaja az érszűkület. Az érszűkület - így a trombózis kialakulás - megelőzésére, kezelésére, tüneteire és jeleire már csak azért is oda kell figyelni, mert az érszűkület, illetve a talaján kialakuló trombózis olyan súlyos szövődmények indítója lehet, mint az alsó végtag elhalása, a szívinfarktus vagy éppen a gutaütés (agylágyulás, stroke). Amennyiben érszűkület jeleit tapasztalja, haladéktalanul forduljon orvoshoz, hogy idejében megkezdődhessen az érszűkület kezelése! 

Érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség. Érszűkület talaján alakulnak ki olyan sokszor halálos szövődmények és másodlagos betegségek, mint a

Hogyan alakul ki az érszűkület?

Az érszűkület kialakulása több lépésben történik:

 • Endotélium sérülése: Az ér belső rétegének (endotélium) sérülése lehet az első lépés az érszűkület kialakulásában. Ennek oka lehet dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség vagy más krónikus betegségek.
 • Plakk képződése: Az endotélium sérülése után a koleszterin és más anyagok lerakódnak az érfalban. Ez egyfajta plakkot képez, amely magában foglalja a koleszterint, kalciumot, zsírokat és egyéb anyagokat.
 • Gyulladás és szűkület: A lerakódott plakkok gyulladást okozhatnak az érfalban. Ez további immunválaszokhoz vezethet, amelyek hozzájárulnak a plakkok növekedéséhez és stabilizálásához. Ahogy a plakkok növekednek, az ér lumene (belső átmérője) szűkül, csökkentve ezzel a véráramlást.
 • Szöveti károsodás és szövődmények: Amikor az érszűkület súlyosbodik, akadályozza a megfelelő véráramlást a szervekhez és szövetekhez. Ez a szövetek károsodásához, elhalásához és különféle szövődmények kialakulásához vezethet.

Az érszűkület kialakulásában genetikai tényezők, életmódbeli szokások (például dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen étkezés), magas vérnyomás, cukorbetegség és más krónikus betegségek is szerepet játszhatnak.

Kapcsolódó cikkünk

Visszértágulat és érszűkület is állhat a lábfájdalom hátterében

Visszértágulat és érszűkület is állhat a lábfájdalom hátterében

A lábfájdalom olyan gyakori tünet, hogy sokszor hónapok, néha évek telnek el, amíg a betegek orvoshoz fordulnak. Ez leginkább a tartósan fennálló, de nem túl ...

Az érszűkület jelei, tünetei

Az érszűkület jelei, tünetei aszerint alakulnak, hogy az érszűkület hol a legjelentősebb a szervezeten belül. Általánosságban elmondható, nincs olyan, hogy csak egy érben lenne érszűkület. Ha a szervezet egyik erében érszűkület van, akkor biztosak lehetünk, hogy más erek is érszűkületesek.

Alsó végtagi érszűkület jelei, tünetei

Az alsó végtagi érszűkület jelei igen gyakran figyelhetőek meg. Kialakulásuk hátterében az alsó végtag oxigén ellátási zavara áll.

 • lábszár fájdalom - mely járásra fokozódik, nyugalomban szűnik
 • lábikra görcs
 • hideg lábfej
 • pulzus tapinthatatlansága a lábfejen
 • érzészavar a lábszáron, lábfejen 

Koszorú-érszűkület jelei, tünetei

A koszorú érszűkület jelei általában azonnali beavatkozást igényelnek. Hátterükben szívinfarktus, vagy azt megelőző állapot áll.

 • nyomó, szorító mellkasi fájdalom - általában bal karba sugárzik, nyugalomra szűnik (ha nem szűnik, akkor szívinfarktussal állunk szemben, azonnal mentő hívandó!)
 • szívritmuszavar
 • légszomj

Nyaki érszűkület jelei, tünetei

A nyaki érszűkület jelei hátterében az agy csökkent oxigén ellátottsága áll.

Az érszűkület kialakulásának oka

Az érszűkület kialakulásának oka több tényező összjátéka lehet:

 • Életmód és táplálkozás: Az egészségtelen életmód és a magas zsír- és koleszterintartalmú étrend hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához. A magas zsírtartalmú Érszűkületételek fogyasztása növeli a vérben a koleszterinszintet, amely hozzájárulhat a plakkok lerakódásához az érfalakban.
 • Dohányzás: A dohányzás káros hatással van az érrendszerre, mivel károsítja az erek belső felszínét és növeli a gyulladást az érfalakban, amely elősegítheti a plakkok kialakulását és az atherosclerosis megjelenését.
 • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás hosszú távon károsíthatja az érfalakat, ami fokozhatja az érszűkület kialakulásának kockázatát.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség szintén károsítja az érfalakat, hozzájárulva az érszűkület kialakulásához és fokozva a szövődmények kialakulásának kockázatát.
 • Magas koleszterinszint: A magas LDL (rossz) koleszterinszint növeli az érszűkület kockázatát, mivel a koleszterin lerakódik a sérült és gyulladt érfal belső felszínén, elősegítve a plakkok kialakulását.
 • Öröklött tényezők: Bizonyos genetikai tényezők hajlamosíthatnak az érszűkület kialakulására. Ha a családban előfordult szív- és érrendszeri betegség, akkor az fokozott kockázatot jelenthet.

Ezek a tényezők együttesen járulnak hozzá az érszűkület kialakulásához. Ezek alapján látni lehet, hogy nagyon fontos az egészséges életmód fenntartása, rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és a dohányzás kerülése az érszűkület kockázatának csökkentése érdekében. Emellett a rendszeres orvosi ellátás és a szűrővizsgálatok is nélkülözhetetlenek az érszűkület korai felismerése és kezelése szempontjából.

Az érszűkület szűrése 

Az érszűkület idejében való felismerésével elkerülhetőek a súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, agylágyulás, végtag elhalás, lábamputáció, lábszárfekély. Az érszűkület vizsgálatánál a kiserek tágulékonyságát és a verőerek falának mervségét vizsgálják, hogy így pontos képet kaphasson a kezelőórvos az erek állapotáról.

Az érszűkület kivizsgálása fizikális vizsgálattal kezdődik. A bőr megtekintésével-tapintásával, pulzus tapintással.

 • duplex ultrahang vizsgálat
 • EKG vizsgálat
 • nyaki verőér ultrahang vizsgálat
 • kontrasztanyagos érfestés

Az érszűkület kivizsgálása

Már fennálló érszűkület estében a helyes kezelés megválasztásához pontosan ismerni kell az érszűkület értékét és azt, hogy mely ereket milyen fokban érint az érszűkület.

Az érszűkület kivizsgálása többféle módszerrel is történhet, mint:

 • nyaki ultrahang vizsgálat
 • dopler áramlásmérés
 • terheléses EKG
 • vérvétel

Az érszűkület kezelése

Az érszűkület kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy hol lokalizálódik az érszűkület, és milyen súlyosak a meglévő tünetek. Néhány általános kezelési módszer érszűkület esetén:

 • Életmódbeli változtatások: Egészséges életmód kialakítása, amely magában foglalja az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást, a dohányzás elkerülését és a stressz kezelését. Ez segíthet csökkenteni az érszűkület kockázatát és lassíthatja annak progresszióját.
 • Gyógyszerek: Az érszűkület kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, beleértve a vérnyomáscsökkentőket, a koleszterinszint-csökkentőket és a véralvadásgátlókat. Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni az érszűkület kialakulásának kockázatát és szövődményeit.
 • Intervenciós eljárások: Ha az érszűkület súlyos, és tüneteket okoz, az orvos intervenciós eljárásokat is javasolhat. Ezek közé tartozik például az angioplasztika és a stentelés, amelyek során a szűkületet kitágítják egy kis hálóval (stent) az érben.
 • Sebészeti beavatkozás: Súlyos érszűkület esetén, például nagyobb koszorúér elzáródás vagy súlyos perifériás artériás betegség esetén, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. Ez lehet például az ér bypass műtét vagy az ér tisztító műtéte (endarterektómia).

Az érszűkület kezelése mindig egyénre szabott, és az orvos általános egészségi állapotát, tüneteit és az érszűkület súlyosságától függ. Fontos az orvosi kezelés rendszeres követése és az orvos által javasolt életmódbeli változtatások betartása az érszűkület kezelésének hatékonysága érdekébe

Az érszűkület megelőzése

Az érszűkület megelőzésének legfontosabb eleme a helyes életvitel: megfelelő mozgás, megfelelő étkezés, dohányzás kerülése.

Az érszűkület megelőzése érdekében tehát fontos az egészséges életmód kialakítása és az érrendszer egészségének támogatása. Íme néhány fontos lépés a megelőzés érdekében:

 • Egészséges étrend: Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjét és egészséges zsírokat, például olívaolajat vagy avokádót. Kerülje a magas zsírtartalmú, feldolgozott ételeket és a túlzott sótartalmú ételeket.
 • Rendszeres testmozgás: Legalább heti négy-ötször végezzen mérsékelt intenzitású aerob és erősítő gyakorlatokat. A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet és megőrizni az egészséges testsúlyt.
 • Dohányzás elkerülése: A dohányzás káros hatással van az érrendszerre és növeli az érszűkület kockázatát. 
 • Egészséges testsúly megtartása: A túlsúly vagy elhízás növelheti az érszűkület kialakulásának kockázatát. Tartsa meg az egészséges testsúlyt a megfelelő étrend és testmozgás segítségével.
 • Rendszeres orvosi vizsgálatok: Fontos rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, koleszterinszintet és vércukorszintet. Az időben történő felismerés és kezelés segíthet megelőzni az érszűkület kialakulását és szövődményeit.

Az egészséges életmódbeli szokások fenntartása és az orvosi szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése kulcsfontosságú az érszűkület megelőzésében és az érrendszer egészségének fenntartásában.

Téma szakértője

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus

 • Specialitások:
  • Specialitások
  • Rendelés típusa:
   • Személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció (telefonos és Skype)
   • Dr. Kósa Éva jelenleg nem tud új pácienseket fogadni - régebbi páciensek kontrollra, telefonon tudnak bejelentkezni!

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.05.21 16:32