Véralvadásgátlók használata várandósság alatt

Véralvadásgátlók használata várandósság alatt

A véralvadásgátlók használata várandósság alatt is szükségessé válhat a vérrögök kialakulásának és a trombózis veszélyének csökkentésének érdekében. Azonban a várandós állapot számos biológiai folyamatot megváltoztat a szervezetben, így fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a megfelelő véralvadásgátló használatára terhesség alatt.

Véralvadásgátlók használata várandósság alatt - Tartalom

Mik azok a véralvadásgátlók?

Véralvadásgátlók típusai

Véralvadásgátlók használata várandósság alatt: milyen készítmény ajánlott?

Mikor szükséges véralvadásgátlók használata terhesség alatt?

Milyen mellékhatásai lehetnek a véralvadásgátlók használatának várandósság alatt?

Véralvadásgátló szedése és gyermekvállalás

Mik azok a véralvadásgátlók?

A véralvadásgátlók olyan gyógyszerek, amelyek gátolják a véralvadás folyamatát így csökkentik a vérrög kialakulásának esélyét. A véralvadásgátlók különféle módokon befolyásolják a véralvadást a szervezetben. A véralvadásgátlók használata különösen fontos azoknál az embereknél, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve a vérrögképződésre, például szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkn, korábban strokeon átesett páciensek esetében vagy posztoperatív fázisban levő betegeknélvéralvadásgátlóvárandósságalatt1.

A véralvadásgátlók különböző típusokra oszthatók attól függően, hogy milyen módon fejtik ki hatásukat a véralvadásra:

Antikoagulánsok

Ezek a véralvadásgátlók  közvetlen gátolják a véralvadási folyamatot a véralvadási faktorok gátlásán keresztül, így megakadályozzák a vérrögképződést. Ezen véralvadásgátlók küzé tartoznak a warfarin, heparin, enoxaparin, rivaroxaban, apixaban és a dabigatran is.

Trombocita aggregáció gátlók

A trombocita aggregáció gátló gyógyszerek befolyásolják a vérlemezkék (trombociták) működését, így akadályozzák meg a vérrögképződést. A trombocita aggregáció gátlók közé tartozik az acetilszalicilsav (aszpirin),a clopidogrel, a ticagrelor illetve a prasugrel is.

Fibrinolítikumok

A fibrinolítikumok segítenek feloldani a már kialakult vérrögöket, ezáltal elősegítve a vérrögök felbomlását. A fibrinolítikumokat általában az akut szív- és érrendszeri események, például a szívinfarktus vagy a tüdőembólia kezelésére használják.

A véralvadásgátlók széles körben használatosak, de fontos megérteni, hogy ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai és kockázatai is lehetnek. Például az antikoagulánsok használatakor fennáll a fokozott vérzés kockázata, így jelentkezhetnek testszerte bevérzések illetve gyakori orrvérzés is felléphet. Ezért a véralvadásgátlókat csak orvosi felügyelet mellett és az orvos utasításai szerint szabad használni. A véralvadásgátló típusa és dózisa az egyéni egészségi állapot, az alapbetegségek és más személyes tényezők alapján kerül felírásra.

Véralvadásgátlók típusai

A véralvadásgátlók több típusba sorolhatók attól függően, hogy milyen módon fejtik ki hatásukat a véralvadásra és milyen részére hatnak a véralvadási folyamatnaka.

 • Antikoagulánsok:
  • K vitamin antagonista (KVA): Ide tartozik a warfarin, amely gátolja a K-vitamin hatását a véralvadási faktorok termelésében, így a véralvadási folyamatot is gátolja.
  • Direkt orális antikoagulánsok (DOAC): A direkt orális antikoagulánsok olyan gyógyszerek, amelyek közvetlenül gátolják az adott véralvadási faktorok működését, például a trombin vagy a Xa faktort. Ide tartozik a rivaroxaban, apixaban, dabigatran és az edoxaban is.
 • Trombocita aggregáció gátlók:
  • Acetilszalicilsav (aszpirin): Csökkenti a vérlemezkék aggregációját (összetapadását), így megakadályozza a vérrögképződést.
  • ADP-receptor antagonisták: Ide tartoznak a clopidogrel, ticagrelor és prasugrel, amelyek a vérlemezkék ADP-receptoraira hatnak, így gátolják a vérlemezke aggregációt.
  • Glikoprotein IIb/IIIa receptor antagonisták: Ezek a gyógyszerek közvetlenül a vérlemezkék felszínén lévő receptorokhoz kötődnek, így gátolják a vérlemezke aggregációt. Például a tirofiban és az abciximab tartoznak ebbe a csoportba.
 • Fibrinolitikumok:
  • A fibrinolítikumok segítenek feloldani a már kialakult vérrögöket. Például az alteplase, streptokináze és az urokináz tartoznak ebbe a véralvadásgátló hatóanyag csoportba.

Ezek a véralvadásgátlók különböző módon működnek és különböző helyeken avatkoznak be a véralvadási folyamatba. A gyógyszerek típusa és alkalmazása az egyéni egészségi állapottól, az alapbetegségektől és más egyedi tényezőktől függ. Mindig fontos az orvossal konzultálni a megfelelő gyógyszer és dózis kiválasztása, valamint az esetleges mellékhatások és kölcsönhatások elkerülése érdekében.

Véralvadásgátlók használata várandósság alatt: milyen készítmény ajánlott?

A várandósság alatt a véralvadásgátlók használata speciális figyelmet igényel, mivel bizonyos típusú véralvadásgátlók káros hatással lehetnek a magzatra vagy akár növelhetik a vetélés kockázatát. Ezért fontos az orvossal való konzultáció és az egyéni kockázatok értékelése.

Biztonságos véralvadásgátlók a várandósság alatt:

 • Heparin: A heparin általában biztonságosak a terhesség alatt, mivel nem jut át a placentán, így nem okoz káros hatást a magzatnak. A heparinok csoportjába közé tartozik a frakcionált heparin (pl. enoxaparin) és az alacsony molekulatömegű heparin (LMWH), amelyet általában javasolni szktak véralvadásgátló gyógyszerként várandósság alatt.
 • Acetilszalicilsav (aszpirin): Bizonyos esetekben az aszpirin biztonságos terhesség alatt, különösen a preeclampsia kockázatának csökkentése érdekében.

Óvatosan alkalmazandó vagy kerülendő véralvadásgátlók a terhesség alatt

 • K vitamin antagonista (KVA): A K vitamin antagonisták, például a warfarin általában nem javasolt a terhesség alatt, mivel károsíthatja a magzatot és növelheti a vetélés vagy a fejlődési rendellenességek kockázatát.
 • Direkt orális antikoagulánsok (DOAC): Ezeknek a gyógyszereknek a biztonságos használata terhesség alatt nincs kellően alátámasztva, ezért általában kerülendők.

Fontos megjegyezni, hogy a véralvadásgátlók kiválasztása terhesség alatt az egyéni klinikai helyzettől, az alapbetegségektől és az egyéni kockázatoktól függ. Mindig fontos az orvossal konzultálni a megfelelő véralvadásgátló és dózis kiválasztása érdekében, valamint az esetleges kockázatok felmérése és minimalizálása érdekében várandósság alatt.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor van szükség trombózis megelőzésre terhesség során?

Mikor van szükség trombózis megelőzésre terhesség során?

A várandósság és a gyermekágyi időszak megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát elsősorban a szervezetben végbemenő ...

Mikor szükséges véralvadásgátlók használata terhesség alatt?

A véralvadásgátlók használata terhesség alatt különösen fontossá válhat bizonyos kockázati tényezők vagy egészségügyi állapotok jelenléte esetén. Ilyen kockázati tényezők közé tartoznak az alábbiak is.

 • Vénás trombózis vagy embólia előzménye: Ha a várandós nőnek korábban már volt vénás trombózisa (pl. mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia), akkor a terhesség alatt fokozott kockázata van a vérrögképződésnek. Ilyen esetekben a véralvadásgátlók használata terhesség alatt fontos a további vérrögképződés megelőzése érdekében.
 • Genetikai véralvadási rendellenességek: Ha a várandós nő genetikai hajlamot mutat a vérrögképződésre (pl. V Leiden mutáció vagy protrombin mutáció), akkor a terhesség alatt a véralvadásgátlók használata javasolt a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében.
 • Műtét vagy súlyos betegség előzménye: Ha a várandós nőnek olyan műtétje vagy súlyos betegsége volt, amely fokozta a vérrögképződés kockázatát, akkor a terhesség alatt a véralvadásgátlók használata ajánlott a további komplikációk elkerülése érdekében.
 • Preeclampsia vagy magas vérnyomás kockázata: Bizonyos esetekben az aszpirin használata javasolt a preeclampsia, a várandósság alatti  magas vérnyomás kockázatának csökkentése érdekében, különösen akkor, ha a várandós nőnek korábbi terhessége során előfordultak preeclampsia tünetei vagy egyéb kockázati tényezői vannak.

Fontos megjegyezni, hogy a véralvadásgátlók használata várandósság alatt minden esetben egyedi döntés, és az orvos a várandós nő egyéni egészségi állapota, az alapbetegségek és a kockázatok alapján dönt a megfelelő kezelésről. Mindig fontos az orvossal konzultálni a legmegfelelőbb kezelési lehetőségekről és a lehetséges kockázatokról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen mellékhatásai lehetnek a véralvadásgátlók használatának várandósság alatt?

A véralvadásgátlók használata várandósság alatt számos lehetséges mellékhatással járhat, és ezek a mellékhatások attól függenek, hogy milyen típusú véralvadásgátlót alkalmaznak, valamint az egyéni klinikai helyzettől és egészségi állapottól. Néhány általános mellékhatás a véralvadásgátlók használatának várandósság alatt:

 • Vérzéses komplikációk: A leggyakoribb mellékhatás a véralvadásgátlók használata során a vérzéses komplikációk, beleértve a bőr alatti vérzést, az ínyvérzést, a hosszan tartó menstruációt vagy a gyakori orrvérzést. Ezek a mellékhatások különösen akkor jelentkezhetnek, ha a véralvadásgátlókat magasabb dózisban alkalmazzák, vagy ha a véralvadásgátlók több típusát egyidejűleg alkalmazzák.
 • Csontvelő depresszió: Bizonyos véralvadásgátlók, például a heparinok, csökkenthetik a vérlemezkék számát, ami fokozott vérzési kockázattal járhat.
 • Allergiás reakciók: Néhány páciens allergiás reakciókat tapasztalhat a véralvadásgátlókra, ami kiütések, viszketés, bőrpír vagy akár súlyosabb anafilaxiás reakciók formájában jelentkezhet.
 • Csökkent termékenység: Bizonyos esetekben a véralvadásgátlók használata nőknél csökkentheti a termékenységet, különösen akkor, ha hosszabb ideig vagy magasabb dózisban alkalmazzák.
 • Magzati fejlődési rendellenességek: Bizonyos véralvadásgátlók, például a warfarin, terhesség alatt való alkalmazása növeli a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát, különösen az első trimeszterben. Így a warfarin véralvadásgátló használata várandósság alatt ellenjavalt.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a mellékhatások általában ritkák, és nem mindenki tapasztalja őket. A véralvadásgátlók használata várandósság alatt mindig komoly döntés, és az orvos általánosan értékeli a kockázatokat és előnyöket, mielőtt az adott kezelést felírná. Fontos az orvos utasításainak és az ellenőrzéseknek való folyamatos megfelelés annak érdekében, hogy minimalizálják a mellékhatások és komplikációk kockázatát.

Véralvadásgátló szedése és gyermekvállalás

A véralvadásgátlók szedése és a gyermekvállalás kapcsán számos fontos szempontot kell figyelembe venni, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a terhességet és a magzat fejlődését. Véralvadásgátlók szedése gyermekvállalás esetén az alábbi komplikációkkal járhat:

 • Kontracepció és tervezett terhesség: Ha valaki véralvadásgátlókat szed, és gyermekvállalást tervez, fontos előzetesen konzultálni az orvossal. Az orvos általában áttekinti az egyéni egészségügyi állapotot és az aktuális gyógyszeres kezelést, és ajánlásokat adhat az alkalmazandó véralvadásgátló típusról vagy annak módosításáról a vetélés kockázatának minimalizálása érdekében.
 • Véralvadásgátló típusa: Nem minden véralvadásgátló egyformán hat a terhességre. Például a warfarin világszerte ismert terhességi kontraindikációjárül, míg a heparinok biztonságosabbnak tekinthetők ebben az időszakban.
 • Kockázatok és előnyök értékelése: Az orvos értékeli a véralvadásgátlók használatának előnyeit és kockázatait a várandósság alatt, és figyelembe veszi az egyéni klinikai helyzetet. A terhesség alatti véralvadásgátló használat előnyei közé tartozik a vérrögképződés kockázatának csökkentése, míg a kockázatok közé tartozhat a vérzéses komplikációk és a magzati fejlődési rendellenességek kockázata.
 • Gyakori ellenőrzések és figyelemmel kísérés: A várandósság alatt véralvadásgátlókat szedő nőknek rendszeres orvosi ellenőrzésekre van szükségük annak érdekében, hogy monitorozzák a véralvadási paramétereket és értékeljék a terhesség alatti kockázatokat. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy szükség esetén módosítsa a gyógyszeres kezelést vagy más intézkedéseket tegyen a biztonságos, komplikációmentes terhesség érdekében.
 • Szülés és posztoperatív időszak: Fontos megtervezni a szülés és a posztoperatív időszak kezelését a véralvadásgátlók szempontjából. Az orvos általában javasolja a véralvadásgátlók ideiglenes megszüntetését vagy átmeneti változtatását a szülés előtt és után, hogy minimalizálják a vérzéses komplikációk kockázatát.

A véralvadásgátlók használata terhesség alatt összetett kérdés, és minden esetben egyedi megközelítést igényel. Fontos az orvossal történő nyílt kommunikáció és egyéni tervezés az egészséges terhesség és a biztonságos szülés érdekében.

Téma szakértője

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

   


 •  

  Létrehozás ideje: 2024.03.20 Utolsó módosítás: 2024.03.27