5 leggyakoribb tünet, ami aranyérre utal

5 leggyakoribb tünet, ami aranyérre utal

Az aranyér, vagy más néven visszértágulat a végbél környékén, egy gyakori egészségügyi probléma, amely sok embert érint életük során. Bár ez egy olyan betegség, amelyről nem szívesen beszélünk, annál fontosabb megérteni annak okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Mi az az aranyér?

Hogyan alakul ki az aranyér?

Az aranyér 5 leggyakoribb tünete

Az aranyér tünetei részletesebben: Vérzés

Az aranyér tünetei részletesebben: Viszketés

Az aranyér tünetei részletesebben: Fájdalom, kellemetlenség

Az aranyér tünetei részletesebben: Kitüremkedő duzzanatok

Az aranyér tünetei részletesebben: Székrekedés

Mi az az aranyér?

Az aranyér (vagy más néven hemorrhoid) olyan egészségügyi állapot, amely akkor fordul elő, amikor a végbél vagy az anus körüli vénák megduzzadnak, begyulladnak, kitüremkednek, esetleg véreznek. Az aranyérnek két fő típusa létezik: külső aranyér és belső aranyér. Ezek közötti különbségek az elhelyezkedésükben és a tüneteikben mutatkoznak meg:

 • Külső aranyér:
  • Elhelyezkedés: A külső aranyér a végbélnyílás körüli bőr alatt helyezkedik el, tehát a végbélnyíláson kívül.
  • Megjelenése: A külső aranyér általában észlelhető, mivel kitüremkedő és érzékeny duzzanatokat vagy csomókat okoz a végbélnyílás környékén. Ezek a csomók gyakran fájdalmasak, és a tünetek között viszketés és irritáció is szerepelhet.
 • Belső aranyér:
  • Elhelyezkedés: A belső aranyér a végbél nyálkahártyájának belső rétegében található, tehát a végbél nyálkahártyájában.
  • Megjelenése: A belső aranyér általában nem látható vagy érezhető külső csomók formájában. A tünetek között viszonylag ritkábban jelentkező véres széklet, vérrel borított széklet, viszketés vagy kellemetlen érzés a végbélben lehet.

Közös vonások:

Hogyan alakul ki az aranyér?

Az aranyér kialakulása számos tényezőre vezethető vissza, és több oka is lehet. Az aranyér az anus körüli vénák duzzadásával és gyulladásával jár, és a legtöbbször a következő okok egyike vagy több kombinációjának eredménye lehet:

 • Székrekedés: Ha rendszeresen székrekedés áll fenn, akkor a széklet túl kemény, aminek következtében erőlködni kell a székletürítés során. Az erőlködés növelheti a végbél körüli nyomást, ami vénák kitágulásához és aranyér kialakulásához vezethet.
 • Terhesség: A terhesség alatt a növekvő méh nyomást gyakorol a medence területére, beleértve a végbélnyálkahártyát is. Ez a nyomás növelheti az aranyér kialakulásának kockázatát.
 • Túlsúly és elhízás: A túlsúly vagy elhízás szintén növelheti az aranyér kialakulásának rizikóját, mivel a nagyobb testsúly növelheti a végbél körüli nyomást.
 • Ülő életmód: Az állandó ülő életmód vagy hosszú ideig tartó ülések, például irodai munka, szintén növelhetik az aranyér kockázatát, mivel a testmozgás hiánya a vér pangásához vezethet.
 • Genetika: Bizonyos esetekben az aranyér hajlam lehet örökletes. Ha a családban mások is szenvedtek aranyértől, nagyobb a valószínűsége a kialakulásának.
 • Portális hypertensio: A májban lévő vénák és artériák közötti keringési rendszer rendszerint egyenetlenül működik a májbetegségek, például a cirrózis esetén. Ennek következtében a vérbőség kialakulhat a portális vénában, ami a hasüregben és a végbél környékén lévő vénákban fokozott nyomást eredményezhet. A fokozott nyomás hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.
 • Túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás: Ezek a tényezők növelhetik az érfalak gyengülését és hozzájárulhatnak az aranyér kialakulásához.

  Kapcsolódó cikkünk

  Vérzik, fáj, viszket. Mindenképpen aranyér kivizsgálás szükséges!

  Vérzik, fáj, viszket. Mindenképpen aranyér kivizsgálás szükséges!

  Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem ...

Az aranyér 5 leggyakoribb tünete

 • Vérzés: A végbélből származó vérzés az egyik leggyakoribb tünet. Általában friss, vörös vérzésről van szó, amely a székletürítés során vagy azután jelentkezik. A vérzés általában nem fájdalmas, de fontos orvosi értékelést igényel, mivel más súlyos problémák is okozhatnak véres székletet.
 • Viszketés: Az aranyér körüli bőr és nyálkahártya irritációja viszketést okozhat. A viszkető érzés gyakran zavaró, és ronthatja az életminőséget.
 • Fájdalom, kellemetlenség: Az aranyér gyulladt állapotában nagyon fájdalmas. A külső aranyér duzzadt és érzékeny, ami komoly fájdalommal jár.
 • Kitüremkedő duzzanatok: A külső aranyér esetén a végbélnyálkahártya körüli területen duzzadt, látható kitüremkedések alakulhatnak ki. Ezek a duzzanatok fájdalmasak és érzékenyek.
 • Székrekedés: Az aranyér okozhat olnyan érzést, mintha a végbélben lenne valami, vagy mintha nem tudná teljesen kiüríteni a székletet. Ez a kellemetlen érzés a duzzadt vénák miatt jelentkezik.

Az aranyér tünetei részletesebben: Vérzés

Az aranyér tünetei között a vérzés a leggyakoribb és legjellemzőbb tünet. Az aranyér okozta vérzés a végbél környékén található vénák túlzott nyomásának és mgrepedésének eredményeként jelentkezik.

Az aranyér okozta vérzés általában a következő módon jelentkezik:

 • Friss vér a székletben: A leggyakoribb jel az, hogy a székletben friss vér jelenik meg, ami a WC-papíron vagy a WC-kagylóban is látható lehet.
 • Vérrel borított széklet: Az aranyér okozta vérzés miatt a széklet is véres lehet, és a vérből eredően vörös színt kap.
 • Rendszeresen előforduló vérzés: Az aranyeres betegek gyakran tapasztalhatják, hogy a véres széklet rendszeresen előfordul.

Az aranyér által okozott vérzés általában nem egy életveszélyes tünet, de további problémákhoz vezethet, és a beteg életminőségét is negatívan befolyásolhatja. A veszélyek közé tartozhatnak:

 • Vérszegénység: Tartós vérzés esetén a vérszegénység kialakulása lehetséges, amely a rendszeres kis mennyiségű vérzésbők fakad.
 • Folyamatos kellemetlenség: A vérzés és az aranyér tünetei kellemetlenséget és fájdalmat okozhatnak, ami a mindennapi életet zavarhatja.
 • Szükség esetén sebészeti beavatkozás: Súlyos aranyér esetén szükség lehet sebészeti beavatkozásra az állapot enyhítéséhez.

Az aranyér tünetei részletesebben: Viszketés

Az aranyér belső típusa akkor okoz viszketést, amikor már előrehaladott stádiumban van, és kibújik a végbélből. A belső aranyér nyálkahártyával borított, ami folyamatosan nyákot termel. Ennek eredményeként a végbélnyílás környéke állandóan nedves. Amikor az aranyér előesik, a székletürítés utáni higiéniás intézkedések is nehezebbek lehetnek, és könnyen maradhatnak szennyeződések a végbélnyílás környékén.

A nedves és viszonylag zárt környezet hajlamosít bőrirritációra, ami viszketést okozhat, és ideális feltételeket teremthet a baktériumok szaporodásához, ami bőrgyulladást is okozhat. Valójában maga az aranyér nem okoz közvetlenül viszketést, hanem a viszketés inkább annak a következménye, hogy a belső aranyér előrehaladottabb állapotban van.

A külső aranyér egy olyan visszértágulat, amely a végbélnyílás környékén helyezkedik el, tehát a végbélnyíláson kívül. Ezen a területen gyakrabban alakulhatnak ki vérrögök, amelyek felszívódásuk során viszketést okozhatnak. A külső aranyér viszketését gyakran az okozza, hogy a székletürítés utáni higiéniás intézkedések nem megfelelőek. Ahogy a belső aranyér esetében is, a külső aranyér esetén is nehezebb teljesen tisztán tartani a területet székelés után, és a nem eltávolított szennyeződések irritálhatják a végbélnyílás környékét.

Az aranyér tünetei részletesebben: Fájdalom, kellemetlenség

Az aranyér által okozott fájdalom és kellemetlenség oka több tényezőre vezethető vissza, és ezek együttesen járulnak hozzá az aranyérrel járó kellemetlen tünetekhez. Az alábbiakbanaranyér részletesebben olvashatók ezek a tényezők:

 • Vénák kitágulása és nyomás: Az aranyér lényegében visszértágulat a végbél környékén, ami azt jelenti, hogy a végbélben lévő vénák kitágulnak, elődomborodnak. Ennek következtében a végbél környékén lévő vénák és szövetek nyomás alá kerülnek. A vénák kitágulása és a nyomás fájdalmat és kellemetlenséget okoz.
 • Gyulladás: Az aranyér gyulladásos állapotban is lehet. A gyulladt területek megduzzadnak és érzékenyek lesznek. A gyulladás fokozza a fájdalmat és a kellemetlenséget.
 • Székletürítés: Az aranyérhez kapcsolódó székrekedés vagy erőlködés a székelés során további nyomást gyakorolhat az aranyeres vénákra és az anusra. Az erőlködés fájdalmat okozhat és súlyosbíthatja az aranyér állapotát.
 • Sérülés és bőrirritáció: Az aranyér környékén lévő bőr könnyen sérülhet, kiszáradhat, berepedezhet és irritálódhat. A szennyeződések vagy a túlzott tisztálkodás tovább súlyosbíthatja az irritációt és a kellemetlenséget, mert a túlzott de nem megfelelő tisztálkodás során a bőr természetes védőrétege csökken.

Az aranyér tünetei részletesebben: Kitüremkedő duzzanatok

Az aranyérrel járó kitüremkedő duzzanatok a külső aranyérre utalhatnak. A külső aranyér a végbél körüli visszértágulat, amely a végbélnyíláson kívül helyezkedik el. A legjellemzőbb tünete a kitüremkedő és duzzadt csomók vagy duzzanatok a végbél környékén. Ezek a duzzanatok gyakran érzékenyek és fájdalmasak lehetnek.

A kitüremkedő duzzanatok az aranyér okozta vénák kitágulásának és a végbél körüli szövetek gyulladásának eredményei. A duzzanatok időnként kis vérrögöket is tartalmazhatnak, amelyek felszívódása során fájdalmat és kellemetlenséget, viszketést okozhat. A duzzanatok a székletürítés során vagy ülés közben növekedhetnek, és sokszor a betegség súlyosságától függően változnak.

Az aranyér tünetei részletesebben: Székrekedés

Az aranyér és a székrekedés gyakran összefügg egymással, és a székrekedés az aranyér tüneteit az alábbi módokon súlyosbíthatja:

 • Nyomás a végbélre: A székrekedés során a széklet kemény és nehéz eltávolítani, így az emberek gyakran erőlködnek és nyomást gyakorolnak a végbélre a székelés során. Ez a nyomás a végbélben lévő vénákra is hat, növelve a nyomást és hozzájárulva az aranyér kialakulásához vagy súlyosbodásához.
 • Izgalom és irritáció: A székrekedés miatt a széklet hosszabb ideig marad a vastagbélben, ami irritálhatja a végbél nyálkahártyáját. Ez további kellemetlenséget és fájdalmat okozhat, különösen az aranyérrel járó tünetek esetén.
 • Kemény széklet: A székrekedés következtében a széklet kemény lehet, ami még nehezebbé teszi a székletürítést. A kemény széklet az aranyérrel járó fájdalmat súlyosbíthatja, mivel sérülhet az érzékeny nyálkahártya.

  Téma szakértője

  Dr. Baranyai László

  sebész

 • Specialitások:
  • Specialitások:
   • proktológiai kivizsgálás
   • aranyér kezelése
   • végbél vérzés
   • végbél polip
   • végbélrepedés
   • végbél betegségek humánus vizsgálata és kezelése
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Időpontfoglalás: +36 30 258 88 05

   

  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

   

 

Utolsó módosítás: 2024.04.04 11:35