Autoimmun neutropénia

Autoimmun neutropénia

Autoimmun eredetű a neutropenia, ha a neutrophil sejtekkel szemben ellenanyagot(antitestet) lehet kimutatni és ezért vérképen megfgiyelhető fehérvérsejt szém csökkenés figyelhető meg.

Az autoimmun neutropenia lehet primer vagy szekunder (ha valamilyen autoimmun, vagy malignus betegséghez társul). A primer gyerekkorban, míg a szekunder felnőttkorban a gyakoribb. Felléphet gyógyszer szedés hatására, vagy valamilyen fertőzés következtében. Egyes HLA-antigének esetén gyakrabban lép fel autoimmun neutropenia. A tiszta neutropenia ritka, gyakran társul hozzá thrompocytopenia( vérlemezkeszám csökkenés) és erythropenia ( a vörösvérsejtszám csökkenés)

Autoimmun neutropénia - Tartalom

Mi az az autoimmun neutropénia?

Autoimmun neutropénia tünetei

Autoimmun neutropénia okai

Autoimmun neutropénia kivizsgálása

Autoimmun neutropénia kezelése

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Mi az az autoimmun neutropénia?

Az autoimmun neutropénia egy olyan betegség, amely során az immunrendszer tévesen megtámadja és elpusztítja a neutrofil fehérvérsejteket. A neutrofil fehérvérsejtek az immunrendszer fontos részét képezik, mivel segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, különösen a bakteriális fertőzések esetén.

Az autoimmun neutropénia lényege, hogy az immunrendszer általában egészséges sejteket tekint ellenségnek, és antitesteket termel ellenük, amelyek elpusztítják a neutrofil granulocitákat. Ennek következtében a neutrofil szám csökken a vérben, ami neutropeniához vezet.autoimmunneutropenia

Az autoimmun neutropénia lehet veleszületett (idiopátiás) vagy szerzett. Az idiopátiás autoimmun neutropénia esetén az ok ismeretlen, míg a szerzett autoimmun neutropénia esetében valamilyen külső tényező, például gyógyszerek vagy fertőzések vezetnek az immunrendszer reakciójához és az autoimmun neutropénia kialakulásához.

Az autoimmun neutropénia tünetei általában a neutropenia következményeként lépnek fel, beleértve a súlyos fertőzésekre való hajlamot. Autoimmun neutropénia esetén a fertőzések főleg a szájüreg, a torok, a tüdő vagy más nyálkahártyák területén jelentkeznek. Az autoimmun neutropénia tünetei közé tartozik a láz, a fáradtság, a bőrpír és a gyulladásos reakciók.

Az autoimmun neutropénia diagnosztizálásához általában vérvizsgálatot végeznek, hogy megmérjék a neutrofil sejtek számát a vérben, valamint az immunrendszer működését is értékelik. Az autoimmun neutropénia kezelése általában az autoimmun neutropénia súlyosságától és a tünetektől függ. Az autoimmun neutropénia kezelési lehetőségei közé tartozik az immunszuppresszív terápia, például kortikoszteroidok vagy az immunrendszer működését befolyásoló egyéb gyógyszerek. Az autoimmun neutropénia súlyosabb eseteiben, különösen ha gyakori és súlyos fertőzések jelentkeznek, felmerül a granulocita kolónia-stimuláló faktorok (G-CSF) használata, amelyek segítenek a neutrofil granulociták termelésének serkentésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy az autoimmun neutropénia kezelése egyedi és orvosi felügyeletet igényel.

Autoimmun neutropénia tünetei

Az autoimmun neutropénia olyan ritka autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a saját neutrofil sejtjeit támadja meg és pusztítja el. A neutrofil sejtek a fehérvérsejtek egy típusa, amelyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet. Az autoimmun neutropénia fő jellemzője az alacsony neutrofil szám, amelyet neutropeniának nevezünk. Az autoimmun neutropénia során kialakult alacsony fehérvérsejtszém növeli a fertőzések kockázatát, mivel a neutrofil sejtek hiánya miatt az immunrendszer hatékonysága csökken.

Az autoimmun neutropénia tünetei a következők lehetnek.

 • Gyakori fertőzések: Autoimmun neutropénia során a neutrofil sejtek hiánya miatt az immunrendszer védekezőképessége csökken és a fertőzés kockázata nő. Autoimmun neutropénia során gyakori a láz, torokfájás, fájdalmas nyirokcsomók, gyomor-bélrendszeri tünetek és más fertőzéses tünetek is.
 • Gyulladások és fekélyek: Autoimmun neutropénia esetén a neutrofil sejtek hiánya miatt a sebek, fekélyek vagy más bőr- és nyálkahártya-sérülések lassabban gyógyulnak, mint ahogy az szokványos. Emiatt autoimmun neutropénia során gyulladások és fekélyek alakulhatnak ki, különösen a szájban és a nyálkahártyákon.
 • Lázas epizódok: Autoimmun neutropénia során a neutrofil sejtek számának hirtelen csökkenése gyakran lázas epizódokhoz vezethet az immunrendszer nem megfelelő működése miatt.
 • Szokatlan vérzés: Bár a neutropénia nem közvetlenül okoz vérzést, de az autoimmun immuncitopénia során kialakult neutrofil sejtek hiánya miatt nő a vérzés és a vérzékenység kockázata. Ez különösen akkor jelentkezhet, ha a véralvadás más tényezői is érintettek autoimmun neutropénia során.

Az autoimmun neutropénia tünetei egyénenként változnak és az autoimmun neutropénia súlyosságától függően különböző. Ha felmerül az autoimmun neutropénia gyanúja, fontos hogy mihamarabb orvoshoz forduljon, ugyanis kezelés nélkül az autoimmun neutropénia nagyon gyorsan progrediálhat. Az orvosok általában vérvizsgálatokat végeznek a neutrofil szám meghatározására és az autoimmun neutropénia diagnosztizálására.

Autoimmun neutropénia okai

Az autoimmun neutropénia kialakulásának kialakulásának okai még nem teljesen ismertek, de az biztos, hogy az immunrendszer zavarai játszanak szerepet az autoimmun neutropénia kialakulásában. Az autoimmun neutropénia lényege az, hogy az immunrendszer tévesen az egészséges neutrofil sejteket támadja meg és pusztítja el, ami alacsony neutrofil számhoz (neutropeniához) vezet. Néhány lehetséges ok és kockázati tényező közé tartoznak az alábbiak is autoimmun neutropénia esetén:

 • Genetikai hajlam: Bár az autoimmun neutropénia nem öröklődik feltétlen, de bizonyos genetikai tényezők hozzájárulhatnak az autoimmun neutropéniára való hajlam kialakulásához. Bizonyos gének és genetikai variánsok szorosan kapcsolódnak az autoimmun folyamatokhoz, amelyeket az autoimmun neutropénia kialakulásában szerepet játszanak.
 • Immunrendszer zavarai: Az autoimmun neutropénia lényegében az immunrendszer diszfunkciójának következménye, ahol a szervezet saját neutrofil sejtjeit az idegen támadókhoz hasonlóan kezeli és támadja meg. Ebben a folyamatban az immunrendszer számos eleme érintett.
 • Vírusfertőzések: Néhány vírusfertőzés, például az Epstein-Barr vírus vagy a citomegalovírus (CMV), kapcsolatban áll az autoimmun neutropénia kialakulásával. Autoimmun neutropénia esetén a vírusok által kiváltott immunrendszeri reakciók zavart okoznak az immunrendszer működésében, ami az autoimmun folyamatok kialakulását elősegíti.
 • Környezeti tényezők: Bizonyos környezeti tényezők, például kémiai anyagok, toxinok vagy egyéb környezeti faktorok, amelyek zavarhatják az immunrendszer működését, szintén szerepet játszanak az autoimmun neutropénia kialakulásában.

Az autoimmun neutropénia pontos oka általában összetett és a fent felsorolt tényezők együttes hatása játszik benne szerepet. Azonban az autoimmun folyamatokra irányuló kutatások és az immunrendszer működésének megértése további magyarázatokat fog adni az autoimmun neutropénia kialakulásának mechanizmusaira és lehetséges okaira.

Kapcsolódó cikkünk

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A ...

Autoimmun neutropénia kivizsgálása

Az autoimmun neutropénia kivizsgálása általában több lépésből áll, és a diagnózis felállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat és klinikai értékeléseket foglal magában.Az autoimmun neutropénia diagnózisának felállításának első lépése a vérkép elemzése, amely az alacsony neutrofil számra (neutropeniára) utalhat. A neutrofil számának mérése mellett az orvos más vérkomponenseket is vizsgálnak, például a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számát és morfológiáját. Autoimmun neutropénia esetén az immunrendszer által termelt antitestek találhatóak a vérben, amelyek a neutrofil sejtekhez kötődnek és elpusztítják azokat. Az antitestek jelenlétének kimutatása fontos szerepet játszik a diagnosztikus folyamatban. A vérkép mellett elengedhetetlen az autoimmun neutropénia klinikai tüneteinek értékelése is, amely során az orvos részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, azok időtartamáról és hogy vannak-e társbetegségei.

Autoimmun neutropénia esetén is bizonyos esetekben képalkotó vizsgálatokat rendelhetnek el, például ultrahangot, röntgent, CT-vizsgálatot vagy MRI-t. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az esetleges szövődmények, például a lép megnagyobbodása vagy más szervi eltérések kimutatásában, amelyek felléphetnek autoimmun neutropénia során.

Az autoimmun neutropénia diagnózisának megerősítéséhez vagy más autoimmun betegségek kizárásához az orvos más specifikus kivizsgálásokat is elvégezhet, például antitest-teszteket más autoimmun betegségekre, immunológiai vizsgálatokat vagy csontvelő-biopsziát.

A diagnózis felállítása számos laboratóriumi és klinikai módszert igényelhet, és az orvos általában az összes elérhető információ alapján dönt a legmegfelelőbb diagnosztikai eljárásokról. A pontos diagnózis felállítása és az autoimmun neutropénia megfelelő kezelésének megkezdése érdekében fontos, hogy a beteg együttműködjön az orvossal, és részt vegyen a kivizsgálási és kezelési folyamatban.

 

Autoimmun neutropénia kezelése

Az autoimmun neutropénia kezelése az alacsony neutrofil számot (neutropeniát) kezelését célozza és az immunrendszer által termelt antitestekre irányul, amelyek a neutrofil sejteket pusztítják. Az autoimmun neutropénia kezelésének a célja a fertőzések kockázatának csökkentése és a neutrofil sejtek számának növelése. Az autoimmun neutropénia kezelési lehetőségei a következők:

 • Gyógyszeres terápia autoimmun neutropénia esetén:
  • Gyulladáscsökkentők: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például kortikoszteroidok (pl. prednizon) hatékony kezelési lehetőséget jelent az autoimmun folyamatok és a neutrofil sejtek elleni antitestek aktivitásának csökkentésében autoimmun neutropénia során.
  • Immunoszuppresszív szerek: Az immunrendszer működésének elnyomására szolgáló gyógyszerek, például az azatioprin vagy a ciklofoszfamid, segítenek elnyomin az autoimmun neutropénia során zajló autoimmun folyamatokat.
  • G-CSF terápia: Granulocyta-kolónia stimuláló faktorok (G-CSF), például filgrasztim vagy lenograstim, serkentik a csontvelői neutrofil sejt termelést. Ez segít a neutrofil sejtek számának növelésében és az autoimmun neutropénia során gyakran fellépő fertőzések kockázatának csökkentésében.
 • Immunoglobulin kezelés: Autoimmun neutropénia során intravénás immunoglobulin (IVIG) terápia adható, amelynek célja az immunrendszer által termelt antitestek közvetlen neutralizálása és a fertőzések elleni védekezés támogatása.
 • Szükség esetén antibiotikum: Szükség esetén antibiotikum kezelést is alkalmazhatnak az autoimmun neutropénia során fellépő fertőzések megelőzésére vagy kezelésére, különösen súlyos autoimmun neutropénia esetén.
 • Szorongás és stressz kezelése: A szorongás és a stressz kezelése is fontos szerepet játszik az autoimmun neutropénia kezelésében, mivel a stressz hatására az immunrendszer működése is változik..
 • Rendszeres orvosi ellenőrzés és vérvizsgálatok: Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a beteg vérképének rendszeres monitorozása annak érdekében, hogy nyomon kövessék a neutrofil szám változásait és a kezelés hatékonyságát autoimmun neutropénia során.

Az autoimmun neutropénia kezelése egyénenként változik, és az orvos az egyéni klinikai jellemzők alapján állítja össze a legmegfelelőbb terápiás tervet az autoimmun neutropénia leküzdésére. Fontos az autoimmun neutropénia rendszeres ellenőrzése és az autoimmun neutropénia kezelési tervének betartása.

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 •  

  Létrehozás ideje: 2024.03.27 Utolsó módosítás: 2024.04.10