Égő érzés a lábban

Égő érzés a lábban

A lábban való égő érzés hátterében számos ok állhat, melyek időben történő kivizsgálása és kezelése rendkívül fontos. 

Égő érzés lábban - Tartalom

Mit jelenthet az égő érzés a lábban?

Égő érzés a lábban kivizsgálása

Égő érzés a lábban kezelése

Égő érzés a lábban és a trombózis kapcsolata

Égő érzés a lábban lehetséges szövődményei

Mit jelenthet az égő érzés a lábban?

Az égő érzés a lábban számos okból eredhet, és különböző körülményekhez kapcsolódhat. Néhány gyakori ok közé tartozhat:

Idegproblémák: Például a perifériás neuropátia, ami az idegkárosodás miatt jelentkező égő érzést okozhat.

Érszűkület: A vérkeringési problémák, például az érszűkület vagy a perifériás érszűkület, szintén okozhatnak lábégést.

Diabetes: A cukorbetegség egyik szövődménye a neuropátia, ami szintén vezethet égő érzéshez a lábakban.

Túlzott terhelés vagy sérülés: A lábak túlzott terhelése vagy sérülése is okozhat égő érzést.

Gombás vagy bakteriális fertőzések: A láb bőrének fertőzése szintén okozhat égő érzést.

Rossz véráramlás: Az elégtelen vérkeringés, például a vénás elégtelenség, szintén kiválthatja az égő érzést.

Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, mint például a reumatoid artritisz, néha égő érzést okozhatnak a lábakban.Égő érzés a lábban

Az égő érzés mögötti okok sokféle lehetnek, és a pontos diagnózis érdekében orvoshoz kell fordulni. Az orvos megvizsgálhatja a tüneteket, és szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el a probléma forrásának azonosítása érdekében.

Égő érzés a lábban kivizsgálása

Az égő érzés a lábban kivizsgálása során az orvos több lépést tehet:

Betegsztori és tünetek felvétele: Az orvos megkérdezi a betegtől a tünetek kezdetét, intenzitását, időtartamát, esetleges kiváltó tényezőket és egyéb releváns információkat.

Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a lábakat, észleli az esetleges bőrproblémákat, érzékenységi változásokat, duzzanatot vagy más lábakkal kapcsolatos eltéréseket.

Neurológiai vizsgálat: Az érzékenység és reflexek ellenőrzése révén az orvos kizárhatja vagy azonosíthatja az idegrendszeri problémákat.

Vérkeringési vizsgálatok: Az érrendszeri problémák kimutatására és a vérkeringés ellenőrzésére végzett vizsgálatok, például a Doppler ultrahang vagy az arteriográfia segíthetnek az érrendszeri állapot felmérésében.

Laborvizsgálatok: A vérvizsgálatok segíthetnek olyan kóros állapotok azonosításában, mint a cukorbetegség vagy a gyulladás.

Képalkotó vizsgálatok: Az orvos szükség esetén elrendelhet röntgen-, CT- vagy MRI-vizsgálatokat a láb szerkezetének és esetleges sérüléseinek jobb megértéséhez.

Idegi vizsgálatok: Elektromiográfia (EMG) vagy idegvezetési vizsgálatok segíthetnek az idegrendszeri problémák diagnosztizálásában.

Az égő érzés a lábban mögötti okok sokféle lehetnek, és az orvos a tünetek és vizsgálatok alapján állítja fel a pontos diagnózist. Ha tapasztal ilyen tüneteket, fontos minél hamarabb felkeresni egy egészségügyi szakembert a megfelelő kivizsgálás és kezelés érdekében.

Égő érzés a lábban kezelése

Az égő érzés a lábban kezelése függ az okoktól. A megfelelő kezeléshez először az okokat kell azonosítani, amiért az égő érzés kialakult. Az alábbiakban néhány általános ajánlás található, amelyek segíthetnek a lábégés enyhítésében:

Orvosi konzultáció: Ha égő érzést tapasztal a lábában, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon. Az orvos elvégzi a megfelelő vizsgálatokat és diagnózist, majd javasolja a szükséges kezelési módszereket.

Gyógyszerek: Az orvos gyógyszereket írhat fel az égő érzés enyhítésére. Például fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, vagy speciális gyógyszerek neuropátia esetén.

Vérnyomás és cukorbetegség ellenőrzése: Ha az égő érzés hátterében magas vérnyomás vagy cukorbetegség áll, fontos ezeket a kórképeket megfelelően kezelni.

Fizioterápia: Fizioterapeuta segíthet olyan gyakorlatokat és kezeléseket ajánlani, amelyek javíthatják az érzékenységet és az egyensúlyt, valamint enyhíthetik a lábproblémákat.

Megfelelő cipők viselése: Kényelmes, jól illeszkedő cipők viselése segíthet csökkenteni az égő érzést, különösen, ha lábproblémák vagy deformitások állnak fenn.

Hideg-meleg terápia: A hideg és meleg kezelések enyhíthetik az égő érzést. Például hideg pakolások vagy meleg fürdők alkalmazása.

Életmódváltások: Egészséges életmóddal, beleértve az egészséges étkezést, rendszeres testmozgást és a dohányzás elhagyását, javíthatja a láb egészségét és csökkentheti az égő érzést.

Égő érzés a lábban és a trombózis kapcsolata

Az égő érzés a lábban sokféle okból eredhet, és a trombózis is lehet az egyik lehetséges ok. A trombózis egy olyan állapot, amikor vérrög képződik az erekben, általában a mélyvénás trombózis (DVT) esetében a láb vénáiban. Ha egy vérrög megreked az erekben, ez a véráramlást akadályozhatja, és különböző tüneteket, beleértve az égő érzést is okozhat.

A mélyvénás trombózis tünetei között lehet az égő érzés, fájdalom, duzzanat és bőrpír. Az érintett láb vagy lábak melegebbek lehetnek, és a tünetek gyakran hirtelen jelentkezhetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a mélyvénás trombózis súlyos állapot lehet, és sürgős orvosi beavatkozást igényelhet.

Ha égő érzést tapasztal a lábában, különösen akkor, ha a tünetek hirtelen jelentkeznek, és egyéb tünetek, például duzzanat vagy fájdalom is jelen vannak, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvos megfelelő vizsgálatokat végezhet el, például ultrahangvizsgálatot, hogy megállapítsa, fennáll-e trombózis.

Az égő érzés számtalan más okokból is eredhet, például idegproblémák, érszűkület vagy más keringési problémák miatt. Mindenesetre az égő érzés lábban sürgős orvosi vizsgálatot igényel a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. Ne hagyja figyelmen kívül az ilyen tüneteket, és kérjen segítséget egészségügyi szakembertől.

Kapcsolódó cikkünk

Új terápia a visszerek ellen- ragasztásos visszérműtét

Új terápia a visszerek ellen- ragasztásos visszérműtét

A mára elavult, hagyományos visszérműtéteket altatásban végezték, kötözéssel, varratszedéssel és akár több hetes munkakieséssel jártak. A ...

Égő érzés a lábban lehetséges szövődményei

Az égő érzés a lábban számos különböző okból származhat, és annak szövődményei is változóak lehetnek attól függően, mi okozza a tünetet. Néhány lehetséges szövődmény:

Krónikus fájdalom: Az égő érzés hosszú ideig fennállva krónikus fájdalomhoz vezethet. Ez nem csak fizikai, hanem mentális terhelést is jelenthet.

Mobilitási problémák: Ha az égő érzés a lábakban mozgásszervi vagy idegi problémák miatt jelentkezik, akkor ez befolyásolhatja a járást és a mozgékonyságot.

Sebek és fekélyek: Az érzékenység csökkenése vagy az égő érzés miatt csökkent fájdalomérzet esetén könnyen észrevehetetlenek lehetnek a sérülések, sebek vagy fekélyek, amikre nem megfelelő figyelmet fordítanak, és komolyabb problémákhoz vezethetnek.

Inaktivitás és súlygyarapodás: Az égő érzés miatt esetlegesen csökken a fizikai aktivitás, aminek hosszú távon súlygyarapodáshoz és az egészség általános romlásához vezethet.

Alvásproblémák: Az égő érzés fájdalommal vagy kényelmetlenséggel járhat, ami alvászavart okozhat.

Mentális egészségügyi problémák: A krónikus fájdalom és a szövődményekkel járó állapotok mentális egészségügyi kihívásokhoz vezethetnek, például depresszióhoz vagy szorongáshoz.

Fertőzések: Ha az égő érzés mögött álló probléma a bőr sérüléseivel vagy érzékenységével kapcsolatos, akkor fokozódhat a fertőzés kockázata.

Minden eset egyedi, és az égő érzés szövődményei attól függenek, mi okozza a tünetet. A legfontosabb az, hogy az égő érzésről azonnal tájékoztassa az egészségügyi szakembert, hogy a megfelelő diagnózist és kezelést megkaphassa, és ezáltal csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.
 

Téma szakértője

Dr. Sepa György

sebész, érsebész

 • Specialitások:

   

  • Rendelés típusa:
   • Személyes (rendelői) vizit 

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.23 12:12