Ferritin

Ferritin

A ferritin egy olyan fehérje, amely kevéssé ismert, de kritikus szerepet játszik a szervezet működésében. Ez a rejtélyes anyag felelős a vas raktározásáért és szállításáért, és a vasanyagcserében fontos szerepet tölt be. 

Mi az a ferritin?

Mit mutat a ferritin értéke?

Hogyan történik a ferritin meghatározása?

Mikor javasolt a ferritin vizsgálata?

Mi a ferritin normál értéke?

Mire utal a ferritin eltérése?

Eltérő ferritin szintek kezelése

Mi az a ferritin?

A ferritin egy fehérje, amely a vas raktározásában és szállításában játszik fontos szerepet a szervezetben. A vas létfontosságú ásványi anyag, amely számos biokémiai folyamatban részt vesz a szervezetben, például a vörösvérsejtek hemoglobinjának kialakításában és a sejtek energiatermelésében.

A ferritin olyan fehérje, amely a vasat megkötve tárolja a testben. Amikor a szervezet szükséget érez a vasra, a ferritin szabályozott módon felszabadítja a benne tárolt vasat, hogy az eljusson a sejtekhez és szükség esetén felhasználódhasson. Ez a mechanizmus fontos a vas anyagcseréjének egyensúlyban tartásához, mivel segít elkerülni a vas túlzott felhalmozódását vagy hiányát.

A ferritin szintjének mérése a vérvizsgálatok során segít az orvosoknak felmérni a vasraktárak állapotát és az esetleges hiány vagy túlzott vas felhalmozódás jelenlétét. A normál ferritin szint lehetővé teszi a megfelelő vasellátást a szervezet számára, miközben megakadályozza a vas túlzott felhalmozódását, amely káros lehet.

A ferritin szintjének megfelelő ellenőrzése és szükség esetén történő kezelése fontos a vasanyagcsere rendellenességeinek felismeréséhez és kezeléséhez, például a vashiányos vérszegénység vagy a vas túlzott felhalmozódása (hemokromatózis) esetén.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a ferritin értéke?

A ferritin szérumszintje egy vérvizsgálat során mérhető érték, amely azt mutatja, mennyi ferritin (a vas tárolásáért és szállításáért felelős fehérje) található jelenleg a vérben. A ferritin szérumszintjének mérése segíthet az orvosoknak megítélni a vasraktárak állapotát és az esetleges vasanyagcsere rendellenességeket.

Az alacsony ferritin szérumszintek a következőket jelezhetik:

 • Vashiány: Az alacsony ferritin szint általában vashiányra utal. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő vas a megfelelő vörösvérsejt-képzéshez és más vasfüggő biokémiai folyamatokhoz. Ennek eredményeként vashiányos vérszegénység alakulhat ki, ami fáradtságot, gyengeséget és más tüneteket okozhat.

A magas ferritin szérumszintek a következőket jelezhetik:

 • Vasfelhalmozódás: A magas ferritin szintek lehetnek hemokromatózis nevű állapot jelei. Ez egy olyan genetikai rendellenesség vagy más okok miatt kialakuló állapot, amelyben a szervezet túlzott mennyiségű vasat tárol, ami hosszú távon károsíthatja a szerveket és szöveteket.
 • Gyulladás vagy fertőzés: Bizonyos gyulladásos állapotok és fertőzések is növelhetik a ferritin szintet, mivel a gyulladásos válasz során a szervezet több ferritint is felszabadít.

  Kapcsolódó cikkünk

  5 kérdés a leukémia tüneteiről

  5 kérdés a leukémia tüneteiről

  A leukémia kezelése terén rengeteget fejlődött az orvostudomány az elmúlt évtizedekben. A betegséggel diagnosztizáltak ma már sokkal tovább élhetnek, és ...

Hogyan történik a ferritin meghatározása?

A ferritin szérumszintjének meghatározása vérvizsgálattal történik. Alább olvasható, hogyan zajlik a ferritin szintjének mérése:

 • Vérvétel: A ferritin szintjének meghatározásához először egy egyszerű vérvételt kell elvégezni. Általában az alkar belső oldalán található véna felett a kart elszorítják, strangulálják, majd egy vékony tű segítségével vért vesznek.
 • Mintavétel: A vett vérmintát egy steril csőbe engedik, amelyet később laboratóriumi elemzésre küldenek.
 • Laboratóriumi elemzés: A laboratóriumban a vérmintából kinyert szérumszintet mérik. Ezt a mérést általában mikrogramm per literben (µg/L) vagy nanogramm per milliliterben (ng/mL) fejezik ki.
 • Eredmény értékelése: Az orvos vagy a szakember megvizsgálja a ferritin szintjét a vérmintából származó eredmények alapján, és értékeli, hogy a normál tartományban van-e. A normál tartomány a laboratóriumtól függően változhat, de az általánosan elmondható, hogy az alacsonyabb szintek a vashiányra utalnak, míg a magasabb szintek más problémákat jelezhetnek.

Az eredményeket más vizsgálati eredményekkel és a beteg tüneteivel összehasonlítva értékelik, hogy van-e vasanyagcserére utaló eltérés.

Mikor javasolt a ferritin vizsgálata?

A ferritin szintjének vizsgálata akkor javasolt, amikor a vasanyagcsere rendellenessége merül fel, vashiányt vagy más vasrelatív problémákat gyanítanak. A ferritin szintjénekFerritin meghatározása hasznos lehet a következő körülmények vagy tünetek esetén:

 • Vashiány gyanúja: Ha vashiányra utaló tünetek jelentkeznek, például fáradtság, gyengeség, sápadtság, szédülés, szívritmuszavarok vagy légzési nehézségek, ebben az esetben fontos lehet a ferritin szintjének ellenőrzésére.
 • Vashiányos vérszegénység: A ferritin szintje segíthet azonosítani a vashiányos vérszegénységet, amelyet a vörösvérsejtek alacsony hemoglobin tartalma jellemez. Ebben az esetben a ferritin szint alacsony lesz.
 • Vasfelhalmozódás gyanúja: Ha az orvos vasfelhalmozódást vagy hemokromatózist gyanít, amikor a szervezet túlzott mennyiségű vasat raktároz, akkor a ferritin szintje magas.
 • Krónikus betegségek vagy gyulladásos állapotok: Bizonyos krónikus betegségek és gyulladásos állapotok, például rheumatoid artritisz vagy krónikus vesebetegség, növelhetik a ferritin szintjét.
 • Véradások ellenőrzése: A ferritin szintjét ellenőrizhetik olyan személyeknél, akik rendszeres véradók, mivel a véradás során elveszített vasat szükség lehet pótolni.

Az orvos a beteg tüneteivel, kórtörténetével és egyéb vizsgálati eredményekkel együtt értékeli a ferritin szintjét, hogy megállapítsa a diagnózist és a kezelés szükségességét. Fontos az egészségügyi szakemberek utasításait követni és időben elvégeztetni a ferritin szintjének vizsgálatát, ha erre szükség van, mivel ez segíthet megelőzni vagy kezelni a vasanyagcsere rendellenességeket és más egészségügyi problémákat.

Mi a ferritin normál értéke?

A ferritin normál tartománya a laboratóriumtól és a laboratóriumi módszertől függően változhat, de általában a következő tartományokat szokták elfogadni:

 • Felnőttek esetében a normál ferritin tartomány általában körülbelül 20-200 mikrogramm per liter (µg/L) vagy 20-200 nanogramm per milliliter (ng/mL) között van.
 • Gyerekek esetében a normál ferritin szintek általában alacsonyabbak lehetnek, és életkoruktól függően változhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes laboratóriumok eltérő referenciaértékeket használhatnak, így a helyi laboratórium által meghatározott referenciaértékek változhatnak. Az orvos az adott ferritin szintjét a laboratórium által használt referenciaértékekhez fogja viszonyítani, és az eredmények értékelésében ezeket az értékeket veszi figyelembe.

Mire utal a ferritin eltérése?

A ferritin szintjének eltérése számos különböző egészségügyi állapothoz kapcsolódhat, és fontos megjegyezni, hogy a ferritin szint önmagában nem diagnosztikus, hanem csak egy lehetséges jelző arra, hogy további vizsgálatokra lehet szükség.

 • Alacsony ferritin szintek:

  • Vashiányos vérszegénység: Az alacsony ferritin szint általában vashiányra utal, ami vashiányos vérszegénységet okozhat. A vashiány miatt a szervezet nem képes elegendő vörösvérsejtet és hemoglobint termelni, ami fáradtságot, sápadtságot, légszomjat és más vérszegénységi tüneteket okozhat.
  • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például a krónikus vesebetegség vagy gyulladásos bélbetegségek, csökkenthetik a ferritin szintjét.
 • Magas ferritin szintek:

  • Vasfelhalmozódás (Hemokromatózis): A magas ferritin szintek gyakran a vas felhalmozódását jelezhetik a szervezetben, amelyet hemokromatózisnak neveznek. Ez egy olyan genetikai rendellenesség vagy más okok miatt kialakuló állapot, amelyben a vas túlzottan felhalmozódik a testben, és hosszú távon károsíthatja a májat, a szívet és más szerveket.
  • Gyulladásos állapotok: A gyulladásos állapotok, például krónikus fertőzések vagy autoimmun betegségek, növelhetik a ferritin szintjét, mivel a gyulladásos válasz során több ferritint is felszabadít a szervezet.
  • Májbetegségek: A májbetegségben magas ferritin szintje különböző okokra vezethető vissza, és ez a tünet egyike lehet a májbetegség jelzéseinek. A máj számos fontos szerepet játszik a vas anyagcseréjében és a ferritin szabályozásában. A következő okok magyarázhatják, hogy miért emelkedik a ferritin szintje májbetegség esetén:

Eltérő ferritin szintek kezelése

A ferritin szintjének kezelése attól függ, hogy a szint magas vagy alacsony, emellett pedig az eltérés okától. Itt található néhány példa a ferritin szintjének kezelésére a különböző eltérések esetén:

 • Alacsony ferritin szintek kezelése (vashiány esetén):
  • Vasszupplementáció: Vashiány esetén orvos által előírt vas-kiegészítők szedése segíthet pótolni a hiányzó vasat a szervezetben. Az orvos a vashiány súlyosságától és az egyéni szükségleteitől függően fogja meghatározni a megfelelő dózist.
  • Vasszegény étrend kiegészítése: Az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek vasban gazdagok, például vörös hús, máj, bab, lencse és vasban gazdag gabonafélék, segíthet a vashiány kezelésében.
  • Az alapbetegség kezelése: Ha a vashiány alapjául szolgáló betegség, például emésztőrendszeri probléma vagy vérzés, az alapbetegség kezelése kulcsfontosságú a vashiány megszüntetésében.
 • Magas ferritin szintek kezelése (vasfelhalmozódás vagy más okok miatt):
  • Mintavétel: A magas ferritin szint okának azonosításához és a megfelelő kezelés meghatározásához az orvos további vizsgálatokat végezhet, például genetikai teszteket vagy májbiopsziát.
  • A vasdiéta korlátozása: A vasban gazdag élelmiszerek fogyasztásának korlátozása segíthet csökkenteni a vas felhalmozódását, például a hüvelyesek, a hús és a máj elfogyasztásának csökkentésével.
  • Plazmaferézis: A vasszint csökkentése érdekében ritkán szükség lehet plazmaferézisre, amely során a túlzott vasat a szervezetből eltávolítják.
  • Májbetegség kezelése: Ha a magas ferritin szintet májbetegség okozza, például májgyulladás vagy cirrhosis, az alapbetegség kezelése az elsődleges.

   Téma szakértője

   Dr. Fehér Ágnes

   belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:

   Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 

Utolsó módosítás: 2024.04.25 12:37