Lábfájdalom

Lábfájdalom

Az emberi lábak rendkívül fontosak mindennapi életünkben, azonban a lábfájdalom gyakori probléma, amely sok embert érint életük során. Ez a tünet számos okra vezethető vissza, és különféle formában jelentkezhet, legyen az éles szúró fájdalom, égő érzés vagy tompa kínzó fájdalom.

Lábfájdalom - Tartalom

Mi az a lábfájdalom?

Mi okozhat lábfájdalmat?

Lábfájdalom kivizsgálása

Lábfájdalom kezelése

Kezeletlen lábfájdalom lehetséges szövődményei

Lábfájdalom és a trombózis kapcsolata

Mi az a lábfájdalom?

A lábfájdalom egy általános tünet, amely a láb bármely részén jelentkezhet. Ennek számos oka lehet, például izomsérülés, idegprobléma, szalagok vagy inak sérülése, ízületi problémák, gyulladás vagy akár krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség. A lábfájdalom tünetei egyénenként változnak, lehet égő érzés, szúró vagy tompa fájdalom. Ha valaki tartós lábfájdalomról panaszkodik, fontos orvosi segítséget kérni a pontos ok felderítése és a megfelelő kezelés érdekében.

Mi okozhat lábfájdalmat?

Lábfájdalom különböző okok miatt jelentkezhet. Azonban az alábbi okok gyakran állnak a lábfájdalom hátterében.Lábfájdalom

 • Izomsérülés: Izomhúzódások, szakadások vagy görcsök okozhatnak akut lábfájdalmat.
 • Szalag- és ínsérülések: Szalagszakadások vagy inak gyulladása is lábfájdalmat okozhat.
 • Idegbecsípődés vagy neuropátia: Idegek becsípődése vagy sérülése, valamint neuropátia (idegkárosodás) is gyakori ok lehet a lábfájdalom hátterében.
 • Ízületi problémák: Artritisz és köszvény például az ízületekben fellépő gyulladást és lábfájdalmat okozhat.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség okozta neuropátia (idegkárosodás) gyakran a lábfájdalommal jár.
 • Csontritkulás (oszteoporózis): A csontritkulás a csontok gyengülését okozza, és törékenyebbé teszi azokat, ami lábfájdalomhoz vezethet.
 • Fertőzések: Például cellulitisz vagy lábgomba fertőzések is okozhatnak lábfájdalmat.
 • Lábfekélyek: Bőrfekélyek vagy sebek a lábakon, például diabéteszes lábfekélyek, lábfájdalmat és gyulladást okozhatnak.
 • Rossz cipőválasztás: A nem megfelelő cipők viselése hosszú távon is kényelmetlenséget és lábfájdalmat okozhat.
 • Terhelés vagy túlzott edzés: Túlzott fizikai terhelés, hirtelen edzés intenzitás növekedés vagy hosszú ideig tartó álló munka is lábfájdalmat okozhat.
 • Keringési problémák: Artériás vagy vénás problémák is okozhatnak lábfájdalmat, például érszűkület vagy visszérproblémák.
 • Balesetek vagy traumák: A lábak bármely részének sérülése, például törések vagy zúzódások, lábfájdalmat okozhat.

Lábfájdalom kivizsgálása

A lábfájdalom kivizsgálása során az orvos több lépést tehet, hogy megállapítsa a fájdalom okát és meghatározza a megfelelő kezelést. Itt van néhány lépés a lábfájdalom kivizsgálásához.

Anamnézis felvétel: Az orvos elkezdi azzal, hogy részletesen kikérdezi a pácienset a fájdalom jellegéről, időtartamáról, erősségéről, valamint arról, hogy milyen körülmények között jelentkezik. Ez segíthet a lábfájdalom pontosabb megértésében.

Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a lábakat, keresve bőrproblémákat, duzzanatot, deformitásokat, hőmérsékletváltozásokat és mozgáskorlátozottságot.

Képalkotó vizsgálatok: Ha szükséges, az orvos elküldhet radiológiai vizsgálatokra, mint például röntgen, MRI vagy CT vizsgálatok, hogy részletesebben megvizsgálja a csontokat és az ízületeket.

Laboratóriumi vizsgálatok: Vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek abban, hogy megtalálják az olyan okokat, mint például gyulladásos vagy anyagcserebetegségek.

Idegvizsgálatok: Elektromiográfia (EMG) vagy idegvizsgálatok is alkalmazhatóak, hogy az idegek állapotát és működését ellenőrizzék.

Ultrahang vizsgálatok: Az ultrahang segít az inak, szalagok és ízületek állapotának vizsgálatában.

Szekvenciális kivizsgálás: Az orvos lépésről lépésre haladva, az elsődleges okok kizárása után további vizsgálatokat rendelhet el, amelyek segítenek a diagnózis megállapításában.

A lábfájdalom okának meghatározása a kivizsgálás során lehetővé teszi a megfelelő kezelés meghatározását. A kezelés a fájdalom okától függően gyógyszeres terápiát, fizikoterápiát, sebészeti beavatkozást vagy életmódbeli változtatásokat is magában foglalhat. Az orvos segít kiválasztani a legjobb kezelési lehetőséget az adott helyzetben a lábfájdalom enhyítésére.

Lábfájdalom kezelése

A lábfájdalom kezelése az okától függ, és az orvos által megállapított diagnózis alapján történik. Az alábbiak néhány általános módszer a lábfájdalom enyhítésére.

Nyugalom és terhelés csökkentése: Ha az ok sérülés vagy túlzott terhelés, pihenés és a láb terhelésének minimalizálása segíthet a lábfájdalom gyógyulásában.

Fizikoterápia: Az izomzat és az ízületek erősítését és nyújtását segítő fizikoterápia hatékony lehet a lábfájdalom enyhítésében.

Gyógyszeres kezelés: Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők vagy egyéb szerek alkalmazása segíthet a lábfájdalom enyhítésében. Az alkalmazott gyógyszer típusa az októl függ.

Cipőválasztás: A megfelelő cipő kiválasztása és támogató talpbetét használata segíthet a láb anatómiájának támogatásában, így a lábfájdalom csökkentésében.

Hideg-meleg terápia: Jég vagy meleg borogatás alkalmazása a fájdalmas területen segíthet a gyulladás csökkentésében és a lábfájdalom enyhítésében.

Kompressziós harisnya: Kompressziós harisnyák használata segíthet a vénás keringés javításában és a duzzanat csökkentésében, így a lábfájdalom javításában is.

Sebészeti beavatkozás: Bizonyos esetekben, például súlyos sérülések vagy degeneratív ízületi problémák esetén, sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

Életmódbeli változások: Egészséges életmódbeli változások, mint például testsúlycsökkentés, dohányzásról való leszokás, vagy megfelelő mozgásprogram bevezetése, hozzájárulhat a lábfájdalom enyhítéséhez.

Mindig konzultáljon orvosával, ha rendszeresen tapasztal lábfájdalmat, hogy megállapítsák az okot és javaslatot kaphasson a lábfájdalom megfelelő kezelésére.

Kapcsolódó cikkünk

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A trombózis rizikó vizsgálat egyre elterjedtebb manapság- ez nem is meglepő, hiszen több olyan kóros állapot, betegség is létezik, melyek megnövelik a vérrögök ...

Kezeletlen lábfájdalom lehetséges szövődményei

Kezeletlen lábfájdalomnak számos lehetséges szövődménye lehet, mivel a lábfájdalom hátterében álló okok változatosak. 

Krónikus fájdalom: Az idővel kezeletlen lábfájdalom állandóvá válhat, krónikussá válik, és jelentősen befolyásolhatja a mindennapi életminőséget.

Mozgáskorlátozottság: A lábfájdalom miatt a mozgás nehezebb lehet, és ez vezethet az általános aktivitás csökkenéshez.

Sérülések kockázata: A lábfájdalommal járó gyengeség vagy instabilitás növelheti a sérülések kockázatát, mivel a normális mozgás és járás során a testtartás és az egyensúly veszélyeztetett lehet.

Szöveti károsodás: Ha a lábfájdalom hátterében neuropátia áll (idegkárosodás), akkor az érzékenységvesztés miatt a szöveti károsodások, sebek, fekélyek kialakulhatnak, amelyek további fertőzésekhez vezethetnek.

Mentális egészség problémák: A krónikus lábfájdalom mentális stresszt és depressziót is okozhat, ami további szövődményeket okozhat.

Betegségek súlyosbodása: Ha a lábfájdalom hátterében például cukorbetegség vagy érrendszeri problémák állnak, a kezeletlen lábfájdalom súlyosbíthatja ezeket a betegségeket, ami súlyosabb szövődményekhez vezethet.

Az időben történő kezelés és az okok kezelése segíthet minimalizálni ezeket a szövődményeket. Fontos, hogy konzultáljon orvosával, ha rendszeresen tapasztal lábfájdalmat, hogy megállapítsa az okot és megfelelő kezelést kapjon a probléma kezelésére.

Lábfájdalom és a trombózis kapcsolata

A lábfájdalom és a trombózis között kapcsolat állhat fenn, különösen a mélyvénás trombózis (DVT) esetén. A mélyvénás trombózis egy olyan állapot, amikor egy vérrög (vagy trombus) képződik a mélyvénákban, általában a lábakban. A trombózis kialakulásával együtt jelentkezhetnek a következő lábfájdalommal kapcsolatos tünetek.

 • Duzzanat: A láb megdagadhat a véráramlást gátló vérrög miatt.
 • Fájdalom: A trombózis által okozott vérrög a vénában lábfájdalmat okoz, gyakran a láb hátulsó részén vagy borítékolt területen.
 • Vörösség és melegség: A bőr a vérrög körül gyulladhat és felmelegedhet.
 • Fájdalom a nyomásra: A láb megérintésére vagy megnyomására érzékeny lehet.
 • Vénás szúrás érzés: Egyesek szúró érzést tapasztalnak a lábukban.

A mélyvénás trombózis súlyos állapot, mivel a vérrög megtapadhat és a tüdőbe vagy más szervekbe vándorolhat, ami potenciálisan életveszélyes lehet. Ha bármelyik fent említett tünetet tapasztalja, különösen, ha magas a trombózis kockázata (például hosszú repülőút után), sürgősen orvoshoz kell fordulni. A mélyvénás trombózis időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos a szövődmények megelőzése érdekében. Az orvos diagnosztikai vizsgálatokat (például ultrahangot) és véralvadási teszteket végezhet a trombózis kimutatására és a megfelelő kezelés meghatározására.

 

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet


 •  

  Utolsó módosítás: 2024.04.23 12:44