Limfóma tünetei és kezelése

Limfóma tünetei és kezelése

A limfóma a fehérvérsejtek komplex, dagantos megbetegése, ami az immunkfunkciók csökkenésével és egyéb súlyos tünetekkel járhat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tüneteit és kezelését.

Mi a limfóma?

Mik a limfóma tünetei?

Mik a limfóma kialakulásának okai?

Hogyan diagnosztizálható a limfóma?

A limfóma kezelési lehetőségei

A limfóma prognózisa

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Mi a limfóma?

A limfóma egy komplex rákos megbetegedés, amely a limfociták nevű fehérvérsejtek rendellenes növekedésének eredményeként alakul ki. Ezek a sejtek az immunrendszer fontos részei, amelyek szerepet játszanak a fertőzések elleni küzdelemben és az immunválasz szabályozásában. Amikor ezek a sejtek abnormális módon szaporodnak, elkezdődhet a limfóma kialakulása.

A limfóma két fő típusa a Hodgkin-limfóma és a nem-Hodgkin-limfóma. A Hodgkin-limfóma specifikus típusa a rákos megbetegedésnek, amelyben a Reed-Sternberg-sejtek jelenléte jellemző. Ezzel szemben a nem-Hodgkin-limfóma egy sokkal változatosabb csoportba tartozó betegség, amely különböző típusú és viselkedésű limfómákat foglal magában.

A limfóma tünetei változatosak lehetnek, és attól függenek, hogy a daganat hol helyezkedik el és milyen típusú limfóma áll fenn. Általában a tünetek között szerepelhetnek a nyirokcsomók megnagyobbodása, a láz, a fáradtság, a testsúlycsökkenés és az éjszakai izzadás.

A limfóma kezelése több tényezőtől függ, mint például a betegség típusa, stádiuma és a beteg általános egészségi állapota. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak a kemoterápia, a sugárterápia, az immunterápia és a ritkább esetekben a sebészi beavatkozás. A kezelés általában multidiszciplináris csapatmunkát igényel, amelyben az onkológusok, hematológusok, sugárterapeuták és más szakemberek vesznek részt a betegség legjobb kezelésének biztosítása érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

A limfóma az egyik leggyakoribb onkohematológiai betegség. Több típusa is ismert, melyek közt vannak agresszív és kevésbé agresszív fajták. Dr. ...

Mik a limfóma tünetei?

A limfóma tünetei változatosak lehetnek, és sok tényező befolyásolhatja, hogy egy adott beteg milyen tüneteket tapasztal. Fontos megjegyezni, hogy a limfóma tünetei nem mindig egyértelműek vagy specifikusak, és más betegségek tüneteivel is átfedésben lehetnek. Az alábbiak a limfóma leggyakoribb tünetei:

 • Megnagyobbodott nyirokcsomók: Ez az egyik leggyakoribb tünet, különösen a nyaki, hónalji vagy ágyéki területen. A nyirokcsomók megnagyobbodása lehet észrevétlen, vagy tapintható dudorok formájában is jelentkezhet. 
 • Láz: A limfóma okozta láz általában krónikus és alacsony fokú, de előfordulhat, hogy hirtelen és magas hőemelkedés is kialakul.
 • Fáradtság: A fáradtság és általános kimerültség jellemző lehet a limfóma érintett betegeknél, ami nem múlik el pihenéssel vagy alvással.
 • Testsúlycsökkenés: Sok limfómás beteg súlycsökkenést tapasztalhat, ami nem diétából vagy szándékos fogyásból ered.
 • Éjszakai izzadás: Intenzív izzadás éjszaka, amely nedves ágyneműhöz vagy ruházathoz vezethet, gyakori tünet lehet.
 • Viszketés: Egyes betegek észlelhetnek bőrviszketést, amely nem egyértelműen más okokra vezethető vissza.
 • Fájdalom: A limfóma okozhat fájdalmat a megnagyobbodott nyirokcsomók vagy a daganat által nyomott idegek miatt.

Csak magukból a tünetekből nem adódik, hogy biztosan limfómáról lenne szó, más betegségek is okozhatják őket. Ha valaki bármilyen fent említett tünetet tapasztal, különösen, ha tartósak vagy fokozódnak, fontos, részt venni egy laborvizsgálaton vagy hematológus szakorvost felkeresni, aki feltárja a tünetek és az esetleges vérképeltérések okát.

Mik a limfóma kialakulásának okai?

A limfóma kialakulásának okai összetettek és még nem teljesen tisztázottak, azonban több tényező is a betegség létrejöttéhez vezethet. Néhány lehetséges ok és kockázati tényező közé tartoznak:

 • Immunrendszer diszfunkciója: Az immunrendszer rendellenességei hozzájárulhatnak a limfóma kialakulásához. Például az immunrendszer gyengülése, autoimmun betegségek, immunhiányos állapotok vagy immunszuppresszív terápia esetén nő a limfóma kockázata a szervezet csökkent védekezőképessége miatt.
 • Genetikai hajlam: Bizonyos genetikai tényezők összefügghetnek a limfóma kialakulásával. Például bizonyos gének mutációi vagy öröklött hajlam lehet a betegség kockázati tényezője. Családon belüli halmozódás is előfordulhat.
 • Vírusfertőzések: Néhány vírusfertőzés, például az Epstein-Barr vírus (EBV) és a humán T-limfotróp vírus (HTLV-1), összefügghet a limfóma kialakulásával bizonyos esetekben.
 • Környezeti tényezők: Környezeti tényezők, például a vegyszerek, a mérgező anyagok és a sugárzás, szintén játszhatnak szerepet a limfóma kockázatának növelésében.
 • Korábbi rákkezelések: Korábbi rákkezelések, például kemoterápia vagy sugárterápia, növelhetik a limfóma kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a kezelések nagy dózisban vagy hosszú ideig tartanak.
 • Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, mint például a szisztémás lupus erythematosus (SLE) vagy a rheumatoid arthritis (RA), növelhetik a limfóma kockázatát.

Vannak olyan esetek, melyek során nem egyértelműen vezethető vissza a kialakulás oka. Tehát a fenti tényezők megléte nem jelenti azt, hogy biztosan limfóma fog kialakulni az egyénben, azonban fokozott kockázatot jelentenek e tekintetben. 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Hogyan diagnosztizálható a limfóma?

  A limfóma diagnózisa számos lépésből áll, és többféle vizsgálatot foglal magában annak érdekében, hogy pontosan azonosítsák a betegséget és meghatározzák a legmegfelelőbb kezelési tervet. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a limfóma diagnózisát:

  • Beteg anamnézis és fizikális vizsgálat: Az orvos először részletesen megkérdezi a beteget a tüneteiről, az egészségi állapotáról és az esetleges korábbi betegségekről vagy kezelésekről. Ezután a beteg fizikális vizsgálaton megy keresztül, amely során az orvos megvizsgálja a nyirokcsomókat, a lépet, a nyálkahártya állapotát és más lehetséges érintett területeket.
  • Laboratóriumi vizsgálatok: A limfóma diagnózisának részeként vérvizsgálatokat végeznek, például teljes vérkép, máj- és veseenzimek szintjének ellenőrzése, valamint tumor markerek meghatározása.
  • Képalkotó vizsgálatok: Képalkotó vizsgálatokat is alkalmazhatnak, például ultrahang (lép és májmegnagyobbodás okán), röntgen, CT (számítógépes tomográfia), MRI (mágneses rezonancia képalkotás) és PET-CT (pozitronemissziós tomográfia kombinált komputertomográfiával) a daganatok lokalizálására, méretének meghatározására és a betegség terjedésének értékelésére.
  • Biopszia: A legfontosabb diagnosztikai lépés a szövetmintavétel vagy biopszia, amely során a kóros szövetmintát a limfóma típusának és a rák stádiumának meghatározására küldik a laboratóriumba. A biopszia lehet nyirokcsomó és/vagy csontvelő. Ez a diagnózis és kezelési terv meghatározásának szempontjából egy kiemelt lépés.
  • Immunhisztokémia és molekuláris tesztek: A biopsziát követően a szövetszakértők speciális festékeket és molekuláris teszteket alkalmaznak annak meghatározására, hogy milyen típusú limfóma van jelen, és hogy milyen specifikus genetikai vagy fehérje mutációk jelen vannak a sejtekben.
  • Stádiumfelmérés: Miután a diagnózis megerősítést nyert, a betegség stádiumának meghatározására szolgáló vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy meghatározzák a limfóma terjedésének mértékét és elhelyezkedését a testben. Ez segít a megfelelő kezelési terv kidolgozásában és a prognózis meghatározásában.

  Az orvosok általában egy multidiszciplináris csapat részeként dolgoznak a limfóma diagnózisának és kezelésének folyamatában, amely magában foglalja az onkológusokat, hematológusokat, sebészeket, sugárterapeutákat és más szakembereket annak érdekében, hogy a betegnek a legjobb lehetséges ellátást biztosítsák.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

  A limfóma kezelési lehetőségei

  A limfóma kezelése számos tényezőtől függ, beleértve a betegség típusát, stádiumát, a beteg általános egészségi állapotát és az egyéni preferenciákat. A kezelési terv felállítása függ az érintett aktuális és általános egészségi állapotától, a limfóma stádiumától, illetve az érintett kora is meghatározó tényező lehet, hiszen bizonyos esetekben magas dózisú kemoterápiára vagy csontvelőtranszplantációra lehet szükség.

  • Kemoterápia: A kemoterápia a rákos sejtek elpusztítására szolgáló gyógyszerek alkalmazását jelenti. A limfóma kezelésében gyakran alkalmazzák, akár egyedül, akár más kezelési módszerekkel kombinálva. Limfóma esetében ez a leggyakoribb kezelési forma.
  • Sugárterápia: A sugárterápia nagy energiájú sugárzást használ a rákos sejtek elpusztítására vagy megakadályozására. Gyakran alkalmazzák a limfóma kezelésében, különösen, ha a betegség csak egy vagy néhány nyirokcsomóra korlátozódik. Ez lehetőséget nyújt a lokalizált kezelésre.
  • Immunterápia: Az immunterápia olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek a beteg immunrendszerének erősítésére vagy manipulálására irányulnak, hogy képes legyen felismerni és elpusztítani a rákos sejteket. A monoklonális antitestterápia például olyan specifikus fehérjékhez kötődő antitesteket használ, amelyek a daganatsejtek megcímkézésére és az immunrendszer aktiválására szolgálnak a rákos sejtek elpusztítására.
  • Sebészi beavatkozás: Ritkábban, de néhány esetben a limfóma kezelésének részeként sebészi beavatkozást alkalmaznak a daganat eltávolítására vagy biopsziára.
  • Célzott terápia: Ez a kezelési forma olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek célzottan a rákos sejtekre hatnak, minimalizálva a környező egészséges sejtek károsodását. A célzott terápiák célja a daganatnövekedés gátlása vagy leállítása.
  • Csontvelői őssejt transzplantáció: Néhány esetben, amennyiben az érintett jó általános állapotú, illetve 60 év alatti, szóba jöhet a csontvelői őssejt transzplantáció lehetősége. Jellemzően rossz prognózisú páciensek esetében megfontolandó, hiszen kockázatos beavatkozásról van szó, azonban teljes gyógyulást hozhat.

  A limfóma kezelésének kiválasztása és összeállítása sok esetben egyedi és személyre szabott, és fontos a betegség típusának és stádiumának figyelembevétele mellett az egyéni klinikai jellemzőket is. A kezelési terv megállapítása során az orvosok mindig igyekeznek a legjobb eredményeket elérni a betegség elleni harcban, miközben minimalizálják a mellékhatásokat és javítják a beteg életminőségét.

  Téma szakértője

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • A limfóma prognózisa

  A limfóma prognózisát több tényező együttesével határozzák meg. Vannak olyan szempontok melyek nagyobb fajsúllyal rendelkeznek, mint például a betegség genetikai jellemzője, agresszivitása. A prognózis célja a betegség lehetséges kimenetelének és a beteg túlélési esélyeinek előrejelzése.

  Néhány tényező, amelyek hatással lehetnek a limfóma prognózisára:

  • Betegség típusa és stádiuma: A Hodgkin-limfóma és a nem-Hodgkin-limfóma különböző típusainak és stádiumainak eltérő prognózisa lehet. A betegség stádiuma azt mutatja, hogy a daganat mennyire terjedt el a testben, és befolyásolhatja a kezelési lehetőségeket és a túlélési esélyeket.
  • A beteg általános egészségi állapota: A beteg általános egészségi állapota és fizikai állapota is befolyásolja a limfóma kezelésre való választ és a prognózist. Az egészséges, jó általános állapotban lévő betegek általában jobb esélyekkel rendelkeznek a sikeres kezelésre és a túlélésre.
  • Kezelés hatékonysága: A megfelelően megválasztott és hatékonyan alkalmazott kezelések jelentős hatással lehetnek a limfóma lefolyására és a túlélésre. Fontos, mint minden rosszindulatú megbetegedés esetében, hogy a kezelések időben megkezdődjenek és megfelelően kövessék a protokollokat.
  • Genetikai és molekuláris tényezők: Néhány limfóma esetében bizonyos genetikai vagy molekuláris jellemzők befolyásolhatják a betegség kimenetelét és a kezelésre adott választ. Az ilyen jellemzők segíthetnek az orvosoknak abban, hogy pontosabban meghatározzák a betegség prognózisát és a legmegfelelőbb kezelési tervet.
  • Válasz a kezelésre: A limfóma kezelésére adott válasz szintén fontos tényező a prognózisban. Amennyiben a betegség jól reagál a kezelésre, tehát hatékonynak bizonyul, úgy a prognózis pozitívabb. Sajnos azonban előfordul az is, hogy a betegség rosszul reagál a kezelésre, tehát a páciens állapota rosszabbodik vagy az eredmények az "elvárhatónál" rosszabbak. Ezekben az esetekben a prognózis rosszabb.

  A limfóma prognózisának megállapítása kiemelt fontosságú a betegség kezelését illetően. Ugyanis ez határozza meg, hogy a páciensnek milyen gyógyszerre, terápiára lehet szüksége. Továbbá, csontvelői őssejt transzplantáció esetén idő szempontjából szintén rendkívül fontos tényező, hiszen a megfelelő donor megtalálása akár hónapokat is igénybe vehet.

   

  Téma szakértője

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.08 10:41