Eozinofil érték

Eozinofil érték

Az eozinofilek a fehérvérsejtek egy fajtái, melyek a granulociták nevű sejtcsoportba tartoznak. A granulociták pedig olyan fehérvérsejtek, amelyek citoplazmájában magasabb mennyiségű granulum szemcse található. Az eozinofilek kiemelten fontos szereppel bírnak az immunrendszer megfelelő működésében és a gyulladásos folyamatok lezajlásában.

Tartalom

Mi az eozinofil?

Az eozinofil szerepe

Az eozinofil értékének változásai

Eozinofil normál értéke

Eozinofil alacsony értéke

Eozinofil magas értéke

Alacsony eozinofil kezelése

Magas eozinofil kezelése

Kapcsolódó szolgáltatások:

Mi az eozinofil?

Az eozinofilek elnevezésüket az eozin nevű festékanyagról kapták, melyeknek köszönhetően mikroszkóp alatt vizsgálva, rózsaszínnek látszanak. Ezek a sejtek csontvelői sejtek, tehát a csontvelőben termelődnek, majd a véráramba jutnak, és onnan kerülnek később a szövetekbe.

A legfőbb feladatuk az allergiás reakciók, parazita fertőzések és az egyes gyulladásos folyamatok szabályozása. Az eozinofilek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, mint például a hisztamin, amelyekre a szervezet immunválaszai érzékenyek. Az allergiás reakciók esetén az eozinofilek aktiválódnak, és a szervezetet megvédik az allergén anyagok ellen.

A parazita fertőzésekkel szembeni védelem során, az eozinofilek képesek olyan enzimeket és molekulákat kibocsátani magukból, amelyek károsíthatják a parazitákat, így támogatva a szervezetet a fertőzés leküzdésében.

Az eozinofilek szintjének jelentős emelkedése vagy csökkenése több, háttérben meghúzódó betegségre is utalhat, ezért vérképvizsgálatok során fontos eredménynek minősülnek. Az általános laborvizsgálat során is jellemzően mérik az eozinofil szintet, azonban vizsgálata kiemelt jelentőséggel bír infekciók gyanúja esetén.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az eozinofil szerepe

Vérkép leleteken gyakran találkozni az eozinofil granulocita kifejezéssel is, azonban, fontos megjegyezni, hogy az eozinofil és az eozinofil granulocit ugyanaz.  A két elnevezés ugyanazt a sejttípust jelöli és jelenti, gyakran egymás szinonímáiként használják őket. Az eozinofil granulociták számos fontos funkciót látnak el, mint például:

 1. Allergiás reakciók szabályozása: Az eozinofilek szerepet játszanak az allergiás reakciók kialakulásában és szabályozásában. Amikor allergiás reakció lép fel, az eozinofil sejtek aktiválódnak és hisztamint bocsájtanak ki, amelyek szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.
 2. Parazita elleni védelem: parazitafertőzés során, az eozinofilek működésbe lépnek és kivándorolnak a szövetekbe, majd olyan enzimeket bocsátanak ki, amelyek károsítják a parazitákat annak érdekében, hogy a szervezet le tudja győzni a fertőzést.
 3. Gyulladásos folyamatok szabályozása: Az eozinofilek közreműködnek a gyulladásos folyamatok szabályozásában és az immunválasz egyensúlyának fenntartásában is.

Az eozinofil értékének változásai

Az eozinofil granulociták szintjének változása a vérben fontos információ lehet az orvosok számára az allergiás megbetegedések és egyéb fertőzések diagnózisában és kezelésében. Az eozinofil szint emelkedése vagy csökkenése többféle betegség vagy állapot jele lehet, és gyakran vérvizsgálattal határozzák meg.

Eozinofil normál értéke

Az eozinofil normál értéke egy felnőtt ember esetében, a vérben 2-4% között van. Ez azt jelenti, hogy a vérnek összesen, maximum 4%-át teszi ki az eozinofil, normál esetben. A különböző laborok más-más mérésekkel dolgoznak, így ez a tartomány laboronként eltérő lehet, a lényeg azonban az, hogy az adott leleten mindig a megadott tartományon belül legyen az érték. Amennyiben minimális eltérés van, és nem tapasztalható semmi tünet, úgy aggodalomra nincs ok.

Fontos, hogy önmagában az eozinofil értékbeli eltérése nem okoz tüneteket, mindig az eltérés mögött álló ok az, ami panaszokat vált ki.

Eozinofil alacsony értéke

Az eozinofil szintje különböző betegségek vagy (múló) állapotok esetében is alacsonyabb lehet, mint a referenciaérték. Az eozinofil szint csökkent mennyisége a vérben gyakran leukopénia (alacsony fehérvérsejt-szám) formájában jelentkezik. Ennek különböző okai is lehetnek.

 1. Gyógyszerek mellékhatása: Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok, egyes kemoterápiás szerek, és más immunrendszerre ható gyógyszerek is csökkenést mutathatnak az eozinofil számban
 2. Akut fertőzések: az akut vagy súlyosabb infekciók, fertőzések, akár bakteriális, akár vírusfertőzések, a neutrofilek számának emelkedésével járnak, így pedig az eozinofil szám csökkenhet.
 3. Gyulladásos állapotok: Bizonyos krónikus gyulladással járó kórképek, mint például az autoimmun betegségek, Crohn-betegség és a reumatoid artritisz, szintén csökkenthetik az eozinofilek számát.
 4. Szteroid terápia: Hosszú távú szteroid terápia ugyancsak befolyásolhatja az eozinofil értéket; ez az ok is a gyógyszerek mellékhatásának köszönhető.
 5. Vérmérgezés, szepszis: a szepszis az egész szervezetre kiterjedő, toxikus állapot, amely szintén csökkenést okoz az eozinofil számában, ahogyan a szervezet próbál megszabadulni a gyulladástól és a méreganyagoktól.
 6. Csontvelőt érintő betegségek: vannak olyan csontvelőt érintő betegségek, melyek okként jelölhetők meg. Ilyen betegség az aplasztikus anémia is, és egyéb vérképzőszervi betegségek.
 7. Daganatos betegségekEozinofil érték - Trombózis- és Hematológiai Központ

Eozinofil magas értéke

Az eozinofil emelkedett értéke – más néven eozinofília - szintén számos betegség vagy állapot jelzője lehet. Néhány lehetséges ok és állapot, amelyek magas eozinofil szintet okozhatnak:

 1. Allergiás reakciók: bármely allergiás reakció következtében megemelkedhet az eozinofilek száma.
 2. Parazita fertőzések: az emelkedés okai közé tartoznak a parazitafertőzések is, melynek a leküzdési folyamata következtében történik eozinofil emelkedés.
 3. Asztma: asztmás betegeknél előfordulhat a légutak akut gyulladása, mely értéknövekedést okozhat.
 4. Eozinofilikus esophagitis: ebben az állapotban az eozinofilek felszaporodnak például a nyelőcsőben, ami gyulladást vált ki.
 5. Autoimmun kórképek: Bizonyos autoimmun betegségek (például a Churg-Strauss szindróma) és más szisztémás betegségek is eozinofíliát, tehát magas eozinofil szintet okozhatnak.

Alacsony eozinofil kezelése

Amennyiben az eozinofil száma alacsony, úgy a lehetséges okokat és tüneteket figyelembe véve, az alábbi kezelési lehetőségek jöhetnek szóba:

 • amennyiben gyógyszer mellékhatásnak tudható be a csökkenés, úgy a gyógyszeradag módosítása és beállítása a feladat.
 • fertőzés esetében magát a fertőzést kell beazonosítani, és célzottan azt kezelni, amennyiben szükséges
 • autoimmun betegségek során az alapbetegség kezelése a cél, annak típusától függően, gyulladáscsökkentő gyógyszer adását is javasolhatja a kezelőorvos
 • ha hiányállapotról van szó – például B12 vitaminhiány, úgy ennek pótlása a megoldás

Magas eozinofil kezelése

Akárcsak az alacsony eozinofilek esetében, úgy az emelkedett értéknél is főként a kiváltó ok kezelése történik:

 

 1. allergiás reakciók során a fokozott hisztamin termelést antihisztamin készítményekkel lehet csökkenteni, aminek következtében a szervezetben megemelkedett eozinofil szint is csökken az allergiás tünetek enyhülésével.
 2. Gyulladáscsökkentők: ugyanazon elven működnek – a gyulladás csökkenésével az eozinofil száma is csökkenésnek indul

 

Fontos megjegyezni, hogy az eozinofil szint csökkenése önmagában nem betegség, az érték önállóan nem értékelhető. Figyelembe kell venni a véreredmény többi elemét is, illetve azok lehetséges eltéréseit. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, egyéb vizsgálatok elvégzését is elrendelheti, hogy kiderítse, mi lehet a vérkép eltérés és az eozinofil érték hátterében. A diagnózis felállítása és a kezelési terv kialakítása minden esetben szakorvosi, hematológusi  feladat!

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 •  

   

  Utolsó módosítás: 2024.02.21 15:39