Trombózis

Trombózis

Trombózis a vér alvadási zavara következtében alakulhat ki. Ilyen esetben az erekben, leggyakrabban a vénákban vérrög (trombus) képződik, ami részben vagy egészében elzárhatja a vér útját.

Tartalom

Fokozott véralvadás 

Csökkent véralvadás

Trombózis fajtái

Trombózis kialakulásának okai

Trombózis tünetei és jelei

Trombózis kivizsgálása

Genetikai vizsgálatok

Gyógyszeres kezelések beállítása

Trombózissal kapcsolatos szolgáltatásaink

A véralvadás betegségei két nagy területre bonthatóak:

 • fokozott véralvadás - eredménye a trombózis, embólia kialakulása
 • csökketn véralvadás - eredménye a vérzékenység

A Trombózis- és Hematológiai Központban mind a fokozott mind a csökkent véralvadás esetén segítséget adunk Önnek. 

Fokozott véralvadás 

A fokozott véralvadás esetén a vér akkor is megalvad, amikor annak nem kellene. A véralvadás a véráram útjában - az erekben vagy a szívben - történik, ezzel a vér áramlását akadályozó, a vér útját elálló trombózis - vérrögdugó - alakul ki. A trombusból leszakadó apró vérrögök az érpálya más helyein beszorulnak a kisebb átmérőjű erekbe, ezzel embóliát eredményezve.

Trombózis leggyakrabban az alábbi helyeken alakul ki:

 • alsó végtag mély vénái
 • alsó végtag felületes vénái
 • szív koszorú erei
 • szív bal pitvara
 • szemfenék
 • méh erei

A leszakadó vérrögök embóliát okozhatnak:

 • agyban (iszkémiás stroke - szélütés)
 • tüdőben

  Kapcsolódó cikkünk

  Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szed!

  Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szed!

  Számos véralvadásgátló készítmény létezik, nem csupán a régebbi és az újabb típusúakat különböztetjük meg, hanem a ...

Csökkent véralvadás

Amennyiben a vérlemezkék száma vagy működése, avagy a véralvadási enzimek mennyisége vagy működése szenved zavart, úgy a vér akkor sem alszik meg, ha meg kellene. Így kisebb nagyobb sérülések esetén a vérzés nagyobb, tartósabb mint normálisan kellene.

A csökkkent véralvadás tünetei lehetnek a gyakori bőr alatti bevérzések, izületi vérzések, gyomor-bél rendszeri vérzések, de a fokozott vérzékenység akár az életet is veszélyeztető kivérzéshez is vezethet.Trombózis - Trombózis- és Hematológiai Központ

Trombózis fajtái

 • mélyvénás trombózis
 • artériás trombózis

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis sokak által a leginkább veszélyesnek tartott vénástrombózisos állapot. Az alsó végtagok mélyen futó vénáiban alakul ki, innen is kapta a nevét. Veszélyt nem csak azáltal jelent, hogy az alsó végtagból akadályozza a vér elszállítását, ezáltal duzzanathoz, elhaláshoz vezethet, hanem elsősorban azáltal, hogy a trombusból (vérrögből) kisebb nagyobb darabok leszakadva a vérárammal a szíven keresztül a tüdőbe kerülnek. Mélyvénás trombózisról itt olvashat bővebben >>

Artériás trombózis

Az artériás trombózis kialakulásában elsősorban a vérlemezkék összecsapzódása, és az endothel sejtek (az érfal belső sejtjei) zavara (betegségei) játszik szerepet, de okozhatja az érelmeszesedés is, sőt, ezen kívül speciális érbetegségek, és egyéb diszfunkciók is kiválthatják. Artériás trombózis kialakulhat a végtagokban is, de ide soroljuk a szív koronária-artéria elzáródását, és az agyi erek trombózisát is. Bár az alapvető mechanizmusok hasonlóak, és a kezelések is nagyjából megegyeznek, azt azonban, hogy műtétileg hogyan lehet kezelni, minden esetben az adott eset dönti el.

Artériás trombózisról itt olvashat bővebben >>

Trombózis kialakulásának okai

A vér alvadási képessége az egyik legfinomabban szabályzott rendszere az emberi szervezetnek. Egyszerre kell biztosítania, hogy sérülés eseén azonnal megalvadva "dugót" képezzen a vérzés ellen, és hogy az erekben a vér "dugómentesen" áramolhasson.

Bővebben a trombózis kialakulásáról itt olvashat>>

Trombózis tünetei és jelei

A trombózis tüneteit úgy szokás leírni, hogy lábdagadás, elszíneződés, fájdalom, a bőr melegsége, viszont vannak néma esetek is, amikor már csak a tüdőembólia árulkodik a vérrög képződéséről. Ráadásul könnyű is összekeverni más fájdalommal, így a legcélszerűbb az, hogy orvoshoz fordul, ha a normálistól eltérőt tapasztal a lábával kapcsolatban.

Trombózis jelei:

 • a láb dagadása – ödémásodása
 • láb melegsége
 • livid elszíneződés (kékes vörös színű ami nyomásra elhalványul)
 • fájdalmas végtag az erek környékén
 • előfordulhat izomláz-szerű érzés
 • (sőt, létezik úgynevezett néma trombózis is, amikor már csak a bekövetkező tüdőembólia jelzi a problémát).

Bővebben a trombózis jeleiről itt olvashat>> 

Trombózis kivizsgálása

Véralvadási kivizsgálások szükségesek minden olyan esetben, amikor véralvadással kapcsolatos betegség már fellépett, vagy  fokozott a ritikó trombózis kialakulásra, vérzékenység jelentkezésére.

Központunk irányelvei alapján szakorovsi vizit keretében kerül meghatározásra a szükséges vizsgálatok meghatározása. Ezzel elkerülhetőek a feleslegesen elvégzett vizsgálatok. Előszokott fordulni, hogy a páciens már meglévő eredményekkel érkezik ilyenkor a pontos korállapotának meghatározásához szükség lehet esetlegesen kiegészítő vizsgálatra.

Bővebben a trombózis kivizsgálásáról itt olvashat>>  

Genetikai vizsgálatok

Trombózis hajlam tekintetében az alábbi genetikai vizsgálatok elvégézése lehet indokolt:

 • Leiden mutáció
 • MTHFR mutáció

A vizsgálat vérből történik ami előtt be kell jelentkeznie központunkba. A vérvétel előtt nem ehet például tejterméket, zsíros ételt.

Bővebb felvilágosításért hívja központunkat vagy kattintson ide>>

Gyógyszeres kezelések beállítása

Az új típusú véralvadásgátlók már pár éve forgalomba kerültek, ám még így is sokan nincsenek tisztában az új készítmények előnyeivel és hátrányaival. Hogy pontosan mivel tudnak többet, mint a régebbi szerek és hogy mi mindenre kell vigyázni velük kapcsolatban?

Akár az új, akár a régebbi típusú véralvadásgátlókról beszélünk, alkalmazásuk a mélyvénás trombózis/tüdőembólia kezelése és megelőzése érdekében, valamint pitvarfibrilláció és egyéb, ritkább indikációk esetén szükséges. Hatásmechanizmusukat tekintve léteznek olyanok, melyek gátolják a véralvadásgátlásban nagy szerepet játszó K-vitamin hatását (kumarinok), illetve amik a véralvadásban szereplő enzimek közül több aktivitását – pl. az Xa faktort- indirekt módon gátolják (heparinok). Mindemellett pár éve piacra kerültek olyan szerek is, melyek az thrombin és az Xa faktor hatását szájon át szedve közvetlenül gátolják- ezek az új típusú antikoagulánsok (NOAC), melyek a korábbiakhoz képest számos előnnyel rendelkeznek.

A gyógyszerekről és azok beállításáról itt olvashat>>

Téma szakértői

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2011.11.27 Utolsó módosítás: 2023.09.25