Lábdagadás - Trombózis Központ

Lábdagadás - Trombózis Központ

A lábdagadás, orvosi nevén ödéma, egy olyan gyakori egészségügyi probléma, amely sok embert érint világszerte. A lábdagadás akkor jelentkezik, amikor a lábak duzzadtak és megdagadtak, és gyakran kellemetlen érzést okoznak. Ez a tünet lehet átmeneti vagy krónikus, és sokféle okból adódhat.

Lábdagadás - Tartalom

Mi az a lábdagadás?

Mi okozhat lábdagadást?

Lábdagadás kivizsgálása

Lábdagadás kezelése

Kezeletlen lábdagadás lehetséges szövődményei

Mi az a lábdagadás?

A lábdagadás vagy lábödéma olyan állapot, amikor a lábak, bokák vagy lábszárak duzzadnak és feszülnek a szokásosnál nagyobb mértékben. Ez az állapot a testben szövetek közötti folyadék felhalmozódása miatt alakul ki, és számos lehetséges okból eredhet. Néhány közös ok és tényező, amelyek lábdagadást okozhatnak.

Fizikai inaktivitás: Hosszú ideig ülő vagy álló munka, vagy a mozgásszegény életmód hozzájárul a lábdagadás kialakulásához.

Meleg időjárás: A hő hatására a vérerek kitágulhatnak és a folyadék könnyebben felhalmozódhat a lábakban.

Sérülések: Lábsérülések, zúzódások vagy ficamok is okozhatnak lábdagadást.

Terhesség: A terhesség során a test vízvisszatartás indulhat meg, amely lábdagadást okozhat.

Szívproblémák: Szívbetegségek, mint például szívelégtelenség vagy szívbillentyű problémák, csökkenthetik a szív hatékonyságát, ami a folyadék felhalmozódásához vezethet.

Vesebetegségek: A vesebetegségek zavarhatják a szervezet víz- és elektrolitháztartását, ami lábdagadást eredményezhet.

Túlsúly: Az elhízás növelheti a lábdagadás kialakulásának esélyét, mivel a testsúly extra nyomást gyakorol a lábakra és a vénákra.

Daganatok vagy daganatellenes terápia: Bizonyos daganatok és kemoterápia mellékhatásaként is kialakulhat lábdagadás.

Vénás elégtelenség: A vénás elégtelenség esetén a vénák nem képesek hatékonyan szállítani a vért a lábaktól vissza a szív felé, ami folyadék felhalmozódását okozhatja. A vénás visszafolyás elégtelenségét okozhatja jobb szívfél elégtelenség is.

A lábdagadás általában nem csak esztétikai probléma, hanem kényelmetlenséget és fájdalmat is okozhat. Az okoktól függően az orvosok többféle kezelést javasolhatnak, például a lábak emelését, kompressziós harisnya viselését, gyógyszereket vagy a háttérben álló ok kezelését. Ha tartós vagy súlyos lábdagadást tapasztal, érdemes konzultálni egy orvossal, hogy az okot feltárják és megfelelő kezelést indítsanak.

Mi okozhat lábdagadást?

A lábdagadás különféle okok miatt kialakulhat és gyakran a test folyadékretenciója vagy egyéb egészségügyi problémákhoz kapcsolódik. Néhány közös ok és tényező, amelyek lábdagadást okozhatnak.

 • Fizikai inaktivitás: Hosszú ideig tartó ülő vagy álló munka, vagy a mozgás hiánya a lábdagadáshoz vezethet.
 • Meleg időjárás: A magas hőmérséklet és a meleg időjárás hatására a vérerek kitágulhatnak, és a folyadék könnyebben felhalmozódhat a lábakban.
 • Sérülések: Lábsérülések, zúzódások vagy ficamok okozhatnak lábdagadást.
 • Terhesség: A terhesség során a test vízvisszatartást tapasztalhat, amely lábdagadást okozhat.
 • Szívproblémák: Szívbetegségek, például szívelégtelenség vagy szívbillentyű problémák, csökkenthetik a szív hatékonyságát, ami a folyadék felhalmozódásához vezethet.
 • Vesebetegségek: A vesebetegségek zavarhatják a szervezet víz- és elektrolitháztartását, ami lábdagadást eredményezhet.
 • Túlsúly: Az elhízás növelheti a lábdagadás kockázatát, mivel a testsúly extra nyomást gyakorol a lábakra és a vénákra.
 • Daganatok vagy daganatellenes terápia: Bizonyos daganatok és kemoterápia mellékhatásaként is kialakulhat lábdagadás.
 • Vénás elégtelenség: A vénás elégtelenség esetén a vénák nem képesek hatékonyan szállítani a vért a lábaktól vissza a szív felé, ami folyadék felhalmozódását okozhatja.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például hormonok vagy vérnyomáscsökkentők, lábdagadást okozhatnak mellékhatásként.
 • Étkezési szokások: A magas sóbevitel a szervezetben vízvisszatartást okozhat, ami lábdagadást eredményezhet.
 • Vírusfertőzések: Bizonyos vírusfertőzések, például a Zika vírus vagy a Dengue láz, lábdagadással járhatnak.
 • Autoimmun betegségek: Autoimmun betegségek, mint például a reumatoid artritisz, gyulladást és ízületi duzzadást okozhatnak a lábakban.
 • Vénás trombózis: A vénás trombózis (vérrögképződés) is okozhat lábdagadást.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lábdagadás kivizsgálása

A lábdagadás kivizsgálása fontos lépés annak megértése érdekében, hogy mi okozza a duzzanatot. Általában az alábbi vizsgálatokat szokták elvégezni a lábdaagadás kivizsgálására.

 • Kórtörténet és fizikai vizsgálat: Az orvos először részletesen megkérdezi a páciens kórtörténetét, és információkat gyűjt a lábdagadás kezdetéről, a tünetekről és az esetleges kiváltó okokról. Ezt követően fizikai vizsgálatot végez, hogy megállapítsa a duzzanat mértékét és elhelyezkedését.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Az orvos laboratóriumi teszteket is elrendelhet, például teljes vérkép, vizeletvizsgálat és máj- vagy vesevizsgálatok. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az alapvető egészségi állapot felmérésében és a duzzanat okának azonosításában.
 • Képalkotó vizsgálatok: Az orvos képalkotó vizsgálatokat is végezhet, például ultrahangot vagy röntgenfelvételt, hogy vizsgálja a lábakban található szöveteket és szerveket, és kizárja az esetleges sérüléseket vagy daganatokat.
 • Doppler ultrahang: Ha az orvos a vénás elégtelenséget vagy vérrögképződést gyanítja, Doppler ultrahangot használhatnak a véráramlás és a vénák állapotának értékelésére.
 • Más speciális tesztek: A kivizsgálás során az orvos speciális teszteket is elrendelhet, például lymphoscintigraphyt vagy CT-vizsgálatot, ha gyanú merül fel a nyirokrendszer vagy más szövetek problémáira.
 • Allergiavizsgálatok: Ha allergiás reakció okozhatja a lábdagadást, akkor allergiavizsgálatokat is végezhetnek.

A lábdagadás okának azonosítása kulcsfontosságú a megfelelő kezelés kiválasztásához. Az orvosok az eredmények alapján terápiás intézkedéseket javasolhatnak, például gyógyszereket, kompressziós harisnyákat, diétát vagy speciális kezeléseket. Fontos, hogy az orvosokhoz forduljon Ön is, ha tartós vagy súlyos lábdagadást tapasztal, mivel ez a probléma hátterében súlyosabb egészségügyi problémák is állhatnak.

Lábdagadás kezelése

A lábdagadás kezelése az alapvető okok azonosításától függ, és a kezelés kiterjedhet az otthoni intézkedésektől egészen az orvosi beavatkozásokig. 

Pihenés és lábemelés: Pihenjen, és próbálja meg a lábait emelni, hogy segítse a vér visszaáramlását a szív felé. Ez a pihenő pozíciót gyakran segít a lábdagadás csökkentésében.

Hideg- és melegterápia: Jégcsomagot helyezhet a duzzadt területre, hogy csökkentse a duzzanatot és a fájdalmat. Meleg pakolások is segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

Kompressziós harisnya vagy kötés: A kompressziós harisnya vagy kötés viselése segíthet a vérerek összehúzódásában és a vér visszaáramlásának elősegítésében, így a lábdagadás csökkentésében is.

Fizikoterápia: Fizikoterápia során gyakorlatokat tanulhat, amelyek erősítik a lábizmokat és elősegítik a vérkeringést.

Gyógyszerek: Az orvosok gyógyszereket is felírhatnak, például vízhajtókat vagy gyulladáscsökkentőket, hogy csökkentsék a lábdagadást.

Dietetikus tanácsadás: Ha a lábdagadás oka a magas sóbevitel vagy az étrenddel kapcsolatos problémák, akkor egy dietetikus segíthet a megfelelő étrend kialakításában.

Lymphedema kezelés: Ha a lábdagadás lymphedema következménye, lymphedema terápia, például speciális masszázs és lymphedema kötszerek alkalmazása javasolt.

Műtéti beavatkozás: Súlyos esetekben, például vénás trombózis vagy vénás elégtelenség esetén, az orvosok műtéti beavatkozást javasolhatnak.

A lábdagadás kezelése az októl függ és minden egyes eset egyedi lehet. Az otthoni intézkedések, mint a pihenés és a lábemelés, segíthetnek a tünetek enyhítésében, de a tartós vagy súlyos lábdagadás esetén mindig konzultáljon egy orvossal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Kezeletlen lábdagadás lehetséges szövődményei

A kezeletlen lábdagadás számos lehetséges szövődményt eredményezhet, különösen akkor, ha az alapvető okok nem kerülnek kezelésre. A lábdagadásnak hosszú távú hatásai lehetnek, és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 

Bőrfertőzés

A lábdagadás következtében a bőr törékenyebbé és sebezhetőbbé válhat. Ennek eredményeként könnyebben alakulhatnak ki bőrfertőzések, például cellulitis vagy erysipelas.

Nyiroködéma

A tartós lymphedema (nyirokdagadás) a nyirokrendszer rendellenességei miatt alakulhat ki és a lábdagadás egyik lehetséges szövődménye. Ez komoly fájdalmat és hosszú távon akér neurológiai problémákat is okozhat.

Vénás trombózis

A lábdagadás hosszú távon a vérrögképződés kockázatát is növeli, ami potenciálisan életveszélyes szövődmény lehet. A vérrögök a vénákban képződnek, és ha leválnak és a tüdőbe vagy más szervekbe jutnak, tüdőembóliát vagy más súlyos problémákat okozhatnak.

Krónikus fájdalom

A tartós lábdagadás fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat a betegnek, és a krónikus fájdalom számos napi tevékenységet nehezít meg.

Mobilitásvesztés

A súlyos lábdagadás a mobilitást is korlátozhatja és megnehezítheti a járást és az általános tevékenységeket.

Sebek és fekélyek

A lábdagadás miatt a bőr megrepedezhet és sebek, fekélyek alakulhatnak ki, amelyek nehezen gyógyulnak és fertőzésre hajlamosak.

Életminőség romlás

A tartós lábdagadás súlyosan befolyásolhatja az életminőséget, és pszichológiai hatásokkal is jár, mint például depresszió vagy szorongás.

Szív- és veseproblémák

A lábdagadás okai, például szívbetegségek vagy vesebetegségek, kezeletlenül más szervrendszerekre is hatással lehetnek, és szív- vagy veseelégtelenséghez vezethet.

Fontos, hogy a lábdagadást időben diagnosztizálják és kezeljék és az alapvető okokat is kezeljék. Ha bármilyen tartós vagy súlyos lábdagadást tapasztal, konzultáljon orvosával, hogy elkerülje ezeket a súlyos szövődményeket, és megfelelő kezelést kapjon.

 

Téma szakértője

Dr. Sepa György

sebész, érsebész

 • Specialitások:

   

  • Rendelés típusa:
   • Személyes (rendelői) vizit 

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.23 15:09