Immuncitopénia

Immuncitopénia

Az immuncitopénia egy olyan állapot, amikor a test a saját vérsejtjeit támadja meg és pusztítja el, így a vérsejtek száma rohamosan csökkenésnek indul, Időben történő felismerése és kivizsgálása a betegség súlyosbodásának megelőzése végett kiemelten fontos.

Immuncitopénia - Tartalom

Mi az az immuncitopénia?

Immuncitopénia tünetei

Immuncitopénia okai

Immuncitopénia kivizsgálása

Immuncitopénia kezelése

Kezeletlen immuncitopénia lehetséges szövődményei

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Mi az az immuncitopénia?

Az "Immuncitopénia egy olyan állapot, amikor az immunrendszer által kiváltott autoimmun reakció következtében a test saját vérsejtjeit, például vörösvérsejteket, fehérvérsejteket vagy vérlemezkéket támadja meg és pusztítja el. A citopénia kifejezés azt jelenti, hogy a vérsejtek száma csökken.

Az immuncitopénia leggyakoribb típusai közé tartoznak az alábbiak is.

Immuntrombocitopénia (ITP): Az immunrendszer a vérlemezkéket támadja meg, ami vérzési problémákhoz vezethet.

Autoimmun hemolitikus anémia (AIHA): Az immunrendszer a vörösvérsejteket támadja meg, csökkentve az oxigénszállítást a szervezetben.

Autoimmun neutropénia: Az immunrendszer a fehérvérsejtek, különösen a neutrofilek ellen támad, növelve a fertőzés kockázatát.

Az immuncitopénia jelentős egészségügyi problémákat okozhat, és a kezelés célja általában az immunrendszer szabályozása vagy csendesítése, hogy csökkentse a saját sejtek elleni támadást. Az immuncitopénia kezelése attól függ, hogy melyik típusú immuncitopénia áll fenn, és milyen súlyosak az immuncitopénia tünetei. Az immuncitopénia általában krónikus jellegű lehetnek, és hosszú távú kezelést igényelhet.

Immuncitopénia tünetei

Az immuncitopénia tünetei a csökkent vérsejtszám típusától függenek. Az immuncitopénia általános tünetei közé tartoznak az alábbiak is.

Fáradtság és gyengeség: Az immuncitopénia okozta csökkent vérsejtszám miatt a szervezet nem képes megfelelően oxigénnel ellátni a szöveteket, ami fáradtságot és gyengeséget okozhat.

Vérzési tünetek: Az immuncitopénia, például az immun thrombocytopenia (ITP) esetén a vérlemezkék csökkenése vérzési problémákat okozhat, a könnyű horzsolásoktól a súlyosabb vérzésekig.

Bőrpír és vérömlenyek: Az immun hemolitikus anémia esetén a vörösvérsejtek pusztulását követően a vérplazma szabad hemoglobint tartalmazhat, ami bőrpírt és vérömlenyeket okozhat.

Légszomj: Az immuncitopénia na vörösvérsejtek csökkenése miatt légszomjat okozhat, mivel a szervezet nem képes megfelelően szállítani az oxigént.

Fájdalom és diszkomfort: Az immuncitopénia egyéb tünetei lehetnek fájdalom, ízületi fájdalom és általános diszkomfort érzése.

Fontos megjegyezni, hogy az immuncitopénia tünetei változhatnak az egyes esetek és az érintett vérsejttípusok függvényében. Azonnali orvosi vizsgálat és diagnózis szükséges, ha valaki ilyen típusú tüneteket észlel, hogy az immuncitopénia megfelelő kezelését megkezdhesse.

Kapcsolódó cikkünk

Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

A laborvizsgálatok alkalmával minden esetben ellenőrzésre kerül a fehérvérsejtszám is. Mind az alacsony, mind a túl magas mennyiség is bajt jelezhet, így fontos ...

Immuncitopénia okai

Az immuncitopénia okai általában az immunrendszer félreértelmezett reakciójára vezethetők vissza, amely saját sejtek támadásához és megsemmisítéséhez vezet. A vérsejtek (vörösvérsejtek, fehérvérsejtek vagy vérlemezkék) elleni autoimmun reakció hátterében álló mechanizmusok és okok eltérőek lehetnek az különböző immuncitopénia típusok fennállása esetén. Néhány közös ok és tényező a következők.

 • Genetikai tényezők: Bizonyos esetekben genetikai hajlam is szerepet játszhat az immuncitopénia kialakulásában.
 • Autoimmun folyamatok: Az immunrendszer általában védi a szervezetet a károsító tényezőktől, de autoimmun betegségekben hibásan kezdi el támadni a saját sejteket. Az immunrendszer félreérti a vérsejteket és támadásnak veszi azokat, így alakul ki az immuncitopénia.
 • Vírusfertőzések: Bizonyos vírusfertőzések, mint például a citomegalovírus (CMV) vagy a hepatitis C, összefüggésbe hozhatók az immuncitopénia kialakulásával.
 • Környezeti tényezők: Bizonyos vegyi anyagok, gyógyszerek, vagy környezeti tényezők is játszhatnak szerepet az autoimmun válasz, így az immuncitopénia kialakulásában.
 • Hormonális változások: Az hormonális változások is befolyásolhatják az immunrendszer működését, és ez is vezethet immuncitopénia kialakulásához.

Az immuncitopénia hátterében álló pontos okok egyénenként változnak, és az orvosi szakember által végzett alapos kivizsgálás és diagnózis szükséges a pontos okok azonosításához. Az immuncitopénia diagnózisát és kezelését immunológusok vagy hematológusok, azaz vér- és immunrendszeri szakemberek végzik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Immuncitopénia kivizsgálása

Az immuncitopénia kivizsgálása több lépésből áll, és számos diagnosztikai tesztet foglal magában. Az alábbi lépések és tesztek, gyakran tartoznak az immuncitopénia kivizsgálásához:

Orvosi anamnézis: Az orvos részletes kérdéseket tehet fel az immuncitopénia tüneteiről, azok időtartamáról, az esetleges kiváltó tényezőkről és más egészségi problémákról.

Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteg állapotát, beleértve a bőrt, a nyirokcsomókat, a lépet és más immuncitopénia érintett területeket.

Teljes vérkép: A teljes vérkép teszt segít azonosítani, hogy van-e csökkenés a vérsejtszámokban, például a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek vagy vérlemezkék esetén.

Vérlemezkeszám : Az alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia) jellemző lehet az immuncitopénia megjelenésére, például az immun thrombocytopenia esetén is.

Vörösvérsejt számlálás (RBC Count): Az alacsony vörösvérsejt-szám (vörösvérsejt citopénia) az autoimmun hemolitikus anémia egyik jele lehet.

Fehérvérsejt számlálás (WBC Count): Az alacsony fehérvérsejt-szám (neutropénia) szerepelhet az immuncitopénia egyes típusainál.

Vérkép morfológiai elemzése: A vérsejtek alakjának és méretének részletes vizsgálata segíthet az immunrendszer által okozott károsodás pontosabb meghatározásában immuncitopénia esetén.

Antitest tesztek: Az antitestek szintjének és típusának vizsgálata segíthet az autoimmun komponens kimutatásában immuncitopénia során.

Kromoszóma vizsgálat: A kromoszómavizsgálat segít azonosítani genetikai tényezőket, amelyek hajlamosíthatnak az immuncitopénia kialakulására.

Csontvelő aspiráció: A csontvelő aspiráció segíthet azonosítani olyan rendellenességeket, amelyek befolyásolhatják a vérsejtek képződését és az immuncitopénia kialakulását.

Az immuncitopénia kivizsgálásában az orvosok széles körű teszteket alkalmaznak, hogy pontosan azonosítsák a vérsejtek csökkenésének okait és típusát. Az immuncitopénia diagnózisa után az orvos meghatározza az immuncitopénia megfelelő kezelési tervét az adott állapotra és az érintett vérsejttípusra való tekintettel.Immuncitopénia - Trombózis- és Hematológiai Központ

Immuncitopénia kezelése

Az immuncitopénia kezelése az okoktól és a tünetektől függ, és egyéni alapú lehet. Az immuncitoplnia kezelésének célja általában az immunrendszer szabályozása, a vérsejtek számának növelése, és a tünetek enyhítése. Az immuncitopénia általános kezelési elvei a következőek.

Immunszabályozó gyógyszerek: Az immuncitopénia kezelésében gyakran alkalmaznak olyan gyógyszereket, amelyek szabályozzák az immunrendszert. Például kortikoszteroidok (pl. prednizon) vagy más immunszuppresszánsok segíthetnek csökkenteni az autoimmun reakciót immuncitopénia során.

Intravénás immunglobulin terápia: Intravénás immunglobulin kezelés során az immunoglobulinokat (antitestek) intravénásan adják be a betegnek, amelyek segíthetnek a vérsejtek számának növelésében és az autoimmun folyamatok lecsillapításában immuncitopénia fennállása esetén.

Plazmaferézis: Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a vérplazmát szűrjék, majd a tisztított vért visszaadják a betegnek. Ez segíthet az antitestek és egyéb potenciális kórokok eltávolításában. immuncitopénia kezelése során.

Immunmodulátorok: Olyan gyógyszerek, mint az rituximab, amelyek célzottan befolyásolják az immunrendszer bizonyos részeit, lehetnek hatékonyak az immuncitopénia kezelésében.

Csontvelő transzplantáció: Súlyos esetekben, ahol a csontvelő károsodott vagy nem megfelelő mennyiségű vérsejtet termel, a csontvelő transzplantáció megfontolandó lehet.

Szükség esetén sebészeti beavatkozás: Bizonyos esetekben, például splenectomia (lépeltávolítás), szóba jöhet, különösen a thrombocytopeniák esetén.

A kezelése egyedi lehet, és az orvos az eset specifikus jellemzőket, az egyéni egészségi állapotot és a tünetek súlyosságát figyelembe véve állítja össze a kezelési tervet. Az immuncitopénia kezelését rendszeresen felülvizsgálják és módosíthatják az eredmények és a beteg állapotának változása alapján. Az immuncitopénia kezelése előtt és alatt a betegek számára fontos az orvosukkal való rendszeres konzultáció és követés.

Kezeletlen immuncitopénia lehetséges szövődményei

Kezeletlen immuncitopénia számos potenciális szövődménnyel járhat, mivel az alacsony vérsejtszám növeli a fertőzés, a vérzés és más egészségügyi problémák kockázatát. Néhány lehetséges szövődmény az alábbiak is.

Fertőzések: Az immuncitopénia növeli a fertőzések kockázatát, mivel a csökkent vérsejtszám miatt az immunrendszer nem képes hatékonyan védekezni a kórokozókkal szemben.

Vérzés: Különösen az immun thrombocytopenia (ITP) esetén az alacsony vérlemezkeszám növeli a vérzés kockázatát. Ez lehet könnyű horzsolásoktól súlyosabb belső vérzésekig.

Anaemia: Az immun hemolitikus anémia  esetén az immunrendszer által támadott vörösvérsejtek száma csökken, ami oxigénhiányhoz és anémiához vezethet.

Szív- és érrendszeri problémák: Az alacsony vörösvérsejt-szám és az ebből adódó oxigénhiány szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet immuncitopénia esetén.

Immunkomplex betegségek: Az immunrendszer által okozott krónikus gyulladásos állapotok és az autoimmun válaszok növelhetik az immuncomplex betegségek kockázatát immuncitopénia esetén.

Neurológiai szövődmények: Bizonyos immuncitopénia típusok, mint például a Guillain-Barré szindróma, neurológiai szövődményekhez vezethetnek.

Csontvelő elégtelenség: Az immuncitopénia néhány típusa befolyásolhatja a csontvelőt, amely a vérsejtek képződéséért felelős. Ez csontvelő elégtelenséghez és további vérsejtcitopéniához vezethet.

Az immuncitopénia időben történő diagnózisa és a megfelelő kezelése lehetőséget nyújthat a szövődmények minimalizálására és az érintett egyének életminőségének javítására. Ha valaki immuncitopénia gyanúját észleli vagy már diagnosztizálták, fontos az orvosi konzultáció és a kezelés megkezdése a szövődmények minimalizálása érdekében.

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.25 11:13