Külső aranyér kezelése

Külső aranyér kezelése

Külső aranyér az aranyeres megbetegedések azon formája, amikor a megduzzadt aranyeres csomó az ánuszon kívül helyezkedik el. Fájdalmas székeléssel, vérzéssel jár az esetek többségében.

Külső aranyér - Tartalom

Mi az a külső aranyér?

Külső aranyér tünetei

Külső aranyér okai

Külső aranyér kivizsgálása

Külső aranyér kezelése

Kezeletlen külső aranyér lehetséges szövődményei

Mi az a külső aranyér?

Az aranyér rendkívül kellemetlen kórkép, amely sokakat érint.

Az aranyeres betegségek hátterében a végbél vénás rendszerének kóros elváltozása áll. A végbél vénás erei kitágulnak, a pangó vér miatt megduzzadnak az erek, kitüremkedik az ércsomó, ha pedig valamely mechanikus hatás miatt megsérül az ér, akkor vérzés is bekövetkezhet.

Két formáját különítjük el: beszélhetünk  belső- és külső aranyérről. 

Belső aranyér esetén a tünetek általában véres széklet, viszketés és kellemetlen érzés a végbél területén. Külső aranyér esetén pedig a duzzadt vénák a végbélnyílás külső részén jelentkeznek, és gyakran kísérhetik fájdalom, duzzanat és viszketés.

A külső aranyér tünetei

A külső aranyér hasonlóan fájdalmas, kellemetlen tünetekkel jár, mint a végbélben található forma. Tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalom és kellemetlenség: A duzzadt vénák okozhatnak fájdalmat és kellemetlenséget a végbél körül, különösen ülés vagy mozgás közben külső aranyér esetén.
 • Duzzanat és érzékenység: A külső aranyér környékén lévő duzzanat és érzékenység miatt a betegség területe érzékeny lehet érintésre.
 • Viszketés: A végbél körüli irritáció és duzzanat miatt viszketés jelentkezhet külső aranyér során-
 • Vérzés: Ha a külső aranyér megreped, véres ürítés jelentkezhet. A vérzés lehet a székletben vagy a wc-papíron is látható.
 • Ülési nehézség: A fájdalom és a duzzanat miatt az ülés kellemetlenné válhat, és az érintett személy nehezen találhat kényelmes pozíciót a külső aranyér miatt.

Mivel az aranyeres csomók a végbélnyíláson kívül helyezkednek el, akár az ülés is kellemetlenné válhat, a fájdalmas székletürítésről nem is beszélve.
A külső aranyér kialakulásának okai: A külső aranyér okai nemcsak életmódbeli tényezők lehetnek, hanem akár veleszületett kóros elváltozások, például öröklött kötőszöveti gyengeség.

Természetesen az emelkedett hasűri nyomás is hozzájárul a kialakulásához, például szülés, vagy nehéz súly emelése során.Külső aranyér

Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon. Az orvos megfelelő diagnózist állíthat fel és javasolhatja a megfelelő kezelési lehetőségeket külső aranyér esetén. A külső aranyér kezelése általában a tünetek enyhítésére, a gyulladás csökkentésére és az aranyerek visszahúzódására irányulhat, és változhat gyógyszeres kezeléstől a műtéti eljárásokig.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Külső aranyér kialakulásának okai

A külső aranyér kialakulásának számos oka lehet, de általában az alábbi tényezők játszhatnak szerepet:

 1. Vénás nyomás növekedése: Külső aranyér során leggyakoribb ok a végbél körüli vénák túlzott nyomása. Ez a nyomás növekedhet különféle okokból, például:
  • Székrekedés vagy hasmenés: A túlzott erőlködés székletürítés során, vagy a gyakori hasmenés miatt növekedhet a nyomás a végbél körüli vénákban.
  • Terhesség: A terhesség alatt a méh súlya nyomást gyakorol a medencei területre, ami növelheti a végbél körüli vénák terhelését, ami külső aranyér kialakulásához vezethet.
  • Ülő életmód: Hosszú ideig tartó ülő életmód vagy álló munka is hozzájárulhat a végbél körüli vénák túlzott terheléséhez.
 2. Életkor: Az életkor előrehaladtával az erek falai gyengülhetnek, ami növeli a vénás rendszerben a kitágulás kockázatát így a külső aranyér kialakulásának esélyét.
 3. Örökletes tényezők: A genetikai hajlam is szerepet játszhat a külső aranyér kialakulásában. Ha családjában mások is szenvedtek már aranyértől, növelheti az ön kockázatát.
 4. Elhízás: Az elhízás szintén hozzájárulhat a végbél körüli nyomás növekedéséhez, ami fokozhatja a külső aranyér kialakulásának esélyeit.
 5. Szülés: A szülés során a végbél körüli területen fellépő nyomás növekedése szintén hozzájárulhat a külső aranyér kialakulásához.
 6. Fehérjehiány: A hosszú távú fehérjehiány is hozzájárulhat a vénák gyengüléséhez és a külső aranyér kialakulásához.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni kockázatok és okok változhatnak, és egyeseknél több tényező is összefüggésben állhat a külső aranyér kialakulásával. Ha valaki tüneteket tapasztal, vagy aggódik a külső aranyér miatt, érdemes szakorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés

A külső aranyér fennállásakor akár trombotizált aranyér is kialakulhat. Ekkor a vénás tágulatban vérrögök jelennek meg,  kellemetlen fájdalommal jár.

Kapcsolódó cikkünk

Székelés utáni vérzések: honnan származnak?

Székelés utáni vérzések: honnan származnak?

Pecsételő, élénk piros vagy alvadt vér, esetleg fekete. Nem mindegy, pontosan honnan ered a vérzés, ugyanis más-más kezelést igényel. Prof. dr. Blaskó György ...

Külső aranyér kivizsgálása

A külső aranyér kivizsgálása általában a következő lépéseket foglalja magában.

 • Orvosi anamnézis: Az orvos először részletesen kikérdezi a páciens tüneteiről, a panaszok időtartamáról, súlyosságáról és minden egyéb releváns információról, ami kapcsolatban állhat a külső aranyér kialakulásával. Fontos információk lehetnek a székletürítési szokások, az étrend, az életmód és az esetleges korábbi aranyér vagy végbélproblémák.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos elvégzi a külső aranyér fizikális vizsgálatát. Ez magában foglalja a végbélnyílás külső területének és a környező szövetek megtekintését. Az orvos megvizsgálhatja a duzzadt vénákat, az esetleges repedéseket vagy gyulladásokat.
 • Digitális rektális vizsgálat: Az orvosnak lehet szüksége arra, hogy kesztyűt viselve az ujját bevezesse a végbélbe (digitális rektális vizsgálat). Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a végbél belső részét és érezze a vénákat, elzáródásokat vagy egyéb rendellenességeket külső aranyér gyanúja esetén.
 • Proctoscopy vagy anoscopy: Ezek olyan eljárások, amelyek során egy vékony, megvilágított csövet helyeznek be a végbélbe (proctoscopy) vagy az anusba (anoscopy), hogy alaposabban megvizsgálják a végbél belső részét. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a nyálkahártyát, és észlelje az esetleges aranyérbetegségeket vagy egyéb rendellenességeket külső aranyér gyanúja esetén.
 • Vizsgálatok: Ritkán szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra, például vérvizsgálatokra vagy képalkotó vizsgálatokra, ha az orvosnak további információra van szüksége a külső aranyér diagnosztizálásához vagy más kóros állapotok kizárásához.

Az orvos a kivizsgálások alapján meg tudja állapítani, hogy a tüneteket valóban külső aranyér okozza-e, és ennek megfelelően kezelési tervet alakíthat ki. Fontos hangsúlyozni, hogy ha bárki tüneteket észlel, vagy aggódik a végbélterületi problémák miatt, azonnal konzultáljon szakorvossal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Külső aranyér kezelési lehetőségei

Az aranyerek kezelésében általában életmódbeli változtatásokat, gyógyszeres és sebészi eljárásokat alkalmaznak. A megfelelő kezelési eljárást a proktológus szakorvos választja meg a külső aranyér súlyossága alapján.

Enyhébb esetben elegendő lehet életmódbeli változtatás, például  a folyadékfogyasztás növelése, a zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék preferálása. Ezeket érdemes kiegészíteni rendszeres mozgás bevezetésével, kimondottan hatékonyak azok, amelyek során a has igénybevétele is megtörténik például jóga. Az életmódbeli változtatások fontos szerepet játszanak a székrekedés megelőzésében és kezelésében is. Érdemes el kerülni a túlzott erőlködés a székletürítés során és rendszeres ürítési szokásokat kialakítani a külső aranyér megelőzése végett.

Gyógyszeres kezelés szempontjából általában fájdalom- és vérzéscsillapító kúpok, tabletták adása jellemző.  Gyulladáscsökkentő kenőcsök és krémek segítenek a külső aranyér okozta duzzadt és gyulladásos tünetek enyhítésében.

A szkleroterápia is egy bevált terápiás módszer a külső aranyér kezelésében. A külső aranyér efajta kezelési módszerénél a gyulladt aranyérbe injekcióval egy olyan anyagot juttatnak be, amely összehúzza a vénát és csökkenti a duzzanatot is.

Szükséges lehet a külső aranyér sebészi eltávolítására egyaránt. Jellemzően abban az esetben van szükség a külső aranyér sebészi beavatkozására, ha trombotizált aranyér alakul ki.

Kezeletlen külső aranyér lehetséges szövődményei

Ha a külső aranyér nem kezelik megfelelően, vagy ha a kezelés elmarad, lehetséges szövődmények jelentkezhetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a külső aranyér szövődményei nem mindig fordulnak elő, és az egyéni kockázatok változhatnak. Az alábbiak lehetséges szövődmények külső aranyér esetén.

 • Thrombosis (vérrögképződés): A külső aranyér területén vérrögök képződhetnek, ami akut fájdalmat és duzzanatot okozhat. Ezt nevezik thrombosisnak, és gyakran a "vérrögös aranyér" néven ismert. A vérrög kialakulása miatt az érintett terület pirossá válhat, duzzadhat és fájdalmassá válhat.
 • Gyulladás: Ha a külső aranyér gyulladásos folyamatba kerül, a terület pirossá válhat, duzzadt lehet, és erős fájdalom jelentkezhet. A gyulladásos folyamat az érintett területen terjedhet, és a környező szöveteket is érintheti.
 • Fisszúra (repedés): A külső aranyérhez kapcsolódó szorosabb székletürítés vagy a fájdalom miatt az anus területén kialakulhatnak fisszúrák. Ezek a repedések különféle tüneteket okozhatnak, például fájdalmat és vérzést.
 • Állandó prolapszus: A külső aranyér hosszabb ideig tartó jelenléte esetén előfordulhat, hogy a végbélből kiálló aranyér nem húzódik vissza, és állandó prolapszust okoz.
 • Baktériumfertőzés: A külső aranyér területén a bőr repedéseinek vagy sérüléseinek következtében baktériumok bejuthatnak, és fertőzést okozhatnak.
 • Krónikus fájdalom: Ha a külső aranyér tünetei hosszú ideig fennállnak vagy ismétlődnek, krónikus fájdalom alakulhat ki, ami az életminőséget befolyásolhatja.

Az időben történő diagnózis és megfelelő kezelés segíthet elkerülni vagy enyhíteni ezeket a külső aranyér szövődményeit. Ha valaki úgy érzi, hogy külső aranyérrel kapcsolatos problémái vannak, fontos az orvosi konzultáció, hogy a szükséges vizsgálatokat és kezelést megkaphassa.

Téma szakértői

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.01.24 16:00