A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

B12-vitaminhiányos vérszegénység tünetei, vizsgálata és kezelése

B12-vitaminhiányos vérszegénység tünetei, vizsgálata és kezelése

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2019.05.30 14:43 | Módosítva: 2021.07.13 10:08

A vészes vérszegénység és a B12-vitamin kapcsolata kifejezetten fontos, ugyanis a vészes vérszegénység legfőbb oka a B12-vitamin-hiány, amely gyakran jelentkezik idős korban. A vitamin állati eredetű tápanyagokban található meg, ezért különösen figyelniük kell a vegetáriánus és vegán étrendet követőknek a hiány megelőzésére.

B12-vitaminhiányos vérszegénység (Vészes vérszegénység)

A vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) nevét a vészesen megfogyatkozó vérsejtekről kapta annak idején, mikor a betegség oka még nem volt pontosan ismert. A vérszegénységek elkülönítésében a Hiperkróm anémiák csoportjába tartozik, mely a DNS-képzés zavara mellett alakul ki.

A csontvelőben a normál méretűnél nagyobb vörösvérsejtek képződnek (megaloblasztos vérképzés), melyeknek a hemoglobintartalmuk magas, ugyanakkor ezek hibás képződmények és egy részük már a csontvelőben elpusztul, így kevesebb hemoglobin tud eljutni a vérbe. A vérképzés zavara miatt a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képződése is kóros.

Ennek hátterében a B12-vitamin- és/vagy a folsavhiány áll, így nevezhetjük B12-vitaminhiányos vérszegénységnek is.

A B12-vitamin fontossága

A B12-vitamin (kobalamin) a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, és kulcsfontosságú szerepe van a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzésben. A fehérjeszintézisben és a DNS felépítésében nélkülözhetetlen.

A B12-vitamin kizárólag állati eredetű táplálékokban található meg: húsokban, májban, tojásban és tejben. A gombák és növények nem tartalmaznak B12-vitamint, emiatt a kizárólag növényi étrendet fogyasztóknak erre fokozott figyelmet kell fordítaniuk. A vastagbélben is termelődik ugyan B12-vitamin, de ez jelentéktelen mennyiségű a szervezetünk számára.

A B12-vitaminhiányos vérszegénység tünetei

Kapcsolódó cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!

A B12-vitaminhiányos vérszegénység tünetei korai szakaszban és enyhe B12-vitaminhiány esetén szinte nem is jelentkeznek, ez persze személyenként eltérő lehet, ezért is érdemes orvoshoz fordulni a pontos kivizsgálás érdekében.

Amennyiben a hiány fokozódik, a vérszegénység alaptünetei jelentkezhetnek, melyek kiegészülnek néhány speciális panasszal:

 • sápadtság, fakó bőr (akár a szemfehérje sárgás elszíneződése)
 • fejfájás
 • tachykardia (magas pulzus)
 • enyhe vérzékenység
 • fogyás
 • székrekedés vagy hasmenés
 • glosszitisz (nyelv gyulladása)
 • vitiligo
 • hiperpigmentáció

Ha nem történik meg a B12-vitamin pótlása, neurológiai panaszok is társulhatnak, mint például:

 • reflexeltérések
 • ízületi mélyérzés-zavarok
 • járászavarok
 • emlékezetzavar
 • depresszió
 • nagyon súlyos esetben akár demencia is előfordulhat

A B12-vitaminhiányos vérszegénység okai

b12-vitaminhiányos vérszegénység, b12-vitamin

A B12-vitaminhiányos vérszegénység kialakulásának egyik legfőbb oka a B12-vitamin hiánya, melynek a leggyakoribb okai a következők:

Hiányos bevitel: Elsősorban vegetáriánusok és vegánok körében, gyermekeknél (alacsonyabb raktárszint), idős korban és alkoholbetegségben szenvedőknél fordul elő.

Felszívódási zavar:

 • Több mint 12 hónapnyi gyomorsav termelődését szabályozó gyógyszerek (hétköznapi nyelven „savlekötő”) szedése okozhat zavart. A túlzottan csökkent gyomorsav nem tudja „széthasítani” a B12-vitamin és a táplálék fehérjéi közötti kötéseket.
 • A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére gyakran kapott metformin tartalmú gyógyszerek előidézhetik a B12-vitamin felszívódási zavarát, így hiány léphet fel.
 • Alkoholbetegség, gyomor- vagy bélműtét (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa), lisztérzékenység és akár bélférgesség következményeképpen is kialakulhat felszívódási zavar.
 • Autoimmun folyamat is eredményezheti a felszívódási zavart, amely a gyomor nyálkahártyájában termelődő intrinszik faktort (a B12-vitamin felszívódását végzi a vékonybél csípőbél szakaszában) és a gyomor parietális sejtjeit (fedősejtek) támadja meg.

Fokozott szükséglet: Bizonyos kórképek esetén, melyek fokozott vörösvérsejt képződéssel járnak. A terhesség alatt általában folsavhiány jelentkezik, tehát nem jelent fokozott szükségletet a B12-vitamin szempontjából.

 

Azonban nem csak a hibás vérképzés állhat a vészes (B12-vitaminhiányos) vérszegénység kialakulásának hátterében:

 • mielodiszpláziás szindróma - MDS (kevés vörösvértest képződik a csontvelőben)
 • akut leukémia (fehérvérsejt felszaporodás a vérben)
 • nagy granuláris limfocitás (LGL) leukémia
 • májbetegség
 • hipotireózis (pajzsmirigy alulműködése)
 •  retikulocitózis (retikulociták nagyobb számban jutnak a vérbe)
 • HIV-fertőzés
 • rézhiány
 • Down-szindróma
 • nukleinsavszintézis-gátló alkalmazása (zidovudin, hidroxiurea)

A B12-vitaminhiányos vérszegénység diagnózisa

A tünetek alapján is lehet a B12-vitamin-hiányra következtetni, de laboratóriumi vizsgálatok során a vérkép-meghatározás és a szérum B12-vitamin szintjének mérésével pontosan felállítható a diagnózis. Jelenlegi állás szerint nem szükséges már elvégezni a Schilling-tesztet és a csontvelővizsgálatot sem.

Az egyéb felsorolt vészes vérszegénységet kialakító kórképek esetében a beteget feltétlenül hematológus szakembernek kell látnia és a kivizsgálást belgyógyász-, endokrinológus- vagy gasztroenterológus szakember végzi.

B12-vitaminhiányos vérszegénység kezelése

A B12-vitaminhiányos vérszegénység megelőzésénél és enyhe B12-vitamin-hiánynál a szájon át szedhető vitaminkészítmények alkalmazása és a B12-vitaminban gazdag étkezés is célravezető lehet.

A súlyos B12-vitaminhiányos vérszegénység kezelése során főként vénán keresztül (parenterális pótlás) történik a pótlás, mivel a szájon át szedhető B12-vitamin felszívódása nem történik meg. A hazai gyakorlatban súlyos esetekben izomba adott injekcióval (intramuszkuláris)  pótolják a B12-vitamint. Amennyiben folsavhiány is kíséri a kórképet, első lépésként a B12-vitamint kell pótolni, a folsav pótlása ezt követően kezdődhet meg.

Bejelentkezés vérszegénység vizsgálatra:

Trombózis- és Hematológiai Központ

+36 70 431 7729

aranyér betegség kezelése

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt!

Téma szakértői

Dr. Fehér Ágnes

Dr. Fehér Ágnes

hematológiai specializációjú belgyógyász
Dr. Kárpáti Ágnes

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus, onkohematológus

Hírek

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavasszal igen sokan panaszkodnak a szokásosnál nagyobb fáradtságra, aluszékonyságra. A tavaszi fáradtságnak nevezett állapot nem tekinthető betegségnek, így kezelést sem igényel, hiszen csupán átmeneti problémáról van szó. Azonban, ha hosszabb időn keresztül fennáll, illetve, ha olyannyira nagymértékű, hogy már a mindennapokat is befolyásolja, úgy érdemes vashiányra is gyanakodni. A témában dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyászát kérdeztük.

További részletek
Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

A kompressziós terápia a trombózis további progressziója megelőzésének egyik hatékony módja, mely történhet speciális harisnya, illetve rugalmas fásli használatával. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor elég ez a megelőzési mód, és mikor kell mellette véralvadásgátlót is szedni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!