Véralvadásgátlók

Véralvadásgátlók

A vér fiziológiás tulajdonsága, hogy amint a külvilággal érintkezik, az alvadási folyamatok beindulnak. Sérülés esetén a vérzés elkerülése érdekében a test különböző mechanizmusokat aktivál, amelyek a vér alvadásához vezetnek. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem szükséges sérülés ahhoz, hogy ezek a folyamatok aktiválódjanak. Nem megfelelő kardiovaszkuláris státusz esetén az érpályán belül aktiválódnak ezek a folyamatok, amelyek végsősoron vérrögképződéshez vezetnek. Ekkor jön szóba a véralvadásgátló kezelés, mint terápia és mint prevenció egyaránt.

Mi az a véralvadásgátló?

A véralvadásgátló csoportjai

Véralvadásgátló: trombocitaaggregáció-gátlás (TAG)

Véralvadásgátló: antikoaguláció

Véralvadásgátló: befolyásolja-e a hatékonyságát az, hogy mi eszünk?

Mikor kell véralvadásgátló szereket szedni?

 

Véralvadásgátlókkal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a véralvadásgátló?

A véralvadásgátló (antikoaguláns) olyan gyógyszer vagy anyag, amely csökkenti vagy gátolja a vér alvadási folyamatát. Ezek a gyógyszerek segítenek megelőzni vagy kezelni a vérrögképződést (trombózist), ami különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, például szívinfarktus, stroke vagy mélyvénás trombózis. A véralvadásgátlók különféle típusokban és formákban elérhetők, és az alkalmazásuk a betegség típusától, a beteg egészségi állapotától és más tényezőktől függ.

A véralvadásgátlókat csak orvos vagy szakorvos utasítására szabad szedni, mivel fontos szerepet játszanak a vérzési idő szabályozásában. Az alkalmazásukat megfelelően kell ellenőrizni a betegség típusától, a beteg állapotától és más gyógyszerekkel való kölcsönhatásoktól függően. Túlzott véralvadásgátlás súlyos vérzéshez vezethet, míg túl alacsony véralvadásgátlás pedig trombózis kialakulását eredményezheti. Ezért az alkalmazásuk során szoros orvosi felügyeletre van szükség.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A véralvadásgátló csoportjai

A véralvadásgátlók különböző típusai vannak, és ezeket általában a vérrögképződés kockázatának csökkentésére vagy a meglévő vérrögök kezelésére használják. Az alábbiakban néhány fontos véralvadásgátló típust lehet olvasni:

 • Antikoagulánsok: Ezek a gyógyszerek csökkentik a véralvadást, és hosszabb időre tervezett véralvadásgátlást biztosítanak. Példák:

  • Warfarin: Ez egy K-vitamin antagonista, amely a K-vitamin dependens véralvadási faktorokon fejti ki a hatását. Hosszú ideig használt véralvadásgátló, amelyet gyakran vérminták (INR) ellenőrzése mellett adják be.
  • Heparin: Általában injekció formájában alkalmazzák, gyakran kórházi beavatkozások során vagy trombózis kezelésére.
  • Low-molecular-weight heparin (LMWH): Az alacsony molekulatömegű heparinok injekcióként alkalmazhatók, és gyakran a mélyvénás trombózis (DVT) megelőzésére vagy kezelésére használják. Ez a véralvadásgátló nem jut át a placentán, ezért várandósság során fellépő véralvadási zavar  esetén is alkalmazható.
 • Újabb generációs antikoagulánsok (NOACs): Ezek a gyógyszerek újabbak és specifikusabbak, mint a tradicionális antikoagulánsok. Ilyen véralvadásgátlók a következők:

  • Dabigatran: Direkt trombininhibitor, amelyet szívritmuszavar (pitvarfibrilláció) vagy mélyvénás trombózis (DVT) kezelésére alkalmaznak.
  • Rivaroxaban: Xa faktor-inhibitor, amelyet például szívritmuszavar vagy mélyvénás trombózis (DVT) megelőzésére használnak.
  • Apixaban: Xa faktor-inhibitor, amely szív- és érrendszeri problémák (például stroke) megelőzésére alkalmazható.

A fent említett faktorok a véralvadás normál folyamatában vesznek részt. A véralvadási faktorok fehérjék vagy fehérjekomplexek. A véralvadási faktorokat általában római számmal jelölik.

 • Antiaggregáns szerek: Ezek a gyógyszerek megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását. Ilyen véralvadásgátló szerek a következők:

  • Aszpirin: Széles körben használt antiaggregáns szer, amelyet szív- és érrendszeri problémák megelőzésére alkalmaznak.
  • Clopidogrel: Gyakran használt antiaggregáns szer, például szívinfarktus vagy stroke utáni kezelésben.
 • Trombocytaaggregáció-gátlók: Ezek a véralvadásgátló gyógyszerek további hatást fejtenek ki a vérlemezkék összecsapódására. Ilyen véralvadásgátló szer például:

  • Ticagrelor: Az antiaggregáns hatáson felül ez a gyógyszer további előnyöket nyújt például szívinfarktus utáni kezelésben.

   Kapcsolódó cikkünk

   Vénás trombózis- több típusa ismert

   Vénás trombózis- több típusa ismert

   A trombózisokat két nagy csoportba soroljuk: léteznek artériás és vénás trombózisok. Természetesen ezeken belül is vannak alcsoportok, és prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vénákban kialakult vérrögökről és ...

Véralvadásgátló: trombocitaaggregáció-gátlás (TAG)

A trombocitaaggregáció-gátlás (TAG) olyan véralvadásgátló mechanizmus, amelynek során a véralvadásgátló szerek megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását vagy aggregációját. A vérlemezkék kis vérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a véralvadásban, mivel összetapadnak a sérült érfalakon, hogy megszüntessék a vérzést. Azonban a túlzott vagy hibás vérlemezkeaggregáció vezethet vérrögképződéshez, amely szív- és érrendszeri problémákat, például szívinfarktust vagy stroke-ot okozhat.

A trombocitaaggregáció-gátlók olyan gyógyszerek vagy anyagok, amelyek megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását, és ezzel csökkentik a vérrögképződés kockázatát. Ezek a gyógyszerek általában az alábbi két fő csoportba sorolhatók:

 • Antiaggregáns szerek: Ezek a gyógyszerek csökkentik a vérlemezkék aktivitását és aggregációját. A legismertebb antiaggregáns szer az acetilszalicilsav, amely ismertebb nevén aszpirin. Az aszpirin gyakran használt véralvadásgátló a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére.
 • Trombocytaaggregáció-gátlók: Ezek a gyógyszerek további hatást fejtenek ki a vérlemezkék működésére. Példák közé tartozik a korábban említett clopidogrel, a ticagrelor és a prasugrel. Ezek a gyógyszerek erősebben gátolják a vérlemezkék aggregációját, és gyakran alkalmazzák például szívkatéterezés vagy műtét előtt, valamint szívinfarktus vagy stroke kezelésére és megelőzésére.

Véralvadásgátló: antikoaguláció

Az antikoagulációs szerek alkalmazása mint véralvadásgátló, széles körben alkalmazott. A terápia során az úgnevezett véralvadási kaszkád különböző folyamataiba avatkoznak be. Az alvadási folyamat gátlását többféle módon lehet elérni. Számos véralvadási molekula normális működéséhez szükség van K-vitaminra, így a K-vitamin antagonistáival megakadályozhatjuk ennek a folyamatnak a működését. Emellett közvetlenül is gátolhatjuk az alvadási folyamat egyes lépéseit.

 • Koagulációs faktorok gátlása: A vérrögképződés során a plazmában található koagulációs faktorok aktiválódnak és reakcióba lépnek egymással. Az antikoagulánsok közvetlenül vagy közvetetten gátolják ezeknek a faktoroknak a működését. Például a warfarin olyan antikoaguláns, amely gátolja a K-vitamin függő koagulációs faktorok aktivitását.

 • Trombin-gátlás: A trombin egy fontos koagulációs faktor, amely részt vesz a vérrögök kialakulásában. Egyes antikoagulánsok, például a dabigatran, közvetlenül gátolják a trombin működését.

 • Xa faktor gátlása: Az Xa faktor egy másik kulcsfontosságú koagulációs faktor, amely fontos a véralvadásban. Az újabb generációs antikoagulánsok, például a rivaroxaban és az apixaban, közvetlenül gátolják az Xa faktor aktivitását.

Véralvadásgátló: befolyásolja-e a hatékonyságát az, hogy mi eszünk?

Az étkezés és az étrend képesek befolyásolni a véralvadásgátló szerek hatékonyságát, és ez az eltérő véralvadásgátló típusokra eltérő hatásokkal lehet.

A warfarin, egy olyan véralvadásgátló, amely érzékeny a K-vitamin bevitelére. A K-vitamin alapvető fontosságú a véralvadási folyamatban, mivel segít a véralvadási faktorok előállításában. Amikor valaki warfarin-t szed, fontos figyelni a K-vitamin bevitelre, mert a magas K-vitamin tartalmú ételek, például zöld leveles zöldségek, brokkoli és spenót befolyásolhatják a warfarin hatékonyságát.

A warfarin szedése során elengedhetetlen az étrendi K-vitamin bevitelének egyensúlyban tartása. Ez azt jelenti, hogy az orvos által előírt diétát és étrendi ajánlásokat kell követni. Fontos egyeztetni az orvossal vagy a dietetikussal a K-vitamin fogyasztásával kapcsolatban, hogy biztosítsák az optimális egyensúlyt a warfarin hatékonysága és a megfelelő véralvadás között. A K-vitamin bevitelének hirtelen változásai a warfarin túl erős vagy túl gyenge hatását eredményezhetik, ami növelheti a vérzési vagy vérrögképződési kockázatot. Ezért a warfarin szedésekor az étrend és a gyógyszeres kezelés összehangolása kiemelten fontos.

Mikor kell véralvadásgátló szereket szedni?

A véralvadásgátló szereket általában olyan klinikai helyzetekben alkalmazzák, amikor a vérrögképződés kockázata megnövekedett, és a szervezetben a normális véralvadási folyamat ellenőrizett módon szükséges csökkenteni. Néhány közös klinikai indikáció (alkalmazási terület) a véralvadásgátló szerek szedésére:

 • Mélyvénás trombózis (DVT) és tüdőembólia (PE) kezelése és megelőzése: Ezek a véralvadásgátló szerek olyan embereknek íródnak fel, akiknél már meglévő DVT vagy PE van, illetve azoknak, akiknek megnövekedett a DVT vagy PE kockázata, például hosszú repülőutak vagy műtétek során.

 • Szívritmuszavarok kezelése: A véralvadásgátló gyógyszereket olyan embereknek írják fel, akiknél szívritmuszavarok, például pitvarfibrilláció vagy szupraventrikuláris tachycardia jelentkeznek. Ezek a gyógyszerek csökkentik a stroke és vérrögképződés kockázatát.

 • Szívbillentyűbetegség kezelése: Bizonyos szívbillentyűbetegségek növelhetik a vérrögképződés kockázatát. A véralvadásgátló szereket azért is alkalmazzák, hogy megelőzzék a vérrögök kialakulását.

 • Szívkatéterezés és műtét: Műtét előtt vagy szívkatéterezés során a véralvadásgátló gyógyszereket ideiglenesen abbahagyják vagy módosítják annak érdekében, hogy minimalizálják a műtéttel járó vérzési kockázatot.

 • Krónikus véralvadási rendellenességek: Bizonyos genetikai rendellenességek vagy betegségek miatt egyes emberek hajlamosabbak a vérrögképződésre. A véralvadásgátló szereket hosszú távú kezelésként alkalmazzák ezekben az esetekben.

 • Számos egyéb kardiovaszkuláris probléma: Például a koronária ereket érintő betegség, a szívelégtelenség, a szívbillentyűműtét vagy a szívinfarktus esetén is alkalmazhatók.

A véralvadásgátló szerek alkalmazása mindig orvosi felügyelet mellett történik. Az orvos az egyéni betegségtől, kockázattól és egyéb tényezőktől függően határozza meg a megfelelő véralvadásgátló típust, adagolást és kezelési terveket. A kezelést szigorúan ellenőrzött módon és rendszeres vérvizsgálatokkal kísérik, hogy biztosítsák a megfelelő véralvadás és vérzési egyensúlyt. A véralvadásgátló gyógyszereket az orvos utasítása szerint kell szedni, és az adagolás vagy a kezelési terv módosítása előtt mindig konzultálni kell az orvossal.

Összefoglalva tehát, a véralvadásgátló szerek olyan készítmények, amelyek gátolják a véralvadási folyamatot a vérrögök kialakulásának vagy növekedésének megelőzése érdekében. Fontos alkalmazási területeik közé tartozik a mélyvénás trombózis (DVT) és tüdőembólia (PE) kezelése, szívritmuszavarok kezelése, szívbillentyűbetegség kezelése és a szív- és érrendszeri problémák megelőzése.

Téma szakértője

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

   

 •  

   

  Utolsó módosítás: 2024.04.23 14:55