Nyirokerek

Nyirokerek

Az emberi testben a vérrendszer mellett egy másik érrendszer is megtalálható, mégpedig a nyirokrendszer. A belső védekező rendszerünket nevezzük nyirokrendszernek. A nyirokrendszer részei a nyirokerek és a nyirokcsomók. Fő feladata a szervezetre káros anyagok elszállítása, de fontos szerepet tölt be a szervezet só- és vízháztartásának biztosításában, valamint az immunitásban is.  Ha a szervezetet kórokozó támadja meg, a nyirokcsomókban található limfociták szaporodásnak indulnak, és ezek segítségével a szervezet elkezd védekezni a fertőzéssel szemben.

Nyirokcsomó megnagyobbodás

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén helyezkednek el. Feladatuk a nyirok (szövetközi folyadék) megszűrése, illetve az immunrendszer szabályozása a nyiroksejtek termelésén keresztül. A nyirokban keringő kórokozókat, elhalt sejteket, idegen anyagokat a nyirokcsomó kiszűri, aminek következtében előfordulhat a nyirokcsomók időszakos megnagyobbodása.

Nyiroködéma – Limfödéma

A limfödéma (nyiroködéma, nyirokduzzanat) a nyirok keringési zavara miatt a szövetközti térben felszaporodó folyadékgyülem. Szervezetünk keringési rendszere két nagy részre osztható fel: vérkeringés és a nyirokkeringés. Míg azonban a vérkeringés két irányú (szívtől szövetek felé és a szövetektől a szív felé), a nyirokkeringés csak egyirányú: a szövetektől szállítja a nyirkot a szív irányába.

Nyirokcsomó duzzanat

Ha a nyirokcsomók megnagyobbodását igazoltan rákos megbetegedés okozza, a kezelőorvos mérlegelni fogja a betegség stádiumát, a szervezet állapotát és egyéb paramétereket, majd javaslatot tesz egy kezelési módszerre. Terápiaként alkalmazható kemoterápia, sugárkezelés, műtét, vagy ezeknek egyéb kombinációja.

Téma szakértői

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Létrehozás ideje: 2022.09.19 Utolsó módosítás: 2023.09.15