Trombózis rizikóját fokozó betegségek

Trombózis rizikóját fokozó betegségek

A trombózis egy olyan állapot, amikor vérrögök képződnek az erekben, ami akadályozhatja a vér normális áramlását. A trombózis súlyos, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A trombózis kialakulása számos tényezőtől függ, beleértve a genetikai hajlamot, az életmódot és az egyéb egészségi állapotokat is. Vannak azonban a trombózis rizikóját fokozó betegségek, mely állapotban élőknek fokozottan kell figyelniük arra, hogy elkerüljék a trombózis kialakulását. A következő cikkben a trombózis rizikóját fokozó betegségeket vettük sorra, külön kitérve arra, hogy milyen lépésekkel csökkenthető ezen esetekben is a trombózis kockázata. Az egészség megőrzése mindig elsődleges szempont, és a trombózis elleni védekezés ebben az összefüggésben kulcsfontosságú.


Trombózissal és trombózis rizikóját fokozó betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink a Trombózis Központban
Mit jelent a trombózis?
Milyen tünetek hívják fel a figyelmet a trombózisra?
Mik az artériás trombózis rizikóját fokozó betegségek?
Mik a vénás trombózis rizikóját fokozó betegségek?
Milyen tényezők járulhatnak hozzá még a trombózis kialakulásához?
Hogyan lehet csökkenteni a trombózis esélyét a trombózis rizikóját fokozó betegségekkel élőknek?

Trombózissal és trombózis rizikóját fokozó betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink a Trombózis Központban

Mit jelent a trombózis?

A trombózis szó a vérrögképződést jelenti. Ereinkben normális körülmények és funkciójuk szerint folyamatosan zajlik a véráramlás. Ha valahol trombózis lesz a vérkeringésben a keletkezett vérrög elzárja az adott ért és meggátolja a vér normál áramlását. Kialakulásának helye szerint létezik artériás és vénás trombózis. Elkülönítjük a felületi, illetve a mély vénás trombózist. A mélyvénás trombózis az alsó végtagok mélyen futó vénáiban alakul ki. Ez egy különösen veszélyes állapot. Egyrészt a vér elszállítása akadályozva van az adott végtagból, ami így folyamatosan duzzad és elnyomhat fontos képleteket, sőt akár elhaláshoz is vezethet. Sokkal gyakoribb azonban, hogy a mélyvénás trombusból kisebb darabok leszakadnak és a vér útját követve a tüdőbe kerülnek. Ez egy életveszélyes állapot a tüdőembólia kialakulásához vezet. Az artériás trombózis az érhálózat artériáiban fordul elő, kialakulásában számos tényező együttes hatása játszik szerepet. Artériás trombózis a szív koszorú ereinek elzáródását okozhatja (szívinfarktus), valamint az agyi erek elzáródását is (stroke).

Amint látható a trombózis egy rendkívül jelentős betegség, ami életveszélyes állapotokhoz is vezethet. Fontos ezért ismernünk a trombózis betegséget, hogy időben fel tudjuk ismerni a tüneteket és orvoshoz fordulni. Fontos megelőző lépéseket is tenni a trombózis kialakulási kockázatának csökkentésére. Ez különösen ajánlott azoknak, akik a trombózis rizikóját fokozó betegségekben szenvednek. A trombózis rizikóját fokozó betegségek esetében az átlagosnál könnyebben alakulhat ki trombózis, hiszen a hajlamosító tényezők jelen vannak. Ilyen esetekben fontos odafigyelni és kerülni az egyéb hajlamosító tényezőket.

Milyen tünetek hívják fel a figyelmet a trombózisra?

A trombózis rizikóját fokozó betegségekben élőknek meg kell tanulniuk időben felismerni a trombózist. A trombózisnak tipikus tünetei vannak, melyek azonban első ránézésre más betegségre is utalhatnak. A felmerülő tünetek esetén azonban mindig érdemes számításba venni a trombózis lehetőségét és orvoshoz fordulni, vizsgálatot végezni (például Doppler ultrahang vizsgálatot) a trombózis kizárása céljából.

Trombózis jelei:Trombózis rizikóját fokozó betegségek - Trombózis Központ

 • Az adott végtag dagadása (ödémásodás, melyet vizsgálhatunk úgy is, hogy benyomva megtartja-e az ujjbenyomatot)
 • Meleg bőr, melegebb az adott végtag összehasonlítva
 • Livid elszíneződés (kékes-vörös színű, a csökkent véráramlás miatt)
 • Fájdalom
 • Izomláz-szerű érzés is előfordulhat

A trombózisnak létezik sajnos egy úgynevezett néma trombózis formája is. Ez azt jelenti, hogy nem jelentkeznek a trombózis tipikus tünetei, hanem csak a trombózis egyik súlyos lehetséges következménye, a tüdőembólia alapján tudjuk meg, hogy az illetőnek trombózisa volt.

Mik az artériás trombózis rizikóját fokozó betegségek?

Az artériás trombózis kialakulásának hátterében az artériák megkeményedése, az úgynevezett érelmeszesedés áll. a zsír- vagy kalciumlerakódások az artériák falának megvastagodását okozzák. A megvastagodott plakk hirtelen megrepedhet, majd vérrög keletkezhet belőle, elzárva az eret és artériás trombózist okozva. Az artériás trombózis rizikóját fokozó betegségek tehát azok, amelyek elősegítik az érelmeszesedés az erek gyengülése és a thrombus képződés folyamatát.
Az artériás trombózis rizikóját fokozó betegségek a következők:

Mik a vénás trombózis rizikóját fokozó betegségek?

Számos betegséget ismerünk, melyek fokozzák a vénás trombózis rizikóját. A vénás trombózis valószínűsége megnő a következő betegségek esetén:

 • A lábvénák betegsége vagy sérülése: A láb vénáinak sérülése vagy betegsége (például visszér) esetén is nagyobb az esély a trombózis kialakulásának.
 • Mozgásképtelenség (bármilyen okból): A mozgásképtelenség miatt fokozódik a vér pangása a test bizonyos pontjain, ami trombózis kialakulásához vezethet.
 • Csonttörés: A csonttörések is fokozhatják a vénás trombózis rizikóját. Ennek oka, hogy a csontok törésekor az erek is sérülnek, fokozódik a véralvadási hajlam. Ez sokszor társul csökkent mozgással is, amik együtt hozzájárulhatnak a trombózis kialakulásához
 • Öröklött rendellenességek: Bizonyos gének megléte alapján nagyobb a valószínűsége a trombózis kialakulásának. Ilyen például a Leiden-mutáció és a protein C és S hiány.
 • Autoimmun betegségek, amelyek miatt nagyobb a vérrögképződés valószínűsége, például az antifoszfolipid szindróma.
 • Rák: Egyes rákos megbetegedések növelik a vérben lévő olyan anyagok mennyiségét, amelyek a véralvadást okozzák. A rák kezelésére alkalmazott szerek egyes típusai szintén növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát.
 • Szívelégtelenség: A szívelégtelenség növeli a trombózis és a tüdőembólia kockázatát. Mivel a szívelégtelenségben szenvedő embereknél a szív és a tüdő nem működik jól, a még egy kisebb tüdőembólia által okozott tünetek is sokkal észrevehetőbbek.
 • Gyulladásos bélbetegség: A Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás növeli a trombózis kockázatát.

  Kapcsolódó cikkünk

  Mikor gyanakodjon trombofíliára?

  Mikor gyanakodjon trombofíliára?

  A trombofília genetikailag fokozott trombózishajlamot takar, melyet az érintett örökölhetett egyik vagy akár mindkét szülőjétől. Bár nem mindig vannak jelei annak, ha valaki ...

Milyen tényezők járulhatnak hozzá még a trombózis kialakulásához?

A trombózis rizikóját fokozó betegségeken kívül számos más tényező is növelheti a trombózis kialakulásának a kockázatát. Ezekre a tényezőkre különösen érdemes odafigyelniük a trombózis rizikóját fokozó betegségekben szenvedőknek. Az alapbetegségüket ugyanis nem biztos, hogy meg tudják változtatni, azonban a szokásaikat és életmódjukat igen annak érdekében, hogy csökkentsék a trombózis kialakulásának a kockázatát.

A trombózis kialakulását elősegítő tényezők:

 • Bizonyos gyógyszerek szedése: Az olyan gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló gyógyszerek szedése növelik a véralvadás kockázatát. A betegtájékoztatón mindig feltüntetik, ha növeli az adott szer a trombózis kockázatát. Ezt a trombózis rizikóját fokozó betegségekkel élőknek érdemes külön elolvasniuk és orvosukkal konzultálni a legjobb gyógyszerről.
 • Dohányzás: A dohányzás számos egyéb egészségre káros hatása mellett hozzájárul a fokozott trombózis készséghez, például az erekben lévő endothel sejtek aktiválásával.
 • Túlsúly, elhízás: A túlsúly, elhízás és a helytelen étrend is fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. A zsírdús táplálkozás például elősegíti az érelmeszesedést.
 • Mozgáshiány, például műtét után vagy hosszú utazás során: A mozgáshiány is hozzájárulhat a trombózis kialakulásához a vér pangásával az alsó végtagokban.
 • Családban előfordult artériás trombózis vagy mélyvénás trombózis: Szintén fokozott kockázatot jelent.

A vénás trombózis egyéb kockázati tényezői közé tartozhatnak:

Hogyan lehet csökkenteni a trombózis esélyét a trombózis rizikóját fokozó betegségekkel élőknek?

A trombózis elkerülése érdekében a lehető legtöbbet meg kell tenniük a trombózis rizikóját fokozó betegségekkel élőknek. Ez magában foglalja egyrészt a trombózis rizikóját fokozó betegségek megfelelő kezelését az orvosi javaslatoknak megfelelően, másrészt a trombózis rizikó további csökkentését. Az előbbi bekezdésben összefoglaltuk, hogy mely állapotok fokozhatják a trombózis esélyét. A trombózis rizikóját fokozó betegségekkel élőknek különösen fontos lépéseket tenniük annak érdekében, hogy csökkentsék a trombózis kialakulásának az esélyét. Ez magában foglal számos életmódbeli javaslatot.
A trombózis rizikója csökkenthető a következőekkel:

 • Egészséges, változatos étrend: A zsírszegény, egészséges és változatos étrend hozzájárul az érelmeszesedés csökkentéséhez.
 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás számos egyéb jó hatása mellett a trombózis rizikóját is csökkenti
 • Egészséges testsúly tartása: A fentebbi két lépés megvalósítása már önmagában is segíthet az egészséges, megfelelő testsúly elérésében és megtartásában.
 • Dohányzásról való leszokás: A trombózis rizikóját fokozó betegségekkel élőknek kerülendő a dohányzás a trombózis rizikójának alacsonyan tartásához.
 • Egyéb trombózis rizikóját fokozó betegségek kezelése: Az olyan alapbetegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás megfelelő kezelése is fontos a trombózis kockázatának csökkentése érdekében.

  Téma szakértője

  Prof. Dr. Blaskó György

  belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

Utolsó módosítás: 2024.04.23 13:38