Leukémia a vérképen

Leukémia a vérképen

A leukémia egy malignus hematológiai daganatos megbetegedés, melynek kettő fő típusa: az akut és krónikus leukémia. A leukémia nagyon gyorsan progrediálhat és komoly tünetek is jelentkezhetnek, így nagyon fontos, hogy már a tünetek jelentkezésekor orvoshoz forduljanak az érintettek.

Leukémia a vérképen - Tartalom

Mi az a leukémia? 

Hogyan ismerhető fel a leukémia a vérképen?

Leukémia kezelési lehetőségei

Mi az a leukémia?

A leukémia - más néven fehérvérűség -  egy rosszindulatú hematológiai betegség, amely a vérképző szerveket, főként a csontvelőt érinti és abnormális fehérvérsejtek (leukémiás sejtek) túlzott mennyiségű termelését eredményezi. Ezek a leukémiás sejtek általában nem mennek keresztül a megfelelő érési folyamaton és kiszorítják a normális vérsejtek érését, ami zavart okoz a vér összetételében.

A leukémiát általában két fő csoportba sorolják: akut leukémia és krónikus leukémia.leukémia

 • Akut leukémia: Az akut leukémia gyorsan progrediáló betegség, amelyben az éretlen fehérvérsejtek (leukémiás blasutok) felszaporodnak a csontvelőben. Az akut leukémia tünetei általában gyorsan jelentkezik, így a betegek fáradtságra, gyengeségre, légszomjra panaszkodnak. Akut leukémia esetén testszerte véraláfutásokat lehet megfigyelni és az akut leukémiával élők hajlamosabbak a fertőzésekre, így gyakrabban betegek is.
 • Krónikus leukémia: A krónikus leukémia lassabban alakul ki, és általában az érettebb sejtalakokat (pl. limfociták vagy granulociták) érinti. A krónikus leukémia tünetei általában enyhébbek és lassabban alakulnak ki, és lehet, hogy hosszú ideig nem is észlelhetőek. A krónikus lymphoid leukémia (CLL) és a krónikus myeloid leukémia (CML) a két leggyakoribb típus.

A leukémia pontos okai nem teljesen ismertek, de genetikai és környezeti tényezők játszhatnak szerepet a leukémia kialakulásában. A leukémia diagnózisa általában vérkép, csontvelő vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok és más specifikus tesztek segítségével történik.

A leukémia kezelése általában kemoterápia, sugárterápia vagy célzott terápia kombinációját jelenti. Súlyos leukémia esetén gyakori a csontvelő átültetés is. A kezelés típusa a leukémia típusától, stádiumától és a beteg állapotától függ.

A leukémia komoly betegség, de a korai felismerés és a megfelelő kezelés sok betegnél lehetővé teszi a hosszú távú túlélést és jó életminőséget. A kezelési tervet általában hematológus, onkológus vagy az onkoteam dolgozza ki az egyén egyedi klinikai helyzetét figyelembe véve.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan ismerhető fel a leukémia a vérképen?

A vérkép egy fontos diagnosztikai eszköz, amely információkat nyújt a vér összetételéről, beleértve a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számát, alakját és egyéb paramétereit. A vérkép vizsgálata elengedhetetlen a leukémia diagnózisához.

Leukémia a vérképen

 • Leukocitózis: Leukémia esetén a vérképen megfigyelhető a fehérvérsejtek számának emelkedése. A leukémia során zajló leukocitózis során az éretlen vagy malignus fehérvérsejtek (leukémia sejtek) túlzott termelése zajlik, így ezek az éretlen fehérvérsejtek szaporodnak fel a vérben.
 • Megváltozott leukocita arány: Leukémia során a normálisnál magasabb az éretlen vagy atípusos fehérvérsejtek aránya a vérben, amely kiszorítja a normális, érett fehérvérsejteket,
 • Anémia: Az anémia a vörösvérsejtek számának vagy funkciójának csökkenése. Leukémia esetén anémia alakul ki, ugyanis a csontvelőben termelt rengeteg éretlen fehérvérsejt gátolja a vörösvértestek érését és kiszorítja a vörösvértesteket a vérből. 
 • Csökkent vérlemezke szám: A vérlemezke számának csökkenése (trombocitopénia) gyakran előfordul leukémiában. A vérlemezke szám csökkenése pedig vérzési problémákhoz vezet, amely gyakori tünet leukémia esetén.
 • Egyéb eltérések: A vérképben további változások is megfigyelhetők lehetnek, mint például a szérum laktát dehidrogenáz (LDH) és a húgysav szintjének emelkedése.

Fontos megjegyezni, hogy a leukémia diagnózisát általában többféle vizsgálat alapján állítják fel, például csontvelő biopszia, citogenetikai és molekuláris genetikai vizsgálatok, azonban a vérkép elengedhetetlen hozzá. Ha valaki a fent említett tüneteket tapasztalja vagy ha a vérképben ilyenfajta eltéréseket észlelnek, fontos további vizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében.

Akut leukémia a vérképen

Az akut leukémia a vérképben is számos eltérést eredményez, amelyek a leukémiás sejtek túlzott elszaporodásának és a normális vérsejtek számának csökkenésének következményei. 

 • Leukocitózis: Az akut leukémia során megfigyelhető a fehérvérsejtek (leukociták) számának jelentős növekedése a vérképen. Ez a leukémiás sejtek túlzott csontvelői termelésének következménye.
 • Éretlen sejtek jelenléte: Az akut leukémiában az éretlen vagy blast nevű fehérvérsejtek (leukémiás blastok) számának jelentős növekedése figyelhető meg a vérképen. Ezek az éretlen sejtek általában nem mennek keresztül a megfelelő érési folyamaton, ami abnormális vérsejt összetételt eredményez.
 • Csökkent vörösvérsejt szám: Az akut leukémia során a vörösvérsejtek (eritrociták) száma csökken a vérképen. Ez az anémia kialakulásához vezet, ami fáradtságot, légszomjat és gyengeséget okozhat.
 • Csökkent vérlemezke szám: A vérlemezke (trombocita) számának csökkenése (trombocitopénia) gyakori az akut leukémiában. Ez gyakran vezet vérzési problémákhoz például gyakori orrvérzéshez, testszerte látható bevérzésekhez.
 • Egyéb eltérések: Akut leukémia esetén egyéb vérképi eltérések is megfigyelhetőek, például a vörösvértestek alakjának megváltozása vagy az alacsony hemoglobin és hematokrit szint.

Az akut leukémia diagnózisát általában a vérkép, csontvelővizsgálatok, citogenetikai és molekuláris genetikai vizsgálatok alapján állítják fel. Amennyiben valaki leukémiára utaló említett tüneteket tapaszt, fontos hogy mihamarabb orvoshoz forduljon.

Krónikus leukémia a vérképen

A krónikus leukémia hasonló változásokhoz vezet a vérképen, mint az akut leukémia, de vannak kisebb eltérések. ány tipikus vérképi eltérés a krónikus leukémia esetén:

 • Leukocitózis: Krónikus leukémia esetén is gyakori a fehérvérsejtek (leukociták) számának emelkedése a vérképen, de ez általában lassabb ütemben történik, és a fehérvérsejtek érettebb formái is nagyobb számban vannak jelen a vérképen.
 • Éretlen sejtek jelenléte: A krónikus leukémiában a vérképben érett és éretlen sejtek egyidejű jelenléte is jellemző. Míg az éretlen sejtek (blasztok) általában dominálnak az akut leukémia vérképében, a krónikus leukémiában gyakran a kevésbé érett sejtek (pl. limfociták vagy granulociták) száma emelkedik meg.
 • Lassú fejlődés: A krónikus leukémia általában lassabban alakul ki, és a vérképen tapasztalható változások is lassabban figyelhetőek meg. Ezért a vérképen nem feltétlenül jelentkeznek olyan drasztikus változások, mint az akut leukémiában.
 • Egyéb eltérések: A krónikus leukémia vérképében egyéb változások is előfordulhatnak, például a vörösvértestek alakjának megváltozása, az alacsony hemoglobin és hematokrit szint, valamint a vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése vagy növekedése.

Fontos megjegyezni, hogy a krónikus leukémia általában lassabban progrediál és a tünetei is enyhébbek, mint akut leukémia esetén. Emiatt a vérképen található eltérések is sokszor kevésbé szembetűnőek. Ezért fontos, hogy ha felmerül a krónikus leukémia gyanúja, akkor további kivizsgálásokat végezzenek. A krónikus leukémia diagnózisát szövettani vizsgálat, vérkép és csontvelő vizsgálat, valamint egyéb specifikus tesztek alapján állítják fel. Amennyiben valaki tartósan fáradtnak érzi magát, terhelésre légszomj jelentkezik nála vagy vérzési problémái vannak, fontos hogy mihamarabb orvoshoz forduljon az időben történő kivizsgálás érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Ismételten visszatérő fertőző betegségek- mi lehet a háttérben?

Ismételten visszatérő fertőző betegségek- mi lehet a háttérben?

Az emberek többségének vannak olyan időszakai, amikor egyik fertőzésből a másikba esnek. Ez teljesen természetes, a legyengült immunrendszer hátterében akár egy-egy stresszesebb ...

Leukémia kezelési lehetőségei

A leukémia kezelésének lehetőségei a leukémia típusától, stádiumától és az egyéni klinikai jellemzőktől függenek. Általában a leukémia kezelésére alkalmazott módszerek a kemoterápia, a célzott terápia, a sugárterápia, az immunterápia és a csontvelő átültetés. A kezelési tervet az orvos általános értékelése és a beteg egyedi klinikai helyzete alapján állítják össze. A leukémia kezelési tervének kidolgozásához elengedhetetlen a vérkép és egyéb diagnosztikus vizsgálatok a betegség súlyosságának megállapításához.

 • Kemoterápia: A kemoterápia olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, melyek célja a rákos sejtek elpusztítása vagy szaporodásuk gátlása. Az akut és krónikus leukémiák esetén is gyakran alkalmaznak kemoterápiás szereket. A kemoterápiás kezelést gyakran kombinálva alkalmazzák más kezelési módokkal.
 • Célzott terápia: A célzott terápia olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek specifikusan a rákos sejtekben található receptorokra hatnak. Ezek a gyógyszerek kevesebb mellékhatással járnak, mint a kemoterápia, és hatékonyabbak bizonyos leukémia típusok esetén.
 • Sugárterápia: A sugárterápia a rákos sejtek sugárral történő elpusztítását jelenti. A sugárterápiát gyakran alkalmazzák akut leukémia esetén.
 • Immunterápia: Az immunterápia olyan kezelési módszer, amelyben a beteg saját immunrendszerét aktiválják a rákos sejtek ellen. Az immunterápia leggyakrabban monoklonális antitestek alkalmazását jelenti.
 • Csontvelő átültetés: Csontvelő átültetés során az egészséges csontvelőt vagy a vérképző őssejteket ültetik át a donorból a betegbe. Ez a módszer lehetőséget nyújt a beteg saját vérképző rendszerének helyreállítására, különösen ha más kezelések nem voltak elég hatékonyak.

Fontos megjegyezni, hogy a leukémia kezelése összetett és gyakran hosszú távú folyamat, és az egyén egyedi klinikai helyzetétől függ. A kezelési tervet általában egy orvosi csapat dolgozza ki. A leukémia kezelésének célja a betegség progressziójának megállítása, a tünetek enyhítése és a beteg életminőségének javítása.

Téma szakértői


 

Létrehozás ideje: 2024.03.20 Utolsó módosítás: 2024.03.20