Mit jelent a limfocita magas és alacsony értéke?

Mit jelent a limfocita magas és alacsony értéke?

A fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik a limfociták. Ezek a nyirokszervekben képződő sejtes elemek a véráramban és a nyirokrendszerben keringenek, miközben a szervezetet folyamatos ellenőrzés alatt tartják. A véráramban és a nyirokrendszerben, valamint a különböző perifériás nyirokszervekben (például mandulák, lép, nyirokcsomók) keringve a szervezet védekezési mechanizmusaiban vesznek részt.

Mi a limfocita?

Eredetüket tekintve megkülönböztethetünk T- és B-limfocitákat

T-limfociták: a csecsemőmirigyből származtatható T-limfociták a sejtes immunválaszért felelős alkotók. Védelmet biztosítanak a daganatokkal, vírusokkal szemben, valamint egy beültetett szerv-, szövet kilökődésében játszanak szerepet.

B-limfociták:. Mivel a limfociták egyes típusai hosszú ideig maradnak életben, így az immunrendszer képes emlékezni a régebben megismert antigénekre. A sejtek feladatukat elvégezése után memóriasejtekké alakulnak, ezért éveken át emlékeznek a fertőzésre, így később is könnyen felismerik és megszüntetik azt.

B-limfociták az ellenanyag-termeléssel járó, úgynevezett humorális, míg a T-limfociták a sejtellenes immunválasz végbemenetelében játszanak fontos szerepet.

A T- és B-sejteken felül ismertek még a NK sejtek. Az NK sejteknek a vírussal fertőzött és a tumorsejtek elpusztításában van szerepe. Az NK sejtek elégtelen működésének (immunhiányok) és túlzott működésének (immunológiai hátterű vetélések) is diagnosztikus értéke van. 

Kapcsolódó cikkünk

6 gyakori kérdés a leukémiáról

6 gyakori kérdés a leukémiáról

A rosszindulatú hematológiai daganatokhoz tartozó leukémia során a csontvelő vagy a nyirokcsomók kóros vérsejteket termelnek. Az állapottal kapcsolatban több ...

Mikor magas a limfocita?

A limfociták száma magas vírus-, baktérium, szamárköhögés, daganatok esetén, pajzsmirigy túlműködés során, mellékvese-betegségekben és fertőzések után. Csontvelőt érintő daganatok megjelenésekor az éretlen sejtek jelenléte a jellemző. Ezen kívül a limfociták magasabb értékét sugárterápia, a pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow-kór , valamint a bélrendszert érintő Crohn-betegség is okozhatja.

A limfocita alacsony mennyisége

A limfocita alacsony mennyiségének számos oka lehet. Ilyen ok például az immunhiányos betegségek, gyulladásos bélbetegség, egyes autoimmun betegség, de a stressz is közre játszhat. Kemoterápia, kortikoszteroid-terápia is okozhatja a limfocita alacsonyabb mennyiségét.

Téma szakértői

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

 

 

 

 

 

 

Létrehozás ideje: 2022.10.12 Utolsó módosítás: 2022.10.17