Monocita érték

Monocita érték

A laboratóriumi vérképvizsgálatok leletein látható értékek meglehetősen pontos visszajelzéseket adnak az aktuális egészségi állapotról és a szervezetben zajló folyamatokról. Kiértékelése minden esetben komplex, orvosi feladat, hiszen egy-egy eltérés hátterében több minden is állhat.

Tartalom

Mi látható a vérképen?

Vérkép és referenciatartomány

Mire utal a monocita érték?

Mit jelent, ha a monocita érték magas?

Mit jelent, ha a monocita érték alacsony?

A monocita érték és vérkép kiértékelése

Mi látható a vérképen?

 A vérképvizsgálatok során az eredmények a vér alakos elemeiről adnak visszajelzést. Az alakos elemek a fehérvérsejt, vörösvérsejt és a vérlemezkék. Ezek minden esetben szerepelnek az úgynevezett teljes vérkép vizsgálatokon, amikor ez említetteken felül a vércukorszint is ellenőrzésre kerül, továbbá az elektrolit egyensúly mérése is megtörténik. Ide tartoznak a vérben megtalálható különféle ásványianyagok, mint például a kálium, kalcium, vas vagy akár a foszfor is. Az alakos elemek mellett, az ezekben található eltérések is diagnosztikai jelentőséggel bírnak, ugyanis felismerhető lehet például a vashiányos vérszegénység, de értékbeli eltérésük veseproblémákat vagy szívproblémákat is jelezhet.

Az alakos elemeket tekintve a fehérvérsejtek száma, azok fajtái, illetve arányai és abszolút értéke szerepel a vérképen (a monocita érték is ide tartozik). Vérlemezkéket, vagyis a trombocitákat illetően azok száma, és a vörösvértesteket tekintve pedig azok száma, a hemoglobin, hematokrit és az MCV, MCH értékek kerülnek mérésre.

Vérkép és referenciatartomány

Minden értéknek, ami a vérképen szerepel, van egy úgynevezett referenciatartománya. Ez azt jelenti, hogy minden vizsgált egységnek van egy minimum, illetve egy maximum határértéke, amin belül az érték „jónak” számít. Ezek a határértékek laboratóriumonként, illetve intézményenként valamennyire eltérőek lehetnek, azonban a lényeg az, hogy az adott vizsgálati lapon, tartományon belüli értékek legyenek. Amennyiben ez érték nem megfelelő, vagy kívül esik a meghatározott minimumon és maximumon, úgy azt jellemzően csillaggal szokták jelölni. Az is előfordul, hogy az érték kiugrásától függően több csillaggal.

Fontos megjegyezni, hogy kisebb eltéréseknél nem kell kétségbeesni, hiszen számtalan dolog befolyásolhatja az aktuális vérképet; ilyen dolog lehet akár a mintavétel előtti folyadékfogyasztás is.Monocita érték - Trombózis- és Hematológiai Központ

Mire utal a monocita érték?

A fehérvérsejtek, vagy más néven leukociták egy csoportját alkotják a monociták. Ide tartozik még a limfocita, a bazofil, eozinofil és neutforil granulocita is. A monocitát úgynevezett falósejtnek is szokták nevezni. Ennek oka, hogy mintegy „felfalja” a különféle kórokozókat - melyeket felismer, mint „idegen anyag” -, a belsejében található emésztőenzimek segítségével. Ezen túl a feladatai közé tartozik még a daganatos sejteknek az elpusztítása is, ugyanezen elv mentén. A fehérvérsejt típusai közül a legnagyobb méretű. Keletkezésüket tekintve, a csontvelőből indulnak, majd a véráramba kerülve alakulnak át. Az összes jelenlévő monocita nagyjából fele a lépben található (melynek szintén jelentős szerepe van az immunrendszer védekezőképességében), emellett pedig főként a májban és a tüdőben van jelen.

A monocita érték normál tartománya 3-8% között van. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben található összes fehérvérsejt 3-8%-át kell kitegyék a monociták. Az ettől jelentősen eltérő monocita érték problémát jelezhet.

Mit jelent, ha a monocita érték magas?

Ha a vérben kimutatható monocita érték magas, úgy monocitózisról van szó. Ez csupán az emelkedett értékre utal. Jellemzően akkor fordul elő, amikor valaki akár például egy influenzából már kigyógyulóban van. Tehát, akut állapotban, vagyis valamilyen infekció megléte esetén a gyógyulási folyamatot jelzi, ha a monocita érték magas. Azonban nem csak akut állapotok jelzéséül szolgál. A monocita érték megemelkedhet és normál tartományon kívül eshet több krónikus megbetegedés következtében is.

Monocita érték magas – TBC

Emelkedett monocita érték látható TBC (tuberkolózis) fennállása esetén. A tuberkolózis egy baktérium okozta fertőzéses megbetegedés, mely elsősorban a tüdőt érinti, azonban érintett lehet például a csontozat, de akár a központi idegrendszer is. Napjainkban egy ritka kórképnek minősül.

Monocita érték magas - mononukleózis

A mononukleózist – vagy Pfeiffer-féle mirigyláz - szokás köznyelvben csókbetegségnek is hívni. Legtöbb esetben a fertőzés teljesen tünetmentes marad, azonban amikor tüneteket produkál előfordulhat fejfájás, láz, torokfájás, illetve nyirokcsomó megnagyobbodás. A monocita érték akár tünetmentesség esetén is emelkedhet. A fehérvérsejtek működésének köszönhetően a szervezet egyszeri fertőződés után is emlékszik a kórokozóra, így hatékonyan tud védekezni ellene.

Monocita érték magas – Cushing-szindróma

A monocita érték emelkedése figyelhető meg Cushing-szindrómás betegeknél is. Egy endokrin betegségről van szó, melyben a mellékvesekéreg túl sok kortizol nevű hormont termel. Ez esetben nem csak a monocita érték magas, hanem a vércukorszint és a nátriumszint is emelkedetté válik.

Monocita érték magas – autoimmun betegségek

Az autoimmun kórképeknél a szervezet mintegy „saját maga ellen” fordul, megtámadva egyes szöveteket és szerveket. Ennek oka, hogy nem ismeri fel, hogy saját vagy pedig idegen eredetű sejtről, szövetről van szó. Az „idegen anyagokat” a monocita felismeri és képes is felvenni vele a harcot, azonban, ebben az esetben a szervezet nem tud különbséget tenni, ennek köszönhető, hogy a monocita érték magas lesz.

Monocita érték magas – daganatos megbetegedés

Daganatos betegségek esetében is emelkedhet a monocita érték. A szervezet felismeri, hogy rossz sejtek jelentek meg és próbálja vele felvenni a küzdelmet úgy, hogy igyekszik elpusztítani minden „nem odavaló” sejtet. Minél nehezebb elpusztítani az idegen sejtet, annál több monocita termelődik, így a számuk is ennek megfelelően magasabb lesz.

Monocita érték magas - nekrózis

A nekrózis sejthalált jelent, mely „hirtelen”, vagy akut bekövetkezett állapot miatt következhet be. Ilyen állapot például egy fertőzés, súlyosabb gyulladásos folyamatok, vagy akár az infarktus is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit jelent, ha a monocita érték alacsony?

Míg a magas monocita érték elnevezése monocitózis, addig az alacsony érték monocitopénia. Ez esetben a fehérvérsejtek kevesebb, mint 3%-át teszi ki a monocita, aminek az emelkedett értékkel szemben viszonylag ritka az előfordulása. Jellemző az állapotra, hogy az összfehérvérsejtszám is alacsonyabb.

A monocita érték alacsony lehet például:

  • kemoterápiás kezelés következtében (ekkor alapvetően – átmeneti - sejtpusztulás történik, akár egészséges, akár beteg sejtről van szó)
  • sokáig tartó szteroidos kezelés
  • egyes csontvelőt érintő állapotokban, mikor annak működése valamilyen okból kifolyólag elégtelen

Amennyiben alacsony monocita érték áll fenn, és nem áll a háttérben komolyabb betegség, úgy a fehérvérsejteket növelni szükséges. Amennyiben ez életmódváltással nem következik be, úgy úgynevezett „fehérvérsejt növelő” injekció adása lehet indokolt. Ezek a szerek fokozott termelésre késztetik a csontvelőt, így emelkedik a fehérvérsejtek száma is.

A monocita érték és vérkép kiértékelése

Amennyiben a monocita érték eltér a meghatározott tartománytól, úgy az nem minden esetben jelez komoly problémát. Lehet, hogy egy egyszerű vírusfertőzés áll a háttérben. Azonban minden vérkép eltérés okának megállapítása orvosi kompetencia, hiszen egy érték sem minősíthető önmagában; ha például a monocita érték eltér, legyen az akár magas, akár alacsony, úgy nagy valószínűséggel más értékben is eltolódás lesz tapasztalható. Ezek összefüggéseit pedig csak szakorvos képes feltárni. A monocita érték és egyéb vérkép eltérések mögött valamilyen ok húzódik meg a háttérben, melyet szükség esetén kezelni kell!

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

  • Utolsó módosítás: 2024.04.16 13:19