Lymphocyta

Lymphocyta

A lymphocyta olyan sejttípus, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a szervezet védelmében. Az immunrendszer az emberi test természetes védelmi rendszere, amelynek célja megvédeni a szervezetet a fertőzésektől, a kórokozóktól és más potenciálisan káros anyagoktól.

Mi az a lymphocyta?

Mit mutat a lymphocyta száma?

Mikor kell a lymphocyta szintet meghatározni?

A lymphocyta szám normálértéke

Mit mutat a lymphocyta számának eltérése?

Eltérő lymphocyta szintek kezelése

Mi az a lymphocyta?

A lymphocyta egy olyan fehérvérsejt típus, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Az immunrendszer a szervezet védelmét szolgálja, és a lymphocyta egyike azon sejteknek, amelyek részt vesznek a fertőzések elleni harcban és az immunrendszer adaptív válaszának kialakításában.

A lymphocyták két fő típusba sorolhatók:

 • T-lymphocyták (T-sejtek): Ezek a sejtek közvetlenül részt vesznek a sejtes immunitásban. A T -lymphocyták segítenek azonosítani és elpusztítani azon sejteket, amelyek fertőzöttek vagy rendellenesek (például daganatos sejtek), valamint szabályozzák az immunválaszt.
 • B-lymphocyták (B-sejtek): Ezek a sejtek fehérjéknek nevezett ellenanyagokat (antitesteket) termelnek. Az antitestek specifikusak a fertőzések vagy az idegen anyagok, például baktériumok vagy vírusok ellen. Az antitestek felismerik és megkötik ezeket az anyagokat, így segítve az immunrendszernek azok eltávolításában.

A lymphocyta populációja az egészséges szervezetben változó, és a fertőzések, a betegségek és más tényezők hatására is változhat. Az immunrendszer megfelelő működése és a lymphocyta populációja kulcsfontosságú a szervezet védelmében, és a lymphocyták szerepe az immunrendszer egyik alapvető eleme.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a lymphocyta száma?

A lymphocyta száma a vérkép egyik fontos része, és az immunrendszer állapotáról ad információt. A lymphocyta számának változása különböző betegségek vagy egyéb egészségügyi állapotok jele lehet. A lymphocyta számot általában a vérkép eredményei közt értékelik, és a következő információkat nyújthatja:

 • Immunrendszer működése: A lymphocyta szám segít megállapítani az immunrendszer általános működését. Ha a lymphocyta szám alacsony, az lehet jele lehet annak, hogy az immunrendszer legyengült vagy valamilyen probléma van vele.
 • Fertőzések: A lymphocyta szám emelkedhet fertőzések esetén, mivel az immunrendszer több lymphocytát termel a fertőzés elleni harcban. Egyes esetekben a különböző lymphocyta alcsoportok (például T-lymphocyták vagy B-lymphocyták) arányának változása is segíthet azonosítani a fertőzés típusát.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek során az immunrendszer támadja saját szervezetét. Ebben az esetben a lymphocyta szám és az immunrendszer egyéb mutatói eltérhetnek a normálistól.
 • Lymphoproliferatív rendellenességek: A lymphocyta túlzott szaporodása vagy túlzott jelenléte a vérben lymphoproliferatív rendellenességek jele lehet, például limfóma vagy leukémia esetén.

Az orvosok gyakran értékelik a lymphocyta számot a diagnózis és a betegség kezelésének nyomon követése során. A lymphocyta szám önmagában nem ad teljes képet az egészségi állapotról, de fontos információt nyújthat az egészségügyi problémák azonosításához és nyomon követéséhez. A lymphocyta számot mindig az orvos értékeli és értelmezi az összes többi releváns klinikai információval együtt.

Kapcsolódó cikkünk

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Az egészséges életmód és az optimális testfelépítés eléréséhez igen fontos a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás. ...

Mikor kell a lymphocyta szintet meghatározni?

A lymphocyta szint meghatározása számos különböző klinikai helyzetben fontos lehet az egészségi állapot felméréséhez és a diagnózis felállításához. A lymphocyta szint meghatározása akkor javasolt, amikor szükséges az immunrendszer állapotának és egyéb egészségi problémák azonosítása. Néhány olyan helyzet, amikor a lymphocyta szint meghatározása szükséges lehet, a következők:

 • Rendszeres egészségügyi ellenőrzések: A lymphocyta szintet általában rutinszerűen ellenőrzik az éves vagy időszakos egészségügyi vizsgálatok során, hogy megfigyeljék az immunrendszer állapotát és az esetleges változásokat. Ez egy rutin laborvizsgálattal lehetséges.
 • Fertőzések gyanúja: Amikor egy betegség, például vírusos vagy bakteriális fertőzés gyanúja merül fel, gyakran ellenőrzik a lymphocyta számot, mivel a fertőzések hatására a lymphocyta szint változhat.
 • Autoimmun betegségek diagnózisa és kezelése: Az autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a lupus (SLE), esetén az immunrendszer a saját egészséges szöveteit támadja meg. Az ilyen betegségek diagnózisánál és kezelésében a lymphocyta szint és más immunológiai markerek meghatározása elengedhetetlen, és segíthet az orvosoknak.
 • Lymphoproliferatív rendellenességek: A lymphoproliferatív rendellenességek, például limfóma vagy leukémia, esetén az immunrendszer túlzott lymphocyta szaporodást mutathat. Ezért a lymphocyta szint meghatározása fontos lehet ezeknek a betegségeknek a diagnózisához és nyomon követéséhez.
 • Immunszuppresszív kezelés: Bizonyos állapotok kezeléséhez immunszuppresszív terápia szükséges, amely csökkenti az immunrendszer aktivitását. Az ilyen terápiában részesülő betegeknél a lymphocyta szint figyelemmel kísérése fontos lehet a kezelés hatékonyságának és az esetleges mellékhatások felméréséhez.

Ezenkívül a lymphocyta szint meghatározása más specifikus klinikai helyzetekben is fontos lehet az egészségügyi problémák azonosításához és nyomon követéséhez. A lymphocyta szintet mindig az orvos kérheti, és az eredményeket az összes többi klinikai információval együtt értékeli.

A lymphocyta szám normál értéke

A lymphocyta szám normálértéke a laboratóriumtól és a vizsgálat típusától függően változhat. Általánosságban elmondható, hogy a lymphocyta szám az életkorral változhat, és az egyes laboratóriumok referenciaértékei is eltérhetnek egymástól. Azonban általános iránymutatásként az alábbi normálértékek szoktak érvényesek lenni:

 • Felnőttek esetén a lymphocyta szám általában 1000 és 4800 lymphocyta/mm3 között mozog.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a lymphocyta szám egyes esetekben az immunrendszer működésétől függően változhat. Például fertőzések esetén a lymphocyta szám emelkedhet, mivel az immunrendszer több lymphocyta termelését indítja be a fertőzés elleni harcban. Az autoimmun betegségek vagy lymphoproliferatív rendellenességek esetén a lymphocyta szám eltérő lehet a normáltól.

Mit mutat a lymphocyta számának eltérése?

A lymphocyta számának eltérései változó okokra vezethetők vissza, és az eltérés iránya (emelkedés vagy csökkenés) és mértéke különböző egészségügyi állapotokra vagy problémákraLymphocyta utalhat. Az orvosok a lymphocyta számának eltéréseit az egyéb klinikai információkkal együtt értékelik annak megállapítására, hogy mi lehet a konkrét probléma. Néhány lehetséges oka a lymphocyta számának eltéréseinek:

 • Fertőzések: A lymphocyta szám átmenetileg emelkedhet fertőzések esetén, mivel az immunrendszer több lymphocyta termelését indítja be a fertőzés elleni harcban. Ezt a jelenséget természetes lymphocytosisnak nevezik.
 • Immunszuppresszió: Bizonyos gyógyszerek vagy terápiák (pl. kemoterápia vagy immunszuppresszív gyógyszerek) alkalmazása a lymphocyta szám csökkenését okozhatja, mivel gátolják az immunrendszer aktivitását.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek során az immunrendszer saját szöveteket támad meg. Ebben az esetben a lymphocyta szám és más immunológiai markerek eltéréseket mutathatnak.
 • Lymphoproliferatív rendellenességek: A lymphoproliferatív rendellenességek a lymphocyta szám túlzott szaporodását okozhatják.
 • Szervátültetés: A szervátültetést követően az immunszuppresszív gyógyszerekkel történő kezelés célja az új szerv kilökődésének megakadályozása. Ennek eredményeként a lymphocyta szám csökkenhet.
 • Stressz vagy fizikai megterhelés: A testben stressz vagy súlyos fizikai aktivitás hatására a lymphocyta szám rövid távon emelkedhet.
 • Örökletes rendellenességek: Ritka esetekben örökletes immunrendszert érintő rendellenességek is okozhatnak lymphocyta szám eltéréseket.

Eltérő lymphocyta szintek kezelése

A lymphocyta szintek kezelése függ azoknak az eltéréseknek az okától. Először is meg kell határozni az eltérés okát, mielőtt megfelelő kezelést indítanak. Az alacsony és magas lymphocyta szintek kezelése eltérő.

Magas lymphocyta szintek kezelése (Lymphocytosis):

 • Fertőzések kezelése: Ha a magas lymphocyta szintek fertőzésre utalnak, az orvosok az alapbetegség kezelésére összpontosítanak. Antibiotikumok vagy antivirális szerek lehetnek szükségesek a fertőzés leküzdéséhez.
 • Autoimmun betegségek kezelése: Ha a magas lymphocyta szintek az immunrendszer túlzott aktivitásának eredménye, például autoimmun betegség esetén, az orvosok általában immunszuppresszív gyógyszereket alkalmaznak az immunrendszer aktivitásának csökkentésére.
 • Lymphoproliferatív rendellenességek kezelése: Lymphoproliferatív rendellenességek esetén a kezelés a betegség típusától és stádiumától függ. Kemoterápia, sugárterápia vagy más specifikus kezelések lehetnek szükségesek.

Alacsony lymphocyta szintek kezelése (Lymphocytopenia):

 • Fertőzések megelőzése: Mivel az alacsony lymphocyta szintek a fertőzésekkel szembeni védelem csökkenését jelenthetik, az alacsony szintekkel küzdő betegeknek fokozott fertőzésvédelemre van szükségük.
 • Immuntámogató kezelés: Ritka esetekben immuntámogató kezeléseket, például immunoglobulin-kiegészítőket vagy egyéb immunmodulátorokat alkalmazhatnak az immunrendszer aktivitásának növelésére.
 • Gyógyszerek módosítása: Ha az alacsony lymphocyta szintek a jelenleg szedett gyógyszerek mellékhatásaként jelentkeznek, az orvosok a gyógyszeradag módosítását vagy más gyógyszerek alkalmazását javasolhatják.
 • Alapbetegség kezelése: Ha az alacsony lymphocyta szintek egy másik betegség vagy állapot mellékhatásaként jelentkeznek, az orvosok az alapbetegséget kezelik, hogy normalizálják a lymphocyta számot.

Az alacsony és magas lymphocyta szintek kezelése mindig az egyedi klinikai helyzet és az okok alapján történik. A kezelést mindig az orvos határozza meg, aki további vizsgálatokat végez és meghatározza a legmegfelelőbb terápiás lehetőségeket.

Összefoglalva, a lymphocyta egy fehérvérsejt típus, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer működésében. Az immunrendszer a szervezet védelmét szolgálja, és a lymphocyta az immunrendszer egyik alapvető összetevője. A lymphocyta két fő alcsoportra osztható: T-lymphocyta (T-sejt) és B-lymphocyta (B-sejt).

A T-lymphocyták közvetlenül részt vesznek a sejtes immunitásban, azaz közvetlenül azonosítják és elpusztítják a fertőző anyagokat és a rendellenes sejteket. A B-lymphocyták antitesteket termelnek, amelyek specifikusak a fertőzések vagy az idegen anyagok ellen, és segítik az immunrendszer válaszát.

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.25 12:49