Meddőség - vetélés

Meddőség - vetélés

A fogantatás és a terhesség az élet egyik legkülönlegesebb időszaka. Ahhoz, hogy az édesanya egy egészséges kisbabát hozhasson a világra, a testének számos módon kell megváltoznia, alkalmazkodnia. Habár ez a folyamat természetes, mégis előfordulhat, hogy hiba csúszik a rendszerbe és problémás lesz a terhesség. A meddőség és a vetélés hátterében gyakran egy véralvadási zavar, a fokozott trombózis készség áll.


Mit jelent a meddőség és a vetélés?
Milyen okok miatt alakulhat ki meddőség és vetélés?
Állhat véralvadási zavar is a meddőség és a vetélés hátterében?
Hogyan lehet kivizsgálni a meddőség és a vetélés hátterében álló véralvadási zavart?
Kezelhető-e a meddőség és a vetélés hátterében álló véralvadási zavar?
Tanácsok véralvadási zavarral küzdőknek a várandósság idejére

Szolgáltatásaink a Trombózis Központban meddőség és vetélés esetén

Mit jelent a meddőség és a vetélés?

A várandósság az élet egyik legkülönlegesebb, várakozással teli időszaka. A fogantatástól a gyermek megszületéséig tartó időszakot jelöli, ami körülbelül kilenc hónap. Manapság egyre több pár küzd nehezített teherbeeséssel, becslések szerint minden 5. párt érinthet a meddőség. A meddőség olyan állapot, amikor egy pár nem képes természetes módon teherbe esni vagy a terhességet fenntartani és vetélés következik be. Meddőség alatt azt értjük, ha egy pár legalább egy évig rendszeresen próbálkozik teherbe esni anélkül, hogy ez sikerülne. A meddőség oka eredhet a női, férfi vagy mindkettejük oldaláról. A vetélés a terhesség korai befejeződését jelenti az embrió vagy a magzat eltávozásával. Leggyakrabban az első trimeszterben, azaz a terhesség első 12 hetében történik történik vetélés, de előfordulhat később is.

Milyen okok miatt alakulhat ki meddőség és vetélés?

Mind a meddőség, mind a vetélés hátterében számos ok állhat, sokszor pedig ezek együttese okozza a problémát. Vannak olyan rizikófaktorok, amik mind a meddőség, mind a vetélés kockázatát növelik. Nőknél a meddőség oka lehet például a petevezeték elzáródása, endometriózis vagy ovulációs rendellenesség. Gyakori ok a meddőség hátterében a hormonális egyensúlyhiány is, például policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén. A dohányzás, a túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás is negatívan befolyásolhatják a reproduktív egészséget, és létrejöhet miattuk meddőség. Ugyanígy a túlzott testsúly vagy az alultápláltság is állhat a meddőség mögött. Férfiaknál többek között az alacsony spermiumszám, a spermiumok csökkent mozgékonysága, genetikai rendellenesség, az ondóvezeték elzáródása és a here rendellenességei is állhatnak a meddőség hátterében. Előfordulhat, hogy környezeti hatások, például valamilyen mérgező anyagok expozíciója, vegyszerek vagy sugárzás miatt jön létre a meddőség. A meddőség okai tehát nagyon változatosak lehetnek, és gyakran több tényező is jelen van egyszerre.

A vetélés főként a magzati rendellenességek miatt következik be, például a kromoszómák rendellenességei vagy hibás fejlődés miatt. Emellett más tényezők is szerepet játszhatnak a vetélés létrejöttében, gondot okozhatnak például az anya betegségei, gyakori problémák az autoimmun betegségek. A hormonális egyensúlyhiány is nehezíti a terhességet, ilyen lehet például az alacsony progeszteron szint vagy a pajzsmirigy rendellenességei. A dohányzás, alkoholfogyasztás vagy kábítószerhasználat a meddőség kockázata mellett a vetélés esélyét is fokozza. Bizonyos gyógyszerek, például néhány vérnyomáscsökkentő is növelheti a vetélés kockázatát. Sugárzás vagy mérgező anyagok expozíciója, valamint fertőzések következtében is kialakulhat vetélés.

Kapcsolódó cikkünk

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Fokozott trombózishajlam esetén már a várandósság előtt javasolt felkeresni szakembert. Dr. Selmeczi Anna belgyógyász, a Trombózis – és Hematológiai Központ ...

Állhat véralvadási zavar is a meddőség és a vetélés hátterében?

A meddőség és a vetélés hátterében érdemes gondolni véralvadási zavarra is. Ez különösen igaz, ha már többször fordult elő vetélés ugyanannál az anyánál, vagy ha korai vetélés történik. A korai vetélés hátterének kivizsgálásához hozzátartozik a véralvadási paraméterek és a trombózis készség laboratóriumi értékelése. A fokozott trombózis készség (trombophilia) lehet szerzett vagy örökletes. Ez olyan állapotokat jelent, amelyek hajlamosítanak a vérrögök (trombózisok) kialakulására. Egyes fokozott trombózis készséggel járó betegségeket, mint például az antifoszfolipid szindrómát, a protein C vagy S hiányát és a Leiden mutációt kapcsolatba hozták a meddőség és a vetélés fokozott kockázatával.

A fokozott trombózis készség a magzat vérellátásának gátlása miatt lehet a meddőség és a vetélés oka. A megtermékenyített petesejtnek a fejlődéshez megfelelő környezetre van szüksége. A megtermékenyített petesejt a méhfal gazdag vérellátású nyálkahártyájába ágyazódik. A befogadó méhfal vérellátása a beágyazódás előtt, majd utána is rendkívüli módon fokozódik. Az erekben áramló vér szállítja a fejlődéshez szükséges tápanyagot, oxigént. A vérellátásban keletkező hibák - például a fokozott trombózis készség – következtében táplálási és beágyazódási zavar, a petesejt elhalása, és korai vetélés jelentkezhet. A kialakuló vérrögök elzárhatják a méhfal ereit, és a vérállátási zavar révén vetélés jöhet létre. A fokozott trombózis készség okozta vetélés jellemzően a terhesség első egy-két hetében következik be. A magzat a későbbiekben is a méhlepény vérkeringésén keresztül jut táplálékhoz, ezen keresztül történik a gázcsere és a salakanyagok eltávolítása is. A méhlepény megfelelő vérkeringése tehát kritikus fontosságú a magzat fejlődéséhez és egészségéhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan lehet kivizsgálni a meddőség és a vetélés hátterében álló véralvadási zavart?

Az alapos orvosi kivizsgálás segítségével azonosítható a meddőség vagy vetélés hátterében álló véralvadási zavar és kidolgozható egy megfelelő kezelési terv. Fontos, hogy a meddőség és vetélés nehézségeivel érkező páciensek szakértői gondoskodást kapjanak. Első lépésben az orvos felméri az egyéni kórelőzményt és a családi anamnézist, valamint elvégzi a páciens fizikai vizsgálatát. Az orvos ki fog térni a korábbi terhességek számára és kimenetelére is, ezek ugyanis utalhatnak véralvadási zavarra. A meddőség kimondásához legalább egy év terhesség nélküli vagy vetélés kimenetelű próbálkozás szükséges. Ezt követően további, speciális vizsgálatokat is kérhet az orvos a meddőség és a vetélés hátterében álló véralvadási zavarok kimutatásához, például a következőket:Meddőség, vetélés - Trombózis Központ

 • Laboratóriumi vizsgálatok: A meddőség és a vetélés hátterében álló véralvadási zavarok kivizsgálására különböző vérvizsgálatokat végeznek. Ezek a tesztek segítenek azonosítani a véralvadási problémák jeleit, például a trombocitopéniát vagy a vérrögképződés hajlamát. Ilyenek lehetnek például:
  • Teljes vérkép
  • Protrombin idő (PT) és aktivált parciális tromboplasztin idő (APTT)
  • Fibrinogén szint
  • Antifoszfolipid ellenanyagok jelenléte
  • Protein C és S szintje
  • V-ös faktor Leiden mutáció vizsgálata genetikai teszttel
 • Képalkotó vizsgálatok: Bizonyos esetekben ultrahangvizsgálatra lehet szükség, hogy azonosítani lehessen olyan anatómiai vagy strukturális problémákat, amelyek negatívan befolyásolhatják a véralvadási vagy a reproduktív rendszert, és a meddőség okai lehetnek.
 • Konzultáció más szakorvosokkal: A várandósság létrejöttéhez és egészséges lefolyásához szükség lehet arra, hogy az orvos más szakemberekkel, például hematológusokkal vagy genetikusokkal is konzultáljon a véralvadási zavarok kivizsgálása és a meddőség sikeres kezelése érdekében. 

Kezelhető-e a meddőség és a vetélés hátterében álló véralvadási zavar?

Amennyiben felismerésre kerül a meddőség és a vetélés hátterében a véralvadási zavar, az megkönnyebbülést jelenthet a pár számára. A véralvadási zavar ugyanis – a fokozott trombózis készség típusától függően – kezelhető. Az antifoszfolipid szindróma esetén az antikoagulánsok, például az alacsony molekulatömegű heparin (LMWH), és az acetilszalicilsav (aszpirin) kombinációja jelenthet hatékony megoldást a magzat sikeres kihordásához és a meddőség megszüntetéséhez. Más esetben szükség lehet a hiányzó véralvadási faktorok gyógyszeres pótlására. Megfelelő váralvadásgátló készítménnyel tehát megelőzhető a trombózis és a vetélés, kezelhető a meddőség. A terápia lehet gyógyszeres, de életmódbeli változtatásokat is magában foglalhat. A gyógyszerelés beállításához megfelelő jártasságú, szakmai ismerettel bíró szakorvos szükséges. Ő tudja meghatározni a legoptimálisabb gyógyszert, dózist és kezelési időtartamot, hogy megelőzhető legyen a korai vetélés és biztosítható a terhesség egészséges lefolyása.

Tanácsok véralvadási zavarral küzdőknek a várandósság idejére

Amennyiben valaki véralvadási zavarral küzd, és várandósságra készül vagy már várandós, fontos, hogy szorosan együtt működjön orvosával, és tartsa be az alábbi tanácsokat:

 • Rendszeres orvosi ellenőrzések: Véralvadási zavar esetén különösen fontos, hogy rendszeresen látogasson el az orvoshoz a várandósság alatt, és vegyen részt az előírt orvosi ellenőrzéseken és vizsgálatokon. Az orvos segíthet kidolgozni olyan egyéni kezelési tervet, amely figyelembe veszi a véralvadási zavart és annak lehetséges hatásait a terhességre, és fokozottan figyel a várandósság egészségére. Ha valakinél meddőség áll fent, orvosi kezelésekkel segíthető a teherbe esés.
 • Gyógyszerek szedése: Ha Önnek véralvadási zavara van, az orvos valószínűleg javasolni fogja bizonyos gyógyszerek szedését, például az antikoagulánsokat, hogy elkerüljék a vetélés létrejöttét. Fontos, hogy szigorúan tartsa be az orvos által előírt gyógyszeradagolást és gyógyszerszedési útmutatást. Ezzel jelentősen csökkenthető a meddőség és a vetélés kockázata.
 • További szakorvosi konzultációk: Egyes esetekben az orvos további szakorvosi konzultációkat javasolhat. Sor kerülhet például hematológus vagy genetikus bevonására, hogy megvitassák a véralvadási zavar és a terhesség kapcsolatát, valamint az esetleges kockázatokat és kezelési lehetőségeket. A több szakorvosból álló csapat hatékonyabban kezelést javasolhat a meddőség és vetélés esetén.
 • Életmódbeli változtatások: Fontos az egészséges életmód fenntartása a terhesség alatt. Kerülje a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a kábítószerek használatát. Ezek ugyanis tovább növelhetik a trombózis és ezáltal a vetélés kockázatát. Tartson egészséges étrendet és mozogjon rendszeresen, szükség esetén kérjen tanácsot az étrend-kiegészítők vagy vitaminok szedéséről.
 • Pihenés és stresszcsökkentés: A terhesség alatt fontos a megfelelő mennyiségű pihenés és mindennapi stressz csökkentése. Keressen megfelelő módszereket a stressz kezelésére, például relaxációs gyakorlatokat vagy meditációt.

  Téma szakértője

  Dr. Selmeczi Anna

  belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

   

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.04.25 09:40