Nyirokcsomó duzzanat

Nyirokcsomó duzzanat

A nyirokcsomók központi szerepet töltenek be a testünkben. Feladatuk a nyirok összeszedése, illetve a szervezet védekező képességének a fenntartása. Előfordulhat, hogy megfázás, infulenza, vagy bármely egyéb betegség alkalmával megduzzadnak és könnyen tapinthatóvá válnak, de vajon mi van akkor, ha látszólag minden előzmény nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók?

Tartalom

A nyirokcsomók szerepe

A nyirokcsomó duzzanat lehetséges okai

Nyirokcsomó duzzanat rákos megbetegedésekben

Nyirokcsomó duzzanat rákos megbetegedésekben

A nyirokszerv szűrő funkciója

Diagnosztizálás

A nyirokcsomó duzzanat kezelése

 

A nyirokcsomók szerepe

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén helyezkednek el. Feladatuk a nyirok (szövetközi folyadék) megszűrése, illetve az immunrendszer szabályozása a nyiroksejtek termelésén keresztül. A nyirokban keringő kórokozókat, elhalt sejteket, idegen anyagokat a nyirokcsomó kiszűri, aminek következtében előfordulhat a nyirokcsomók időszakos duzzadása.nyirokcsomó duzzanat

A nyirokcsomó duzzanat lehetséges okai

A nyirokcsomó duzzanat minden esetben valaminek a tünete, nem tekinthető különálló betegségnek. A funkcióját figyelembe véve, fontos szerepe van a nyirokcsomóknak a szervezet jelzéseiben. Nyirokcsomó duzzanat megjelenhet többek között rosszindulatú, vérképzőszervi betegségek esetén, de ugyanígy tünete lehet egyéb rosszindulatú daganatoknak is, azokban az esetekben igaz ez, hogyha a primer daganat már áttéteket képzett. A reumatoid arthritis és a szisztémás lupus is olyan autoimmun megbetegedések, amelyek következtében szintén előfordulhat nyirokcsomó duzzanat. Allergiás reakciók során is előfordulhat duzzanat, de akár gyógyszerek is kiválthatják. A járványos időszakokban, influenza szezonban is gyakori panasz lehet a nyirokcsomó duzzanat, ami előfordul, hogy minimális fájdalommal jár, ám ez az adott vírusfertőzésnek köszönhető, ami nem ad okot aggodalomra.

Nyirokcsomó duzzanat rákos megbetegedésekben

A nyirokcsomó duzzanat egyik, mondhatni viszonylag gyakori oka, valamilyen rákos megbetegedés. A nyirokcsomók ezekben kétféle módon lehetnek érintettek. Egyrészt magukból a nyirokszervekből is kiindulhatnak a daganatok, másrészt a szűrőrendszer meg tudja ragadni a nyirokrendszerben szabadon keringő daganatsejteket.

Limfóma

Limfóma esetén a daganat közvetlenül a nyirokszervben fejlődik ki. A limfómákat két nagyobb csoportra lehet osztani. Az egyik a A Hodgkin-kór, aminek előfordulása ritkább. Terjedésének mintázata ismert, mivel a nyirokerek mentén haladva megtámadja az útjába kerülő nyirokcsomókat.

A non-Hodgkin szindróma nem egy konkrét betegséget jelöl, hanem egy összefoglaló név, és több, mint 25 fajtája ismert. Ide tartozik minden olyan, a nyirokrendszert érintő rosszindulatú megbetegedés, ami nem felel meg a Hodgkin-kór feltételeinek.

A limfóma kialakulásának pontos oka nem ismert, annyit lehet tudni, hogy nem öröklődik, azonban egyes esetekben családi halmozódás megfigyelhető, továbbá feltételezések vanna csupán a kialakulásáról. Léteznek bizonyos rizikófaktorok, de nem igazolják teljes bizonyossággal a limfóma kialakulását. 

Kapcsolódó cikkünk

Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

A limfóma a nyirokrendszer rosszindalatú daganatos megbetegedése, melynek két fő típusa a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Vajon mi a különbség a kettő között? Azonos a ...

A nyirokszerv szűrő funkciója

Az is megtörténhet, hogy a nyirokrendszerben szabadon keringő rákos sejtek úgymond, fennakadnak a nyirokszervekben. Ebben az állapotban a daganatsejtek egymásra épülnek, és elkezdenek osztódni, aminek következménye lehet a nyirokcsomó duzzanat.

Akut gyulladás esetén a nyirokcsomók megduzzadhatnak, nyomásra érzékennyé válhatnak. Ha két hét elteltével a nyirokcsomó duzzanat nem csökken, és nem érez nyomási fájdalmat, keresse fel orvosát! Fontos tudni, hogy daganatos megbetegedések esetén a duzzadt nyirokcsomó nyomása, tapintása nem feltétlenül fájdalmas.

Diagnosztizálás

A kezelőorvos könnyen ki tudják tapintani a nyirokcsomó duzzanatot, ha az közel van a bőr felszínéhez. Ha nyomási fájdalmat érezhető, akkor valószínűleg heveny gyulladásról van szó, és nincs a háttérben komolyabb ok, de mindenképpen javasolt egy részletesebb kivizsgáláson részt venni. Ha a nyirokcsomók mélyebben a bőr alatt helyezkednek el, ultrahang vagy CT vizsgálatra lehet szükség a diagnózishoz. A betegség stádiumának meghatározásához vérvizsgálatokat és mintákat vesznek.

A nyirokcsomó duzzanat kezelése

Ha a nyirokcsomó duzzanat hátterében igazoltan rosszindulatú megbetegedés áll, a kezelőorvos pontosítja a rákos betegség típusát, genetikai hátterét, prognosztizál. Ezeket és a páciens általános egészségi állapotát figyelembe véve határozza meg a szükséges terápiát, ami lehet műtéti eltávolítás, kemoterápia, sugárkezelés, vérképszőszervi betegségek esetében akár őssejt-transzplantáció is.

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:

     

    Rendelés típusa:

  • Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2020.03.09 Utolsó módosítás: 2023.06.28