Vérző aranyér- végbélvérzés

Vérző aranyér- végbélvérzés

A vérző aranyér közel a lakosság felét érintő mindennapi probléma. Hátterében a pangó vénás vérellátás és számos életmódbeli tényező által kiváltott aranyér áll. Ugyanakkor nemcsak aranyér okozhatja a végbél vérzését, hanem akár végbél daganat is.

Vérző aranyér - végbélvérzés - Tartalom

Mi az a végbélvérzés?

Végbélvérzés tünetei

Végbélvérzés okai

Végbélvérzés kivizsgálása

Végbélvérzés egyéb lehetséges okai 

A vérző aranyér jelei, tünetei

Vérző aranyér kezelése

Aranyér megelőzése

Fontos elkülöníteni, hogy a rectális vérzés mögött milyen okok állnak. Nem mindegy, hogy aranyér, vagy daganatos betegség miatt alakul ki véres széklet, véres székletürítés.

A széklet színe árulkodó lehet: ha a széklet egészen sötét, fekete színű, az annak a jele, hogy a vér a felső emésztőrendszeri traktusból származik. Abban az esetben, ha a székletben élénk piros, vörös szinezetek találhatóak, a vér vélhetőleg az alsó emésztőrendszeri szakaszokból ered, és akár aranyér is okozhatja.

Amennyiben véres székletet ürít, azonnal konzultáljon szakorvossal, proktológussal!

Mi az a végbélvérzés?

A végbélvérzés olyan állapot, amikor vér megjelenik a végbélnyílás környékén vagy a székletben. Ez az állapot lehet enyhe, időszakos vagy súlyos és folyamatos. A végbélvérzés sokféle okra vezethető vissza, ideértve az egyszerűbb okokat, például az aranyér vagy az anális repedés, valamint a súlyosabb problémákat, például a vastagbélrák vagy a vastagbélgyulladás.vegbelverzes

Végbélvérzés tünetei

A végbélvérzés tünetei változnak az októl és az intenzitástól függően. A végbélvérzés leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • Véres széklet: A legjellemzőbb tünet a vér megjelenése a székletben. Ez lehet vörös színű vér, vagy sötétebb, emésztett vér. A vér színe jelzi, hogy a gasztrointesztinális traktus melyik szakaszából származik a vér.
 • Véres WC-papír: A vér megjelenése a toalettpapíron a székletürítés során.
 • Végbélnyálkahártya duzzanata: A végbélnyálkahártya megjelenhet a székletben vagy a toalettpapíron és gyakran vérrel keveredik.
 • Hasmenés vagy székrekedés: Az emésztőrendszeri problémák, így a túl híg széklet de akár a székrekedés is gyakori társtünetek lehetnek végbélvérzés során.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés: Fájdalom, égő vagy kellemetlen érzés a végbélnyílás környékén, különösen a székletürítés után is gyakori végbélvérzés esetén.
 • Vérvesztés okozta vérszegénység tünetei: Gyengeség, fáradtság, szédülés, légszomj mind a vérszegénység jelei, amelyek a tartós vérvesztés miatt jelentkeznek végbélvérzés esetén.

Fontos megjegyezni, hogy a végbélvérzés tünetei más emésztőrendszeri problémákra is utalhatnak, ezért fontos az alapos orvosi kivizsgálás a minél pontosabb diagnózis felállítása érdekében. Ha bármilyen végbélvérzésre utaló tünetet tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés kidolgozásának érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Vérzik, fáj, viszket. Mindenképpen aranyér kivizsgálás szükséges!

Vérzik, fáj, viszket. Mindenképpen aranyér kivizsgálás szükséges!

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem ...

AnchorAnchorVégbélvérzés lehetséges okai 

A végbélvérzés lehetséges okai széles skálán mozognak, és többféle állapotra vezethetők vissza. Néhány lehetséges ok közé tartoznak az alábbiak:

A rectális vérzés tünete igencsak hasonlít az aranyér tüneteihez, általában vérzés, fájdalom kíséri. Legtöbb esetben aranyér váltja ki a véres székletürítést.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Végbélvérzés kivizsgálása

A végbélvérzés kivizsgálása az alábbi séma szerint történik általában.

 • Anamnézis: Az orvos kikérdezi a pácienset a tüneteiről, azok időtartamáról, a vérzés jellegéről, az esetleges társuló tünetekről, valamint az egyéb egészségügyi problémákról és az életmódjáról.
 • Fizikális vizsgálat: Fontos megvizsgálni a végbél és az anális régióját, beleértve az aranyér, az anális repedések vagy más lehetséges elváltozások felismerése végett. A rectalis digitalis vizsgálat egy kissé kellemetlen azonban kulcsfontosságú kivizsgálási módszer, mely során a végbélbe nyúlva ki lehet tapintani az esetleges elváltozásokat.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Végbélvérzés során a laboratóriumi vizsgálatok közé tartoznak a vérvizsgálatok (például a vörösvértestek, hemoglobin szintjének ellenőrzése a vérszegénység szempontjából), a székletvizsgálatok (például a véres széklet okának kiderítése), valamint a baktériumok vagy más patogének kimutatására irányuló vizsgálatok.
 • Endoszkópos vizsgálatok: A végbélvérzés okának tisztázása érdekében az orvos gyakran elrendelhet endoszkópos vizsgálatokat, mint például a colonoscopia (vastagbél és végbél felületének vizsgálata), a sigmoidoszkópia (végbél és alsó vastagbél vizsgálata), vagy az anoszkópia (végbélnyílás vizsgálata). Rendszeres conoscopiás szűrés 50 év felett 10 évente ajánlott a lehetséges betegségek, végbélrák időben történő felismerése végett.
 • Képalkotó vizsgálatok: Bizonyos esetekben a végbélvérzés okának kiderítése érdekében szükség lehet képalkotó vizsgálatokra, például ultrahangra, CT-vizsgálatra vagy MRI-vizsgálatra.

Ezen vizsgálatok segítenek az orvosnak megállapítani a végbélvérzés okát és súlyosságát, és lehetővé teszik a megfelelő kezelési terv kidolgozását. A végbélvérzés kivizsgálása általában az alapvető tünetek és az egyéni klinikai jellemzők alapján történik, és az orvos minden esetben egyéni megközelítést alkalmazva dönt a szükséges vizsgálatokról és kezelésről. Fontos, hogy bármilyen végbélvérzésre utaló tünet esetén azonnal konzultáljon orvosával a megfelelő értékelés és kezelés érdekében.

Végbélvérzés aranyér esetén

Aranyér esetén a végbélvérzés egyike lehet a leggyakoribb tüneteknek. Az aranyér az alsó vastagbél vagy a végbél nyálkahártyájának duzzadása, kiboltosulása, amelyben vénás pangás alakul ki. Ennek a vénás pangásnak a következtében a végbélnyálkahártya megduzzad és érzékeny lesz, ami könnyen sérülhet. Ennek következménye lehet a vérzés és súlyos vérvesztés miatt kialakuló anémia, vérszegénység is.

Az aranyérrel járó végbélvérzés általában a széklet ürítésekor, illetve az ürítés után jelentkezik. A vér általában friss, piros színű, és a széklet felszínén vagy a toalettpapíron jelenik meg. A vérzés általában nem nagy mennyiségű, és gyakran spontán megszűnik.

A végbélvérzés mellett az aranyérnek más tünetei is lehetnek, például:

 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a végbélnyílás környékén.
 • Viszketés vagy égő érzés a végbél környékén.
 • Nyomás vagy diszkomfort érzése a végbélnyílásban.
 • Végbéltáji duzzanat vagy csomók érzése.

Fontos megjegyezni, hogy bár az aranyér általában nem súlyos állapot, ha végbélvérzést tapasztal, mindenképpen fontos, hogy orvoshoz forduljon. 

AnchorA vérző aranyér jelei, tünetei

Fontos megjegyezni, hogy a vérző aranyér egyik legjellemzőbb tünete a véres széklet. Ha ilyen tüneteket tapasztal, fontos, hogy időben forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A véres székletnek számos lehetséges oka lehet, és a pontos diagnózis érdekében orvosi kivizsgálásokra van szükség.

AnchorVérző aranyér kezelése

A végbélvérzés kezelésének első lépése, hogy az okát feltárja a szakorvos.

Amennyiben aranyér okozza, az ekkor használható kezelések lépnek érvénybe:

 • Sebészi eltávolítás: egyes esetekben az aranyér műtéti eltávolítása szükséges, ez leginkább a trombotizált aranyér fennállásakor indokolt, tehát nem minden esetben szükséges.
 • Gyógyszeres kezelés: a különféle vérzés-, és fájdalomcsillapító kúpok használata enyhíthet a kellemetlen tüneteken. Gyakran szájon át bevehető gyulladáscsökkentő, illetve vénás vérkeringést segítő gyógyszerek szedése is szükségszerű.
 • Életmódbeli változtatások: minden esetben gondolni kell a táplálkozás megreformálására illetve a rendszeres fizikai aktivitás bevezetésére is. Már a szakmai ajánlások szerinti fél kiló zöldség és gyümölcs elfogyasztása, a naponta minimum 2 liter tiszta víz elfogyasztása is képes optimalizálni a széklethabitust. Rendszeresen érdemes valamilyen mozgásformát végezni, amelyet a páciens is szívesen követ.

Fontos megjegyezni, hogy azonnal forduljon orvoshoz, amint véres székletet észlel!

Aranyér megelőzése

Az aranyér kialakulásának megelőzése és a tünetek enyhítése érdekében érdemes odafigyelni bizonyos életmódbeli szokásokra.

 1. Egészséges étrend és bélmozgások elősegítése: Fogyasszon rostdús ételeket, sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat és megfelelő mennyiségű folyadékot. Az egészséges étrend és a megfelelő folyadékbevitel segít megelőzni a székrekedést, ami az aranyerek kialakulásának kockázatát növelheti.
 2. Ne tartsa vissza a székletét: Ne próbálja meg visszatartani a székletet, ha szükséghelyzet van. A hosszú ideig tartó WC-n ülés, nem megfelelő testtartás illetve a székrekedés mind hozzájárul az aranyerek kialakulásához.
 3. Kerülje a túlzott erőlködést: Ne erőltesse a székletürítést, mert ez fokozhatja az aranyerek kialakulásának kockázatát a nyomás növekedés miatt. Inkább adjon időt a természetes bélmozgásnak.
 4. Aktív életmód fenntartása: A rendszeres testmozgás segít fenntartani az egészséges bélmozgásokat és csökkenti az aranyerek kialakulásának kockázatát.
 5. Ülési pozíciók és toalett használat: Ügyeljen arra, hogy kényelmes és megfelelő ülési pozíciót vegyen fel a WC-n, és ne tartson túl sokáig. Ezenkívül használjon lábtartót vagy magasabb helyzetű toalettet, hogy megkönnyítse a bélmozgást.
 6. Testsúlykontrollt: A túlsúly növeli az aranyerek kialakulásának kockázatát. Igyekezzen a testsúlyát az egészséges határokon belül fenntartani a megfelelő táplálkozással és testmozgással.
 7. Használjon puha WC-papírt: Az érzékeny anális terület megóvása érdekében használjon puha WC-papírt, és kerülje a durva tisztítószerek vagy irritáló anyagok használatát.

Fontos megjegyezni, hogy az aranyerek kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, és nem mindig lehet megelőzni őket. Ha az aranyér tüneteit észleli, konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői


 

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2019.04.30 Utolsó módosítás: 2024.03.07