Trombózis okai

Trombózis okai

A mélyvénás trombózis könnyen egy életveszélyes állapottá válhat, ami mielőbbi kezelést igényel. Emellett fontos felismerni a tüneteit, továbbá feltárni és megismerni, hogy mik lehetnek a trombózis okai. Tisztelt Ügyfeleink! A félreértés elkerülése érdekében: a Trombózis- és Hematológiai Központ - mint magánrendelő - akut ellátást felvállalni nem tud. Akut ellátásra jelenleg Magyarországon az egyetlen és legmegfelelőbb hely az intenzív osztállyal rendelkező állami kórház. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Tartalom

Vénás és artériás trombózis

A mélyvénás trombózis – milyen okai lehetnek?

A mélyvénás trombózis okai I. – trombofília

A mélyvénás trombózis okai II. – Leiden mutáció

A mélyvénás trombózis okai III. – protein C és protein S hiány

A mélyvénás trombózis okai IV. – terhesség

A mélyvénás trombózis okai V. – fogamzásgátló

A mélyvénás trombózis okai VI. – tartós fekvés és ülés

A mélyvénás trombózis okai VII. – egyéb

Kivizsgálás

Trombózissal kapcsolatos szolgáltatásaink

Vénás és artériás trombózis

A trombózis nem más, mint egy vérrögképződés, ami meggátolja a vér normál áramlását az erekben. Ezt a legkönnyebben úgy lehet elképzelni, hogy egyfajta „csomó” keletkezik, ami úgymond akadályt jelent az erekben. Kialakulásának helye szerint létezik artériás és vénás trombózis, utóbbi lehet felületi, illetve mélyvénás. A mélyvénás trombózis ünetei könnyen felismerhetővé teszik, de legalábbis gyanúra adhatnak okot. A trombózis legjellemzőbb tünetei az alábbiak:

  • lábdagadás
  • lilás elszíneződés a csökkent véráramlás miatt
  • a láb melegsége
  • fájdalom (jellemzően azon a területen, ahol létrejött a trombus - vérrög)

A fenti tünetek tapasztalásakor azonnali orvosi közbeavatkozás szükséges, hiszen, ha a trombus leszakad, akkor elindul a vérárammal, ami végül a tüdő ereiben megakadva, azt elzárva tüdőembóliát okozhat. Mélyvénás trombózis gyanúja és igazolt trombózis esetén ezért fontos az ágynyugalom, hogy a vérrög ne szakadhasson le és ne juthasson el a tüdőbe.

A felületi trombózis esetében a bőr alatti vénákban keletkezik a vérrög. Ez nem jelent életveszélyt, ugyanakkor a tünetei hasonlóak a mélyvénás trombózis tüneteihez. Bőrpír, végtagfájdalom és melegségérzet jelentkezik. Természetesen a tüneteivel orvoshoz kell fordulni és a problémát ez esetben is kezelni kell . Artériás trombózis során a vérrög leszakadása szívinfarktust és stroke-ot okozhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A mélyvénás trombózis – milyen okai lehetnek?

A mélyvénás trombózis kialakulásának lehetnek örökölt, illetve szerzett okai is. Előbbi ellen nincs mit tenni, genetikai, veleszületett hajlamról van szó, azonban genetikai laborvizsgálatokkal felfedezhető, és lépések tehetők arra, hogy a páciens minél nagyobb eséllyel kerülje el a trombózist. Genetikai hajlam meglétének gyanúját vetheti fel, ha a családban többször előfordult már trombózis, különösen fiatalabb korban (40-45 éves kor alatt). Az egyes, ezeket a hajlamokat szűrő vérvizsgálatokat érdemes elvégeztetni ilyen esetekben, kifejezetten akkor, ha anyai, illetve apai ágról is esélyes az öröklődés. A szerzett okok egy része életmódváltással megszüntethető, azonban más egyéb betegségek is hajlamosító tényezők lehetnek. Trombózis, sérülés következtében is kialakulhat, ugyanis a véralvadás a gyógyulás szempontjából egy fontos folyamat.

A mélyvénás trombózis okai I. – trombofília

A trombofílai a hajlamot jelenti a trombózis, átlagosnál nagyobb eséllyel történő kialakulására. Amikor ez áll fenn, akkor a véralvadási és véralvadásgátló folyamatokban van eltérés. A megfelelő állapothoz ennek a kettőnek egyensúlyba kell lenniük, ám trombofília esetében ez hiányzik. A leggyakrabban előforduló genetikai ok az úgynevezett Leiden mutáció.

A mélyvénás trombózis okai II. – Leiden mutáció

 A Leiden mutáció a leggyakrabban előforduló véralvadási zavar, amely örökölhető. Ez a betegség nem más, mint az 5-ös véralvadási faktor mutációja, aminek következtében például sérülés esetén a véralvadási folyamat akkor is zajlik, amikor már nem kellene. Az öröklődést tekintve elkülöníthető heterozigóta és homozigóta formája. Heterozigóta Leiden mutáció esetében az örökölt hibás gén az egyik szülőtől származik, amennyiben azonban homozigóta mutáció igazolódik, az azt jelenti, hogy mind a két szülőtől öröklődtek hibás gének. A homozigóta mutáció igen veszélyes, hiszen a trombózis kialakulásának esélye az átlagoshoz képest a 80-szorosára nő. A Leiden mutációra egy vérvizsgálattal könnyen fény derülhet, és mivel egy rendkívül kockázatos betegségről van szó, így érdemes mielőbb elvégeztetni a vizsgálatot, hiszen életet menthet.

A mélyvénás trombózis okai III. – protein C és protein S hiány

A Leiden mutációhoz hasonlóan, a protein C és protein S faktorok hiánya vagy alacsony szintje, szintén véralvadási zavarokat okoznak. Gyakorlatilag olyan fehérjékről van szó, amik a fibrinolízisben játszanak szerepet, vagyis a vérrögök feloldásában. Trombofília kivizsgálása során, mind a két fehérjét ellenőrizni szokták. A protein C szintje egyes májbetegségekben is alacsonyabb lehet, míg a protein S szintjének csökkenését okozhatják fogamzásgátlók, de akár egyes véralvadásgátlók is – természetesen a genetikai hajlam mellett, ezért is fontos szakorvosi konzultáción részt venni.

A mélyvénás trombózis okai IV. – terhesség

A terhesség a trombózis kialakulásában egy rizikófaktornak minősül, ilyenkor ugyanis a különféle élettani hatások miatt fokozódik a vér alvadékonysága. Ez alapvetően egy természetes folyamat, ami a szülés közbeni vérzést hivatott csökkenteni, annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a vérveszteség és minimalizálja az elvérzés lehetőségét. A vérrögök kialakulásának esélye csökkenthető, ha a kismama amennyire teheti, és orvosa engedélyezi, aktív marad, és sok folyadékot iszik. Azonban, ha igazolt trombofília áll fent, vagy esetleg megvan rá a lehetőség, úgy minden esetben tájékoztatni kell az orvost, aki a megfelelő belgyógyász, hematológus szakorvoshoz irányítja a kismamát. Ugyanis ezekben az esetekben véralvadásgátló szedése javasolt lehet.

A mélyvénás trombózis okai V. – fogamzásgátló

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy fogamzásgátló hormontartalma, annál fokozottabb az esély a trombózisra. A mai fogamzásgátlók esetében a kockázat, a néhány évtizeddel ezelőttihez képest jelentősen csökkent, ugyanakkor nem nullára. A kombinált fogamzásgátlók esetében – melyek általában 2 különböző hormont tartalmaznak – nagyobb a kockázat, mint az egyfázisú – egyféle hormon – tabletták esetében. Azonban, ritkán alakul ki trombózis azoknál a személyeknél, akik egészségesek és nincs hajlamuk a trombózisra. Vannak azonban olyan tényezők, amik a fogamzásgátló trombózisnövelő hatását növelik, ilyen például a dohányzás. Ezért is rendkívül fontos, hogy mielőtt fogamzásgátló gyógyszert kezd el szedni valaki, és tudomása van a családon belül történt trombózísról, úgy mindenképpen szükséges egy, a hajlamra vonatkozó vizsgálat elvégzése.Trombózis okai

A mélyvénás trombózis okai VI. – tartós fekvés és ülés

Tartós ágyban fekvés következtében is megnövekszik a trombózis kialakulására való kockázat. Ennek oka, hogy a test nincs, vagy csak minimális szinten van mozgásban, így a keringés nem megfelelő. A lábak vérkeringéséért a lábizmok mozgása is felelős. Ezért sem véletlen, hogy a tartósan vagy akárcsak ideiglenesen ágyhoz kötött személyek gyógytornában részesülnek, ezzel csökkentve a vérrögképződés kockázatát.

Hasonló a helyzet a sokáig tartó üléssel. Ilyenkor az ülés miatt, alapból nem ideális a lábak keringése, amit tovább fokoz a gravitáció is, illetve a mozdulatlanság. Ezért, azok számára, akik ülőmunkát végeznek, javasolt bizonyos időközönként felállniuk és megmozgatni magukat. A repülés esetében is, a hosszas ülés az, ami fokozza a trombózis kockázatát. Néhány órás repülőút esetében nincs mitől aggódnia annak, akinek korábban nem volt trombózisa, azonban, aki már átesett trombózison és úgy készül repülőútra, annak kompressziós harisnya viselése, illetve megelőzésképpen véralvadást gátló injekció beadása javasolt – szakorvosi egyeztetést követően.

A mélyvénás trombózis okai VII. – egyéb

A trombózis kialakulását fokozzák olyan életmódbeli jellemzők, mint például a dohányzás vagy a túlsúly. A helyzet komolyabb, ha ezek mellé még trombofília is társul. Ezek azonban olyan okok, amiken változtatni lehet. Köztudott, hogy a két állapot közül egyik sem egészséges, hiszen mindamellett, hogy a trombózis kockázatát növelik, úgy a magas vérnyomás is gyakoribb, illetve a különböző szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának a lehetősége is fokozottabb. A trombózis kockázatát szintén növeli, amennyiben valaki korábban már átesett rajta. Jellemzően a genetikai hajlamra ezekben az esetekben derül fény.

Kivizsgálás

A mélyvénás trombózis okai közül mindegyik ellen lehet tenni valamit, valamilyen formában. A trombózisra való hajlam kivizsgálása a megelőzés érdekében például elsődleges szempont. Ugyanis, ha időben sikerül elvégeztetni a megfelelő vérvizsgálatot – például fogamzásátló szedése előtt-, úgy időben elkezdődhet a megfelelő kezelés, amivel elkerülhető a vérrögök kialakulása. Ugyanakkor, akinél már igazolódott a hajlam, azoknak a személyeknek – a megfelelő kezelés mellett - érdemes bizonyos időközönként Doppler-vizsgálaton részt venniük, továbbá rendszeresen kontrollra járni. Ilyen esetekben az egészséges életmódra való törekvés és annak betartása is rendkívül fontos: fokozottan kerülni kell a kockázatot növelő körülményeket.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

  •  

    Utolsó módosítás: 2024.04.23 12:37