Nyiroködéma - Limfödéma

Nyiroködéma - Limfödéma

A limfödéma (nyiroködéma, nyirokduzzanat) a nyirok keringési zavara miatt a szövetközti térben felszaporodó folyadékgyülem. Szervezetünk keringési rendszere két nagy részre oszható fel: vérkeringés és a nyirok keringés. Míg azonban a vérkeringés két irányú (szívtől szövetek felé és a szövetektől a szív felé), a nyirok-keringés csak egyirányú: a szövetektől szállítja a nyirkot a szív irányába. Amennyiben a szállítás zavart szenved (általában a nyirok utak károsodása miatt), a nyirok nem tud a sejtek közül elszállítódni, a szövetekben felszaporodik, duzzanatot, ödémát okozva.

Mi az a limfödéma?

Limfödéma okai

Limfödéma tünetei

Limfödéma diagnózisa

Milyen kórképekre utalhat a limfödéma megjelenése?

Limfödéma kezelése

Limfödéma szövődményei

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nyiroködémával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a limfödéma?

A limfödéma egy olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a nyirokrendszer nem képes hatékonyan működni, és a nyirokfolyadék felhalmozódik a szövetekben. A nyirokrendszer fontos szerepet játszik a test folyadékháztartásában és az immunrendszer működésében.

A nyirokfolyadék a sejtek közötti térben található, és a nyirokerek segítségével áramlik vissza a vénás vérkeringésbe. Ha a nyirokrendszer sérül vagy valamilyen okból nem működik megfelelően, a nyirokfolyadék felhalmozódik, ami duzzanathoz, fájdalomhoz és más tünetekhez vezethet. Ez a limfödéma.

A limfödéma két fő típusa ismert: primer és szekunder. A primer limfödéma genetikai eredetű lehet, vagyis a személynél a nyirokrendszer hibás működése nélkül alakul ki limfödéma. A szekunder limfödéma más betegségek vagy állapotok, például rák, sugárkezelés, gyulladás vagy sérülés következtében alakulhat ki.

Limfödéma okai

Elsődleges limfödéma okok

Amikor nem valamilyen más betegség miatt alakul ki a nyirok keringési zavara. Ilyenkor születéstől kezdve kevés, elégtelen a szervezetben a nyirkot szállító nyirokerek száma.

 • nyirokér fejlődési rendellenesség,
 • alulfejlett nyirokérhálózat

Az elsődleges nyirok-keringési zavarok gyakran társulnak egyéb fejlődési rendellenességhez, pl.: syndactiliánál gyakran megfigyelhető a nyirokérdisplasia.

Másodlagos limfödéma okok

Amikor valamilyen más betegség talaján, következményeként sérülnek a nyirokutak, alakul ki a nyiroködéma (limfödéma). Ilyen okok lehetnek, melyek limfödémához vezethetnek:

 • traumás sérülések, törések
 • égés
 • szépészeti plasztikai műtétek
 • lipödémás alkathoz gyakran társul
 • visszeresség
 • krónikus vénás elégtelenség
 • poszttrombotikus szindróma (trombózist követő állapot)
 • daganatos betegség műtétje /szinte mindig szednek ki nyirokcsomókat, ezzel akár súlyosan károsítva a nyirokutalat/ - pl. emlőműtét blokkdisszekcióval 

  Kapcsolódó cikkünk

  Limfödéma: a lábdagadás komoly problémát jelezhet

  Limfödéma: a lábdagadás komoly problémát jelezhet

  Betegséget jelezhet, ha estére bedagad a lába, a bokánál meglátszik a zokni lenyomata. A láb duzzanata akár szív-, vesebetegség, visszér probléma vagy ...

Limfödéma tünetei

A limfödéma tünetei közé tartozik a végtagok (általában az alsó végtagok) duzzanata, amely leggyakrabbanLinfödéma, Trombózis- és Hematológiai Központ a lábfejek, lábszárak területén jelentkezik. A duzzanat általában nap végére fokozódik, és a lábak felpolcolásával enyhülhet, de idővel az ödéma kiterjedtebbé válhat. A duzzanat jellegzetesen nem olyan tésztatapintatú, mint a szív eredetű vénás ödémánál, inkább hasonlít a narancsbőrhöz.

Veleszületett limfödéma esetén a tünetek gyakran serdülő korban kezdődnek, és az első jelek lehetnek a nap végére jelentkező lábdagadás, lábszárduzzanat, valamint a cipő vagy zokni nyomása látható nyomási nyomokat hagy a bőrön. A reggeli órákra, pihentető lábpolcolással a duzzanat csökkenhet, de hosszú távon az ödéma terjedhet és állandósulhat.

Fontos megjegyezni, hogy a limfödéma egyre gyakrabban fordul elő az idő előrehaladtával, és hosszú távon különböző szövődményekhez vezethet, mint például a bőrproblémák és a fertőzések. A megfelelő kezelés és a tünetek korai felismerése segíthet enyhíteni az állapotot és a szövődmények kockázatát. A kezelés általában magában foglalja a kompressziós terápiát, speciális masszázst, és az életmódbeli változtatásokat. Szakorvosi felügyelet és kezelés mellett a limfödéma tünetei kezelhetők és enyhíthetők.

Limfödéma diagnózisa

A limfödéma diagnózisa egy szakorvos, például sebész, angiológus vagy limfödéma -szakember által történik. A diagnózis felállítása fontos, hogy megfelelő kezelést lehessen előírni és a szövődményeket minimalizálni lehessen.

A limfödéma diagnózisa általában az alábbi lépéseket tartalmazza:

 • Kórtörténet és fizikális vizsgálat: A szakorvos részletesen kikérdezi a páciens kórtörténetét, beleértve a tünetek időtartamát, a duzzanat jellegét, az esetleges előzményeket (pl. sérülés, műtét), valamint az öröklött tényezőket. A fizikális vizsgálat során a szakorvos megvizsgálja a duzzadt területet, és értékeli annak mértékét és jellegét.
 • Képalkotó vizsgálatok: A diagnózis megerősítése érdekében képalkotó vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Ezek közé tartozhatnak ultrahangvizsgálatok, CT (számítógépes tomográfia) vagy MRI (mágneses rezonancia képalkotás). Ezek a vizsgálatok segíthetnek kizárni más okokat, mint például vénás problémák vagy daganatok.
 • Lymphoscintigraphia: A lymphoscintigraphia egy speciális képalkotó eljárás, amely segíti a nyirokrendszer működésének és a nyirokfolyadék áramlásának vizsgálatát. Ezt a vizsgálatot gyakran alkalmazzák a limfödéma kivizsgálásában.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Bizonyos esetekben a vérvizsgálatok is segíthetnek a lehetséges más betegségek kizárásában, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.

Milyen kórképekre utalhat a limfödéma megjelenése?

A limfödéma megjelenése számos kórképre utalhat, és általában a nyirokrendszer hibás működésének vagy sérülésének következménye. Az alábbiakban néhány olyan kórkép és tényező található, amelyek limfödéma kialakulását okozhatják:

 • Veleszületett limfödéma: Genetikai eredetű állapot, amely a nyirokerek vagy a nyirokcsomók rendellenessége miatt alakul ki.
 • Rák: A rák és annak kezelése (különösen a műtétek és sugárkezelés) károsíthatja a nyirokrendszert, vezetve a limfödéma kialakulásához.
 • Fertőzések: Az ismétlődő vagy súlyos fertőzések, például cellulitisz, amelyek befolyásolhatják a nyirokrendszert, limfödémát okozhatnak.
 • Trauma vagy sérülés: A sérülések, balesetek vagy műtétek a nyirokrendszer sérüléséhez vezethetnek, így eredményezve a limfödéma kialakulását.
 • Gyulladásos betegségek: Az olyan állapotok, mint a rheumatoid arthritis vagy lupus, befolyásolhatják a nyirokrendszert és hozzájárulhatnak a limfödéma kialakulásához.
 • Filariasis: A filariasis egy parazita által okozott fertőzés, amely a nyirokrendszerre hat és limfödéma kialakulását okozza.
 • Obesitás: Az elhízás növelheti a limfödéma kockázatát, mivel a nagyobb testtömeg extra terhelést jelent a nyirokrendszer számára.
 • Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, például szisztémás lupus erythematosus (SLE), befolyásolhatják a nyirokrendszert és elősegíthetik a limfödéma kialakulását.

A limfödéma kialakulása összetett lehet, és a tünetek megjelenése előtt gyakran hosszú idő telik el. Fontos azonban az időbeni diagnózis és kezelés, mivel a kezeletlen limfödéma további szövődményekhez vezethet. Ha valaki észleli a limfödéma tüneteit, fontos, hogy szakorvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Limfödéma kezelése

A limfödéma kezelése leginkább tüneti, és az egyes esetekre szabott kezelési tervet egy szakorvos állítja össze. A diagnózis megállapítása során kizárásra kerülnek más, lábdagadást okozó tényezők, például szívbetegség vagy vesebetegség. A limfödéma kezelése általában egy multidiszciplináris megközelítést igényel.

A limfödéma  kezelésének egyik fontos eleme a gyógytornász által végzett komplex terápia, amely magában foglalhatja a manuális nyirokdrenázst is. Ez speciális fogásokkal történik, és segíti a nyirokfolyadék elvezetését a szövetekből. Emellett a bandázsolás is alkalmazható, amely a kompressziós terápia egy formája, és segíti a nyirokfolyadék visszaáramlását a végtagokban, így csökkentve a limfödéma tüneteit.

A mozgásterápia is kulcsfontosságú a limfödéma kezelésében. Különböző gyakorlatok és mozgásformák segíthetnek a nyirokrendszer aktiválásában és a nyirokfolyadék áramlásának javításában. Az életmódi tanácsok, például a megfelelő táplálkozás és a testsúly kontrollja is szerepet játszhatnak a kezelésben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a limfödéma kezelése hosszú távú és állandó folyamat lehet. A páciensnek elkötelezettséget kell mutatnia a kezelési terv betartásában, és rendszeresen együttműködni a szakorvossal és a terapeutákkal a legjobb eredmények eléréséért.

Limfödéma szövődményei

A kezeletlen nyiroködéma, limfödéma rontja a szöveti keringést, a szövetek oxigén és tápanyag ellátását. Fokozza a vénás trombózis kialakulásának veszélyét.

A limfödéma szövődményei a szöveti keringés romlásával és az oxigén, tápanyag ellátás csökkenésével járnak. A nyirokfolyadék normális áramlásának akadályozása miatt a vénás rendszer terhelődik, ami növeli a vénás trombózis (vérrögképződés a vénákban) kialakulásának kockázatát.

Az érintett szövetekben a limfödéma következtében a nyomás megnő, és ez gátolja a vér és az oxigén áramlását a sejtekhez. Ennek eredményeként a szövetek kevésbé lesznek oxigén- és tápanyagellátottak. A hosszú távú oxigén- és tápanyaghiány súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a sejtek károsodását és a szövetek hegesedését.

A vénás trombózis veszélye azért nő, mert a limfödéma által okozott nyomásnövekedés hozzájárulhat a véralvadék kialakulásához a vénákban. A vérrögök kialakulása pedig növeli a trombózis, azaz a vérrög elzáródása miatti súlyos egészségügyi problémák kockázatát, például a tüdőembólia (a vérrög elvándorlása a tüdőbe) kialakulását.

Ezen szövődmények aláhúzzák a limfödéma fontosságát a kezelés során, mivel a megfelelő gondoskodás és terápia segíthet csökkenteni ezeket a kockázatokat és javítani a páciens életminőségét. Rendszeres orvosi felügyelet, a kezelési terv betartása és életmódbeli változások elengedhetetlenek a limfödéma komplikációinak minimalizálásához.

 

Téma szakértője

Dr. Gellért Gábor

érsebész

 • Specialitások:
  • Specialitások
   • lábdagadás, lábfájdalom
   • nyiroködéma, limfödéma
   • visszér betegségek kezelése
   • nyaki és hasi verőerek betegségei
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 • Szerző: dr. Kósa Éva Létrehozás ideje: 2014.05.04 Utolsó módosítás: 2024.04.15