Érrendszer

Érrendszer

Az érrendszer a vér folyamatos áramlásán keresztül biztosítja a sejtek megfelelő oxigén és tápanyagellátását. A szív- és érrendszer tartja fenn a vérkeringést, ezt az egységet nevezzük kardiovaszkuláris rendszernek. A vér áramlásához a szívre is szükség van.

A szív két pitvarból (atrium) és két kamrából (ventriculus) áll, ahol a pitvarok fogadják a vénákból érkező vért, míg a kamrák pedig tovább pumpálják az artériákba. A testtömeggel megközelítően arányos a szív nagysága, mely átlagosan 4 gramm/testsúly kilogramm. Egy egészséges felnőtt esetében az átlagos mérete 250-350 gramm.

Mivel más-más irányba áramlik a vér az artériákban és a vénákban, ezért ezek szerkezetileg is eltérnek egymástól. A vér az artériákon keresztül a szívtől a perifériák felé áramlik, a vénákon át pedig visszafelé, a perifériák felől érkezik a szívhez.

Az érrendszer bármelyik szakasza megbetegedhet. A leggyakoribb kóros elváltozás az artériás és a vénás rendszerben található. Ezenkívűl előfordulhat a hajszálerek és a nyirokerek betegsége is. Az életkor is befolyásolja érrendszerünk állapotát. Többnyire a panaszokat az határozza meg, hogy melyik testrész vagy szerv érrendszere a legérintettebb. Pl. szív, végtagok, agy stb.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Téma szakértői

Létrehozás ideje: 2019.08.06 Utolsó módosítás: 2023.09.15