Lábon kihordott trombózis - miért veszélyes?

Lábon kihordott trombózis - miért veszélyes?

A trombózis egy súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot, mely akkor alakul ki, ha a véralvadási folyamat során vérrögök keletkeznek az erekben. Ez gyakran a láb mélyen fekvő vénáiban történik meg. A lábon kihordott trombózist nem szabad félvállról venni. A mélyvénás trombózis elszoríthatja az adott végtag vérellátását, és olyan következményei is lehetnek, mint a tüdőembólia, a krónikus vénás elégtelenség és egyéb szövődmények. A következő cikkben megvizsgáljuk a lábon kihordott trombózis következményeit, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt az állapotot.

A lábon kihordott trombózissal kapcsolatos szolgáltatásaink a Trombózis Központban
Mit jelent a lábon kihordott trombózis?
Miért kell odafigyelni a lábon kihordott trombózisra?
Milyen tünetek hívják fel a figyelmet a lábon kihordott trombózisra?
A lábon kihordott trombózis következményei: Tüdőembólia
A lábon kihordott trombózis következményei: Krónikus vénás elégtelenség
A lábon kihordott trombózis következményei: Poszttrombotikus szindróma
Hogyan lehet megelőzni a lábon kihordott trombózist és a szövődményeit?

A lábon kihordott trombózissal kapcsolatos szolgáltatásaink a Trombózis Központban

Mit jelent a lábon kihordott trombózis?

A trombózis vérrög kialakulását jelenti a keringési rendszerben. A vér tulajdonságai közé tartozik a véralvadási hajlam. Az erek sérülése következtében a vér alvadásnak indul, ezzel képez egy véralvadék dugót és védi meg a szervezetünket a nagymértékű vérvesztéstől. Kóros esetben azonban a vér az érhálózaton belül is megalvadhat. A trombózis számos ok miatt kialakulhat, elkülönítünk artériás és vénás trombózis; valamint felületi, illetve a mély vénás trombózist.  A keletkezett vérrög meggátolja a vér normál áramlását az adott érben, ezáltal számos súlyos következményt és szövődményt okozva.

A következő cikkben részletesebben foglalkozunk a mélyvénás trombózissal, azon belül is a ,,csendes” vagy lábon kihordott trombózissal.  Az alsó végtagok mélyen futó vénáiban alakul ki a mélyvénás trombózis. Ez egy különösen veszélyes állapot. Egyrészt a vér elszállítása akadályoztatva van az adott végtagból, ami így folyamatos duzzadásnak indul és akár el is nyomhat fontos képleteket. Súlyos esetben akár a végtag elhaláshoz is vezethet. Sokkal gyakoribb azonban, hogy a mélyvénás trombusból kisebb darabok leszakadnak és a vér útját követve a tüdőbe kerülnek. Ez egy életveszélyes állapot, a tüdőembólia kialakulásához vezet.

Amint látható a mélyvénás trombózis súlyos szövődményeket okozhat. Csendes vagy lábon kihordott trombózisnak nevezzük, amikor az illető nem veszi észre vagy nem tudatosul benne, hogy trombózisa van. Emiatt nem fordul orvoshoz időben, és sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki a lábon kihordott trombózis esetében súlyos szövődmények.

A lábon kihordott trombózis megelőzése érdekében fontos ismernünk a trombózis betegséget és a tüneteit, hogy időben fel tudjuk ismerni és orvoshoz fordulni. Fontos megelőző lépéseket is tenni a trombózis kialakulási kockázatának csökkentésére.

Kapcsolódó cikkünk

Mozgás trombózis után? Lehetséges?

Mozgás trombózis után? Lehetséges?

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen szerepet játszik az egészséges életmódban mindenki számára, de a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ...

Miért kell odafigyelni a lábon kihordott trombózisra?

A mélyvénás trombózisnak tipikus tünetei vannak, melyek azonban első ránézésre más betegségre is utalhatnak. Sokan izomláznak vagy ideg becsípődésnek gondolják a trombózis tüneteit. Emiatt könnyű félvállról venni a trombózist, nem foglalkozni vele, mígnem lábon kihordott trombózis és súlyosabb szövődmények alakulnak ki belőle. Ha a mélyvénás trombózis tünetei felmerülnek, érdemes minden esetben számításba venni a trombózis lehetőségét és orvoshoz fordulni. Az orvos különböző vizsgálatokkal (például Doppler ultrahang vizsgálattal, labor vizsgálatokkal) meg tudja állapítani vagy kizárni a trombózist. A fennálló trombózis esetén terápiát is javasol az orvos, melynek megkezdése elengedhetetlen a szövődmények kizárása céljából. Amennyiben nincsen trombózis, úgy az egyéb betegségekre is kezelést javasol az orvos.

Sajnos sok esetben a mélyvénás trombózis tüneteivel nem fordulnak időben orvoshoz az érintettek. Gyakran látunk lábon kihordott trombózist, és gyakran látjuk, hogy a lábon kihordott trombózis szövődményeként fellépő életveszélyes állapotokkal szállítanak embereket kórházba. A lábon kihordott trombózis eseteinek egy része megelőzhető lenne a trombózis jeleinek ismeretével, a tudatos odafigyeléssel és a korai orvoshoz fordulással.

Milyen tünetek hívják fel a figyelmet a lábon kihordott trombózisra?

A lábon kihordott trombózis korai jelei:Lábon kihordott trombózis - Trombózis Központ

 • Az adott végtag dagadása, nagyobb átmérője lesz, mint az ellen oldalinak
 • Melegebb bőr az adott végtagon összehasonlítva
 • Livid elszíneződés (kékes-vörös színű, a csökkent véráramlás miatt)
 • Fájdalom
 • Izomláz-szerű érzés is előfordulhat

A trombózis jeleit észlelve érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Könnyű a tüneteket úgy vizsgálni, hogy összehasonlítjuk az érintett alsó végtagot a másikkal és vizsgáljuk a duzzanat mértékét, a színét, melegségét. Ezt bárki meg tudja tenni otthon eszközök nélkül is. Amennyiben eltérét tapasztalunk, érdemes trombózis gyanújával orvoshoz fordulni. Amennyiben ez elmarad a lábon kihordott trombózis késői tünetei lehetnek azok, amiket felismerünk.

A lábon kihordott trombózis késői jelei:

A trombózisnak létezik sajnos egy úgynevezett néma trombózis formája is, a lábon kihordott trombózis. Ez azt jelenti, hogy nem jelentkeznek a trombózis tipikus tünetei (vagy nem vesszük észre), hanem csak a trombózis súlyos lehetséges következményei hívják fel a figyelmet a lezajlott trombózisra. A lábon kihordott trombózis egyik legsúlyosabb következménye a tüdőembólia, tünetei:

A lábon kihordott trombózisra utalhat még:

A lábon kihordott trombózis következményei: Tüdőembólia

Az egyik legsúlyosabb következménye a lábon kihordott trombózisnak a tüdőembólia. Amikor a vérrögök a lábak mélyebb vénáiban keletkeznek, azokról kisebb darabok válhatnak le és idővel a tüdő felé vándorolhatnak. A tüdő artériái egyre kisebb átmérővel rendelkeznek, így a vérrögök el tudják zárni őket. A tüdő artériáiban lévő vérrögök megakadályozzák a szükséges oxigén beáramlását a tüdőbe, ami komoly következményekhez vezethet; súlyos légzési nehézségeket és akár halált is okozhat. A tüdőembólia tünetei közé tartozik a légszomj, mellkasi fájdalom, a gyors szívverés, a köhögés és a véres köpetürítés. A lábon kihordott trombózis a tüdő kisebb artériáinak elzáródását is okozhatja, melyek nem okoznak ugyan tünetet, de hosszútávon szívelégtelenséghez vezethet ez az állapot. A tüdőembólia kezelése alapvetően a vérrög feloldására vagy eltávolítására irányul. Ennek érdekében antikoagulánsokat (vérrögképződést gátló gyógyszereket) vagy ritkább esetekben sebészeti beavatkozást alkalmaznak.

A lábon kihordott trombózis következményei: Krónikus vénás elégtelenség

A lábon kihordott trombózis a vénák tartós károsodásához vezethet, ami krónikus vénás elégtelenséget eredményezhet. Ennek során a vénák nem képesek hatékonyan szállítani a vért a lábakból a szív felé. A vénák károsodása súlyos szövődmény, mert visszafordítani már nem lehet. A lábon kihordott trombózis következményeként a lábak megdagadhatnak, fájdalmasak lehetnek, és fekélyek is kialakulhatnak rajta. Ez a krónikus állapot hosszú távon életminőség-romláshoz vezethet. A krónikus vénás elégtelenség kialakulását a lábon kihordott trombózis mellett a terhesség, idős kor, elhízás és bizonyos örökletes tényezők is segtítik. A krónikus vénás elégtelenség kezelése történhet kompressziós terápiával, bizonyos gyógyszerekkel (például vénaszűkítők és véralvadásgátlók), szkeloterápiával vagy súlyos esetben sebészeti beavatkozással.

A lábon kihordott trombózis következményei: Poszttrombotikus szindróma

A lábon kihordott trombózis után jelentkezhet a posztrombotikus szindróma (PTS). Ez a lábon kihordott trombózis egy olyan szövődménye, amely fájdalommal, duzzanattal és bőrproblémákkal járhat a beteg lábakon. A PTS a trombózis után hónapokkal vagy évekkel is kialakulhat, és további kellemetlenséget okozhat. A PTS tünetei gyakran hosszú távon fent maradnak. Ez az állapot jelentősen ronthatja az életminőséget és a mindennapi tevékenységek végzését.

 • Lábduzzanat: A lábak folyamatos duzzadása és nehéz érzete
 • Fájdalom és viszketés: A lábakban érezhető fájdalom, gyakran görcsök és viszketés kíséretében
 • Bőrproblémák: A bőr elszíneződése, sebek vagy fekélyek kialakulása a lábakon
 • Bőr hiperpigmentációja: A bőr sötétedése a beteg területeken
 • Lábgyengeség: A láb izomzatának gyengülése és fáradtsága

Hogyan lehet megelőzni a lábon kihordott trombózist és a szövődményeit?

A lábon kihordott trombózis megelőzésének fontos lépései közé tartozik a következők:

 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a vérrögök kialakulását. Hosszú ülés vagy ágyban fekvés után fontos időnként felkelni, járni vagy lábbal biciklizni.
 • Kompressziós harisnya: A kompressziós harisnya viselése segíthet a lábak vénáinak támogatásában és a vérrögök kialakulási kockázatának csökkentésében.
 • Hidratálás: A megfelelő hidratáltság segíthet megelőzni a vérrögök kialakulását. Elegendő folyadékot kell fogyasztani.
 • Antikoagulánsok: Bizonyos esetekben az orvosok antikoagulánsokat (vérrögképződést gátló gyógyszereket) írnak elő, hogy csökkentsék a trombózis kockázatát, például műtét vagy hosszú repülőutak előtt.
 • Egészséges életmód: Az egészséges táplálkozás, a dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás mérséklése is hozzájárulhat a lábon kihordott trombózis kockázatának csökkentéséhez.

  Téma szakértője

  Prof. Dr. Blaskó György

  belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

Utolsó módosítás: 2024.04.23 12:50