Trombózis kezelése

Trombózis kezelése

Tisztelt Ügyfeleink! A féleértés elkerülése érdekében: a Trombózisközpont - mint magánrendelő - akut ellátást felvállalni nem tud. Akut ellátásra jelenleg Magyarországon az egyetlen és legmegfelelőbb hely az intenzív osztállyal rendelkező állami kórház. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat! 

Trombózis kezelése a Trombózisközpontban

Kapcsolódó cikkünk

Csontritkulást okozhatnak a népszerű véralvadásgátlók

Csontritkulást okozhatnak a népszerű véralvadásgátlók

A vérrögök kialakulása elleni véralvadásgátlók már régóta igen hatásosnak bizonyulnak a mindennapi gyakorlatban, ám érdemes tudni, hogy bizonyos készítmények tartós alkalmazása esetén kicsit megnő a csontritkulás, csonttörések esélye. A témáról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

A kezelés két szakaszra lehet bontani, akut és tartós szakaszra. Az akut szakaszban kórház ellátás szükséges vérghígítók és egyéb gyógyszerek megfelelő arányú kezelésével, szigorú ágynyugalom mellett. 

A Trombózisközpont a megelőzést, a tartós kezelést, és a teljeskörű kivizsgálást tudja és akarja felvállalni Magyarországon szinte egyedülálló módon a legkiemelkedőbb szaktekintélyekkel.

A kezelés legfőbb célja a vérrögök kialakulásának megelőzése (ha már volt trombózisa) vagy a folyamatos megfigyelés azoknál akik hajlamosak a trombózis kialakulására.

Kórházi ellátást követően 

Személyreszabott gyógyszerezési terápiával minimalizálható az újboli rögképződés, ami a trombózis kezelésének elsődleges feladata ha NEM akut az eset!

Trombózis kezelése gyógyszerrel

A feladat a vérrögök kialakulásának megakadályozása melyhez nagyfokú jártasság szükséges mint a trombózis kezelésében mind a gyógyszerek körében. A véralvadásgátlók egyre modernebbek, így aki régebbóta tartósan szed gyógyszert, lehetősége van orvosi kontrol mellett átálni újabb/modernebb gyógyszerekre.
Ezekről itt olvashat>>

Azok, akik a kórházi elleátás után kerülnek intézményünkbe prof. Blaskó György kiválasztja a számára legmegfelelőbb készítményt, melyet pontos és szoros orvosi kontrol mellett beállít ezzel csökkentve az újabb trombózis kialakulásának lehetőségét.

Azt azonban fontos tudni, hogy a megelőzésben a legnagyobb szerepe a véralvadásgátló terápiának van. Fontos, hogy a kumarint tartalmazó gyógyszer szedése esetén az INR 2-3 között legyen, ezért ennek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen - ha ettől az érték eltér, úgy dózismódosítást vagy más készítményre való áttérést javasolhat az orvos.

Érdemes tudni, hogy az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) esetében INR ellenőrzésre nincs szükség, ráadásul legújabb vizsgálatok szerint a PTS előfordulása is kisebb a NOAC-ot szedő betegeknél, mint azoknál, akik K-vitamin antagonistákat (kumarin) alkalmaznak.

Kiegészítő kezelések, megoldások a trombózis kezelésében

trombózis kezeléseKompressziós harisnya

 A kompressziós harisnya működése elve azon alapul, hogy a kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása.

A harisnya viselése azonban sokaknak kisebb kellemetlenséget jelent, hiszen szoros, ráadásul melegít - ezért nyaranta sokan inkább mellőzik a használatát. A kompressziós harisnya egy bevált módszer a poszttrombotikus szindróma kialakulásának csökkentésére. Ráadásul az ödémát és a fájdalmat is csökkenti, ezért hiba lenne azt gondolni, hogy csakis kényelmetlenséggel jár a viselése. Arra, hogy meddig kell használni, nincs általános szabály, ez ugyanis nagyban függ az illető adottságaitól (pl. BMI, visszértágulatok mértére, folyadékfogyasztás, egyéb betegségek, álló/ülőmunka stb.).

Ez ügyben tehát érdemes kikérni szakember véleményét, aki ultrahanggal is ellenőrizheti a felületi és a mélyen fekvő vénák állapotát, ugyanis ezek is befolyásolják a kompressziós harisnya viselési idejét

Életmód váltás

Tévhit, hogy Trombózis után tilos a mozgás, sőt, az akut szakasz elhagyásával kifejezetten ajánlott a sport, hiszen javítja a keringést, és segít a trombózis visszatérésének megelőzésében. Nem mindegy azonban, hogy mikor, mit, és hogyan végez.

Bővebben itt olvashat róla>>

trombózis kezeléseA táplálkozásnak is fontos szerepe van, hiszen a K-vitamin a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez kell. K-vitamin hiányában nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz, azaz vérzékenység alakul ki. Azért ennyire fontos ez a kérdés, mert a legtöbb trombózisos beteg Syncumart szed, ez a gyógyszer pedig nagyban gátolja a K-vitamin hatását, azaz csökkenti a véralvadási képességet. 

Fontos, hogy egyszerre ne fogyasszunk túl sok zöldségfélét, mert azzal összezavarjuk a Syncumar hatását, és túlzásba visszük a „vérhígítást”. A cél inkább az, hogy egyenletesen adjuk meg a szervezetnek ezt a tápanyagot, hogy az a már beállított véralvadásgátló hatását ne befolyásolja.

Ezekről az étkezési tanácsokról ajánlatos kikérni egy dietetikus véleményét.

Természetesen ez nem vonatkozik az újtipusú gyógyszert fogyasztókra.

Bejelentkezés trombózis kezelésére:

+36 70 431 77 29

tombózis kezelése

Trombózisközpont

 

 

Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA