Tüdőembólia tünetei, kezelése

Tüdőembólia tünetei, kezelése

A tüdőembólia a mélyénás trombózis egyik lehetséges szövődménye, melynek tünetei rendkívül változatosak így sajnos gyakran félrediagnosztizálják a betegséget. Azonban a tüdőembólia egy komoly, életet veszélyeztető állapot melynek időben történő felismerése és kezelése kiemelten fontos.

Tüdőembólia tünetei és kezelése - Tartalom

Mi az a tüdőembólia?

Tüdőembólia tünetei

Tüdőembólia okai

Tüdőembólia kivizsgálása

Tüdőembólia kezelése

Kezeletlen tüdőembólia lehetséges következményei

Mi az a tüdőembólia?

A tüdőembólia egy súlyos és életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, amikor egy vagy több vérrög (trombus) elzárja a tüdő artériáit. A vérrögök általában a lábak vagy a medence mélyvénáiban keletkeznek, majd a vérárammal a tüdő felé vándorolnak. Amikor a vérrög vagy vérrögök eljutnak a tüdő artériáihoz, elzárják azokat, ami gátolja a normális véráramlást, ezt nevezzük a tüdőembólia jelenségének.

Tüdőembólia tünetei

A tüdőembólia tünetei változóak és a súlyosságuk is eltérő lehet. Fontos megjegyezni, hogy egyes esetekben a tüdőembólia tünetei enyhék vagy alig észrevehetők lehetnek. Azonban amennyiben a tüdőembólia jellegzetes tünetei jelentkeznek, sürgősen orvosi segítséget kell kérni. A tüdőembólia főbb tünetei közé tartozhatnak.

 • Légszomj és nehézlégzés: A tüdőembólia általában a tüdő artériáinak elzáródásához vezet, ami megnehezíti a véráramlást. Ennek eredményeként a páciensek légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak, különösen fizikai aktivitás során.
 • Mellkasi fájdalom vagy nyomás: A tüdőembólia okozhat mellkasi fájdalmat vagy nyomást. Ez a fájdalom lehet éles vagy nyomó jellegű, és a mellkas különböző részein érezhető.
 • Gyors szívverés: A tüdőembólia által okozott oxigénhiány miatt a szív gyorsabb ütemben kezdi el pumpálni a vért, így a páciensek gyors szívverést tapasztalhatnak.
 • Vérköpés: A tüdőembólia néha véres köpetet okozhat. Ez a tünet súlyossága függvényében változhat, és a köpet lehet rózsaszín vagy vörös színű.
 • Köhögés: A tüdőembólia köhögést is kiválthat, különösen ha a tüdőben lévő artériákat érinti.
 • Hirtelen fellépő szédülés vagy ájulás: Az oxigénhiány miatt a szervezet nem megfelelően működhet, ami szédülést vagy akár ájulást is okozhat tüdőembólia során.

A tüdőembólia tüneteinek bármelyike súlyosnak tekinthető, és azonnali orvosi segítséget igényel. Ha felmerül a tüdőembólia gyanúja, haladéktalanul hívjon segítséget, és keressen fel egy sürgősségi osztályt vagy mentőszolgálatot. A tüdőembólia kezelése az időben történő felismerésen múlik, és azonnali orvosi intézkedésekre van szükség a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

Tüdőembólia okai

A tüdőembólia a legtöbbször az alsó végtagok vagy a medence mélyvénáiban kialakuló vérrögök (trombusok) miatt következik be. Ezek a vérrögök áramlanak a vérárammal, és amennyiben eljutnak a tüdőbe, elzárhatják a tüdő artériáit, okozva ezzel a tüdőembóliát. A tüdőembólia a következő okok miatt következhet be.

Vénás trombózis: A leggyakoribb tüdőembólia ok a vénás trombózis, amikor a vérrögök az alsó végtagok vagy a medence mélyvénáiban képződnek. Ez a trombózis gyakran hosszan tartó ülő életmód, hosszú repülőutak, sérülések, műtétek vagy terhesség következménye lehet tüdőembólia esetén.

Daganatok: A vérrögképződés hátterében állhatnak daganatok, különösen azok, amelyek hajlamosak véralvadási rendellenességeket okozni. A daganatok a véráramba jutó részecskéket (trombózisokat) hozhatnak létre és tüdőembólia jöhet létre.

Vérzavarok: Bizonyos véralvadási rendellenességek növelhetik a trombózis kockázatát, így a tüdőembólia kialakulásának esélyét is.

Szívproblémák: A szívbetegségek, különösen a pitvarfibrilláció, növelhetik a vérrögképződés kockázatát, mivel a pitvarfibrillációban a vér a szívben pihen és stagnálhat, hajlamosítva a trombózis és a tüdőembólia kialakulására.

Dohányzás: A dohányzás növelheti a trombózis kockázatát, mivel káros hatással lehet az érrendszerre és növelheti a véralvadékonyságot, így a tüdőembólia kialakulásának esélyét is.

Öröklött tényezők: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a trombózis és a tüdőembólia kialakulásában. Azoknak az embereknek, akiknek családjában előfordult trombózis, nagyobb a kockázata a vérrögképződésnek.

A fenti tényezők csak néhány példa, és egyes esetekben a tüdőembólia kialakulásának pontos oka nem mindig egyértelmű. Ha valaki aggódik a trombózis vagy tüdőembólia kockázata miatt, fontos az orvossal konzultálni, különösen, ha már fennállnak kockázati tényezők vagy panaszok jelentkeznek. Az orvos megfelelő vizsgálatokat rendelhet el a kockázatértékelés és a megelőzési stratégiák meghatározásához a tüdőembólia megelőzésének érdekében.Tüdőembólia tünetei, kezelése - Trombózis- és Hematológiai Központ

Kapcsolódó cikkünk

Egy jel, ami trombózisveszélyre figyelmeztethet!

Egy jel, ami trombózisveszélyre figyelmeztethet!

A mélyvénás trombózis és az annak következtében kialakuló tüdőembólia az egyik legrettegettebb betegség. Joggal: vérrögösödés okozta ...

Tüdőembólia kivizsgálása

A tüdőembólia kivizsgálása a tünetek és a klinikai jellemzők alapján történik, és az alábbi diagnosztikai eszközöket használhatják az orvosok a betegség megerősítésére vagy kizárására.

Klinikai történet és fizikális vizsgálat: Az orvos megkérdezi a beteget a tüneteiről, az egészségi állapotáról, valamint bármilyen kockázati tényezőről vagy eseményről, amely előzőleg bekövetkezhetett (pl. hosszú repülőút, műtét). A fizikális vizsgálat során az orvos megvizsgálja a beteg tüdejét, a szívét, és értékeli a vérnyomást tüdőembólia tünetei esetén.

Laboratóriumi vizsgálatok: A vérvizsgálatok segíthetnek az orvosnak az olyan jelek azonosításában, amelyek utalhatnak a tüdőembóliára, például a D-dimer szintje, ami egy olyan fehérje, amely felszabadul, amikor egy vérrög lebomlik.

Képalkotó vizsgálatok

CT-angiográfia (CTA): Ez egy speciális típusú számítógépes tomográfia, amely lehetővé teszi a tüdő artériáinak és a vérrögök jelenlétének vizsgálatát tüdőembólia gyanúja esetén.

V/Q (ventilációs/perfúziós) tüdőscintigráfia: Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy a tüdők mennyire jól szellőznek és mennyire hatékonyan áramlik a vér a tüdő artériáiban. Tüdőembólia esetén ez a mintázat zavart mutathat.

EKG (elektrokardiogram): Az EKG segíthet az orvosnak azonosítani a szívritmuszavarokat, amelyek a tüdőembólia esetén jelentkezhetnek.

Ultrahang: Az alsó végtagok vagy a medence vénáinak ultrahangos vizsgálata segíthet azoknak a vérrögöknek az azonosításában, amelyek a tüdőembólia forrásai lehetnek.

A tüdőembólia diagnózisa összetett folyamat, és az orvosok több diagnosztikai eszközt is alkalmaznak a pontos eredmény eléréséhez. Az időben történő diagnózis és kezelés létfontosságú a tüdőembólia súlyos következményeinek elkerülése érdekében. Ha valaki tüdőembóliára gyanakszik, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Tüdőembólia kezelése

A tüdőembólia kezelése sürgősségi orvosi beavatkozást igényel, és a kezelés célja a vérrög eltávolítása vagy az artéria átjárhatóságának helyreállítása. A terápia függ a tüdőembólia súlyosságától, a beteg általános állapotától és az esetleges egyidejű egészségügyi problémáktól. A kezelési lehetőségek a következők lehetnek.

 • Antikoagulánsok (véralvadásgátlók): Ezek a gyógyszerek csökkentik a véralvadékonyságot, így segítve megakadályozni az új vérrögök kialakulását és a már meglévők növekedését. Hosszú távú antikoaguláns terápia (például warfarin vagy rivaroxaban) lehet szükséges a beteg számára.
 • Thrombolytic (fibrinolitikus) terápia: Ezek a gyógyszerek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek feloldják a vérrögöket. Ezeket a terápiákat azonban csak súlyos esetekben alkalmazzák, mivel fokozhatják a vérzés kockázatát.
 • Embolus eltávolítása: Az orvosok bizonyos esetekben műtéti beavatkozást végezhetnek a tüdőartéria elzáródásának eltávolítására. Ezt lehet mechanikus eltávolítással vagy katéterezéssel (invazív beavatkozás) elvégezni.
 • Oxigén terápia: A betegnek oxigént adnak a szervezet oxigénellátásának javítására, különösen akkor, ha légszomj vagy oxigénhiány jelentkezik tüdőembólia során..
 • Fájdalomcsillapítás: Tüdőembólia esetén a mellkasi fájdalmak kezelésére fájdalomcsillapítók alkalmazhatók.

A tüdőembólia kezelése orvosi felügyeletet igényel, és az alkalmazott terápia a beteg állapotától és a tüdőembólia súlyosságától függ. A tüdőembólia kezelését általában a kórházban végzik, és a betegség súlyosságától függően a kórházi tartózkodás hosszabb vagy rövidebb lehet. A tüdőembólia kezelésének célja a betegség szövődményeinek minimalizálása és a beteg stabilizálása, valamint a további vérrögképződés megakadályozása.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kezeletlen tüdőembólia lehetséges következményei

A tüdőembólia súlyos és életveszélyes állapot, és kezeletlenül hagyva számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet. A vérrög, amely a tüdőartériát elzárja, az oxigén és a vér normális áramlását akadályozza meg a tüdőben. A tüdőembólia lehetséges szövődményei közé tartoznak az alábbiak.

Pulmonalis infarktus: Amikor tüdőembólia során a vérrög teljesen elzár egy artériát, a mögötte lévő tüdőszövet elhalhat (infarktus). Ez pulmonalis infarktust eredményezhet, ami további légzési nehézségeket és szöveti károsodást okozhat tüdőembólia esetén.

Pulmonalis hypertonia: A tüdőembólia miatt a tüdő artériáiban fellépő nyomásnövekedés pulmonalis hypertoniához vezethet, ami hosszú távon szívproblémákat is okozhat.

Légszomj és légzési elégtelenség: A vérrög miatt a tüdőben csökken az oxigénellátás, ami légszomjat és légzési elégtelenséget eredményezhet tüdőembólia során.

Szívritmuszavarok: A tüdőembólia növelheti a szívritmuszavarok kockázatát.

Rekuráló vérrögképződés: A tüdőembólia miatt növekedett a vérrögképzés kockázata más érrendszeri területeken, például az alsó végtagok mélyvénáiban vagy más szervek artériáiban.

Szekunder fertőzések: A tüdőinfarktusok vagy az elhalt tüdőszövetek hajlamosabbak a bakteriális fertőzésekre tüdőembólia esetén..

Krónikus tüdőbetegségek: A súlyos tüdőembólia esetén hosszú távon tüdőbetegségek, például krónikus tüdőszívbetegség (chronic thromboembolic pulmonary hypertension, CTEPH) alakulhatnak ki.

Fontos kiemelni, hogy a tüdőembólia súlyos és életveszélyes állapot, és azonnali orvosi beavatkozás szükséges. A tüdőembólia kezelése célja a vérrög feloldása, a szövődmények minimalizálása és a beteg stabilizálása. Ha felmerül a tüdőembólia gyanúja, sürgősen orvosi segítséget kell kérni.

Téma szakértői

Utolsó módosítás: 2024.04.23 14:39