D-dimer értékek

D-dimer értékek

Az D-dimer egy fontos biokémiai marker a vérrögképződés és a véralvadás folyamatában.

Mi az a D-dimer?

Mit mutat a D-dimer?

Mennyi a D-dimer normálértéke?

Mikor emelkedett a D-dimer?

Milyen veszélyre hívja fel a figyelmet a D-dimer?

További vizsgálatok emelkedett D-dimer esetén

Lehet emelkedett a D-dimer értéke tüdőembólia nélkül is?

Miért nem specifikus a D-dimer?

Emelkedett D-dimer értékkel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a D-dimer?

A D-dimer egy olyan fehérje darabka (fragment), amely a vérben található, és a vérrögképződés során keletkezik. A vérrögképződés egy fontos folyamat a szervezetben, amely segít megállítani a vérzést sérült erek esetén. Azonban a túlzott vagy helytelen vérrögképződés is problémákat okozhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a D-dimer?

A D-dimer egy vérből mért biokémiai marker, amely a vérrögképződés és a véralvadás folyamatában játszik szerepet. A D-dimer szintjének mérése fontos információt nyújthat a következőkben:

 • Vérrögképződés: Az emelkedett D-dimer szint a szervezetben zajló fokozott vérrögképződést mutatja. Ez segíthet azonosítani olyan betegségeket vagy kórállapotokat, mint a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia. Ezek a kórképek az érpályán kialakuló vérrögökkel kapcsolatosak.
 • Sepsis: A D-dimer szintje növekedhet súlyos fertőzések, például a szepsis esetén is. Az emelkedett D-dimer érték a szepsis diagnózis részeként segíthet az orvosoknak azonosítani és kezelni ezt a súlyos fertőzéses állapotot.
 • Diszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC): A DIC egy ritka és súlyos véralvadási rendellenesség, amely számos különböző kórképhez kapcsolódhat. A D-dimer szintjének mérése hasznos lehet a DIC diagnózisában.

A D-dimer szint önmagában nem ad pontos diagnózist, de segít további irányba terelni a vizsgálatokat és az esetleges kezelést. Az eredményeket mindig más klinikai és laboratóriumi adatokkal együtt kell értelmezni. Az emelkedett D-dimer szint csak egy lehetőséget jelez arra, hogy fokozott vérrögképződés vagy más potenciális probléma lehet jelen a szervezetben.

Kapcsolódó cikkünk

5 dolog, mellyel elkerülheti a terhesség során a trombózist

5 dolog, mellyel elkerülheti a terhesség során a trombózist

A várandósság és a gyermekágyi időszak fokozott kockázatot jelent trombózis szempontjából. Amennyiben volt már trombózisa, úgy a rizikó még ...

Mennyi a D-dimer normál értéke?

A D-dimer normál értéke változhat a laboratóriumok között, és az érték mértéke eltérő lehet a használt laboratóriumi módszertől függően. Általánosságban azonban az egészséges emberek D-dimer szintje alacsony és a következő tartományban mozoghat:

 • Általánosságban: < 500 ng/mL (nanogramm/milliliter) vagy < 0,5 μg/mL (mikrogramm/milliliter).

Ez azonban csak egy általános iránymutató. A konkrét normálérték vagy referenciaérték a laboratóriumtól és a teszt típusától függ. Az orvosok a teszt eredményét a beteg klinikai anamnézisével, panaszaival és egyéb vizsgálati eredményeivel hasonlítják össze az értelmezés során.

Mikor emelkedett a D-dimer?

A D-dimer szint emelkedhet számos olyan helyzetben vagy kórképben, ahol fokozott véralvadás megy végbe vagy az érpályán belül alvadási zavarok lépnek fel. Néhány példa arra, hogy mikor emelkedhet a D-dimer szint:

 • Mélyvénás trombózis (DVT): A DVT egy állapot, amikor a mélyen fekvő vénákban vérrögök képződnek.Ez az alsó végtagot gyakrabban érinti. Ezek a vérrögök a vénákban akadályozzák a véráramlást. Ahogy a test megpróbálja lebontani ezeket a vérrögöket, a D-dimer szintje emelkedik.
 • Tüdőembólia (PE): A tüdőembólia olyan helyzet, amikor egy mélyvénában kialakult vérrög vagy annak egy leszakadt darabja a véráramba kerül, embolizálódik, majd eljut a tüdőbe. Ez nagyon súlyos szövődményekkel jár. A PE esetén a D-dimer szint is emelkedett lehet.
 • Sepsis: A súlyos fertőzés, vagy sepsis, gyulladást és vérrögképződést okozhat. Ezért a D-dimer emelkedhet a sepsis során.
 • Diszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC): A DIC egy ritka és súlyos véralvadási rendellenesség, amely különböző kórképekhez társulva fordul elő. A D-dimer szintje jelentősen emelkedhet a DIC esetén.
 • Trauma és sebészeti beavatkozások: A sérülések és műtétek esetén a véralvadási folyamat miatt lehet emelkedett D-dimer szintet mérni. Ez ezekben az esetekben nem kóros.
 • Rák: Néhány daganatos betegség és különösen a rákmegelőző állapotok is növelhetik a D-dimer szintet.
 • Terhesség: A terhesség is befolyásolhatja a D-dimer szintet, és a harmadik trimeszterben is emelkedhet.
 • Gyulladásos betegségek: Bizonyos autoimmun vagy gyulladásos betegségek is hatással lehetnek a D-dimer szintre.
 • Rendellenességek a vérlemezkék működésében: Bizonyos betegségek és állapotok, amelyek a vérlemezkék hiperaktivitásához vezetnek, emelhetik a D-dimer szintet.

A D-dimer szint emelkedése önmagában nem diagnózis, hanem csak egy indikátor arra, hogy további vizsgálatok szükségesek lehetnek annak megállapítására, mi okozza az emelkedést.

Milyen veszélyre hívja fel a figyelmet a D-dimer?

Az emelkedett D-dimer szint figyelmeztető jele lehet a tüdőembólia (PE) kockázatának. A tüdőembólia egy súlyos állapot, amikor egy vérrög vagy annak egy leszakadt darabkája a véráramban utazva a tüdőartériába kerül, és ott elzárja a véráramlást. Ennek súlyos szövődményei lehetnek, és életveszélyes állapotot okozhatnak.

A D-dimer szint emelkedése azt jelezheti, hogy a szervezetben fokozott vérrögképződés történik, ami a tüdőembólia kialakulásának kockázatát növelheti. Az emelkedett D-dimer szint-ahogyan már korábban is említésre került- önmagában nem diagnózis a tüdőembóliára, hanem egy olyan indikáció, ami további vizsgálatokat indokol. Az orvosok a D-dimer szintet általában a klinikai tünetekkel és más vizsgálati eredményekkel együtt értékelik.

Azoknak, akiknél magas D-dimer szintet észlelnek, további képalkotó eljárásokat, például tüdő CT-vizsgálatot vagy ultrahangvizsgálatot alkalmaznak a tüdőembólia jelenlétének kizárására vagy a meglétének igazolására. A tüdőembólia kezelése azonnali beavatkozást igényelhet, például vérrögoldást,  gyógyszeres kezelést vagy nagy vérrög esetén annak műtéti eltávolítását (thrombectomia).

Az emelkedett D-dimer szint tehát fontos figyelmeztető jel lehet, különösen azoknál, akiknél tüdőembólia gyanúja merül fel. Az időbeni diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az ilyen állapotok kezelésében és a súlyos szövődmények elkerülésében.

További vizsgálatok emelkedett D-dimer esetén

Amikor egy páciensnél emelkedett D-dimer szintet észlelnek, további vizsgálatokat kell elvégezni annak megállapítására, mi okozza az emelkedést, valamint annak kiderítésére, hogyD-dimer értékek szükséges-e specifikus kezelés. Az alábbiakban találhatók olyan további vizsgálatok és lépések, amelyek elvégezendők emelkedett D-dimer esetén:

 • Képalkotó vizsgálatok:
  • Tüdő CT-vizsgálat: Az emelkedett D-dimer szint és a tüdőembólia gyanúja esetén a tüdő CT-vizsgálatot alkalmazhatják a tüdőembólia diagnosztizálására vagy kizárására, kontrasztanyaggal kiegészítve pedig CT-angiográfiának nevezik.
  • Ultrahang: Az alsó végtagok ultrahangvizsgálata segíthet a mélyvénás trombózis (DVT) azonosításában, amely a D-dimer emelkedésének egyik potenciális oka.
 • Vérvizsgálatok:
  • Véralvadási vizsgálatok: Az alvadási idők és más véralvadási tesztek segíthetnek az alvadási rendellenességek azonosításában.
  • Egyéb gyulladásos markerek: A gyulladásos markerek, mint például a C-reaktív protein vagy a fibrinogén, segíthetnek azonosítani a gyulladásos folyamatokat.
 • Klinikai értékelés:
  • Az orvos a páciens panaszait és kórtörténetét is figyelembe veszi a diagnózis felállításakor.
 • Részletes fizikális vizsgálat:
  • A fizikális vizsgálat során az orvos az esetleges fizikai jeleket, eltéréseket is észlelheti, amelyek segíthetnek a probléma azonosításában.
 • Rendellenességek azonosítása: Amennyiben a további vizsgálatok eredményei alapján valamilyen rendellenesség vagy betegség kerül azonosításra (például tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy más vaszkuláris rendellenesség), az orvos ezek alapján tervezi a megfelelő kezelést.

Lehet emelkedett a D-dimer értéke tüdőembólia nélkül is?

Igen, a D-dimer szint emelkedhet tüdőembólia nélkül is. Az D-dimer egy olyan biokémiai mutató, amely a véralvadás során képződik, és emelkedett szintje több olyan állapothoz is kapcsolódhat, amelyek nem feltétlenül függnek össze a tüdőembólia jelenlétével.

Miért nem specifikus a D-dimer?

A D-dimer nem specifikus a tüdőembólia diagnózisára, mivel emelkedhet más állapotokban is, és valójában egy érzékeny, de nem túl specifikus marker a pulmonális embólia számára. Ennek oka, hogy a D-dimer egy olyan protein, amely a vér alvadása során keletkezik, és bár PE esetén a tüdőartériákban található vérrögök miatt a D-dimer szint általában emelkedik, más kórképek is okozhatnak D-dimer emelkedést.

A D-dimer érzékeny az embóliákra és a mélyvénás trombózisra (DVT), tehát a negatív eredmény jó indikáció lehet arra, hogy nincs jelen pulmonális embólia vagy DVT. Azonban a pozitív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy PE van jelen. Az emelkedett D-dimer szint más okokból is származhat, például egyéb gyulladásos folyamatokból, sérülésekből vagy sebészeti beavatkozásokból.

Összefoglalva, a D-dimer egy vérből mért biokémiai marker, amely a véralvadás és vérrögképződés során keletkező anyag. Az emelkedett D-dimer szint érzékeny jelző lehet a tüdőembólia (PE) vagy mélyvénás trombózis (DVT) jelenlétére, de nem specifikus, és más kórállapotok is okozhatják a D-dimer emelkedését. Ezért a D-dimer eredményeket mindig más klinikai adatokkal és képalkotó vizsgálatokkal együtt kell értelmezni. Ha a D-dimer pozitív, további vizsgálatok szükségesek a végleges diagnózis megalkotásához, és a tüdő CT-angiográfiás vizsgálat és az ultrahang segíthet a PE vagy a DVT kimutatásában vagy kizárásában. Az emelkedett D-dimer szintnek több oka is lehet, így a diagnózishoz széles körű klinikai és laboratóriumi információk szükségesek.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.04.23 13:01