Kumarin típusú véralvadásgátlót szedő betegek diétája

Kumarin típusú véralvadásgátlót szedő betegek diétája

Magyarországon több, mint 250 ezer ember szed valamilyen véralvadásgátló szert, mely a legtöbb esetben kumarin-származékot tartalmaz fő összetevőként. Ezek a készítmények hatásosak, ám alkalmazásuk körültekintést igényel.

Mi is a kumarin?

A kumarin a növényvilág sok képviselőjéből izolálható vegyület. A kumarin-típusú gyógyszerek véralvadásgátló hatásúak.

Általában műtétek után, vagy trombózist követő kezelés részeként írják elő a szakorvosok a pácienseknek. Hatásmechanizmusuk alapja, hogy gátolják az egyik véralvadásért felelős fehérje, a protrombin képződéséhez szükséges K-vitamin termelődését.

K-vitamin jelentőségeKumarin, Trombózis- és Hematológiai központ

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, tehát lassabban ürül a szervezetből. Egyrészt a véralvadás folyamatát segíti, másrészt a máj regenerációs képességét is befolyásolhatja.

Megtalálható zöld leveles zöldségekben, káposztában, spenótban, brokkoliban illetve a tejtermékekben és májban is jelentős a mértéke.

Mely élelmiszer mekkora K-vitamin-tartalommal bír?

Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek (egyszerre maximum 100g fogyasztása javasolt):

  • Zöldségek: Paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab
  • Gyümölcsök: málna, szamóca.

Közepes K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek ( a szokásos mennyiségben fogyaszthatók):

  • Tejtermékek:Vaj
  • Kenőzsiradék: étolaj
  • Zöldségek: sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, uborka, zöldbab, hagyma, póréhagyma, borsó, kukorica, spárga, gomba
  • Gyümölcs: alma, narancs.

Alacsony K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek: (fogyasztásuk nem befolyásolja a véralvadásgátló gyógyszer hatását):

  • Húsfélék: bármely húsféle, hal
  • Gabonafélék: rizs,  kenyér, egyéb pékáruk, tésztafélék
  • Zöldségek: olíva, burgonya
  • Tejtermékek: joghurt, túró, sajtok, kefír, tej

Kapcsolódó cikkünk

Nem sikerül beállítani az INR szintemet! Miért?

Nem sikerül beállítani az INR szintemet! Miért?

Az INR szintjének mérése igen fontos bizonyos véralvadásgátlók szedésekor, hiszen az értéke ad információt arról, hatékony-e az alkalmazott ...

Mivel a K-vitamin a véralvadás folyamatát segíti a kumarin pedig véralvadásgátló hatású, ezért javasolt a kumarin típusú gyógyszert szedő betegek számára a K-vitamin tartalmú ételek kis mennyiségű fogyasztása, a diétázás. Ez nem jelent szigorú megszorításokat, csupán a betegnek minden nap nagyjából ugyanannyi K-vitamint kell fogyasztania a kezelés mellett, hogy egyenletesen hasson a gyógyszer, és az INR érték is az optimális tartományban maradjon.

A diéta alapja

A naponta azonos mennyiségű K-vitamin tartalmú ételek fogyasztása azt jelenti, hogy például a reggeli tojásrántotta mellé, ne legyen spenót, vagy paradicsom, hanem más jellegű zöldséggel legyen kiegészítve az adott étkezés.

Minden esetben fontos szakorvossal, dietetikussal konzultálni, mielőtt a kumarin hatóanyagú gyógyszer szedését, illetve a diétát elkezdené.

Téma szakértői

 

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2019.09.02 Utolsó módosítás: 2022.09.13