Kumarin típusú véralvadásgátlót szedő betegek diétája
Magyarországon több, mint 250 ezer ember szed valamilyen véralvadásgátló szert, mely a legtöbb esetben kumarin-származékot tartalmaz fő összetevőként. Ezek a készítmények hatásosak, ám alkalmazásuk körültekintést igényel.
Foglaljon időpontot orvosainkhoz!
Mi is a kumarin?
A kumarin a növényvilág sok képviselőjéből izolálható vegyület. A kumarin-típusú gyógyszerek véralvadásgátló hatásúak.
Általában műtétek után, vagy trombózist követő kezelés részeként írják elő a szakorvosok a pácienseknek. Hatásmechanizmusuk alapja, hogy gátolják az egyik véralvadásért felelős fehérje, a protrombin képződéséhez szükséges K-vitamin termelődését.
K-vitamin jelentősége
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, tehát lassabban ürül a szervezetből. Egyrészt a véralvadás folyamatát segíti, másrészt a máj regenerációs képességét is befolyásolhatja.
Megtalálható zöld leveles zöldségekben, káposztában, spenótban, brokkoliban illetve a tejtermékekben és májban is jelentős a mértéke.
Mely élelmiszer mekkora K-vitamin-tartalommal bír?
Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek (egyszerre maximum 100g fogyasztása javasolt):
- Zöldségek: Paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab
- Gyümölcsök: málna, szamóca.
Közepes K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek ( a szokásos mennyiségben fogyaszthatók):
- Tejtermékek:Vaj
- Kenőzsiradék: étolaj
- Zöldségek: sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, uborka, zöldbab, hagyma, póréhagyma, borsó, kukorica, spárga, gomba
- Gyümölcs: alma, narancs.
Alacsony K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek: (fogyasztásuk nem befolyásolja a véralvadásgátló gyógyszer hatását):
- Húsfélék: bármely húsféle, hal
- Gabonafélék: rizs, kenyér, egyéb pékáruk, tésztafélék
- Zöldségek: olíva, burgonya
- Tejtermékek: joghurt, túró, sajtok, kefír, tej
Kapcsolódó cikkünk
Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén
A véralvadásgátló terápia - akár terápiás, akár prevenciós célzatú- igen fontos mozzanat az életveszélyes vérrögök ...
Mivel a K-vitamin a véralvadás folyamatát segíti a kumarin pedig véralvadásgátló hatású, ezért javasolt a kumarin típusú gyógyszert szedő betegek számára a K-vitamin tartalmú ételek kis mennyiségű fogyasztása, a diétázás. Ez nem jelent szigorú megszorításokat, csupán a betegnek minden nap nagyjából ugyanannyi K-vitamint kell fogyasztania a kezelés mellett, hogy egyenletesen hasson a gyógyszer, és az INR érték is az optimális tartományban maradjon.
A diéta alapja
A naponta azonos mennyiségű K-vitamin tartalmú ételek fogyasztása azt jelenti, hogy például a reggeli tojásrántotta mellé, ne legyen spenót, vagy paradicsom, hanem más jellegű zöldséggel legyen kiegészítve az adott étkezés.
Minden esetben fontos szakorvossal, dietetikussal konzultálni, mielőtt a kumarin hatóanyagú gyógyszer szedését, illetve a diétát elkezdené.
Téma szakértői