MCV érték

MCV érték

Az MCV érték a vörösvértestek állapotáról ad az orvosok számára fontos visszajelzést. Önmagában nem értékelhető, azonban alacsony vagy magas értéke, iránymutató lehet további vizsgálatok elvégzéséhez.

Mit jelent az MCV érték?

A vörösvértestek méret és az MCV értéke

Az MCV érték normál tartománya

Magas MCV érték 

Alacsony MCV érték 

Az MCV érték eltéréseinek kezelése

Mit jelent az MCV érték?

Az MCV érték, vagyis a Mean Corposcular Volume – átlagos korpuszkuláris térfogat, egy olyan érték, mely általában minden általános laboratóriumi vérkép leleten megtalálható. Az MCV érték egy olyan mérőszám, mely olyan a vörösvértestek átlagos térfogatát méri és mutatja meg. A vörösvértestek azok a sejtek a vérben, amelyek felelősek az oxigén szállításáért a test különböző részeire. A Mean Corposcular Volume a vérkép részeként mérhető meg, és a vérkép egyik fontos összetevője. Az eredmény ismeretében az orvos könnyebben diagnosztizálhat bizonyos kórképeket. Fontos azonban, hogy az MCV érték önmagában nem diagnosztikai jelentőségű, része a teljes vérképnek, éppen ezért csak más vérképi paraméterekkel együttesen értékelhető, ugyanakkor utalhat egyes állapotokra.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vörösvértestek mérete és az MCV értéke

A vörösvértestek, vagy más néven eritrociták, olyan, a vérben található sejtek, melyek az oxigén szállításáért felelősek. Ezek a sejtek nagyjából egyenlő méretűek és alakúak – tehát mondhatni egyformák -, általában kis méretűek, laposak, lemezszerűek. Az MCV (Mean Corpuscular Volume) érték a vörösvérsejtek átlagos térfogatát, vagyis méretét mutatja meg.

Az egészséges vörösvértestek a fentebb leírtaknak megfelelőek, a normál méretük nagyjából 6-8 mikrométer átmérőjű.

Ha a normál méretnél kisebbek, akkor a sejteket mikrocitának nevezik. A mikrocitózis pedig magát az állapotot jelenti. A kisebb méret előfordulhat például vashiányos vérszegénység esetén.

Amennyiben a vörösvérsejtek nagyobbak – makrocita -, úgy ennek megfelelően makrocitózisról van szó. Ez különféle vérképzőszervi problémákra utalhat, illetve szintén bizonyos típusú vérszegénységre hívhatja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkünk

Amikor az immunrendszer a vérsejtek ellen fordul – az immuncitopénia

Amikor az immunrendszer a vérsejtek ellen fordul – az immuncitopénia

Az immuncitopénián olyan rendellenességek csoportját értjük, amelyben a szervezet immunrendszere elpusztítja a vérsejteket. Dr. Halm Gabriella, belgyógyász, hematológus ...

MCV érték normál tartománya

Az MCV érték a leleten fL-ben, vagyis femtoliterben van mérve és megadva. A vérképen látható eredmény kiszámítása a következőképpen történik: a vér térfogatát megszorozzák a sejtes vér arányával, vagyis a hematokrit aránnyal, ezt pedig elosztják az adott térfogatban lévő vörösvérsejtek számával. Az MCV érték normál esetben 80-100 fL között van. Ha ez alatti érték jön ki eredményül, úgy alacsony, ha e fölötti, úgy magas MCV értékről lehet beszélni. Lényeges azonban, hogy apróbb eltérések banális okokból kifolyólag is előfordulhatnak.

Az MCV értéke alapján a vörösvértesteket általában három kategóriába lehet sorolni:

 • Normocitikus: Az MCV érték normál tartományban van, ami azt jelenti, hogy a vörösvértestek átlagos mérete normális.

 • Mikrocitikus: Az MCV érték alacsony, és a vörösvérsejtek kisebbek a szokásosnál. Ez a jelenség gyakran vérszegénység, például vas hiánya esetén fordul elő.

 • Makrocitikus: Az MCV érték magas, és a vörösvérsejtek átlagos mérete nagyobb a szokásosnál. Ez például a B12-vitamin hiányával összefüggő vérszegénység esetén jelentkezhet.

Magas MCV érték

Ha az MCV érték magas, pontosabban a normál tartománytól fölfelé, azon kívül esik, az azt jelzi, hogy a vörösvértestek átlagos mérete nagyobb. De pontosan milyen esetekben fordulhat elő makrocitózis?

Magas MCV érték – B12 -vitaminhiány

A B12-vitaminhiány súlyos egészségügyi problémát okozhat, a laborban pedig magas MCV érték jelezheti meglétét. Ennek oka, hogy elengedhetetlen az idegrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejtek kialakulásához, illetve a sejtek növekedéséhez is. A hiány kialakulásának oka mögött több minden is állhat, ilyen lehet például:

 • az alacsony B12-vitaminbevitel
 • felszívódási problémák
 • de ritka esetben a B12-vitaminhiány előfordulhat örökletesség okán is

Tünetei között szerepelnek főként az idegrendszert érintő panaszok, mint például a végtagok zsibbadása, memóriazavarok, illetve egyensúlyzavarok is előfordulhatnak.

Magas MCV érték – folsavhiányMCV érték - Trombózis- és Hematológiai Központ

A folsav, a B12 vitaminhoz hasonlóan az idegrendszer normál működéséhez szükséges ásványi anyag, melynek hiánya a vörösvérsejtek fejlődését is akadályozhatja, ugyanis a sejtosztódásban is fontos szerepet tölt be. Jellemzően B12 vitaminnal együtt tanácsos szedni. Folsavhiány felléphet:

 • alacsony folsavbevitel esetén – kevés zöldség, olajos magvak, tejtermékek fogyasztásakor
 • felszívódási zavarok esetén – Chrohn-betegség, cöliákia során
 • alkoholizmusban

Folsavhiányos vérszegénység gyanúját vethetik fel különböző idegrendszeri panaszok, mint a B12 vitaminhiány esetében is, továbbá emésztőrendszeri panaszok is felléphetnek.

Magas MCV érték – vízhiányos anémia

A vízhiányos anémia olyan állapot, melynek során a vörösvértestek koncentrációja a vérben megemelkedik, mert mellettük a folyadék mennyisége csökken. Ez nem egy valódi anémia típus, csupán a vörösvértestek megváltozott környezetéből adódnak az eltérések. Ez az állapot a következménye, hogy a szervezetben végbemenő vízhiány vagy folyadékveszteség miatt a vér össztérfogata csökkenni kezd. Legfőbb okai a következők:

 • kiszáradás – az az állapot, amikor a szervezet vagy nem jut elegendő mennyiségű folyadékhoz, vagy túl sokat veszít
 • egyes krónikus betegségek – ilyen a cukorbetegség, illetve bizonyos vesebetegségek
 • alacsony folyadékbevitel

A vízhiányos anémia tünetei alapvetően könnyen felismerhetők, ugyanakkor már problémára is utalhatnak, ezért mindenképpen érdemes laborvizsgálaton részt venni. Előfordulhat fokozott szomjúság, száj- és bőrszárazság, szédülés, fáradtság, szapora szívverés.

Magas MCV érték – túlzott mértékű alkoholfogyasztás

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás, esetleg alkoholizmus következtében is megemelkedhet – sokszor jelentősen – az MCV érték. Ennek oka, hogy az alkohol káros hatással lehet a vörösvérsejtek fejlődésére és azok érési folyamatára, aminek következtében megváltozhat méretük és alakjuk is, mely az MCV érték eltéréseiben mutatkozik. A kapcsolat abban fedhető fel, hogy az alkoholt a máj bontja le, ami számos funkciót lát el, többek között a vörösvértestek képződésében is jelentős. Az alkohol miatti magas MCV érték utalhat:

 • májcirrózisra – ami a máj hegesedését jelenti, ez a májfunkciók romlásával jár együtt
 • krónikus májbetegségek – ilyen például a hepatitis, vagy a zsírmáj is
 • alkoholos májbetegség

Magas MCV érték – megaloblasztos anémia

Megaloblasztos anémia során a vörösvérsejtek nagyobbak és kevésbé érettek, fejletlenek, mint a normál vörösvérsejtek, így a méretbeli eltérések az MCV érték növekedésében mutatkoznak meg. Fő oka a már említett B12 vitaminhiány, illetve folsavhiány is okozhatja. Tünetei közé tartozik a fáradtság, sápadtság, fejfájás, illetve idegrendszeri panaszok.

Alacsony MCV érték 

Akkor lehet alacsony MCV érték ről beszélni, ha a leleten látható eredmény alacsonyabb, mint a normál tartomány minimum MCV értéke. Ez azt jelenti, hogy a vörösvértestek átlagos mérete kisebb a szokásosnál. Mikrocitózis több okból is előfordulhat.

Alacsony MCV érték – vashiányos vérszegénység

Vashiányos vérszegénység (vashiányos anémia) során a vérben lévő vörösvérsejtek száma és/vagy mennyisége alacsonyabb a normálisnál, a vörösvérsejtek mérete kisebb is (mikrocitózis), illetve világosabb is lehet. E mögött az áll, hogy a vörösvérsejtek hemoglobin képződéséhez szükség van vasra. Leggyakoribb okai:

 • kevés vasbevitel
 • sok olyan étel, ital fogyasztása melyek gátolhatják a vas megfelelő felszívódását (kávé, tea)
 • egyéb felszívódási problémák, például cöliákia

A vashiányos vérszegénység tünetei:

 • sápadt bőr
 • fáradtság és gyengeségérzet
 • előfordulhat légszomj
 • szédülés és fejfájás

Az alacsony MCV érték okai között a vashiányos anémia a leggyakoribb.

Alacsony MCV érték – talasszémia

A talasszémia egy öröklött, genetikai vérzészavar, amely a hemoglobin szintézisében mutat hibákat. Mivel ebben az esetben a hemoglobin képződésében van hiba, így ez kihatással van a vörösvérsejtek alakjára, méretére, és így az MCV értékre is. Megkülönböztethető egymástól alfa és béta talasszémia is. Előbbi esetben az alfa-globin fehérje hiánya, esetleg hibás működése van a háttérben, míg a béta talasszémia esetében a béta globin fehérje. A talasszémia tünetei attól függően változhatnak, hogy az állapot mennyire súlyos. Általánosságban jellemző panaszok:

 • vérszegénység, fáradtság, sápadtság
 • csontdeformitások
 • növekedési és fejlődési problémák

Alacsony MCV érték – mielodiszpláziás szindróma

Ugyan a vashiányos vérszegénységhez mérten kisebb arányban, de mielodiszpláziás szindróma esetében is megfigyelhető lehet alacsony MCV érték. Az mielodiszpláziás szindróma egy olyan ritka vérképzőszervi rendellenesség, melyben a csontvelő nem képes megfelelően termelni az egészséges vérsejteket. Ide tartoznak a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék is. A probléma az, hogy a csontvelő éretlen sejteket termel, melyek visszaszorítják az egészséges, normál vérsejtek termelődését.

Alacsony MCV érték – szideroblasztos anémia

A szideroblasztos anémia, a mielodiszpláziás szindrómához hasonlóan, szintén ritkább kórkép, azonban ez is okozhatja az MCV alacsony értékét. A betegség szintén a csontvelőhöz köthető, melynek során az nem képes megfelelő mennyiségű, és egészséges vörösvérsejtet termelni. Fő jellemzője, hogy az úgynevezett szideroblasztok – vörösvérsejt megelőző sejtek -, nagymértékben szaporodnak el és halmozódnak fel, mind a csontvelőben, mind pedig a vérben.

Az MCV érték eltéréseinek kezelése

Az, hogy az MCV érték eltérését hogyan szükséges kezelni, függ attól, hogy alacsony vagy magas eredményről van szó, illetve természetesen a kiváltó októl is. Vérszegénység esetén, fajtától függően jellemzően az adott ásványianyag pótlása szükséges, illetve krónikus kórképek esetében magának a betegségnek a kezelése az, ami normál tartományba hozhatja újra az MCV értékét.

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2024.07.04 14:47