MCV érték

MCV érték

Az MCV érték a vörösvértestek állapotáról ad az orvosok számára fontos visszajelzést. Önmagában nem értékelhető, azonban alacsony vagy magas értéke, iránymutató lehet további vizsgálatok elvégzéséhez.

Tartalom

Mit jelent az MCV érték?

A vörösvértestek mérete

MCV érték normál tartománya

MCV érték magas

MCV érték alacsony

Az MCV érték eltéréseinek kezelése

Mit jelent az MCV érték?

Az MCV, vagyis a Mean Corposcular Volume – átlagos korpuszkuláris térfogat, egy olyan érték, mely általában minden általános laboratóriumi vérkép leleten megtalálható. Az MCV egy olyan mérőszám, mely olyan a vörösvértestek átlagos térfogatát méri és mutatja meg. A vörösvértestek azok a sejtek a vérben, amelyek felelősek az oxigén szállításáért a test különböző részeire. A Mean Corposcular Volume a vérkép részeként mérhető meg, és a vérkép egyik fontos összetevője. Az eredmény ismeretében az orvos könnyebben diagnosztizálhat bizonyos kórképeket. Fontos azonban, hogy az MCV érték önmagában nem diagnosztikai jelentőségű, része a teljes vérképnek, éppen ezért csak más vérképi paraméterekkel együttesen értékelhető, ugyanakkor utalhat egyes állapotokra.

A vörösvértestek mérete

A vörösvértestek, vagy más néven eritrociták, olyan, a vérben található sejtek, melyek az oxigén szállításáért felelősek. Ezek a sejtek nagyjából egyenlő méretűek és alakúak – tehát mondhatni egyformák -, általában kis méretűek, laposak, lemezszerűek.

Az egészséges vörösvértestek a fentebb leírtaknak megfelelőek, a normál méretük nagyjából 6-8 mikrométer átmérőjű.

Ha a normál méretnél kisebbek, akkor a sejteket mikrocitának nevezik. A mikrocitózis pedig magát az állapotot jelenti. A kisebb méret előfordulhat például vashiányos vérszegénység esetén.

Amennyiben a vörösvérsejtek nagyobbak – makrocita -, úgy ennek megfelelően makrocitózisról van szó. Ez különféle vérképzőszervi problémákra utalhat, illetve szintén bizonyos típusú vérszegénységre hívhatja fel a figyelmet.

MCV érték normál tartománya

Az MCV értéket a leleten fL-ben, vagyis femtoliterben mérik és adják meg. A vérképen látható eredmény kiszámítása a következőképpen történik: a vér térfogatát megszorozzák a sejtes vér arányával, vagyis a hematokrit aránnyal, ezt pedig elosszák az adott térfogatban lévő vörösvérsejtek számával. Az MCV érték normál esetben 80-95 fL. Ha ez alatti érték jön ki eredményül, úgy alacsony, ha e fölötti, úgy magas MCV értékről lehet beszélni. Lényeges azonban, hogy apróbb eltérések banális okokból kifolyólag is előfordulhatnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

MCV érték magas

Ha az MCV érték magas, pontosabban a normál tartománytól fölfelé, azon kívül esik, az azt jelzi, hogy a vörösvértestek átlagos mérete nagyobb. De pontosan milyen esetekben fordulhat elő makrocitózis?

MCV érték magas – B12 -vitaminhiány

A B12-vitaminhiány súlyos egészségügyi problémát okozhat. Ennek oka, hogy elengedhetetlen az idegrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejtek kialakulásához, illetve a sejtek növekedéséhez is. A hiány kialakulásának oka mögött több minden is állhat, ilyen lehet például:

 • az alacsony B12-vitaminbevitel
 • felszívódási problémák
 • de ritka esetben a B12-vitaminhiány előfordulhat örökletesség okán is

Tünetei között szerepelnek főként az idegrendszert érintő panaszok, mint például a végtagok zsibbadása, memóriazavarok, illetve egyensúlyzavarok is előfordulhatnak.

MCV érték magas – folsavhiány

A folsav, a B12 vitaminhoz hasonlóan az idegrendszer normál működéséhez szükséges ásványi anyag, melynek hiánya a vörösvérsejtek fejlődését is akadályozhatja, ugyanis a sejtosztódásban is fontos szerepet tölt be. Jellemzően B12 vitaminnal együtt tanácsos szedni. Folsavhiány felléphet:

 • alacsony folsavbevitel – kevés zöldség, olajos magvak, tejtermékek
 • felszívódási zavarok – Chrohn-betegség, cöliákia
 • alkoholizmus

Folsavhiányos vérszegénység gyanúját vethetik fel különböző idegrendszeri panaszok, mint a B12 vitaminhiány esetében is, továbbá emésztőrendszeri panaszok is felléphetnek.

MCV érték magas – vízhiányos anémia

A vízhiányos anémia olyan állapot, melynek során a vörösvértestek koncentrációja a vérben megemelkedik. Ez annak a következménye, hogy a szervezetben végbemenő vízhiány vagy folyadékveszteség miatt a vér össztérfogata csökkenni kezd. Legfőbb okai a következők:

 • kiszáradás – az az állapot, amikor a szervezet vagy nem jut elegendő mennyiségű folyadékhoz, vagy túl sokat veszít
 • egyes krónikus betegségek – ilyen a cukorbetegség, illetve bizonyos vesebetegségek
 • alacsony folyadékbevitel

A vízhiányos anémia tünetei alapvetően könnyen felismerhetők, ugyanakkor már problémára is utalhatnak, ezért mindenképpen érdemes laborvizsgálaton részt venni. Előfordulhat fokozott szomjúság, száj- és bőrszárazság, szédülés, fáradtság, szapora szívverés.

MCV érték magas – túlzott mértékű alkoholfogyasztás

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás, esetleg alkoholizmus következtében is megemelkedhet – sokszor jelentősen – az MCV érték. Ennek oka, hogy az alkohol káros hatással lehet a vörösvérsejtek fejlődésére és azok érési folyamatára, aminek következtében megváltozhat méretük és alakjuk is. A kapcsolat abban fedhető fel, hogy az alkoholt a máj bontja le, ami számos funkciót lát el, többek között a vörösvértestek képződésében is jelentős. Az alkohol miatti magas MCV érték utalhat:

 • májcirrózisra – ami a máj hegesedését jelenti, ami a májfunkciók romlásával jár együtt
 • krónikus májbetegségek – ilyen például a hepatitis, vagy a zsírmáj is
 • alkoholos májbetegség

MCV érték magas – megaloblasztos anémia

Megaloblasztos anémia során a vörösvérsejtek nagyobbak és kevésbé érettek, fejletlenek, mint a normál vörösvérsejtek. Fő oka a már említett B12 vitaminhiány, illetve folsavhiány is okozhatja. Tünetei közé tartozik a fáradtság, sápadtság, fejfájás, illetve idegrendszeri panaszok.MCV érték - Trombózis- és Hematológiai Központ

MCV érték alacsony

Akkor lehet alacsony MCV értékről beszélni, ha a leleten látható eredmény alacsonyabb, mint a normál tartomány minimum értéke. Ez azt jelenti, hogy a vörösvértestek átlagos mérete kisebb a szokásosnál. Mikrocitózis több okból is előfordulhat.

MCV érték alacsony – vashiányos vérszegénység

Vashiányos vérszegénység során a vérben lévő vörösvérsejtek száma és/vagy mennyisége alacsonyabb a normálisnál, a vörösvérsejtek mérete kisebb is (mikrocitózis), illetve világosabb is lehet. E mögött az áll, hogy a vörösvérsejtek hemoglobin képződéséhez szükség van vasra. Leggyakoribb okai:

 • kevés vasbevitel
 • sok olyan étel, ital fogyasztása melyek gátolhatják a vas megfelelő felszívódását (kávé, tea)
 • egyéb felszívódási problémák

A vashiányos vérszegénység tünetei:

 • sápadt bőr
 • fáradtság és gyengeségérzet
 • előfordulhat légszomj
 • szédülés és fejfájás

Az alacsony MCV érték okai között a vashiányos anémia a leggyakoribb.

MCV érték alacsony – talasszémia

A talasszémia egy öröklött vérzészavar, amely a hemoglobin szintézisében mutat hibákat. Mivel ebben az esetben a hemoglobin képződésében van hiba, így ez kihatással van a vörösvérsejtek alakjára, illetve méretére is. Megkülönböztethető egymástól alfa és béta talasszémia is. Előbbi esetben az alfa-globin fehérje hiánya, esetleg hibás működése van a háttérben, míg a béta talasszémia esetében a béta globin fehérje. A talasszémia tünetei attól függően változhatnak, hogy az állapot mennyire súlyos. Általánosságban jellemző panaszok:

 • vérszegénység
 • sápadtság
 • fáradtság

MCV érték alacsony – mielodiszpláziás szindróma

Ugyan a vashiányos vérszegénységhez mérten kisebb arányban, de mielodiszpláziás szindróma esetében is megfigyelhető lehet alacsony MCV érték. Az mielodiszpláziás szindróma egy olyan ritka vérképzőszervi rendellenesség, melyben a csontvelő nem képes megfelelően termelni az egészséges vérsejteket. Ide tartoznak a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék is. A probléma az, hogy a csontvelő éretlen sejteket termel, melyek visszaszorítják az egészséges, normál vérsejtek termelődését.

MCV érték alacsony – szideroblasztos anémia

A szideroblasztos anémia, a mielodiszpláziás szindrómához hasonlóan, szintén ritkább kórkép, azonban ez is okozhatja az MCV alacsony értékét. A betegség szintén a csontvelőhöz köthető, melynek során az nem képes megfelelő mennyiségű, és egészséges vörösvérsejtet termelni. Fő jellemzője, hogy az úgynevezett szideroblasztok – vörösvérsejt megelőző sejtek -, nagymértékben szaporodnak el és halmozódnak fel, mind a csontvelőben, mind pedig a vérben.

Az MCV érték eltéréseinek kezelése

Az, hogy az MCV érték eltérését hogyan szükséges kezelni, függ attól, hogy alacsony vagy magas eredményről van szó, illetve természetesen a kiváltó októl is. Vérszegénység esetén, fajtától függően jellemzően az adott ásványianyag pótlása szükséges, illetve krónikus kórképek esetében magának a betegségnek a kezelése az, ami normál tartományba hozhatja újra az MCV értékét.

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
 • Létrehozás ideje: 2023.09.21 Utolsó módosítás: 2023.09.21