Időskori leukémia

Időskori leukémia

A leukémia egy sokak által ismert betegségtípus, mely a vérképzőszervi rosszindulatú megbetegedéseket takarja. Kezelése attól függ, hogy az érintett személyt milyen típusú leukémiával diagnosztizálták, milyen az általános egészségi állapota (vannak-e egyéb betegségei), illetve, a kor is egy meghatározó tényező. Vannak azonban olyan leukémia típusok, melyek az idősebb korosztály körében gyakoribbak.

Tartalom

A leukémia

Az időskori leukémia

Az időskori leukémia tünetei

Az időskori leukémia jelei a vérképen

Az időskori leukémia diagnosztizálása

Az időskori leukémia fajtái

Az időskori leukémia fajtái I. – krónikus mieloid leukémia

Az időskori leukémia fajtái II. – krónikus limfoid leukémia

Az időskori leukémia kezelése

Az időskori leukémia prognózisa

A leukémia

A leukémia rosszindulatú vérképzőszervi betegség, melyet a köznyelvben gyakran vérrákként szoktak emlegetni. Normális körülmények között a szervezetben folyamatosan új sejtek képződnek a csontvelőben, amelyek később kifejlődnek vérsejtekké, mint például a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék. A leukémia során ezek a normális folyamatok megváltoznak, és a csontvelőben rendellenesen sok, úgynevezett éretlen és funkcióképtelen sejt keletkezik. Ennek következtében, amikor vérsejtekké – pontosabban fehérvérsejtté - alakulnak, nem képesek megfelelően kifejlődni és ellátni a funkcióikat. Ebből kifolyólag a csontvelő elkezd többet termelni a sejtekből, hogy az így kialakult funkciók hiányát pótolja.

Leukémiánál két nagyobb csoportot határoznak meg: vannak a krónikus és az akut leukémiák. Krónikus esetben a betegség lefolyása lassú, akár évtizedekig is eltarthat, lassan súlyosbodik a betegség, míg az akut leukámia egy gyors lefolyású, agresszívabb forma.

Az időskori leukémia

Leukémia bármely életkorban előfordulhat, azonban vannak olyan típusok, melyek inkább az idősebb korosztálynál jellemzők. Ez persze nem jelenti azt, hogy más leukémia típus nem jelentkezhet, azonban ez viszonylag ritka. Az időskori leukémia tehát gyakorlatilag olyan típusokat takar, melyek a legnagyobb valószínűséggel fordulnak elő idős embereknél.

Az időskori leukémia nem csak típusában, de kezelésében is eltérhet, mint egy fiatalabb korú páciens vagy egy gyermek esetében. Az időskori leukémia általában lassabban fejlődik ki, illetve progresszív jellegű. Ez azt jelenti, hogy hosszabb időbe telik a tünetek és a betegség súlyosbodása is.

Az időskori leukémia két leggyakoribb fajtája a krónikus limfoid leukémia, illetve a krónikus mieloid leukémia.

Az időskori leukémia tünetei

Mivel az időskori leukémia – illetve a krónikus típusú – lassabban fejlődik ki, így a tünetek megjelenése is fokozatos, általában nem egyszerre tapasztalhatók, nem egyidejűleg jelennek meg. A tünetek lehetnek teljesen általánosak is, illetve más betegségekre is utalhatnak, azonban vannak olyan tünetek, melyek már kissé előrehaladottabb állapotban felvethetik az időskori leukémia gyanúját.Időskori leukémia - Trombózis- és Hematológiai Központ

 • Fáradtság
 • gyakori fertőzések, fokozott hajlam a fertőzésekre
 • étvágytalanság
 • vérszegénység, súlyosabb esetben vérzékenység
 • csontfájdalom
 • megnagyobbodott nyirokcsomók
 • megnagyobbodott lép
 • pöttyszerű bevérzések a bőrön
 • hematómák a bőrön

A felsorolt tünetek közül, ami felvetheti a krónikus leukémia gyanúját, és a páciens is könnyedén felismerheti az leginkább a csontfájdalom. Ennek oka elsősorban a csontvelőben és a csontban lévő sejtszaporulat. A pöttyszerű bevérzések, illetve a lila foltok is utalhatnak erre, ugyanakkor nem feltétlenül kell ilyen esetben időskori leukémiára gyanakodni, hiszen az idős szervezet sérülékenyebb, könnyebben alakulnak ki bevérzések a bőrön. Azonban ha a tünet korábban nem állt fent, vagy nem volt jellemző, érdemes felkeresni egy hematológust, hogy kiderítse, mi állhat a háttérben.

Az időskori leukémia jelei a vérképen

Mind az időskori leukémia, mind pedig általánosságban véve a leukémia is elsődlegesen vérkép eltéréseket mutat. Vannak olyan értékek a leleten, melyek felvethetik leukémiás megbetegedés gyanúját. Természetesen a vérkép önmagában nem bír diagnosztika erővel, azonban szerves része annak. Ez az első eredmény, mely alapján hematológushoz szoktak kerülni a páciensek.

A leggyakoribb és legismertebb eltérés is a fehérvérsejtek számában mutatkozik meg. Leukémia esetén az értéke jelentősen, van, hogy kiugróan megemelkedik. Fontos megjegyezni, hogy egyes fertőzések következtében is kisebb mértékben megemelkedhet a fehérvérsejtek száma.

A limfociták száma is hasonlóképpen megnövekszik, ahogyan a granulocita értékek is. A trombocita számban is változás áll be, azonban ez lehet nagyobb mértékű emelkedés, illetve csökkenés is.

Az időskori leukémia diagnosztizálása

A diagnózishoz elvezető elsődleges eredmény a gyanút keltő vérkép. Ezt követően hematológus szakorvoshoz kerül a páciens. A pontos diagnózis felállításához szükséges a vér mikroszkopikus és genetikai vizsgálata, továbbá csontvelő mintavétel, és esetleg liqourból (gerincvelő folyadék) történő mintavétel is kellhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az időskori leukémia fajtái

Az időseket érintő, leggyakrabban előforduló krónikus leukémiának két fajtája van: a krónikus mieloid leukémia és a krónikus limfoid leukémia. Idősebb korban is előfordulhat akut leukémia, ugyanakkor leggyakrabban a két említett típussal lehet találkozni. Fontos kiemelni, hogy akár a krónikus limfoid, akár a krónikus mieloid leukémiáról van szó, mind a kettő előfordulhat fiatalabb személyek esetében is, ám náluk gyakoribb a leukémiák akut formában történő megjelenése.

Az időskori leukémia fajtái I. – krónikus mieloid leukémia

A krónikus mieloid leukémia (CML) alapvetően egy ritka kórkép, mely a szervezetben való megjelenésétől számítva gyakran csupán évekkel később okoz tüneteket. A betegség felismerése sok esetben még a tünetek megjelenése előtt sikerül, jellemzően általános, rutin vizsgálatok, vérvétel következtében. Kialakulásának okai nem ismertek, azonban a tudomány szerint az ionizáló sugárzás szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Például növelheti a kockázatott egy korábbi daganatos megbetegedés miatti sugárkezelés. A betegség előfordulása nő az életkor előrehaladtával; leggyakrabban 60 év fölötti személyeknél diagnosztizálják.

A betegség lefolyása 3 fázisra osztható. Az első fázisban nincsenek, vagy csak minimálisan vannak jelen a tünetek, azonban a betegség kimutatható. A második fázist akcelerált fázisnak nevezik; ekkor már intenzívebben tapasztalhatók a tünetek, és a kimutatható blasztok (éretlen sejtek) száma és aránya is emelkedett a krónikus fázishoz képest. Az akcelerált státusz a betegség súlyosbodását jelzi. A harmadik és egyben utolsó fázis a blasztos fázis; a blasztok aránya a vérben és a csontvelőben is jelentősen emelkedett és szaporodnak a csontvelőn kívül is. Ebben a fázisban gyakorlatilag már nem krónikus, hanem akut leukémiáról van szó.

Az időskori leukémia fajtái II. – krónikus limfoid leukémia

A krónikus limfoid leukémia (CLL) szintén jellemzően 50-60 éves kor fölött alakul ki, és DNS károsodás következtében jön létre, mely a B-sejteket érinti. Alapvetően ugyanaz történik, mint a CML esetében: a károsodott sejt osztódni kezd, majd ennek következtében az egészséges vérsejteket kiszorítja. Mivel krónikus kórképről van szó, ebben az esetben is lassabb lefolyásról lehet beszélni, a beteg sokáig tünetmentes, és jellemzően véletlenül derül fény a betegségre.

Ugyanakkor krónikus limfoid leukémia esetében megkülönböztethető kétféle lefolyás is: van gyors és lassú progressziós CLL. Előbbi kevésbé reagál jól a kezelésekre, a várható élettartam is rövidebb – ám így is több évről van szó! -, mint a lassú progressziójú CLL esetében.

Az időskori leukémia kezelése

Krónikus mieloid leukémia esetén, a kezdeti szakaszban – amennyiben lehetséges - az úgynevezett interferon terápiát alkalmazzák. Ezt a páciens injekció formájában adja be magának, célja pedig a leukémiás sejtek terjedésének megakadályozása. A terápia jellemzően hatékony. Időseknél jellemzően csak akkor alkalmaznak kemoterápiát, amennyiben a páciens alapvetően jó általános egészségi állapotban van. A kemoterápia alkalmazása akkor jön szóba, ha az interferon terápia nem opció, illetve akkor, ha már súlyosbodó, vagy blasztos fázisba lépett a betegség. További lehetőség még a csontvelő transzplantáció, ami egyedüli beavatkozásként ad esélyt a teljes gyógyulásra, krónikus és akut szakaszban is. Azonban ez egy rendkívül kockázatos eljárás, idegen donor szükséges hozzá és nagymértékű genetikai egyezés a páciens és a donor között, illetve – ideális esetben - tünetmentesség. Idősebb korban jellemzően nem alkalmazható.

A krónikus limfoid leukémia elsődleges kezelési módszere az úgynevezett monoklonális antitest terápia, mely egy immunterápia. Ez egy infúziós kezelés, mely önmagában is alkalmazható, ám jellemzően kemoterápiával együttesen kapja a páciens. A terápia növeli a kemoterápia hatékonyságát. Ebben az esetben is opció a csontvelő transzplantáció, különösen akkor, ha a kezelésre nem reagál a szervezet.

Az időskori leukémia prognózisa

Teljes gyógyulást egyedül a csontvelő transzplantáció hozhatja el, azonban ehhez szükségesek a megfelelő indikációk. Krónikus mieloid leukémia esetében, az átlagos túlélési idő 5 évre tehető, azonban ha átalakul akut leukémiává, ez az idő rövidül. A krónikus limfoid túlélése valamivel jobb, ott átlagosan 10-15 évről lehet beszélni. Ez annak köszönhető, hogy nem alakul át akut limfoid leukémiává, és kevésbé agresszív kórkép. 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Utolsó módosítás: 2023.08.16 15:35